Baskılı Tişört
Tişörtler hem kadınlar hem de erkekler tarafından sevilen bir giysi çeşididir, çünkü gündeliktirler, rahattırlar ve çoğu etkileyici tasarımlara sahiptir. Tişörtler hayatın her kesiminden insanlar tarafından giyilen en sevilen ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen en iyi kıyafettir. Tişört modellerinin her geçen gün yeni tasarımlarla sunulması çeşitliliğin fazla olmasını sağlarken, sade tişörtlere azalan ilginin yerini doldurabilecek alternatifler sağlar.
Tişörtler sayesinde insanlar her türlü şeyi ifade edebilir. İşletmeler bunları markalamanın bir parçası olarak da kullanabilir. Tişörtler işletmelerin; iş ideolojilerini, marka isimlerini ve bireyselliklerini ifade etmek için tercih ettikleri bir giyim şekli olarak tercih edilebilir. Hem bireyler hem de işletmeler tişörtler sayesinde inandıkları şeyleri ve neyi temsil ettiklerini aktarma konusunda güven kazanabilirler. İster düşüncelerinizi, isterseniz de ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi tanıtıyor olun; baskılı tişörtleri ilgi çekici bir unsurdur ve bu bir adım ileri gidebilmenize olanak tanırken, bireysel kişiliğinizin veya işletmenizin bir uzantısı haline gelebilir. Cimri.com tarafından sunulan onlarca çeşit baskılı tişört modelleri arasından seçim yapabilmenizi kolaylaştırır.
Baskılı Tişörtlerde Baskı Yöntemlerinin Önemi
Pek çok kişinin favori seçimlerinden olan baskılı tişörtleri üretebilmenin; doğrudan giysiye baskı ve serigrafiden havalı fırçalamaya kadar birçok yolu vardır. Tişört tasarımları sırasında kullanılan her yöntemin artıları ve eksileri vardır. Tasarımın görünümü ve tişörtte kullanılan kumaşın türü sadece kararınızı etkilemekle kalmaz, baskılı tişört fiyatlarının da değişkenlik göstermesine neden olur. Baskılı tişört çeşitliliğin artmasına katkıda bulunan baskı yöntemleri şunlardır:
- En yaygın tişört baskı yöntemlerinden altısı doğrudan giysiye baskı, serigrafi baskı, boya süblimasyon, ısı transfer vinil, plastisol ısı transferi ve airbrushing'dir.
- Doğrudan giysiye baskı ve serigrafi baskı en popüler iki yöntemdir.
- Doğrudan giysiye baskı, su bazlı mürekkepleri doğrudan tişört kumaşına püskürtmek için özel bir yazıcı kullanır. Bu yöntem, pamuklu tişörtlere birden fazla renk içeren karmaşık tasarımlar basmak için en iyi seçimdir.
- Serigrafi baskı, bir şablon şekliyle kısmen bloke edilen bir ağ aracılığıyla mürekkepleri dolaylı olarak tişörtlere uygulayarak her seferinde tek bir renk yazdırır. Az sayıda renk ve büyük miktarlarda sipariş içeren basit tasarımlar için en iyi sonucu veren yöntemdir.
- Farklı tişört baskı yöntemleri seçilirken; tasarımın karmaşıklığı, üzerine baskı yapılacak olan kumaş ve sipariş miktarı gibi faktörler göz önünde bulundurulur.
Doğrudan Giysiye Baskı (DTG)
Adından da anlaşılacağı gibi doğrudan giysiye baskı, mürekkebi doğrudan tişörtlere uygulayan bir tişört baskı tekniğidir ve bu, onu bir serigrafi ya da transfer kağıdı kullanarak dolaylı olarak mürekkep uygulayan tişört baskı tekniklerinden ayırır. DTG, dört aşamalı bir işlem kullanarak su bazlı mürekkepleri tişörtlere uygulayan özel bir yazıcı kullanır:
- Bir tişört tasarımı dijital sanat dosyasında oluşturulur ve yazıcıya bağlı bir bilgisayarda saklanır.
