


Canon EOS 250D 18-55 DC III DSLR Fotoğraf Makinesi

Nikon D7500

Nikon D7500 18-140mm VR DSLR Fotoğraf Makinesi

Fujifilm Instax INSTAXMINI12 Mini 12 Pembe Fotoğraf Makinesi

Canon EOS R10 + 18-150mm Lens + Mount Adaptörlü Aynasız Fotoğraf Makinesi

Nikon Coolpix P950 Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 1200D 18-55mm Lens DSLR Fotoğraf Makinesi

CANON EOS 4000D 18-55mm III DSLR Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 60D

Canon EOS 2000D 18-55 mm DSLR Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 250D 18-55 DC III DSLR Fotoğraf Makinesi

Canon EOS R10 + 18-150mm Lens + Mount Adaptörlü Aynasız Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 1200D 18-55mm Lens DSLR Fotoğraf Makinesi

CANON EOS 4000D 18-55mm III DSLR Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 60D

Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 600D

Canon EOS 1300D

Canon PowerShot G7 X Mark II 20.1 Dijital Fotoğraf Makinesi
Canon PowerShot SX520 HS Dijital Fotoğraf Makinesi


Canon PowerShot SX520 HS bir "süper-zoom" kamera. Optik fotoğraf stabilizasyonu ile 42x optik yakınlaşma, 16 megapiksel CMOS sensör, tek tuşla 1080p video kaydedebilme gibi özelliklere sahip. Ayrıca ışık, renk ve kompozisyon ayarlarını değiştirerek yaratıcı sonuçlar elde edebileceğiniz "Creative Shot / Yaratıcı Çekim" modu da var. 2015 Kasım ayı itibarı ile Canon PowerShot SX520 HS fiyatları ortalama 600-800TL arasında seyrediyor.
Kullanım Kolaylığı ve Genel Özellikler
Hali hazırdaki pazar ihtiyacının daha yüksek fiyat segmentindeki ürünlere doğru kayma eğilimi gösterdiği düşünülürse, üreticilerin uygun fiyatlı "süper-zoom" kameralar üretiyor olmasının nedenini "cep telefonu" hakimiyetini kırmaya çalışmak olarak değerlendirebilir miyiz? Öyle görünüyor. Çünkü Canon; "süper-zoom" klasmanında iki "köprü" kamerayı neredeyse "kompakt kamera" fiyatına, uygun şartlarla piyasaya sundu. Biri şu an incelediğimiz Canon PowerShot SX520, diğeri ise daha da ekonomik olan Canon SX400 IS. Bu "DSLR" ve "kompakt" kamera arası "köprü" modellerden şu an incelediğimiz SX520, 42X optik yakınlaşma ve 35mm standartları ile 24-1008mm odak uzaklığı olan bir objektif sunarken, diğeri 30x optik yakınlaşma ile 24-720mm değerlerini sunuyor. PowerShot SX520 HS'nin arka aydınlatmalı 16 megapiksellik bir CMOS sensörü ve Digic 4 işlemcisi var. Adındaki "HS" kısaltması "High Sensivity" yani "Yüksek Hassasiyet" anlamına geliyor. Bu arada iki modelin de optik fotoğraf stabilizasyon özelliği var.
Canon; bu kameranın rakip "köprü" modellere göre daha ergonomik ve DSLR benzeri olduğu iddiasında ki kaymaz, kauçuksu bir malzemeden imal edilmiş gövde, avuca alındığı zaman gerçekten bu hissi veriyor. Ayrıca yine bu fiyat aralığındaki köprü kameraların aksine tek kullanımlık AA pillerle değil; yeniden şarj edilebilir lityum iyon batarya ile çalışıyor. Ağırlık açısından da hafif hissedilen bu "köprü/süper-zoom" model, tüm özellikleri uygun fiyata bünyesinde toplamış gibi... SD Kart ve pili takılıyken 441 gr ağırlığa ulaşan PowerShot SX520 HS, yarım kiloya yakın gelse de kullanırken o derece ağır hissedilmiyor. Biçimi ve özellikleri nedeniyle iki elinizle kavramak isteyeceğiniz PowerShot SX520 HS, telefoto ve süper-zoom'lu çekimlerde, gün ışığında net fotoğraflar çekmenize olanak sağlıyor.
