





Sony Cyber-Shot DSC-RX100 Dijital Fotoğraf Makinesi




Sony Cyber-Shot DSC-H300 Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony Cyber-Shot DSC-W620 Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony Cyber-Shot DSC-W800 Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony Alpha 6700 Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony DSC-RX10 Mark IV Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony DSC-RX0 Ultra Kompakt Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony A7 28-70mm Lens Siyah Aynasız DSLR Fotoğraf Makinesi

Sony Alpha A6400 APS-C Aynasız Fotoğraf Makinesi

Sony ZV-E1 Body Aynasız Fotoğraf Makinesi

Sony Cyber-Shot DSC-S1900 Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony A7C II Body Aynasız Fotoğraf Makinesi

Sony A6700 Body Aynasız Fotoğraf Makinesi

Sony ZV-1 Vlog Dijital Fotoğraf Makinesi

Sony A9 Body Siyah Aynasız Fotoğraf Makinesi



Kompakt kamera sınıfında olan Sony CyberShot DSC-RX100’ün entegre bir 3.6x, 28-100mm Carl Zeiss Vario-Sonnar T zoom objektifi var ve geniş açı düzeneği ile F1.8 diyafram değerini, hızlı bir performans ile sunuyor. 20.2 mega piksel 1.0-tip Exmor CMOS imaj sensörü, 3 inç’lik LCD ekranı, 10FPS ile devamlı çekim yapabilme kapasitesi ve 1080p HD video çekim seçeneğiyle, 0.13 saniyede subjesine odaklanabilen, dahili flaşlı ve RAW destekli küçük bir canavar o! Üstelik tüm bu ayarlar için manuel kontrol imkanınız da var. Sony CyberShot DSC-RX100’ün kullanım detaylarıyla başlayalım.
Sony CyberShot RX100 Kullanım Kolaylığı
Alüminyum gövdeli Sony RX100, üreticinin profesyonel kullanıcılara yönelik bir kompakt kamera yapma hedefindeki ilk olgun adımı. Kâğıt üzerinde bakıldığında, profesyonel bir fotoğraf tutkununun isteyebileceği hemen her özelliği bünyesinde barındıran Sony CyberShot DSC-RX100; kendi sınıfındaki diğer cihazlara oranla daha geniş bir sensör ile (13.2 x 8.8mm CMOS sensör) benzerlerinden daha ilk bakışta ayrılıyor. Bu ölçüdeki bir CMOS sensörünü, kompakt kamera klasmanında yalnızca Nikon’un 1 serisi kompakt sistem kameralarında görebiliyoruz.
CyberShot DSC-RX100’ün bu özelliğinin yanı sıra geniş açılı ve hızlı bir objektifi (en az 28mm’lik geniş açı odak menzilli), geniş ve yüksek çözünürlüklü bir LCD ekranı, oldukça hızlı ve doğru bir otomatik odaklanma algoritması, manuel odaklanma imkanı, ışık hassasiyeti ve pozlamada elle kontrol seçeneği ve RAW dosya desteği de var. Bu seviyede eksik olan tek şey, gözünüzle, sahnenin her noktasını, her ortamda ve her ışık kondisyonunda tarayabileceğiniz bir vizör; elektronik ya da optik fark etmez... Ama eğer bu da olsaydı, Sony RX100’ın tasarımı muhtemelen değişmek zorunda kalırdı. Böylece “cebe sığabilen” bir kompakt makine olma özelliğini ve tüm numarasını da kaybederdi.
