Ecza ve Malzeme Dolabı
Evlerde ve ofislerde bazı eşyalara ihtiyaç olmadığı sürece dokunmadığımız dönemler olabilir. Ancak bu süreler ne kadar uzun olursa olsun bu eşyalar sürekli el altında olmasına ihtiyaç duyulan malzemelerdir. Ecza malzeme dolabı da bu gruba giren eşyalardan biridir. Akıp giden hayatın içerisinde normal şartlarda ecza dolabına bakılmaz. En ufak bir sıyrık, kesik, ateşlenmede, baş ağrısında, haşere ısırmasında ise ecza dolabına ihtiyaç duyulur. Bu ve benzeri sağlık sorunlarında bir hekim ya da sağlık görevlisi yardımına ihtiyaç olmadan yapılabilecek müdahaleler için ecza dolabında yeterli malzeme, araç ve gereç bulunmasına dikkat etmek yeterlidir. Evlerde ya da iş yerlerindeki ecza dolaplarında steril sargı bezi, gazlı bez, oksijenli su, flaster, makas, tentürdiyot, ateş ölçer, ağrı kesici, yanık kremi, antibiyotikli merhem, cımbız, çengelli iğne, ilk yardım kitabı gibi malzemelerin bulunması tavsiye edilir. Herhangi bir anda kullanılan malzemenin bitirilmesi durumunda da tedariğinin beklemeden yapılmasında fayda vardır. Ecza dolapları küçük çocukların olduğu ortamlarda, onların erişemeyeceği yüksekliklerde kullanılmalıdır.
Ecza ve Malzeme Dolabı Çeşitleri
Ecza dolapları, küçük sağlık sorunlarında bazen çözüm bazen de bir sağlık kuruluşuna gidinceye kadar geçici çözümler üreten malzemelerin muhafaza edildiği dolaplardır. Ecza dolabı malzemeleri temel olarak küçük çaplı kesiklere, kanamalara, yanıklara, haşere ısırıklarına, ateş, baş ağrısı gibi sorunlara yönelik ilaçlar ve malzemelerden oluşur. Medikal ürünler grubuna giren ateş ölçerler ve tansiyon aletlerinin de ecza dolabında bulundurulmasında fayda vardır. Bir ecza dolabında bulundurulabilecek tıbbi malzemelerin sınırı yoktur ancak uzman sağlık personelinin kullanabileceği malzemelerin ecza dolabında muhafaza edilmesi önerilmez. Kullanıcılar ecza dolabındaki malzemeler ile hastaneye gitmelerine gerek olmayan küçük olaylara müdahale etmelidirler. Daha büyük ve detaylı sorunlar için sadece ilk yardım uygulamaları yapılmalı ve bir sağlık kuruluşunda müracaat edilmelidir. Ecza dolaplarında yalnızca önerilen malzemelerin muhafaza edilmesi ve harici ürün grupları için kullanılmaması, hijyen açısından önemlidir. Kullanıcılar düzenli kullandıkları ilaçlarını, var ise dönemsel ya da sürekli kullandıkları sağlık medikal aparatlarını da ecza dolabında muhafaza edebilirler. Dolaplar genelde metal, 2 ya da 3 katlı bir mini dolap şeklinde dizayn edilirler. Kapakları camdan yapılır. Ahşap malzemeden yapılan ecza dolabı çeşitleri de bulunur. Dolaplar küçük çocukların, bebeklerin erişemeyeceği yüksekliklere monte edilmelidir. Özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü gibi son kullanma tarihi olan ürünlerin belirli periyotlarda kontrol edilmesinde fayda vardır. Belirli periyotlarda dolapların ve içerisindeki malzemelerin temizlenmelerinde de kullanım esnasındaki hijyeni sağlamak açısından büyük fayda vardır. Ecza dolapları içerisindeki her bir malzemenin kullanım sonrasında stoğu kontrol edilmeli ve ani bir ihtiyaç zamanı beklenmeksizin tedariğine özen gösterilmelidir. Fazlaca çalışanın olduğu işyerlerinin revir odalarında çok daha büyük ebatlarda ecza dolapları da kullanılır. Dolap içerisinde yer alan her bir malzemenin tüketim hızına bağlı olarak çok sayıda ürünün muhafaza edilebileceği büyüklüklerde çok raflı, ahşap ya da cam kapaklı metal modeller de ecza dolabı olarak kullanılabilirler. İhtiyaç anında küçük bir sağlık probleminin büyümesine engel olma noktasında gereken malzemeleri kolay erişilebilir şekilde muhafaza eden ecza dolapları, kullanıcıların en önemli sağlık asistanı ekipmanları arasında yer alır.
