Android Cep Telefonları
Dünya genelinde en yaygın mobil işletim sistemlerinden bir tanesi de Android. Çoğu zaman akıllı telefon ve tabletlerde karşınıza çıkar. İlk olarak 2003 yılında Android adlı şirket tarafından ortaya çıkartılıyor; 2005 yılında ise Google tarafından satın alınıyor. Şu anda birçok cep telefonu modelinde Android işletim sistemi kullanılıyor. Google tarafından geliştirilmeleri sayesinde birçok Google özelliğine yüksek bir verim sağlayabiliyor. Android cep telefonları birçok farklı seriye sahip olup seriler arasında zamanla bir gelişme gözlemek mümkün. Android işletim sistemi kullanan birçok cep telefonu modeli bulunurken bazı eski modeller hâlâ kullanımda olabiliyor. Birbirinden farklı markalar tarafından üretilmiş Android cep telefonu modelleri bulabilirsiniz. Bu modeller arasında karşılaştırma yapmak için de işletim sistemini karşılaştırmak ve yakından incelemek mantıklı olabilir. İşletim sistemi bir nevi telefonun ruhu gibi birçok özelliği ve performansı belirleyebiliyor. Fakat daha derinlemesine bir inceleme yapmak istiyorsanız model bazında karşılaştırma yapmak isteyebilirsiniz. Android işletim sistemleri arasında karşılaştırma yaparken sık karşılaşılan sorunları da incelemeniz mantıklı olabilir. Kullanmayı düşündüğünüz çeşitli özellikler ve programlar varsa veya telefonlardan farklı bir performans almak istiyorsanız bu durum önemli olabiliyor. Telefonların yanında bir de cep telefonu kılıfı gibi aksesuarlara da bakmak isteyebilirsiniz. Bazı telefon kılıfları modellere özel olarak üretiliyor.
Android İşletim Sistemleri
Android cep telefonu modelleri ile ilgileniyorsanız öncelikle hangi Android işletim sistemine sahip olduğuna bakabilirsiniz. Daha sonra da modelleri kendi aralarında ve özellikleri üzerinde karşılaştırmak mantıklı olabilir. Kullanımda yaygın olan modeller arasında Android 6 telefonlar da vardır. Android 6 gibi daha önceki serilerden gelen modellerin temel avantajları arasında hesaplı olmaları geliyor. Bazı uygulamalarda yine yüksek özellikler gösterebiliyorlar. Serileri yakından tanıyarak Android cep telefonu modellerini karşılaştırabilirsiniz.
- Android 6, 2015 yılında çıkmış ve Marshmallow olarak adlandırılmıştır. Android 6 cep telefonu modellerindeki işletim sistemi sayesinde çeşitli özellikler ortaya çıkmıştır. Doze modu adı verilen sistem sayesinde cihaz uzun süre kullanılmadığında pil tasarrufu yapılıyor. Bu işletim sistemi ile birlikte kullanıcıların uygulamalara erişim verme özelliği manuel hale geldi. Yerleşik parmak izi tarayıcı desteği de Android 6 telefon modellerinde ortaya çıktı. Sık kullanılan USB-C desteği yine bu Android sistemi ile elde edildi. Bu işletim sisteminin daha düşük standartlara sahip olduğu bazı durumlar var. Pil ömrü ne kadar iyileşmiş olsa da bazı cep telefonu modellerinde performans tatmin edici seviyeye gelmedi. Eski donanıma sahip cihazlarda ise performans sorunları ortaya çıkabilir. Uygulama izinlerinin karışıklık yaratması ile eski cihazlardaki performans düşüklüğü sık karşılaşılan problemler arasında. Pil tasarruf modunun bazı uygulamaların düzgün çalışmasını engellediğine dair şikayetler de karşınıza çıkabilir.
- Android 7 ve 7.1 Nougat ismine sahip olup Ağustos 2016'da piyasaya çıktı. Android 7 telefonlar çeşitli özellikler kullanıcılara sunuldu. Çoklu pencere desteği ile aynı anda iki uygulamayı bölünmüş ekranda çalıştırabilme imkanı bulunuyor. Gelişmiş bildirim yöntemi ve doğrudan bildirimlerden cevap verme özelliği de Android 7 telefon modellerinde mevcut. Pil tasarruf modu daha da geliştirilip ilerletildi. Gelişmiş VR desteği olan Google Daydream eklendi. Gelişmiş bir model olsa da çeşitli açılardan yine gelişime açık yönleri bulunuyor. Çoklu pencere özelliği her uygulamada yüksek bir performansla çalışmıyordu. Çeşitli güncellemelerde bazı cihazlarda pil sorunlarına sebep olabildi. Ne kadar çoklu görev sistemi gayet gelişmiş olsa da kullanımda performans düşüklükleri gözlemleyenler bulunuyor. Güncelleme ile gelen uyumsuzluk problemleri bazı uygulamalarda özellikle ortaya çıktı. Bazı kullanıcılar Android 7 cep telefonu modellerinde Wi-Fi ve bluetooth bağlantı sorunu olduğunu da belirtiyor.