En uygun fiyat seçeneklerini Cimri’de bulabileceğiniz Sony CyberShot DSC-RX100’ün 28mm geniş açı ayarında son derece hızlı bir azami diyafram hızı “f/1.8” var. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi Sony CyberShot DSC-RX100’ün de ufak bir kusuru mevcut; 100mm tam (full) tele-foto seçeneğinde diyafram hızı f/4.9’a kadar düşüyor. Yine de bunun bir kompakt kamera olduğu akılda tutulduğu zaman, 7 katmanlı ve büyük sensörlü bu objektifi kullanmanın oldukça zevkli olduğunun farkına varabiliyorsunuz. Çünkü elinizdeki cihazla, pek çok cep kamerasının (P&S) ya da kompakt veya köprü (Bridge) kameranın sağlayamayacağı kadar alan derinliği etkisi yakalama şansınız var; bu da çektiğiniz fotoğraflara muazzam bir görsellik ve profesyonellik katıyor. Bildiğiniz üzere objektifin, net olmayan kısımlarda yarattığı bulanıklığa ve fotoğraflarda meydana gelen o kendine has dokuya kısaca “bokeh” deniyor. Eğer bir kompakt kamerada “DSLR” hissi veren “bokeh” etkisi yakalamak istiyorsanız, aradığınız cihaz kesinlikle Sony CyberShot DSC-RX100. Eğer istediğiniz şey tam olarak böyle bir şeyse, gerçekten başka kompakt ya da “Point and Shoot” tabir edilen cep kamerası aramanıza gerek yok. Sony CyberShot DSC-RX100’ün sunduğu f/1.8 diyafram, dahili ve efektif bir imaj stabilizasyon sistemi ve azami ISO 6400 değeri kombinasyonu, kompakt kamera ile düşük ışık kondisyonunda mucizeler yaratmak isteyen fotoğrafçıları baştan çıkaracak!
CyberShot DSC-RX100’ün bu özelliğinin yanı sıra geniş açılı ve hızlı bir objektifi (en az 28mm’lik geniş açı odak menzilli), geniş ve yüksek çözünürlüklü bir LCD ekranı, oldukça hızlı ve doğru bir otomatik odaklanma algoritması, manuel odaklanma imkanı, ışık hassasiyeti ve pozlamada elle kontrol seçeneği ve RAW dosya desteği de var. Bu seviyede eksik olan tek şey, gözünüzle, sahnenin her noktasını, her ortamda ve her ışık kondisyonunda tarayabileceğiniz bir vizör; elektronik ya da optik fark etmez...
İlk defa Canon PowerShot S serisi kameralarda gördüğümüz, objektifin etrafını saran yenilikçi kontrol halkası Sony CyberShot DSC-RX100’de de yer alıyor. O an hangi çekim modunun seçili ve aktif olduğuna bağlı olmakla beraber, kontrol halkasını kullanarak diyafram, enstantane hızı, dijital zoom ve fotoğraf efektlerini değiştirebiliyorsunuz. Arka paneldeki kontrol halkası da aynı şeyleri yapmanıza müsaade ediyor; hatta bana kalırsa objektifi saran halkadan çok daha kolay, hızlı ve yenilikçi bir kullanım kolaylığı sağladığını söyleyebilirim. Evet, belki çok orijinal ve eşsiz değil fakat kesinlikle ihtiyacınızı son derece hassas ve yumuşak bir şekilde karşılıyor.
Sony CyberShot DSC-RX100 Tasarım Özellikleri
Oldukça büyük imaj sensörü ve doğru orantılı olarak, epey geniş bir yer kaplayan büyük zoom objektifine rağmen, Sony CyberShot DSC-RX100’ün ön yüzünü domine eden bu bileşenlerin kameranın boyutunu ciddi anlamda büyüttüğünü pek söyleyemeyiz. Eni 10cm, boyu 5,8cm, derinliği ise 3,5cm olan bu kompakt kamera, hafıza kartı ve pili takılıyken yalnızca 240 gram geliyor. Arka panelde daha önce de belirttiğim gibi 3,5 inç’lik geniş ve yüksek çözünürlüklü bir LCD ekran var; ve 1228k-dot hassasiyetle kendisinden beklediğiniz hemen her şeyi veriyor. Tüm bu özelliklere rağmen daha küçük olmasını sağlayan şey, optik ya da elektronik bir vizörden feragat edilmiş olması. Ama Sony’nin WhiteMagic (Beyaz Büyü) teknolojisi sağ olsun, güneş ışığının dik alındığı doğal ortamlarda bile yüksek kontrastlı ekranı kullanmak büyük bir ıstıraba dönüşmüyor.