Ecza ve Malzeme Dolabı Fiyatları
Ecza dolapları kullanıldıkları alanda yaşayan insan sayısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı ebatlarda üretilirler. Hem ebatları hem de üretim materyalleri farklı olan ecza dolaplarının fiyatları da değişkenlik gösterebilir. Cam kapaklı metal dolaplar muadillerinden daha yüksek fiyatlı sunulabilir. Ecza dolapları farklı üreticilerin piyasaya sunduğu bir malzemedir. İçerisine konan tıbbi araç-gereç, cihaz ve ilaçlar ise farklı kanallardan tedarik edilir. Ev tipi ecza dolabı malzemeleri fiyatları ürünlerin set halinde ya da tek tek edinilmesine göre değişebilir. Belirli ürün gruplarını takım olarak tedarik etmek daha ekonomik olabilir. Herhangi bir anda biten bir malzemenin yeniden temini durumunda fiyatlar farklılık gösterebilir. Ecza dolaplarının yapımında kullanılan materyallerin maliyetlerindeki artışlar, ürünün kullanıcılara daha yüksek fiyat ile sunulmasına neden olabilir. Tıbbi araç-gereç piyasasındaki ve ilaç sektöründeki genel değişimler de ecza dolaplarının doldurulması maliyetini doğal olarak yukarıya çekebilir. Kullanıcıların daha çok tercih ettiği ecza dolabı modellerinin fiyatları da doğal olarak muadil ürünler arasından sıyrılabilir.
Ecza ve Malzeme Dolabı Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Bir ecza dolabı, yaşamınızdaki küçük sağlık sorunlarını ve kazaları hızlı önlemlerle büyümeden bitirmeye yardımcı olabilir. Bir ecza dolabı edinmek istediğinizde, kullanacağınız alanda yaşayan kişi sayısına bakarak bir ebat belirleyebilirsiniz. Ev tipi ecza dolaplarında düzenli kullandığınız ilaçlarınızı, cilt kremi gibi kişisel bakım ürünlerinizi de muhafaza edebileceğiniz için hacmen daha büyük, ergonomik ecza dolabı modellerini gözden geçirebilirsiniz. Cam kapaklı ya da ahşap kapaklı modeller arasından dilediğiniz büyüklükte bir dolapta karar kıldıktan sonra, dolabın fonksiyonunu yerine getirmesi için tıbbi araç-gereç ve kremler, ilaçlar ile doldurmanız gerekir. Bu noktada ürünleri set halinde ya da bireysel tercihinize, alerji gibi kronik sağlık sorunlarınıza göre ürünleri tek tek temin edebilirsiniz. Dolabı, alanda küçük çocuk var ise onların erişemeyeceği noktalarda konumlandırmayı ihmal etmemeniz gerekir. Edineceğiniz ve içini gerekli malzemeler ile dolduracağınız her ebattaki ecza dolabı küçük kazaların oluşturacağı yaralanmalara hemen müdahale edebilmenize, böcek ısırması, basit yanıklar gibi olaylara hızlıca reaksiyon almanıza yardımcı olabilir.