7 Karışım Çim Tohumu
Peyzaj çalışmaları bahçelerde, parklarda ve yeşil alanlarda ancak canlı peyzaj elemanları ve sert zeminlerde yapılır. Çim tohumları bahçelerde, parklarda, okullarda ve kentsel çevre düzenlemelerinde kullanılan canlı peyzaj unsurlarından biridir. Çim topraktaki boşlukları doldurur. Özellikle yokuşlarda bakımlı bir çim, toprağı bir ağ gibi sarar ve toprağın akmasını engeller. Yağmurlu günlerde bile zemin çamurlanmaz. Çok sıcak yaz günlerinde nemi buharlaştırarak sıcaklığı düşürür ve ferahlık sağlar. Çim genellikle beş grupta toplanır. Klasik kadifemsi görünümlü çim, zümrüt yeşili renktedir ve kısa yapraklıdır. Çok çiğnemeyen golf sahalarında ve bahçelerde yaygın olarak kullanılır. Geniş yapraklı çimler oyun parklarında, genel park ve bahçelerde, yaya trafiğinin fazla olduğu yerlerde kullanılır. Ilıman iklimlerdeki çimenler yoğun yapılıdır. Sıcağa ve susuzluğa dayanıklı bir çim tohumudur. Güneşli yerlerde kullanılabilir. Kış aylarında ve daha serin iklimlerde bronzlaşabilir ve kötüleşebilir. Çiçekli çimler çiçek içerir. Bakımı az olan çimlerdir. Bahçesinin daha temiz ve güzel görünmesini isteyenler, çimini dikmek için çeşitli tohum seçenekleri arasından seçim yapabilir. Dilerse 7 karışım çim tohumu karışımı da tercih edebilir.
7 Karışım Çim Tohumu Çeşitleri
Yemyeşil, sağlıklı ve güzel bir çim bakım gerektirir. Uygun bakım, biçme ve besleme ile hedeflere ulaşılabilir. Başarı aynı zamanda 7Li mix karışım çim tohumu gibi ürünlerde çim tohumunun türüne de bağlıdır. Farklı ihtiyaçlar için üretilmiş birçok çim tohumu çeşidi birçok özellikte bulunabilir. Bitmiş Çim Tohumları, Kalın Çim Tohumları, Katil Çim Tohumları, Yeşil Çim Tohumları vb. Yem türleri gibi çeşitler mevcuttur. Çimin özelliği; yerel iklim, kullanıldıkları alanın eğimi, yağış miktarı ve kullanım amacı gibi birçok faktöre bağlıdır. Bermudagrass tohumları, Uganda Grass olarak da bilinen çim tohumu için üretilir. Düz büyür ve hızla yayılır. Çok uzun büyümez, bu yüzden sık sık biçmeye gerek yoktur. Basınca, ezilmeye, sıcağa ve susuzluğa karşı dayanıklıdır. Yaklaşık 30-40 gün içinde çimlenir. İlkbahar ve sonbaharda ekmek gerekir.1 kg Bermuda çimi tohumu 30-35 metrekare için yeterlidir. Akvaryum otu tohumları; yer otu, dana otu, inek kılı otu, kalp otu ve kenar otu çeşitleri bulunur. Akvaryumdaki canlılara daha iyi bir atmosfer yaratmak için kullanılan bir üründür. Ayrıca akvaryumun güzel görünmesini sağlar. Bu tohumların ekimi suya atılarak yapılmaz. Çimlenmeyi sağlamak için üzerine bazı özelliklere sahip bir substrat yerleştirilir. Fare kulağı otu tohumu, az bakım gerektiren, büyümeyen, biçme ve budama gerektirmeyen çok yıllık bir yer örtücü ottur. Adını yuvarlak, kıvrık, fare kulağına benzer yapraklarından alır. Hızla büyür ve kollarını yanlara atar. Gölgede veya yarı gölgede yetişir. Kuraklığa dayanıklıdır, ancak nemli toprağı tercih eder. Sulamayı ihmal etmemek gerekir. Ek yerlerinde boşluk bırakmadan tüm yüzeyi halı gibi kaplar. Uzun donlara dayanıklıdır. Üstü dondan etkilense bile tüm ortak alanlarda canlanır. 7 çeşit çim tohumuyla karıştırılınca dokusu güzelleşir. Yapısı kısa biçmeye uygundur. Çabuk yayıldığı için toprağın yüzeyini çabuk kaplar. Tüm yıl boyunca koyu yeşil kalır. Hastalıklara karşı oldukça dirençli bir yapıya sahiptir. Ülke genelinde dağılımı oldukça yüksektir. Pürüzsüz bir halıya benzeyen bir görüntü oluşturur. Açılmadan 7 yıldan fazla saklanabilir. Ekim sırasında veya sonrasında beslenmek için yedi ottan oluşan bir tohum karışımı gübrelenmelidir.
