Taze Fasulye
Günlük yaşamda tüketilen sebze ve meyveler vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışması adına tüketilmesi gereken sebze ve meyveler mevsimlere göre yetiştirilir. Dört mevsim tüketilen sebze ve meyvelerin yanı sıra mevsime özgü yetiştirilenler de vardır. Bu alanda sebze ön plana çıkar. Yaz ve kış zinde kalabilmek ve içeriğinden faydalanmak adına tüketilen sebzeler lezzetleri ile kendine hayran bırakır. Sebze çeşitleri arasında olan taze fasulye de bu alanda sık tüketilir. Taze fasulye olgunlaşmamış bir fasulye çeşididir. Yada genç baklalara sahip olan taze fasulye; çalı fasulyesi ve Fransız fasulyesi olarak da adlandırılır. Taze fasulye ile çoğunlukla etli yemek yapılır. Bu sebzenin farklı lezzeter ile bir arada hazırlandığı ve tüketildiği bilinir. Damak tadına uyum sağlayan taze fasulye Türk mutfağında önemli bir yere sahip olur. Taze fasulye yetiştiriciliğinde özenli olunduğunda iyi bir verim almak mümkün olur. Farklı topraklarda yetişebilen taze fasulye yaz aylarında taze taze bulunabilir. Pazar ve market reyonlarında satışa sunulan taze fasulye kilogram ile satışa çıkar. Cimri Markette ile taze fasulye hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Taze Fasulye Özellikleri
Taze fasulye sık üretimi yapılan sebzeler arasında yer alır. Tadı ve kolay yemeği ile dikkat çeken taze fasulye sofraları süsler. Taze fasulye özellikleri ile birlikte enfes bir deneyim sunar. Aşağıda yer alan maddeleri pratik şekilde okuyarak besin özelliklerini öğrenebilirsiniz.
- Taze fasulye; Türkiye’de yetiştiriciliği en çok yapılan sebzeler arasında yer alır. Kolay bulunabilen ve sık üretimi yapılan taze fasulye market reyonlarında yerini alır.
- Açık tarla sırtlarında yetiştiriciliği yapılması gereken taze fasulye zengin bir protein kaynağıdır.
- Taze fasulye toprak konusunda seçici değildir. Fakat genellikle su tutma kapasitesi olan, iyice havalanan, yumuşak toprakları ister. Yüksek asit oranına sahip olan topraklar taze fasulye için uygun değildir. 5.5 - 6.7 pH dengesine sahip olan toprakları seven taze fasulye ılık iklimleri ister. 15 - 20 derece havada yetişebilen taze fasulye; hava 2-3 dereceye düştüğü zaman zarar görebilir. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklarda da sebze zarar görür. Buna göre ekime başlamadan önce sıcaklık oranlarını kontrol etmek gerekir.
- Taze fasulyeyi yetiştirirken sıra ya da ocak usulü yöntemleri tercih edebilirsiniz. Sıralı ekimde toprağı dikdörtgen şeklinde parsellere ayırmak gerekir. Bunun yanı sıra parseller arası sık ve çizgili olmalıdır. Ocak usulünde ise parsel üzerine açılan 2-3 cm derinliğinde olan ocakların içine tohum atılır.
- Taze fasulye mart ve nisan aylarında ekime başlanır. Bunun yanı sıra taze fasulyenin sulama aralığı sık ve hafif olmalıdır.
- Taze fasulyeyi toprağa ekebileceğiniz gibi pamuğa da ekebilirsiniz. Farklı sonuçlar elde edebilir ve deneyimleyebilirsiniz.
- Yeşil ve uzun bir görünüme sahip olan taze fasulyenin sapları da vardır. Aynı zamanda içinde deneler de olur.
Taze Fasulye Faydaları
Taze fasulye faydaları ile sık tüketilen sebzelerden biridir. Taze fasulye A ve C vitamini içerir. Potasyum ve folik asit de içeren taze fasulye vücut fonksiyonlarına etki eder. Mevsiminde tüketilmesi önerilen taze fasulye tüketilmeden önce yıkandığı zaman daha sağlıklı olur. Taze fasulyenin besin değerlerinden faydalanmak için yağda uzun bir süre kavurmamak gerekir. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan taze fasulye lif yapısı sayesinde sindirimi de kolaylaştırır. Taze fasulyenin besin değerleri ile oldukça zengindir. Fasulyede 1.8 gr protein, 0.1 gr yağ, 0.1 gr çoklu doymamış yağ 211 mg potasyum, 7 gr karbonhidrat, 31 kcal enerji bulunur. Zengin besin değerleri sayesinde çocuktan yetişkinlere kadar herkes tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Taze fasulye yorumlarına göz atarak deneyimli tüketicilerin değerlendirmelerini öğrenebilirsiniz.
Taze Fasulye Nasıl Saklanır?
Taze fasulye nasıl saklanır diye öğrendikten sonra önerilere uyarak gıdanın raf ömrünü uzatabilirsiniz. Taze fasulyeyi saklarken poşetleme yöntemini tercih edebilirsiniz. Kilitli poşetlerden faydalanarak fasulyeyi saklayabilirsiniz. Bu poşetler sayesinde hava ile temas etmesini de önleyebilirsiniz. Diğer türlü taze fasulyeyi kavurup da saklayabilirsiniz. Bu yöntem ile fasulyeyi ilk olarak kavurmalısınız. Sonrasında poşetlere koyarak derin donduruculara atabilirsiniz. Bu yöntemleri değerlendirerek ileri zamanlarda pratik şekilde taze fasulyeyi buzdolabından çıkarıp yemek yapabilirsiniz. Günlük yada haftalık olarak fasulyeyi tüketecekseniz serin ve kuru bir yerde tüketene kadar taze fasulyeyi muhafaza edebilirsiniz.
Taze Fasulye Fiyatları
Cimri Markette ile meyve ve sebze kategorisine göz atabilirsiniz. Bu kategoride mutfak ihtiyaçlarınıza yanıt veren besinleri tedarik etmek için inceleme yapabilirsiniz. İncelemenizi; Cimri Markette ile konum bilgisi paylaşarak pratik hale getirebilirsiniz. Konum bilginize göre yakınınızda bulunan marketleri de online marketleri görebilirsiniz. Bu marketler üzerinden araştırdığınız gıdaları görüntüleyebilir ve fiyat karşılaştırması yaparak ideal seçeneğe yönelebilirsiniz. Kapsamlı bir şekilde araştırmanıza devam ederken taze fasulye fiyatlarını da öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra taze fasulye indirimlerini yakından takip edebilir, avantajlardan faydalanabilirsiniz.