
Arzuman Ateş Çiçeği Salvia Splendes 30 Adet Tohum
74,54 TL

106,03 TL

149,90 TL

74,54 TL
106,03 TL
149,90 TL
60,00 TL
119,00 TL
165,00 TL
129,99 TL
199,99 TL
149,00 TL
95,00 TL
149,99 TL
99,99 TL
55,29 TL
47,88 TL
89,90 TL
86,30 TL
142,27 TL
55,29 TL
64,51 TL
149,51 TL
82,07 TL
149,51 TL
55,29 TL
149,51 TL
82,07 TL
152,40 TL
55,29 TL
61,14 TL
55,37 TL
61,54 TL
220,71 TL
219,90 TL
60,16 TL
79,99 TL
303,50 TL
335,00 TL
219,90 TL
Ateş çiçeği, 1822 yılında keşfedilen bir bitkidir. Ateş çiçeğinin bilimsel ismi Salvia Splendens şeklindedir. Bu ada sahip olmasının nedeni, cinsteki diğer bitkilerin de tıbbi özelliğe sahip olmasındandır. Kızıl adaçayı olarak da bilinir. Anavatanı Brezilya olan bu çiçek, bahçe yerlerinde sergilenir. Hazirandan don vaktine kadar çiçeklenir.Yüksek nemli ortamlarda yetişir. Yüksek alanlarda yetişen bir bitkidir. Farklı alanlarda yetiştirilmesine bağlı olarak, 1 metre uzunluğa sahip olur. Yetiştirildiği yerin yıl boyu sıcak olması gerekir. Ateş çiçekleri, bir araya getirilerek yatak bitkisi haline gelir. Üst üste getirildiği zaman da kenar bitkileri halini alır. Ateş çiçekleri, bahçelerde sıkça kullanılır. Yabani olarak yetişen ataş çiçekleri, 2- 3 metre uzunluğunda olur. Anavatanı dışında yetiştirilen ateş çiçeklerinin boyu da farklıolur. Ateş çiçeği tohumu, bölgelerin farklılığına bağlı olarak yetişir. Zira, 6- 8 hafta içerisinde yeşermeye başlayan ateş çiçeği, bölgelerin şartlarının değişkenliğine göre gelişme gösterir.
Ateş çiçeği bir adaçayı türüdür. Anavatanının Brezilya olması sebebiyeti ile, o bölgede sıkça rastlanır. Yüksek yerlerde ve sıcak ortamlarda yetişen ateş çiçeği, her bölgeye göre şekil alır. Türkiye’de yetiştirildiği zaman 30- 50 santim arasında boy gösterir. Yıllık olarak yetiştirilir. Çünkü bir yılın ardından özelliğini kaybederek bozulur. Türkiye’de kabul gördüğü çiçek sınıfı ballıbabagiller olan bu bitki, birçok anlamda kullanılır. Kullanıcılar, çiçek olarak kullanmayı tercih ettikleri gibi, şifasından dolayı da yetiştirir. Ateş çiçeği, yaz mevsiminden sonbahara dek açan kırmızı renkli bir bitkidir. Besin değeri bakımından oldukça zengindir. Ateş çiçeği sulu, nemli ve sıcak ortamları sever. Gerektiği biçimde sulama yapılır. Ateş çiçeği gübreye ihtiyaç duyan bir bitkidir. Gerekli gübreleme işlemleri yapılarak, bitkinin gelişimi sağlanır. Ateş çiçeği soğuk havalarda zarar gördüğü vakit, kökü ile beraber topraktan alınır. Ateş çiçeği tohumları 22 santigrat derecede filiz verir. Saksı içerisinde filizlenen bitki, 7 cm olduğunda, daha geniş bir saksıya alınır. Mart ayı sonuna gelindiğinde ise dış mekana ya da istenilen büyük bir alana dikilir. Fideler arasında boşluklar bırakılır. Ateş çiçeği, tohumları ile çoğalan bir bitki türüdür. Ateş çiçeğinin tohumları ilkbaharda 16- 18 derece aralığında ekilir. Sıcak alanlara dikilen tohumlar, 14 gün içerisinde filiz verir. Bitki yeteri kadar gelişme gösterdiği zaman, daha büyük alanlara dikilir. Aynı zamanda büyümüş bir ateş çiçeğinin dalı