Sony RX100’ün küçük olmasının tek bir dezavantajı var; o da tahmin edebileceğiniz üzere “kavranabilirlik.” Kameranın önünde kavramayı kolaylaştıracak herhangi bir alan yok; arkada da yalnızca parmağınızı koyabileceğiniz dörtgene benzer bir alan var. Kamera hem küçük, hem de alüminyum gövdesi son derece kaygan ve pürüzsüz olduğu için özellikle hareketli anlarda kamerayı iyice kavramak, hatta elden düşürmemek zor olabilir. Cihazı elinizde tutarken fark edebileceğiniz üzere objektifin sol tarafında bir port alanı, zamanlayıcı tuşu ve AF aydınlatıcısı bulunuyor. Flaş moduna geçtiğinizde ise otomatik olarak açılan ve kameranın üst tarafına zekice yerleştirilmiş bir entegre flaş sistemi mevcut. İsterseniz bu flaşı elle de açıp kapatabiliyorsunuz.
Sony CyberShot DSC-RX100 Genel Kullanım Özellikleri
En ucuz fiyat seçenekleriyle Cimri’de bulabileceğiniz Sony CyberShot DSC-RX100’ü açmak için tepedeki küçük On/Off (Açma/Kapama) düğmesine basmanız gerekiyor. Bastıktan son derece kısa bir süre sonra (bir saniyenin hemen üzerinde bir süre) kameranız kullanıma hazır hale geliyor. Boyut olarak son derece tatmin edici bir durumda olan deklanşör butonu, yarım güçle bastığınızda sahnenizi netlemenizi sağlıyor. Düşük ışık kondisyonunda deklanşöre yarım basarsanız, netlediğinizi belirten bir “bipleme” sesi duyacaksınız; böylece LCD ekranda beliren yeşil noktalar sayesinde odak noktalarınızı da görebilirsiniz.
Elle odaklama yaptığınızda, MF (Manual Focus) Asistanı fotoğrafı otomatik olarak büyüterek, daha keskin sonuçlar almanıza yardımcı olmaya çalışıyor. Bu özelliğin bir benzeri Sony’nin daha gelişmiş DSLR’larında da var; LCD ekrandaki keskin odak noktalarını “Peaking” denen bir özellikle göstererek kullanıcıyı yönlendiriyorlar.
RAW ya da JPEG çekmeniz durumunda, görüntünün hafızaya kazınması her daim an meselesi; bir saniye içinde ekran kapanıp açılıyor ve çekilen fotoğraf kısa bir süre ekranda görünüyor. Böylece ikinci bir fotoğrafı çekmek için, yaklaşık bir saniye içinde hazır oluyorsunuz.
Deklanşörün hemen etrafı, parmağınızı kullanarak dijital yakınlaşma ya da uzaklaşma yapabileceğiniz bir it / çek zoom butonu ile donatılmış. Tamamen yakınlaşmak ya da uzaklaşmak için, her iki operasyonda ortalama 4 saniye harcamak zorundasınız. Sony CyberShot DSC-RX100’ün dahili stereo mikrofonları yine kameranın üst tarafında konumlandırılmış. Ayrıca dairesel bir “çekim modu” kontrolü de hemen parmağınızın ucunda; böylece hareket halindeyken çeşitli ve farklı çekim modları arasında çabucak seçim yapabiliyorsunuz. CyberShot DSC-RX100’ün bu özelliğinin yanı sıra geniş açılı ve hızlı bir objektifi (en az 28mm’lik geniş açı odak menzilli), geniş ve yüksek çözünürlüklü bir LCD ekranı, oldukça hızlı ve doğru bir otomatik odaklanma algoritması, manuel odaklanma imkanı, ışık hassasiyeti ve pozlamada elle kontrol seçeneği ve RAW dosya desteği de var.