7 Karışım Çim Tohumu Kullanımı
Çim tohumları ilkbahar ve sonbaharda ekilir. Sonbahar ideal mevsimdir. Bu mevsimde ekilen çimler sıcaktan etkilenmez. Hava soğuduğunda büyüme durur ve kökler güçlenir. Yabani otlar tutunamaz, yağmurla bolca sulanırlar. İlkbaharda, fazla bakım gerektirmeden güzel bir çime dönüşür. Ani ısı yeni çimlere zarar verir. Bahçeyi veya çim işi tamamlandıktan sonra çim tohumları ekilir. Önce kalıcı bitkiler ve ağaçlar dikilir. Hem çim görünümü hem de bakım açısından yekpare bir çim önerilir. Suda kalan çimler çabuk çürür, bu nedenle drenaj sorunu varsa öncelikle giderilmelidir. Çukurlar varsa, bunlar doldurulmalı ve tümsekler düzeltilmelidir. Bahçe otu tohumları, toprak iyi değilse çeşitli maddelerce zengin olan, organik maddece zengin killi veya kumlu topraklarda en iyi yetişir. Öncelikle zemin derin bir şekilde kazılır. Her türlü birikintileri, yabani otları, taşları ve kökleri temizlenir. Toprağın soğuması için birkaç hafta beklenir. Bahçe, ince ufalanmış gübre ile tekrar kazılır. Toprak sertleşene kadar birkaç gün daha beklenir. Toprak bir rulo ile aşağı doğru bastırılır. Bahçe çimini ekmeden bir gün önce, gübre yere yayılır. Toprak kuruduğunda, sulanır. Ilıman havalarda çim tohumu 1 kg 7M karışım paketinden metrekareye ortalama 40-50 gram çim tohumu dağıtılır.
7 Karışım Çim Tohumu Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Çim tohumu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı bütçeye, yaşanılan bölgeye ve ekilecek toprağa göre değişiklik gösterebilir. İhtiyaç olan çim türünü smek için öncelikle bölgeki yetiştirme koşullarını göz önünde bulundurarak başlamak gerekir. Ayrıca, çimi ekmeden önce toprak analiz edilebilir ve eksikliği telafi etmek için takviyeler veya bazı değişiklikler eklenebilir. Genel bir kural olarak, çim tohumu tipi görünüşten ziyade işlevselliğe göre seçilmelidir. Ayrıca uygun toprak tipinde yetişebilecek çim türü kullanıcılar için en ideal olanıdır. Çim tohumu alırken dış mekan çim tohumları ve iç mekan çim tohumları arasında seçim yapmak gerekir. Ayrıca ne kadar çim tohumu gerektiği de önemlidir. Çim tohumu 10 kg 7M karışım ihtiyaçları karşılayabilecek bir seçenektir. Çim tohumu fiyatları da çimin üreticisine, menşe ülkesine ve çim türüne bağlıdır. Hangi marka ot tohumu alınacağı sorusu oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en zor şey, hangi marka çimin ihtiyaçları en etkin şekilde karşılayacağıdır. Son olarak, iyi bir çimin ancak kaliteli çim tohumları ile büyüyebileceğini unutmamak gerekir.