- Tişört baskıya hazırlanır. Beyaz mürekkebin tişörtün rengini değiştirmesini, bulaşmasını ya da renkli mürekkeplerle karışmasını önlemek için bir ön işlem solüsyonu uygulanır. Gömlek daha sonra daha pürüzsüz bir baskı yüzeyi için lifleri düzleştirmek amacıyla bir ısı presi veya hava kurutucusu ile sertleştirilir.
- Tişört, merdane adı verilen düz bir platform üzerinde hizalanır ve yazıcıya beslenir.
- Tişörte baskı yapıldıktan sonra mürekkep, tekrarlanan yıkamalarla tişörte yapışması için sıcak pres ya da basınçlı hava kurutucusu ile kürlenir.
DTG baskı, görüntüleri doğrudan bilgisayar dosyalarından alarak, yeni ekranlar veya şablonlar oluşturmadan tasarımların özelleştirilmesine olanak tanır. Karmaşık tasarımları canlı renklerle, yüksek çözünürlükte basabilmek mümkündür. DTG yöntemi; pamuk, polyester ve pamuk/polyester karışımları da dâhil olmak üzere en popüler tişört kumaşlarında kullanılabilir. Bu basıyla tasarlanan bir tişört satın almak istiyorsanız; pamuk gibi doğal kumaşlarda en iyi sonuçları verdiğini unutmamalı ve tercihlerinizi bu doğrultuda yapmalısınız. Pek çok kişi DTG yöntemini çevresel açıdan daha sürdürülebilir bulur. Bu da, en iyi tişört baskı yöntemi olarak görülmesinin başlıca nedenlerinden biridir. DTG baskıda kullanılan su bazlı mürekkepler toksik kimyasallar içermez. Tasarımlar doğrudan kumaş üzerine basıldığı için ekran, kâğıt gibi ek malzemelere de gerek kalmaz, bu da atık miktarının azaltılmasına katkı sağlar.
Artıları:
- Doğrudan giysiye baskı, çok renkli ya da fotoğrafik ayrıntılara sahip son derece karmaşık tasarımların üstesinden gelebilir.
- DTG mürekkepleri yumuşak bir his için kumaşa nüfuz eder.
- Doğrudan giysiye baskıda çevreye duyarlı mürekkepler ve malzemeler kullanılır.
- DTG tişört baskısı istenilen miktarda tişörtü hızlı bir şekilde üretebilir.
Eksileri:
- Doğrudan giysiye baskı, pamuk üzerinde en iyi sonucu verir ancak polyester tişörtler için ideal değildir.
- DTG tişörtleri serigrafi baskılı tişörtlere göre yıkamaya ve güneş ışığına karşı daha az dayanıklıdır.
Serigrafi Baskı
Baskılı tişört modellerinde kullanılan bir diğer teknik olan serigrafi; mürekkebi şablon baskı şekliyle kısmen kapatılmış bir ağ boyunca bastırarak mürekkep tasarımlarının tişörtlere uygulanmasını kapsar. Örgü ortamının kullanılması, serigrafi baskıyı, farklı türde tişört baskıları elde etmenin dolaylı bir yöntemi olarak sınıflandırır. Serigrafi baskıda yedi adımlı bir işlem kullanılır:
- Tasarım, şablon görevi görecek şeffaf asetat film üzerine dijital bir dosya basılarak oluşturulur.
- Bir veya daha fazla ekran, ışığa maruz kaldığında sertleşir ve tasarımın basılacağı çevreyi kapatacak bir emülsiyon kullanılarak hazırlanır. Tasarımın her rengi için bir ekran kullanılması gerekir.
- Ekran ışığa maruz kalır ve emülsiyonun sertleşmesine neden olur.
- Sertleşmiş emülsiyonun çıkarılmasıyla bir şablon oluşturulur.
- Ekran bir baskı makinesine tişört ise ekranın altındaki baskı panosuna yerleştirilir.