- Android 8 ve 8.1 işletim sistemi ise Oreo ismine sahip olup Ağustos 2017 yılında çıktı. Yine çeşitli ve çarpıcı yeniliklerle geldi. Resim içinde resim özelliği ile video oynatırken diğer uygulamaları kullanma imkanı sunuyor. Otomatik doldurma özelliği ise şifre ve form bilgileri için otomatik doldurma seçeneği sunuyor. Bu özellik şu anda birçok kişi tarafından aktif bir biçimde kullanılıyor. Bildirimleri kategorilere göre ayırıp yönetme de kullanışlılık ve pratiklik açısından büyük bir gelişme oldu. Geliştirilen bir diğer özellikle de daha hızlı ön yükleme imkanı sunuyor. Bu sebepten dolayı birçok Android 8 cep telefonu modeli, kendinden önceki cihazlardan çok daha hızlı bir biçimde açılabiliyor. Gelişime açık olan bazı özellikleri arasında resim içinde resim modu da bulunuyor. Bu modun uygulama desteği ilk çıktığı dönemde biraz kısıtlıydı. Birçok Android cep telefonunda olduğu gibi, eski cihazlarda güncelleme sonrası performans düşüşleri gözlendi. Bildirimlerde zaman zaman gecikme ve Wi-Fi bağlantı problemleri Android 8 cep telefonu kullananlar tarafından belirtilen durumlar arasında. Oreo güncellemesiyle bazı modellerde de hızlı pil tüketimi ortaya çıktı.
- Android 9 işletim sistemi ise Ağustos 2018 yılında çıkıp Pie adını aldı. Adaptif pil özelliği ile uygulamaların kullanım alışkanlıklarını öğrenerek pil tasarrufu sağlıyor. Benzer bir özellik parlaklık için de geliştirilmiş. Yine kullanıcıların tercih ettiği parlaklık seviyesini öğrenerek otomatik bir parlaklık ayarı sunuyor. Fiziksel veya ekran düğmeleri yerine kaydırma hareketleri ile gezinme özelliği de Android 9 cep telefonu modellerinde ortaya çıkıyor. Uygulama kullanım sürelerini izleme ve yönetme araçları da Android 9 ile kullanıma sunuluyor. Bu özellikleri sayesinde özellikle pil ömründe gözle görülür bir iyileşme elde edildi. Daha modern ve sezgisel hareketlerle yönlendirilebilen bir arayüz tasarlanabilir hale geldi. Uygulama kullanımını izleyerek dijital sağlığı yönetme imkanı da bu Android sistemlerinde bulunuyor. Çeşitli kullanıcılar donanım uyumsuzluğu nedeniyle performans kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Hareketle gezinme özelliği yeni olduğu için bazı kullanıcılarda alışma sorunu ortaya çıktı. Güncellemeler sonunda ise bazı Android 9 cep telefonu modellerinde yavaşlama ve pil tüketiminde artış gözlemlendi. Uyumsuz uygulamalarda performans sorunları da çeşitli kullanıcılar tarafından bildirildi.
- 2019 Eylül'de çıkan Android 10 kendine özel bir isme sahip değildir. Tüm sistemlerde koyu tema kullanımı Android 10 işletim sistemi ile mümkün oldu. Uygulamalara verilen izinlerin daha ayrıntılı yönetimi kullanıcılara sunuldu. Akıllı yanıt sistemi sayesinde bildirimlerdeki mesajlara doğrudan akıllı cevap önerileri geldi. 5G desteği de bu işletim sistemi ile sunuldu. Özellikle 5G destekli Android 10 cep telefonu modelleri önemli bir popülerliğe sahip. Koyu mod sayesinde göz yorgunluğu azaltılıp aynı zamanda pil tasarrufu yapılabiliyor. Gizlilik ve güvenlik kontrolleri daha detaylı bir biçimde kullanıcılara sunuldu. Ancak bazı uygulamalarda koyu modun düzgün çalışmadığı durumlar ortaya çıktı. Özellikle eski cihazlarda performans düşüklüğü de gözlemlendi. 5G performansı açısından da bazı modeller daha düşük performans gösterebiliyor. Android 10 güncellemesiyle gelen bluetooth bağlantısında da çeşitli sorunlarla karşılaşıldı.
- 2020 yılında çıkan Android 11 mesaj baloncukları gibi yeniliklerle geldi. Ekrandaki mesajlaşma baloncukları üzerinden iletişim bu özellik sayesinde yapılabiliyor. Yerleşik ekran kaydetme özelliği de Android 11 cep telefonu kullananların erişebileceği bir hizmet. Mesaj bildirimleri ayrı bir alan içerisinde toplanarak daha gelişmiş bir sistem sunuldu. Uygulamalara geçici izin verme özelliği de Android 11 ile mümkün oldu. Ancak ekran kaydı bazı cihazlarda hatalı çalışabiliyor ve eski cihazlarda yine performans problemleri ortaya çıkabiliyor. Mesaj baloncuklarının her uygulamada düzgün çalışmaması da çeşitli kullanıcılar tarafından bildirildi. Ekran kaydı sırasında ses sorunu bazı durumlarda olabiliyor.