Kullanımda değilken yuvasına geri yerleşen objektif, kamera kapandığı zaman daha az yer kaplamasına rağmen gövdedeki asıl alanı oluşturuyor. Standart bir DSLR'dan daha az yer kaplamakla birlikte, göz seviyesindeki vizörü ve köprü kamera özellikleriyle tasarım açısından iri cüsseli olduğunu söyleyebiliriz. 3 inç'lik, 461Bin dot çözünürlüklü ekranı gövdeye sabitlenmiş; dolayısı ile ekranı hareket ettirerek daha yaratıcı açılar kullanamıyorsunuz. Ama bu fiyat aralığında ve modeldeki bir ürün için bunu bir eksik olarak görmek doğru olmaz. 24mm'lik geniş açı fotoğraf karenize epey şey sığdırabiliyor; keza telefoto özelliği ile bilhassa sokak fotoğrafçıları son derece göz alıcı fotoğraflar yakalayabilir. PowerShot SX520 HS turistler için de son derece uygun bir ürün çünkü hem zoom hem de geniş açı kabiliyeti özellikle turistik mekan çekimleri için pratik sonuçlar üretiyor.
PowerShot SX520 HS'de Canon'un geliştirilmiş "Zoom Framing Assist / Yakınlaşma Asistanı" modu var. Bunu kullandığınızda subjenizi çevreve içinde ortalayacak şekilde otomatik yakınlaşma yapabiliyorsunuz. Eğer subje hareketliyse, otomatik olarak uzaklaşarak onu çerçeve içinde tutmanıza yardımcı oluyor. Bu fotoğraf çekerken cihazın yardımına ihtiyaç duyabilecek başlangıç seviyesi kullanıcılar ve hızlı hareket eden subjeleri yakından fotoğraflamak isteyenler için yararlı olabilecek bir özellik. Daha deneyimli fotoğrafçılar özgürlüklerini kısıtlamamak için bu özelliği devre dışı bırakabilirler.
Bu "süper-zoom" kameranın herkesçe tahmin edilebilecek bazı özelliklerinin yanı sıra, ufak tefek başka numaraları da var. Örneğin "Creative Shot / Yaratıcı Çekim" modunda çekim yaparken 5 farklı dosya daha oluşturup, her birine başka bir özel efekti otomatik olarak uygulayabiliyorsunuz. Deneyimli kullanıcılar için pek fazla şey ifade etmeyebilir ama başlagıç seviyesi kullanıcılar için oldukça eğlenceli bir özellik. Tabii yine fiyatı göze aldığınızda bu dosyaların yalnızca JPEG olarak oluşturulduğunu ve SX520'nin RAW format desteklemediğini tahmin edebilirsiniz. Bunun dışında 30FPS ile Full HD 1920x1080 video çekimi yapabiliyorsunuz; hem de anında video çekimi yapabilmeniz için konulmuş özel tuşa basarak. Eğer fotoğraf çekimi yapacaksanız "manuel" ve "akıllı-otomatik" modları arasında seçim yapmanız gerekiyor.
Tuşların ve genel çatının yerleşimi tatmin edici. Ergonomiye uygun olarak yerleştirilmiş, gövdeden biraz yüksekte duran ve kolay erişim için öne çıkarılan deklanşörün yanında zoom seviyesini ayarlamanıza yardımcı olan bir kadran daha var. Başparmağınızla bu tuşları kolayca kullanabiliyorsunuz. Objektifin hemen üzerinde yer alan ve aktif edilmediği sürece yuvasında duran flaş var. Flaşı açmak için bir tuş yok; açmak için parmağınızı kullanmanız ve yukarı doğru çekmeniz gerekiyor. Onun arka tarafında stereo mikrofon girişi var; ayrıca sol/arka taraftaki hoparlörden önizleme modundaki sesleri duyabiliyorsunuz.
