Bakliyat
Bakliyatlar her evde bulunan ve en çok tercih edilen temel gıda ürünlerinin arasında yer alır. Bu gıda ürünleri her çeşitteki yemeğin içerisinde kolaylıkla kullanılabilir. Bakliyatlar ile lezzetli yemeklerin kolay bir şekilde oluşturulmasının yanı sıra vejetaryen kişiler tarafından da bitkisel protein olması sebebi ile sıklıkla tercih edilir. Oldukça eski dönemlerden, ilk uygarlıklardan beri kişiler tarafından en çok tercih edilen gıda ve beslenme ürünleri arasında yer alır. Hem uygun fiyatlı olması, hem besleyici özelliklerde olması hem de kolay bir şekilde karın doyurması sebebi ile sıklıkla tercih edilir. Sizin de tercih edebileceğiniz ve çeşitli tariflerde kullanabileceğiniz pek çok farklı çeşitte bakliyatlar bulunur. Bunlar; nohut, barbunya, fasulye, börülce, bulgur, kuru bakla, kırmızı mercimek, soya fasulyesi, irmik, yeşil mercimek ve tarhana olarak sıralanabilir. Bakliyat satın aldıktan sonra saklama aşamasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde oldukça sağlıklı bir şekilde satın aldığınız bakliyatları tüketebilirsiniz.
Bakliyat Çeşitleri
Gıda pazarında pek çok farklı çeşitte bakliyat bulunur. Bu bakliyat çeşitlerinden yararlanarak birbirinden lezzetli yemekler yapmak mümkündür. İçerisinde bolca lif bulunduran bakliyatlar sağlıklı ve sindirim dostu olması sebebi ile diyet yapan kişiler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir. Bazı bakliyat çeşitleri de neredeyse hayvansal ürünler kadar protein içermesi sebebiyle vegan ve vejetaryen kişiler tarafından severek tüketilir.
Nohut
Nohut, bakliyat çeşitlerinden en çok tercih edilen ve Türk kültüründe neredeyse her yemeğin içerisinde yer alan bir bakliyat çeşididir. Nohut ile, ister etli ister etsiz bir nohut yemeği yapabilirsiniz. Humus, ayran çorbası, mantarlı nohut yemeği, sebzeli nohut köftesi, yuvalama, patatesli nohut salatası, analı kızlı yemeği gibi daha pek çok farklı çeşitte yemek yapılabilir.
Fasulye
Bakliyat çeşitlerinden çok tercih edilenlerden bir tanesi de fasulyedir. Fasulye ile etli veya etsiz olarak yemek yapabilir, fasulye piyazı yapabilir, sütlü fasulye, Yörük sütlacı ve aşure yapabilirsiniz.
Börülce
Sıklıkla tercih edilen diğer bir bakliyat çeşidi ise börülcedir. Börülce satın alarak misafirlerinize börülcenin en leziz hali olan börülce salatasını ikram edebilirsiniz. Börülceyi sıcak tüketmek tercihiniz ise börülce yemeği yapabilirsiniz. Kuru börülceli enginar dolması ise bitkisel beslenmeyi tercih edenler tarafından oldukça sevilen bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk bir börülce salatası iyi bir seçim olabilir. Kazdağı çorbası ise börülceyle yapılan, yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkar.
Kırmızı Mercimek
Kırmızı mercimek ise Türk mutfağında birbirinden farklı kullanım alanı olan bir bakliyat olarak karşımıza çıkar. Herkesin bayıldığı mercimek çorbası, mercimek köftesi, mercimek dondurması olarak adlandırılan meze, çeşmi nigar çorbası gibi daha pek çok çeşitte yemek yapılabilir.
Soya Fasulyesi
Bakliyat çeşitleri arasında adını faydaları ile en çok duyurmuş olan Soya fasulyesi ile de pek çok farklı tarif yapılabilir. Soya fasulyesi metabolizmayı geliştirir, sağlıklı bir şekilde kilo almaya yardımcı olur, kalp sağlığını korur ve menopoz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Soya fasulyesi aynı zamanda diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Düzenli tüketim sağlandığı takdirde idrarda açığa çıkan protein oranını dengeler ve diyabete bağlı ortaya çıkan sorunları engellemeye yardımcı olur. Prostat kanserinde kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Diğer kanser türleri için de oldukça faydalıdır. Soya fasulyesi pek çok tarifte kullanılabilir. Salata ve yemek olarak soya fasulyesini tüketebilirsiniz.
Bakliyat Kullanımı
Bakliyat ürünleri satın aldıktan sonra düzgün bir şekilde kullanmak da oldukça önemlidir. Bakliyat saklama koşulları oldukça önemlidir. Bakliyatlar kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır. Böylesi tüketim açısından çok daha iyi olur. Bakliyatlar fazla miktarlarda satın alınabilir. Eğer sıcak ve nemli bir ortamda bakliyatlar uzun süre bırakılırsa böceklenme gibi durumlar meydana gelebilir. Bakliyatlar satın alındığı zaman paketlerinden ayrılmalı ve mümkünse cam saklama kaplarında saklanmalıdır. Saklama işlemi için tercih edilecek olan saklama kaplarının vakumlu olması hava almaması ve bakliyatların bozulmaması için oldukça önemlidir. Eğer saklama kabına sahip değilseniz bez bir torbada da saklayabilirsiniz. Bez torbalar nem ve küf oluşumunun önüne geçer ve daha iyi saklama sağlar. Bakliyatların küflenmesinin önüne geçmek için bazı kullanıcılar bakliyat kavanozlarına bir kaşık tuz eklemeyi de tercih eder. Siz de bu yöntemleri uygulayarak satın aldığınız bakliyatları oldukça sağlıklı koşullar altında saklayabilirsiniz. Bazı kullanıcılar bakliyatlarını buzdolabında da saklayabilir ancak doğru saklama koşulları altında kesinlikle buna gerek yoktur. Eğer eviniz normalden çok sıcaksa ve uygun saklama koşullarını oluşturamıyorsanız buzdolabını tercih etmeniz mantıklı olabilir.
Bakliyat Fiyatları
Bakliyat fiyatları piyasadaki marka ve bakliyat çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bir mercimeğin fiyatı ile soya fasulyesinin fiyatları elbette farklıdır. Bakliyat fiyatlarını etkileyen bir diğer özellik ise markalardır. Markadan markaya göre aynı bakliyat türünde bile fiyat değişikliği görülebilir. Ürünlerin boyutları ve ağırlığı da fiyatı etkileyen etmenler arasında yer alır. Bakliyat satın aldıktan sonra saklama koşulları da oldukça önemlidir. Bu koşullara dikkat edilmesi halinde satın aldığınız bakliyat çeşitleri ile birbirinden lezzetli yemekler yapabilir ve sevdiklerinize sunabilirsiniz. Bakliyatlar en uygun seçeneklerini Cimri.com’da bulabilir ve diğer ürünler ile fiyat karşılaştırmasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Sayfamızı ziyaret ederek ürünlere göz atabilir, filtreleri kullanarak kolaylıkla aradığınız ürüne ulaşabilirsiniz. Ürünler altındaki yorumlara göz atabilir ve siz de yorum bırakabilirsiniz.