koparılarak yeni bitki elde etmek mümkündür. Koparılan dal toprağa dikilir ve sürekli olarak nemli tutulur. Bu sayede bitkinin gelişimi sağlanır. Ateş çiçeği tohumu türleri, üçtür. “Deniz Feneri Kırmızısı”, “St. John’un Ateşi” ve “Vista Kırmızı Beyaz” bu bitkinin çeşitleridir. Bu türler, şekil olarak, yetişme durumu olarak birbirinden ayrılır. Boyut olarak da değişim gösterirler. St. John, önemli bir karakterdir ve bu sebeple çiçeğin rengi onun ismi ile bütünleşmiş haldedir.
Süs bitkisi olarak da yetiştirilen ateş çiçeği, çay olarak tüketilir. Stres, sıkıntı gibi psikolojik problemleri çözmekte yardımcı olur. Kullanıcıları sakinleştiren bir özelliğe sahiptir. Odaklanma problemleri yaşayanlar kullandığı takdirde, bu problemin çözümünü de sağlamış olur.
Ateş çiçeği, yurt dışı menşeili bir bitki türüdür. Her ne kadar Türkiye’de yetiştirmek mümkün olsa da, normal koşullarda Brezilya’da rastlanır. Ateş çiçeği tohumu fiyatları da buna bağlı olarak belirlenir. Aynı zamanda, ateş çiçeğinin türleri de fiyat belirlemek için bir etkendir. Çünkü, bu türlerin birbirinden farklı özellikleri bulunur ve buna göre fiyat etiketi yapıştırılır. Ateş çiçeklerinin tohumları, türlere göre değişiklik arz eder. Bu sebeple de hem tür farklılığı hem de satışa sunulduğu pazar yeri, dönem gibi etkenler fiyat belirlemede dikkate alınır. Ateş çiçeğini fide halinde almak isteyen kullanıcılar farklı fiyatlarda ödeme yapar. Zira, fide belli bir vakte kadar yetiştirilir ve o şekilde satışa sunulur. Aynı şekilde, tam olarak büyütülmüş ateş çiçeği almak isteyenler de duruma göre ücret ödemesi yapar. Başka bir durum ise, tohumun Brezilya’dan ya da Türkiye’den olmasıdır. Çoğaltılabilir tohum olması sebebiyeti ile Türkiye’de de tohuma rastlamak mümkündür. Ama anavatanından getirilen tohumlara da rastlanır.
Ateş çiçeğinin üç türü bulunur. Bu nedenle satın alacak olanlar, türe karar verir. Ateş çiçeğinin bakım süreci dikkate alınır. Bununla birlikte, ateş çiçeği tohumunu bilmek gerekir. Ateş çiçeği tohumu, yaprakları poşet gibi büzüşmüş olup kopan kırmızı çiçeklerin dip kısımlarında yer alan beyaz kısmın sarmış olduğu siyah noktalar şeklinde tanımlanır. Her çiçekten de 2- 3 adet tohum elde edilir. Ateş çiçeği sıcağı ve suyu seven bir bitki olduğundan, gerekli güneşin ve suyun sağlanması gerekir. Gübre ile de bitki beslenir. Granül biçimdeki ya da suda çözünen gübreler ile dengeli bir biçimde toprak beslenir. Gübreleme, büyüme gösterdiği dönemden bitimine kadar yapılır. Bahçe gibi büyük alanlara dikileceği vakit de belli başlı kurallar dikkate alınır. Fideler arasında 20- 30 cm kadar boşluk bırakarak, gelişimlerinin daha sağlıklı olması sağlanmış olur. Ateş çiçeği tohumu 20 adet almış olanlar da ilk önce saksılarda yetiştirir. Ardından belirli büyüklüğe ulaştığı zaman da aralarında boşluk bırakarak büyük alana diker. Ateş çiçeği tohumu 30 adet alarak, belirli büyüklüğe gelmesi sağlanır. Daha sonra da aralarında 20- 30 cm boşluk bırakılarak dikimi gerçekleştirilir.