Önden bakıldığında objektifin sağ tarafında yer alan iki buton var. Eğer elinizde yalnızca basılı kullanım kılavuzu varsa, bu tuşların tek fonksiyonunun zoom ve çerçeve ile iligli olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat internetten indirilen dijital kullanım kılavuzunda bu tuşlara iki fonksiyon daha atandığı söylenmiş. Birisi, fotoğrafçı manuel olarak zoom yaptığında vizörde subjesini göremezse, ilgili butona basıldığında "zoom yapılmamış" kareyi de üstte göstererek, onu tekrar geri yakalamasını sağlıyor. Yakaladıktan sonra da butonu basılı tutmayı bırakabiliyor. Diğer kilit butonu ise kamera sarsıntısını azaltarak telefoto ve süper-zoom mevcudiyetinde kameranın optik fotoğraf stabilizasyonuna ek olarak netlemeye yardımcı oluyor.
Kameranın üst bölümüne baktığımızda, deklanşörün yanında, bahsettiğimiz bu iki butonun da hemen arkasında genellikle DSLR ve köprü kameraların bazılarında karşımıza çıkan "çekim modu seçimi" kadranı yer alıyor. Buradan 11 fonksiyonun ayarını yapabiliyorsunuz; tam otomatik "doğrult ve çek" programından diyafram önceliğine kadar pek çok seçenek var. Ayrıca yaptığınız ayarların ön izlemesini gösteren "Live View / Canlı Görünüm" moduna da buradan ulaşabiliyorsunuz. Bu mod seçiliyken, arka yüzeydeki kontrol pad butonlarına basarak fotoğrafların pozlama değerlerini, renklerini ve sıcaklıklarını değiştirebiliyorsunuz. İstediğiniz ayara ulaştığınızda, fotoğrafı bu şekilde çekmeniz için deklanşöre basmanız yeterli.
Powershot'ın ayrıca iki otomatik modu var; birisi son derece pratik şekilde fotoğraf çekmenize yardımcı olan "smart auto / akıllı otomatik" mod. Diğeri ise Canon'un "hibrit otomatik mod" olarak adlandırdığı seçenek; video çekmeden önce o tarihteki çekim ile ilişkilendirilmiş bir stil karesi ve kısa ön gösterim videosu oluşturulmasını sağlıyor.
Yine bu kadran ile daha önce bahsettiğimiz "Creative Shot / Yaratıcı Çekim" moduna da ulaşabiliyorsunuz. Bu modtayken çekim yaptığınızda bir anda birden fazla JPEG oluşturuluyor ve her birine daha önceden belirlenmiş efektler uygulanıyor. Kadranı çevirmeye devam ettikçe başka seçenekler de görüyorsunuz; Portre ve Akıllı Enstantane, Kar Modu, Havai Fişek Modu, Düşük Işık gibi. Bu fiyat aralığında Canon'dan beklenebilecek standart özellikler ve seçenekler var. Efektler yıllardır süregelen PowerShot geleneğini devam ettiriyor; Balık Gözü, Minyatür, Oyuncak Kamera, Monochrome, Süper Canlı / Vivid ve Poster. Seçeneklerin sonunda "Movie" moduna geliyorsunuz ama video çekmek için buraya kadar zahmet etmenize gerek yok; video çekimi için özel olarak atanmış butona basın ve hemen çekim yapmaya başlayın.