- Android 12 ise Ekim 2021 yılında çıkan bir işletim sistemi. Çeşitli yenilikler hem kullanıcıya hem de telefona büyük yardım sağlıyor. Daha özelleştirilebilir ve dinamik tema seçenekleri Android 12 ile mümkün oldu. Kamera ve mikrofon kullanımını gösteren bildirim ışıkları bu sistemde sunuldu. Gizlilik Kontrol Paneli sayesinde tüm gizlilik ayarlarını tek bir yerden yönetmek mümkün oldu. Bu yenilikler sayesinde kişiselleştirilmiş ve modern bir arayüz kullanıcılara sunuldu. Gizlilik konusunda da daha yüksek bir kontrol ve birçok kişiye farkındalık imkanı var. Uyumlu modellerde performans ve verimlilik önemli derecede arttı. Ancak performans iyileştirmeleri bütün cihazlarda aynı etkiyi yaratmadı. Güncelleme sonrasında bazı cihazlarda yavaşlamalar ve hatta donmalar yaşanabiliyor. Çeşitli eski cihazlarda da pil tüketiminde artış gözlemlendi.
- Ağustos 2022'de çıkan Android 13 çok daha gelişmiş bir model sunuyor. Katlanabilir cihaz desteği sayesinde büyük ekranlardaki kullanım daha iyi optimize edilebiliyor. Gelişmiş uygulama izinleri sayesinde uygulamaların belirli medya dosyalarına erişimini sınırlandırmak mümkün. Tema kişiselleştirmeleri de önemli ölçüde geliştirildi. Bu yenilikler, gizlilik, güvenlik ve kullanım deneyimi açısından fark yaratıyor. Büyük ekran optimizasyonları her uygulamada aynı performansı sağlamadığı için bazen sorunlar ortaya çıkabiliyor. Küçük cihazlar için getirilen yenilikler ise kısmen daha azdır. Android 13 cep telefonu modelleri gayet iddialı olup, özellikle büyük ekran tercih edenlerin kullanım deneyimine katkı sağlayabilir.
Android cep telefonları fiyatları çeşitli sebeplerden dolayı farklılık gösterebiliyor. Daha düşük Android işletim sistemine sahip olanlar genellikle daha hesaplı oluyor. Ancak Android sisteminin çeşitli yerlerde eksiklikleri ve uyum sorunları olabiliyor. Android cep telefonu satın almayı düşünüyorsanız, bu uyumluluk ve performans sorunlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Sürekli olarak kullandığınız uygulamalar var ise, alışveriş yapmadan önce bu uygulamaların Android sistemi ile nasıl çalıştığını ve pil tüketimini nasıl etkilediğini incelemek önemli olabilir. Şarj ve pil konusunda yenilik yapmak istiyorsanız, cep telefonu şarj cihazı seçeneklerine de bakabilirsiniz. Farklı özelliklere sahip hızlı şarj cihazları ve taşınabilir powerbank ile telefonunuzun pil ömrünü daha verimli kullanabilirsiniz.
Android Cep Telefonu İncelemesi
Android işletim sistemini kullanan cep telefonlarının çeşitli özellikleri tercihlerde önemli rol oynuyor. İşletim sistemi ile ilgili olan özellikleri yakından inceleyerek Android cep telefonu incelemesi yapabilirsiniz. Daha sonra modelin uyumluluğuna bakmak mantıklı olabilir.
- Birçok marka ve modelin Android işletim sistemini kullanması, kullanıcılara çeşitli seçenekler sunuyor. İsterseniz hesaplı, isterseniz de yüksek kaliteli ürünlere yönelebilirsiniz.
- Android açık kaynaklı bir sistem olduğu için üreticiler ve geliştiriciler işletim sistemini özelleştirebiliyor. Bu sayede farklı telefonlara daha fazla kişiselleştirme imkanı sunuluyor.
- Esnek özelleştirme seçenekleri de kullanıcı deneyimine büyük etki yapıyor. Ekran düzeni, widgetlar ve tema gibi çeşitli unsurlar daha kişisel bir deneyime imkan tanıyor.
- Google servisleri ile entegrasyon birçok Android modelinin tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Google Maps, Gmail ve Google Drive gibi servisler çok daha verimli bir biçimde çalışabiliyor.
- Google Play Store üzerinden birçok uygulama ile olan entegrasyon da Android sistemlerinin önemli özellikleri arasında yer alıyor.
Android Cep Telefonları Fiyatları
Android telefon fiyatları arasında karşılaştırma yapıp piyasaya hakim olmak için Cimri kullanabilirsiniz. Birçok model ve marka bu işletim sistemini kullanıyor. İnternet piyasasının fırsatlarını takip etmek için akıllı ve pratik bir sistem size fayda sağlayabilir. Cimri kullanarak farklı seçenekleri ve isterseniz de telefonla ilgili çeşitli aksesuarları da karşılaştırabilirsiniz. Kulaklık, cep telefonu kılıflı, ve cep telefonu markalarına da odaklanabilirsiniz.