Salatalık
Salatalık birçok çeşidiyle, ülkemizde kolay ulaşılabilen ve çok tüketilen bir sebze. Salatalık hem vücut için hem de cilt için çok faydalı. Salataların olmazsa olmazı, şifa kaynağı salatalık ve hıyar özellikle bahar mevsimi ile mutfaklara misafir olur. Köklü bir geçmişe sahip olan salatalık, Eski Yunan dönemlerinden itibaren tüketilmeye başlanmış bir besindir. Dünyanın hemen her yerinde oldukça eski tarihlerde mutfakta yerini almış olan salatalık aynı zamanda en sevilen meyveler arasında sayılır. Seracılığın gelişmesiyle beraber yaz kış fark etmeksizin tüketilebilen meyve bilhassa sıcak yaz günlerinin serin geçmesine yardımcı olur. Bununla beraber özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezi arasında kabul edilen salatalık, tok tutma ya da mideyi şişirme özelliğine sahiptir. Kalorisinin oldukça düşük olması bolca tüketilmesini mümkün kılar. Sebze kategorisinde salatalık gibi çok tercih edilen sebzeler mevcut.
Salatalık Özellikleri
Salatalık özellikleri ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir ürün. İçeriğinde %90’dan fazla su bulunduran salatalık, lifli yapısı ile sağlıklı beslenmenin yapı taşlarından biridir. Cildin yenilenmesi, midenin daha rahat çalışması için her gün bir tane organik salatalık tüketilmelidir. İçinde A, B ve C vitamini bulunduran salatalık, kalsiyum ve potasyum deposudur. Ayrıca demir eksikliğinde de ilaçlara takviye olarak önerilmektedir. Rahat uyumak, kilo vermek için birebir olan salatalık, Türkiye’nin hemen her yerinde rahatlıkla bulunabilen bir besindir. Sulak alanlarda yetiştirmek çok daha kolay olduğu için küçük bir sulama sistemiyle salatalık yetiştirmek mümkündür. En çok bilinen salatalık türü acıbadem salatalığıdır. Bunun yanında en organik ve lezzetli kabul edilen salatalık türlerinden biri de Çengelköy salatalığıdır. Bu tür pazarlarda en sık rastlanılan salatalıklardır. Oldukça uzun ve ince olan chelsea prize cucumber, toplu ve kısa olan bush slicer cucumber diğer salatalık türü. Dikenli ve bol sulu olan marketmore 76, orient express de farklı olan salatalıktır. Kavunu andıran ancak dikenli ve daha küçük olan crystal apple, turşuluk olarak bilinen national pickling salatalıkları da bilinen diğer türüdür. Farklı olan ve nadiren bulunabilen kakdi isimli beyaz salatalık, oldukça uzun olan japon salatalığı, rengiyle dikkat çeken kırmızı salatalık ve turşu dönemlerinin olmazsa olmazı kornişon salatalık bilinen diğer salatalık çeşitleri arasında.
Salatalık Faydaları
Salatalık faydaları ve birçok çeşidiyle, ülkemizde kolay ulaşılabilen ve çok tüketilen bir sebze. Salatalık hem vücut için hem de cilt için çok faydalı. Salatalık hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki maddeleri okuyabilirsiniz.
- C vitamini ile soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklığını arttıran salatalık, vücuda güç kazandırır. Enerji veren ve cildi yenileyen özelliği ile salatalığın yaz aylarında çok fazla faydası bulunur.
- Vücudu toksinlerden koruyan salatalık diyet yapmak isteyenlerin metabolizmalarını harekete geçirir. Bunların dışında vücudun güzelleşmesi ve özellikle göz altlarının kararmasına engel olması için de kullanılmalı.
- Salatalık beyin sağlığı için çok yararlı. Fisetin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde hafızanın güçlenmesine ve gençleşmeye katkı sağlar.
- Alzheimer hastalığını önlediği yapılan araştırmalarla desteklenir.
- Salatalıkta bulunan K vitamini kemik sağlığını etkiler. Kemiklerin güçlenmesini, kırılganlığının azalmasını sağlar.
- Salatalık suyunda bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinin aktifliğini de artırır. Bu sayede kalp sağlığını korunmasında başrollerde. Kansere karşı koruma sağlar.
- Cilt ve saç bakımı için salatalık suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Cildin canlanmasını, temizlenmesini ve saçların parlamasını sağlar. Ancak aşırı tüketimde saç dökülmelerine sebep olabilir.
Salatalık Nasıl Saklanır?
Salatalık nasıl saklanır sorusunun yanıtı oldukça basit. Salatalıklar yaz sebzeleri olmalarına rağmen soğuktan hoşlanır. Bu nedenle, buzdolabının sebzelik çekmecesinde 2 haftaya kadar bozulmadan bekleyebilir. Ancak en iyi kalite için maksimum 1 hafta içinde tüketmek en iyisi. Salatalıkları kısa vadede tüketmek istiyorsanız o halde buzdolabına koymanız gerekmez. Tezgah üzerinde (oda sıcaklığında) yaklaşık 1 hafta kadar bozulmadan kalabilir. Bununla birlikte, ilk birkaç günün ardından yumuşamaya başlayabileceğinden ne kadar erken tüketilirse o kadar iyi olur. Salatalıkları taze tutmanın bir püf noktası da naylon streçle sarmaktır. Onları bu şekilde saklamak bozulma süresini geciktirerek taze kalmalarına yardımcı olur. Bunun nedeni, streç filmlerin hava geçirmeyen ikinci bir kabuk katmanı oluşturarak sebzedeki nem kaybını önlemesidir. Salatalıklarınızı yıkadıktan sonra nemi tamamen gidecek şekilde kurulayın ve streç naylonla sarın. Ardından hava geçirmeyen kapalı bir saklama kabına koyarak buzdolabınıza atın. Bu şekilde muhafaza edilen salatalıklar 20 güne kadar tazeliğini koruyabilir.
Salatalık Fiyatları
Salatalık fiyatları farklı online satış sitelerinde değişkenlik gösterebilir. Meyve kategorisinde değişkenlik gösteren fiyatları Cimri market sayesinde tek bir liste haline getirilerek kullanıcı incelemesine sunuluyor. Bu sayede Cimri market kullanıcıları, ürünün fiyat taramasını tek bir site üzerinden pratik şekilde gerçekleştirebiliyor. Meyve ve sebze kategorisinde kullanıcı karşısına çıkan ürünün farklı açılardan detaylı incelemesi Cimri market üzerinden yapılabiliyor. Salatalık indirimleri, için fiyat alarmı kurabilirsiniz. Cimri market kullanıcıları, ürüne fiyat alarmı uygulayarak ürün indirimlerini yakından takip etme avantajı elde ediyor. Bu sayede ürüne indirimli olarak ulaşma fırsatı sağlanıyor. Cimri market de istek ve ihtiyaçlarınıza göre filtrelemeler yapabilir, ürünleri kendi isteklerinize göre ayırarak fiyat-performans bakımından karşılaştırabilirsiniz. Beğendiğiniz ürünleri farklı açılardan detaylı şekilde inceleyebilir ve istediğiniz ürünlere fiyat alarmı uygulayarak ürün indirimlerinden anında haberdar olabilirsiniz. Aynı zamanda Salatalık yorumlarını inceleyerek kullanıcı değerlendirmelerini görebilirsiniz. Böylece ürün taze mi öğrenebilirsiniz.