Hazır çekim modlarından bahsetmişken, en öne çıkan çekim modları ve yardımcılarını da ele alalım. Sony’nin pek çok kamerasında olduğu gibi Sony CyberShot DSC-RX100’de de zeki bir “otomatik sahne tanıma” yardımcısı var. Panasonic ve Canon’un kompakt makineleri ile neredeyse aynı prensipte çalışan bu sistem, subje veya sahnenizi otomatik olarak analiz ederek daha önceden ayarlanmış 11 hazır seçenek arasından, duruma en uygun olanı seçmenizi sağlıyor. Bunun bir adım ötesinde “Superior Auto Mode” denilen bir mod var ki, burada neredeyse hiçbir şey sizin kontrolünüze kalmıyor. Titremeyi ve görüntüdeki yumuşaklığı azaltan noise / kumlanma azaltıcı ve artırılmış dinamik mesafe ile umarsız bir turist gibi düşünmeden, saniyede bir fotoğraf çekebilirsiniz. Bu durumda çektiğiniz karelerin tüm akıbeti RX100’ün maharetinden sorulur hale geliyor. Boyut olarak son derece tatmin edici bir durumda olan deklanşör butonu, yarım güçle bastığınızda sahnenizi netlemenizi sağlıyor. Düşük ışık kondisyonunda deklanşöre yarım basarsanız, netlediğinizi belirten bir “bipleme” sesi duyacaksınız; böylece LCD ekranda beliren yeşil noktalar sayesinde odak noktalarınızı da görebilirsiniz.
Bu özelliklere ek olarak “gülümsemeyi” algılayan, kalabalıklar arasında “yüzleri seçen” ve tüm ayarlarını subjenin bu özelliklerine göre ayarlayan otomatik portre modları da var. “Yüz tanıma sistemi” ile odaklanmayı, pozlamayı, beyaz ayarını sahnedeki insanlara göre ayarlayabiliyor; hatta bu yardımcı sayesinde otomatik olarak yetişkin ve çocukları bile birbirinden ayırabiliyorsunuz. “Gülümseme dedektörü” diyebileceğimiz bu sistem üç ön-tanımlı ayar seviyesi ile geliyor; Büyük, normal ve belli-belirsiz. Böylece farklı ışık kondüsyonlarında, hareketli ya da hareketsiz, isterseniz büyük, isterseniz yetişkin; karşınızda gülümseyen biri varsa Sony CyberShot DSC-RX100’ün bu özellikleri sayesinde onu olabilecek en iyi şartlarda fotoğraflama imkanınız doğuyor. Daha bitmedi! Selfie çağında yaşadığımıza göre, Sony’nin buna göre de bir şeyler düşündüğünü ön görebilirsiniz. “Self-portre” seçenekleri “zamanlayıcı” ile birlikte çalışıyor ve zamanlamayı fotoğrafa konu olacak kişiler, kompozisyona yerleştikten bir iki saniye sonra otomatik olarak fotoğraf çekecek şekilde kendisi hesaplıyor. Artık koşa koşa kameranın önüne geçme ve hiçbir şey yokmuş gibi gülümseme gerilimi yaşamaya son!
Sonuç
Sony DSC-RX100’ün saymaya değecek irili ufaklı pek çok özelliği var ama genel olarak gerçekten tatmin edici, kullanım kolaylığı sağlayan, şık ve etkili bir kompakt kamera. Bugüne kadar pek çok marka ve ürün “DSLR’ı kompakt boyuta sığdırdığını” iddia etti, fakat incelediğim kameralar içinde buna en fazla yaklaşan cihaz kesinlikle Sony CyberShot DSC-RX100 oldu. O nedenle arayışı bu yönde olan tüm ziyaretçilerimize, gönül rahatlığıyla Sony CyberShot DSC-RX100’ü önerebilirim. En ucuz Sony CyberShot DSC-RX100 fiyatları, en uygun fiyat alternatifleriyle Cimri’de. Cimri, cebinize çalışır.
Sony Cyber-Shot DSC-RX100 Dijital Fotoğraf Makinesi Yorumları ve Ürün Değerlendirmesi

Düşüncelerin bizim için önemli. Diğer kullanıcılarla paylaşmak ister misin?
Fiyatları karşılaştır, en ucuzunu bul, yorumunu bırak.