- Ekran baskı tahtasının üzerine alçalırken mürekkep içine konulur ve tişörtün üzerindeki tasarımı uygulamak için bir bıçak ya da silecek ile bastırılır.
- Mürekkep, baskıdan sonra bir ısı tabancası, ısı presi, hızlı kurutucu veya konveyör kurutucuyla kürlenir. Birden fazla renk içeren tişörtler, her renk için şablon ve ekran gerektirir.
Artıları:
- Serigrafi baskı, az sayıda renk içeren basit desenler için canlı baskılar üretir.
- Serigrafi baskılı tasarımlar birden fazla yıkama döngüsüne dayanır.
Eksileri:
- Serigrafi tişört baskısı, şablonlar ve serigrafiler için önemli bir hazırlık süresi gerektirir.
- Serigrafi baskı, karmaşık renkli desenler ya da yüksek çözünürlüklü görüntüler için uygun değildir.
Boya Süblimasyon Baskısı
All-over baskı (AOP) olarak da bilinen boya süblimasyon, tişörtün tüm bölgelerine uygulanabilecek ilginç tişört baskı yöntemlerinden biridir. Örneğin boya süblimasyonu tekrarlanan desenleri basabilir veya dikiş yerleri gibi alanları kaplayabilir. Düz tişört yüzeylerinde belirlenen baskı alanlarına mürekkebin uygulandığı DTG ve serigrafi baskı tekniklerinden farklıdır. Boya süblimleştirme yönteminde üç aşamalı bir işlem kullanır:
- Tişört tasarımı dijital görüntü dosyasında oluşturulur.
- Belirli bir yazıcı, görüntüyü transfer kâğıdına tersten yazdırır.
- Kâğıt tişörte bastırılır, basınç altında gaz halinde ısıtılır ve daha sonra soğutularak mürekkebin tişörte aktarılması sağlanır.
Boya süblimasyon tekniği ile tasarlanan bir tişörtü beğendiyseniz, polyester gibi sentetik kumaşlarda daha iyi sonuçlar verdiğini ve bu baskı yönteminin mürekkebi pamuğa bağlamadığını göz önünde bulundurabilirsiniz.
Artıları:
- Boya süblimasyonu tişörtün her yerine basılabilir.
- Uygulanan mürekkepler tişörtün kumaşına karışarak pürüzsüz bir görünüm ve his yaratır.
- Bu tişört tasarımları solmaz ya da soyulmaz.
- Boya süblimasyon yöntemiyle hazırlanan tişörtler nefes alabilir özelliktedir.
Eksileri:
- Boya süblimasyonu pamuklu veya koyu renkli tişörtlerde iyi sonuç vermez.
- Süblimasyon diğer tişört baskı seçeneklerine göre pahalıdır.
Isı Transferli Vinil Baskı (HTV)
Ütüyle baskı olarak da bilinen ısı transferli vinil baskı, tasarımları vinil plastik bazlı tabakalardan aktarır. Sayfanın bir tarafı çıkarılabilir bantla renklendirip tasarım şekillerine göre kesilebilir. Diğer tarafı ısıtmayla etkinleştirilen bir yapıştırıcıyla kaplanır. HTV yönteminde beş adımlı bir süreç kullanılır:
- Kesim modeli manuel veya dijital olarak oluşturulur.
- Tasarım elle ya da HTV kesme makinesiyle kesilir.
- Fazla malzeme kesilerek ayrıştırılır.
- Tasarım tişörte ütü veya ısı presi kullanılarak uygulanır.
- Görüntünün tişört üzerinde bırakılabilmesi için bant soyulur.
HTV baskıda kullanılan vinil sert tasarımlar yaratır. Isı transfer baskı, ısıtıldığında erimeyen kumaşlar gerektirir. Karanlık arka planlarda pekiyi görünmez. Çoğu kişi spor formalarına yazı yazmak için bu baskı çeşidini tercih eder.
Artıları:
- Yapımı kolay ve maliyetsiz olduğundan diğer baskılı tişörtlere göre bütçe dostudur.
