Bal Kabağı Tohumu
Mutfaklarda çeşitli lezzetlerin elde edilmesi için meyve ve sebze türlerine ihtiyaç duyulur. Tarım açısından zengin olan ülkemizde farklı bölgelerde birçok meyve ve sebzenin üretimi gerçekleştirir. Mutfaklarda zengin besin kaynağı olması sebebiyle tatlı kabağı olarak da bilinen bal kabağı kullanılır. Bal kabağı, tatlı yapımında fazlaca tercih ediliyor olsa da tuzlu lezzetlerin hazırlanmasında da kullanımı görülür. Ayrıca bal kabağı, çeşitli süslemelerde kullanılabildiği gibi içerisinden çıkan çekirdekleri de yemiş olarak tüketilebilir. Piyasada birçok markaya ait rengi ve boyutu gibi özellikleri değişkenlik gösteren bal kabağı tohumu çeşitleri mevcuttur. Tohumlar, genellikle bahar aylarında ekilir. Düz ve geniş araziler bal kabağı yetiştirmek için uygundur. Ekim işlemi yapılmadan önce tercih edilen tohum için alan çapalanarak havalandırılır ve çukurlar açılır. Fazla sulama gerektirmeyen bal kabağı tohumları, genellikle 4 ay sonra toplanma aşamasına gelir. Bal kabağı lezzetli yiyeceklerden olmasının yanı sıra bol lifli yapısı ile sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Yeşil, sarı, beyaz gibi renklerde olabilen bal kabaklarının türüne göre besin değerleri değişebilir.
Bal Kabağı Tohumu Çeşitleri
Bal kabağı mutfaklarda sıklıkla tercih edilen yiyeceklerden biridir. Tatlıdan, tuzluya kadar birçok lezzetin hazırlanmasında kullanılır. Bal kabağı yetiştiriciliği; nem tutma seviyesi yüksek, geniş ve düz arazilerde yapılabilir. Ayrıca, sadece çiğ yağıyor olması su ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. Bal kabağı tohumu birçok markada mevcuttur ve özellikleri değişkendir. Tohumun türüne göre kabağın boyu ve rengi çeşitlilik gösterir. Bal kabağı tohumu çeşitleri arasında yeşil, beyaz, sarı gibi renklere sahip ürün seçenekleri bulunur. Yeşil bal kabağı tohumundan elde edilen kabaklar, standartlara göre daha küçük boylara sahiptir. Depolanmaya uygun olan ürün, kış kabak türleri arasında sayılabilir. Yeşil dış yüzeyi vardır ve etli olan iç kısmı sarı renklidir. Gold bal kabağı tohumunun dış yüzeyi koyu yeşil olup içi altın sarısıdır. İthal olarak gelen bu tohumlar, saksıda veya arazide yetiştirmeye uygundur. Tohumdan elde edilen kabaklar ortalama 10, 12 kg ağırlığına kadar büyüyebilir. Beyaz bal kabağı tohumunun dış yüzeyi gri renge daha yakındır ve iç kısmı turuncudur. En fazla yetiştirilen kabak türlerinden olup tatlı yapımında sıkça tercih edilir. Kalın dilimli ve sert kabuğa sahip kabaklar elde edilerek uzun süre muhafaza edilebilir. Yine bal kabağı tohumları içerisinde dış ve iç rengi beyaz renge sahip ürün seçenekleri de vardır. Minyatür boyutlarda olan kabaklar dekoratif amaçlı ekiliyor olsa da yemek için de uygun lezzettedir. Bal kabağı tohumları ekilmeden önce, ekim yapılacak alanın toprağı havalandırılmalıdır. Tohumların ekilmeden 2 - 3 saat suda bekletilmesi çimlenmesini kolaylaştırır. Sıcak havayı seven bal kabağı tohumları, nemlendirilmiş ve havalandırılmış toprağa 1 cm derinlikte ekilir. Tohumun türüne göre büyüme oranı hesaplanarak aralarında boşluk bırakılmalıdır. Verimli topraklarda ortalama 10 gün içerisinde tohum filizlenir. Filizlenmeye başlayan tohumlar için gübreleme işlemi yapılabilir. Kabaklar istenilen boyuta gelinceye kadar bekletilmeli ve uygun zamanda hasat işlemi gerçekleştirilmelidir. Geleneksel bal kabağı tohumu kullanımı bir defa ekildikten sonra meyvelerden tekrar alınarak yinelenebilir. Tohumun bozulmaması için nem almayan ve ışık geçirmeyen bir alanda muhafaza edilmesi gerekir.
Bal Kabağı Tohumu Fiyatları
Çeşitli meyvelerin ve sebzelerin yetiştirilmesi için tohumlara ihtiyaç duyulur. Kabak mutfaklarda sıkça tüketilen besin kaynaklarındandır. Tatlı ve tuzlu lezzetlerde bal kabağı, sakız kabağı gibi çeşitler tercih edilir. Bal kabağı tohumunda ithal ve yerli üretim ürün seçenekleri vardır. Bal kabağı tohumu fiyatları, tohumun özelliğine ve elde edilecek meyvenin boyutuna göre değişkenlik gösterir. Birçok marka tarafından üretilen tohum çeşitleri, farklı adetler ile kullanıcılara sunulur. Paket içeriğinde az sayıda tohum bulunduğunda fiyatlar daha ekonomik olurken, tohum adedi arttıkça fiyat artış gösterir. Yerli ve ithal ürünlerde de fiyatlar değişkendir. Geniş arazilerde çok sayıda tohuma ihtiyaç duyulacağı için fazla miktarda tohum bulunan paketlerin tercih edilmesi gerekir. Çoklu ürünlerde fiyatlar tek alıma göre daha avantajlıdır. Bal kabağı tohum çeşitleri, internet alışveriş sitelerinde değişen fiyatlar ile kullanıcılara sunulur. Farklı markalara ait ürünleri Cimri.com’da inceleyebilirsiniz. İndirimli fiyat avantajlarından yararlanabilir ve bal kabağı tohumu yorumlarını inceleyerek kullanıcı deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Ekim ve yetiştirme konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bal Kabağı Tohumu Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Kabak lif açısından zengin yiyecekler arasında yer alır. İçerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve birçok vitamin bulunur. Kabak çeşitleri arasında en fazla bilinenleri ise sakız kabağı ve bal kabağıdır. Bal kabağı tohumu özellikleri bakımından; boy, renk gibi çeşitliliğe sahiptir. Bal kabağı tohumu ekim yapılacak alana uygun özelliklerde seçilmelidir. Kapalı alan veya saksıya ekilecek kabaklar fazla büyümeyen tohumlardan tercih edilebilir. Kabak tohumlarında yeşil, beyaz, gold gibi renkler vardır ve büyüme oranları farklıdır. Klasik bal kabağı için geleneksel bal kabağı tohumlarını kullanabilirsiniz. Farklı lezzet ve görünüm için ise gold bal kabağı tohumları uygundur. Kabak tohumlarını bir defa ektikten sonra hasattan elde ettiğiniz meyvelerden tekrar tohum yapabilirsiniz. Bal kabağında minyatür ve çok iri meyveler elde edebileceğiniz tohum çeşitleri mevcuttur. Minyatür bal kabaklarını dekoratif amaçlı kullanmanız mümkündür. Toplanan meyveleri uzun süre saklayabilir, kış sezonunda tüketebilirsiniz. Ayrıca bal kabaklarının çekirdeklerini yemiş olarak da tüketebilirsiniz.