Çekim modunu seçebildiğiniz kadranın yanında, yine kameranın üst kısmında güç butonu var. Basar basmaz 2 saniye içinde SX520 çekime hazır hale geliyor; ki bu kamera için beklenebilir bir süre. Güç butonuna bastığınız anda objektif yuvasından çıkıyor ve LCD ekran otomatik olarak açılıyor. Eğer standart kalitede bir SD kart kullanırsanız, kameranın en yüksek kalitede dosyayı hafızaya yazması maksimum 2 saniye sürüyor.
Kontrol panelindeki diğer butonlar son derece standart ve tahmin edilebilir; Playback / İzleme butonu, Menü Butonu, Drive Mode butonu ki tek çekim ya da devamlı çekim moduna buradan geçebiliyorsunuz; tam çözünürlükte 1.6 FPS ile çekim yapabilirken 4MP ile 10FPS'ye kadar çıkılabiliyor. ISO hassasiyeti ISO100 ve ISO3200 arasında değişiyor; flaş daha önce de söylediğimiz gibi kullanıcı eliyle açmadığı sürece aktif olmuyor. Kameranın sağ tarafında plastik bir kapakçık tarafından okunan iki port var; USB ve HDMI çıkışı. Standart paketten HDMI kablosu çıkmıyor. Fakat pakette rahatlıkla kullanabileceğiniz bir boyun askısı var.
Fotoğraf Kalitesi
16 megapiksel "SuperFine / Yüksek Kalite" JPEG setting ayarlarıyla çekilen fotoğraflar ortalama 6Mb civarında yer kaplıyor. "Super Vivid" modunu seçmemiş bile olsanız, Canon PowerShot SX520 HS ile gün ışığında çekilen fotoğrafların çoğunda renkler patlıyor; özellikle manzara fotoğraflarındaki mavi ve yeşiller. Parlak ve gölgeli alanlardaki detay seviyesi genel olarak tatmin edici; sensörü 1/2.3 inç olan bir kameradan bekleyebileceğiniz sonuçlar üretiyor. Sensör küçük olduğu için ISO hassasiyeti de mütevazi bir değer olan ISO3200'e kadar çıkıyor. Otomatik düşük ışık modu kaliteyi çok düşürdüğü için, genellikle kaçınılması gereken bir ayar. ISO1600 ve üzerinde ortalama seviyede kumlanma görülebiliyor. Maksimum diyafram aralığı f/3.4 ve ekstrem telefoto çekiminde eh işte diyebileceğimiz bir f/8; fakat bu fiyat aralığı için yine bekleneni veriyor. Azami geniş açı çekimlerde köşelerdeki yumuşama ilk bakışta farkedilebiliyor, "Fish Eye / Balık Gözü" fotoğraflarda da genel olarak bir yumuşaklık durumu söz konusu. En göze batan eksiklik kameranın "Chromatic Aberrations / Renk Sapması" performansı. Yüksek kontrastlı ışık kondisyonunda subjelerin kenarlarında mor renk taşmaları oluşuyor.
Son Söz
"Köprü" modelin kompakt gövdesine 42x optik zoom ve imaj stabilizasyonu sığdıran Canon, SX520'in küçük sensörü ve standart özellikleriyle dünyaları vaat etmiyor. Fakat 16 megapiksellik Canon PowerShot SX520 HS, özellikle turistik geziler için hız, esneklik ve kolay kullanım arayan, fotoğraf makinesinin görünümünün DSLR'a benzemesini isteyen "ekonomik" bütçeye sahip kullanıcılar için uygun olabilir. Canon Powershot SX520 HS modelini, en ucuz fiyat ve en uygun fiyat alternatifleriyle Cimri.com’da bulabilirsiniz. Cimri, cebinize çalışır.
Canon PowerShot SX520 HS Dijital Fotoğraf Makinesi Yorumları ve Ürün Değerlendirmesi

Düşüncelerin bizim için önemli. Diğer kullanıcılarla paylaşmak ister misin?
Fiyatları karşılaştır, en ucuzunu bul, yorumunu bırak.