Kivi
Doğal besinler genel olarak meyve ve sebze olarak adlandırılır. Bitkisel gıdalar olan bu ürünler yüksek besin değerleri içerir. Günlük olarak yaygın şekilde tüketilen gıdalar olarak karşımıza çıkar. Meyve sebze ürünleri içerisinde onlarca çeşit gıda bulunur. Toprakta yetişen gıdaların meyve ve sebze olarak ayrılması bitkilerin neresinde yetiştiğine göre adlandırılır. Meyve bitkilerin tohum bölümünde ve genellikle çiçek kısmında oluşur. Sebzeler ise kök, yaprak ve gövdeler olabilir. Kök sapları da sebze olarak tüketilebilir. Meyve çeşitleri arasında ağaçta yetişen meyveler bulunduğu gibi bitki meyveleri de var. Kivi ağaçta yetişen meyveler arasında bulunur. Çeşitli iklim koşullarında yetişebilen bu meyve farklı coğrafyalarda da yetişebilir. Bu meyvenin kışın donma tehlikesi bulunmaz. Bu ürünün yetişmesinde toprak kalitesi oldukça önemli. Sulama sıklığı ve güneş gibi faktörlere bağlı olarak birçok coğrafyada yetiştirilmesi mümkün bir ürün. Küçük oval bir yapıya sahip olan meyve yumurtaya benzer. Dış kabuğu tüylü yapıda. Dışı kahverengi olan meyvenin içi yeşil. İç kısmında siyah renkli tohumları bulunur. Bu tohumlarda tüketilebilir. Her mevsim tüketilebilir bir meyve olarak karşımıza çıkar. Çeşitli tatlılarda ve yemeklerde kullanılabilir. Lezzet olarak ekşi bir meyve. Türlerine göre tatlı tada sahip olan kivilerde bulunabilir. İçerdiği besin değerleri ile faydalı bir meyve olarak tüketilir. Sağlıklı beslenme rutinleri içerisinde yer alır.
Kivi Faydaları
Kivi içerdiği vitamin ve minerallerle vücuda destek sağlar. Tek başına tüketilebilen bir meyve olan kivi farklı gıdalarla birlikte de tüketilebilir. Kivi faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir.
- İçerdiği C vitamini oranı ile özellikle bağışıklık sistemi için oldukça faydalı bir besin. C vitamini içeriği ile cilt sağlığını da destekleyen kivi doku onarımına katkı sağlar. İçerdiği bu vitamin kolajen üretimini artırarak cilt sağlığına olumlu etkide bulunur. A vitamini içeren meyve göz sağlığına katkıda bulunur.
- Kivi lifli bir besin olarak karşımıza çıkar. Sindirim sistemine destek olan bu ürün hazımsızlık gibi olumsuz durumları önler.
- Meyve içerisinde antioksidanlar bulunur. Hücrelerin hasar görmesini engelleyen antioksidanlar fayda sağlar.
- Kivi kanın lipid seviyesinin dengelenmesine destek olur. Kolesterol için tüketime uygun bir meyve olarak karşımıza çıkar.
- Bu meyve içerisinde çeşitli mineraller bulunur. Potasyum açısından zengin bir gıda olarak dolaşım sistemine destek olur.
- Kivi enfeksiyon oluşumuna karşı savaşan gıdalar arasında yer alır. Tokluk hissi sağlayan gıda çeşitli kullanım alanlarına sahip.
Kivi Tüketim Önerileri
Kivi tek başına tüketilebilir bir meyve. Ekşi tada sahip olan bu ürünü daha tatlı diğer meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz. Kivi yemeden önce meyvenin iyice yıkanarak temizlenmesi önerilir. Tüylü bir kabuğa sahip olan bu meyvenin kabuğunun soyularak tüketilmesi tavsiye edilir. Kabukla tüketim önerilmeyen meyvenin büyük çekirdeği bulunmaz. İçerisinde siyah renkli küçük tohumlar yer alır. Bu tohumlarda tüketilebilir. Kivi tüketim önerileri içerisinde çeşitli tatlıların tariflerinde kullanılması yer alır. Pastaların dolgusunda kullanılabilen bu ürün pasta süslemelerinde de kullanılabilir. Kivi püresi yapabilirsiniz. Oldukça yumuşak bir meyve olarak ezilebilir. Tam olgunlaşmış kiviler çok yumuşak yapıya sahip. Kivi püresi çeşitli tatlıların iç dolgusunda kullanılabilir. Bu meyveden freş içecekler yapabilirsiniz. Parçalara ayırarak blen ettikten sonra damak zevkinize uygun diğer içeceklerle karıştırabilirsiniz. Soğuk içecek olarak tüketilebilir bir meyve. Meyve salataları içerisinde bulunan kivi, bal ve tarçın gibi tatlandırıcılarla birlikte tüketilebilir. Muz, çilek ve kivi waffle süslemesinde tercih edilen meyveler arasında yer alır. Bu meyve ile kruvasan dolgusu hazırlamak mümkün. Tatlı yapımında kullanılacak olan meyvelerin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Çok yumuşak ve bastırıldığında hemen ezilen kivi ise çok olgunlaşmış haldedir. genellikle böyle yumuşak olan kiviler tatlıdır. Bunun yanı sıra çok sert kiviler ise henüz olgunlaşmamış olarak tüketime uygun değil. Taze ve uygun olgunluktaki meyveleri tercih edebilirsiniz.
Kivi Nasıl Saklanır?
Kivinin lezzet ve besin değerlerini korumak için buzdolabında saklanması önerilir. Bu meyvenin taze olarak alındıktan sonra yıkanmadan soğuk bir alanda saklanması mümkün. Yıkadığınız meyvelerin buzdolabına koymadan önce tamamen kuruduğundan emin olmanız önerilir. Olgunlaşmamış olan kivilerin oda sıcaklığında bırakılması önerilir. Oda sıcaklığında olgunlaşan meyvelerin lezzetleri daha tatlı olabilir. Kivi kabuğundan ayrılarak ve dilimlenerek de saklanabilir. Temizleyerek kabuğunu soyabilir ve dilimleyebilirsiniz. Daha sonra saklama kapları içerisinde muhafaza etmek mümkün. Bunun yanı sıra buzdolabı poşetleri içerisinde ağzı kapalı şekilde de saklayabilirsiniz. Kivi nasıl saklanır sorusu pürü haline getirilerek dondurucuda muhafaza edilebilir yanıtı alır. Bu meyvenin birçok saklama koşulu bulunur.
Kivi Fiyatları
Kivi fiyatları Cimri Markette’de listelenir. Online market seçenekleri içerisinde uygun fiyatları tespit edebilirsiniz. En düşük birim fiyatı ve en popüler marketlerin görüntülenmesi mümkün. Mahallendeki marketleri gör seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Konum seçimi yaparak bulunduğunuz yere yakın olan marketlerin fiyatlarını görebilirsiniz. Alışveriş listesi oluşturmak için listem alanından yararlanabilirsiniz. Kivi indirimi olduğunda fiyat güncelleme sürelerinden öğrenebilirsiniz. Cimri Markette’de meyve ve sebze kategorisi bulunur. Meyve alanında birçok ürün ve kivi fiyatlarına göz atabilirsiniz.