Eksileri:
- Tasarım kesimi zaman alır.
- Vinil sert tasarımlar yaratır.
- Koyu arka planlarda iyi çalışmaz.
- Isıtma işlemine dayanabilecek kumaşlarla sınırlıdır.
Plastisol Transfer Baskı
Plastisol serigrafi, mürekkebi tişörtlere aktarmak için plastik bazlı bir transfer tabakası kullanan dolaylı bir serigrafi baskı tekniğidir. Mürekkebi elek yerine ısı transfer kağıdına uygulayan serigrafi baskının daha basit bir çeşididir. Baskılı tişört çeşitlerinde kullanılan plastisol baskıda, serigrafi baskıya benzer adımlar kullanır ancak bazı önemli farklılıklar vardır. En önemli fark, tasarımın doğrudan tişört yerine transfer kâğıdına uygulanmasıdır:
- Oluşturulan tasarımlar ve ekranlar, tasarımın tersten yapılması dışında serigrafi baskıdaki gibi ayarlanır.
- Transfer kâğıdı, nemi uzaklaştırmak için bir konveyör kurutucusundan geçirilir.
- Transfer kâğıdı ekranın altına yerleştirilir.
- Transfer kâğıdına mürekkep uygulanır.
- Transfer kâğıdı tişörtün üzerine sıcak presle uygulanır.
- Bulanıklığı azaltmak için tişörte yapışma tozu uygulanır, ardından fazla toz çıkartılır.
- Mürekkep bir taşıyıcı kurutucuda jelleşinceye kadar ısıtılır.
- Isı presi uygulanır.
- Transfer kâğıdı soyulur.
Doku ve parlaklık gibi özel efektler için plastisol transfer kağıtları tercih edilir. Plastisol ısı transferi yoluyla üretilen tasarımlar dayanıklıdır, solmaya ve çatlamaya karşı uzun ömürlüdür. Ancak bu yöntem fotoğrafik görüntüler ya da yarım tonlar için kullanılamaz. Bu baskı yöntemine tabi tutulan bir tişört satın alacaksanız bilmeniz gereken artı yönleri şunlardır:
Artıları:
- Yüksek kalitedir.
- Dayanıklı tasarımlar sunar.
- Özel efekt seçenekleri mevcuttur.
Airbrushing
Baskılı tişört çeşitlerinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan Airbrushing; küçük bir sprey boyama aleti kullanılarak, giysilere yapılan manuel baskı türüdür. Süreç dört adımdan oluşur:
- Flama keçesi gibi bir malzemeden bir şablon oluşturulur ve onu yerinde tutmak için geçici, hafif bir yapıştırıcı kullanılarak tişörte yapıştırılır. Birden fazla renk için birden fazla şablon kullanılması gerekebilir.
- Airbrush boyayla doldurulur ve bir hava kaynağına bağlanır. Çok renkli tasarımlar için çeşitli boyalar kullanılmalıdır.
- Tişörtü bir tahta ve şövale üzerinde tutan airbrush, tişörte her seferinde tek renk olmak üzere boya uygulanmasını kolaylaştırır. Bu aşamada manuel dokunuşlar eklenir.
- Tasarımı korumak için karton kapaklı kâğıt uygulanır ve kuruduktan sonra boyayı sabitlemek için ütü kullanılır.
Baskılı Tişört Fiyatları
Baskılı bir tişört satın alırken farklı kumaş türlerinin yanı sıra doğru baskı yöntemini de seçmeniz önemlidir. Pamuklu modeller; sağlam, yıkanabilir, dayanıklı ve nefes alabilen bir malzeme olduğundan en popüler tercihlerinden biridir. Baskılı tişörtler çok çeşitli tasarım ve renklerin yanı sıra farklı boyun tasarımları, malzemeler ve boyutlarda mevcuttur. Bu unsurların fiyatı etkilediğini bilmeli ancak uzun süreli kullanımlar için de önemsenmesi gerektiğini unutmamalısınız.