Bisiklet Zinciri
Ulaşım araçları; kullandıkları enerji, taşıma yapıp yapmaları, sahip oldukları ağırlık gibi değişkenliklere göre sınıflara ayrılır. Mekanizma ve kullanım kolaylığı açısından bisiklet en önemli ulaşım aracıdır. Bisiklet zamanla ulaşım aracı formundan çıkarak profesyonel bir spor dalı ya da hobi alanı olarak kendine yer bulur. Bisikletin yapısı oldukça basit olsa da olmazsa olmaz parçalara ihtiyaç duyar. Bu parçalar bisikletin ana gözdesi, gidon, sele, tekerlekler ve diğer aksesuarlarıdır. Bisikletin işleyişini oluşturan mekaniğe verilen genel isim ise mekanizmadır. Bisiklet mekanizmaları vites artırıcılar, vites elcikleri ve bisiklet zinciri gibi parçalara sahiptir. Bisikletin temel çalışma prensibini oluşturan ana malzeme zincirdir. Kas gücü enerjisini tekerleklere aktaran zincir, her bisiklet modelinin olmazsa olmaz parçasıdır. Bisiklet zinciri aynı motosiklet zinciri gibi küçük metallerin birbirlerine eklenmesi ile elde edilir. Küçük metal parçaların eklenmesi sayesinde zincirler, yapı olarak kolay eğilebilen bir yapıya sahiptir. Bu da yuvarlak hareket yapmasına olanak tanır. Bisiklet ve motosikletin en önemli parçaları arasında olan zincirin farklı modelleri vardır.
Bisiklet Zinciri Modelleri
Bisikletler dört ana gruba ayrılır. Dağ, yol, yarış ve çocuk bisikletleri bu grupları oluşturur. Dağ bisikletleri yapı itibari ile diğerlerine göre daha fazla güce ihtiyaç duyulan şekilde tasarlanır. Zira engebeli arazilerde, bozuk yollarda ya da dağda kullanım için üretilir. Yol ve yarış bisikletleri ise yapı itibariyle daha hafif ve kolay sürülebilir tarzda üretilir. Çünkü yol bisikletlerinin ana amacı kısa sürede fazla mesafe kat etmektir. Yarış bisikletleri de profesyonel spor müsabakaları için üretilir. Çocuk bisikletleri ise diğer tüm gruplarda olan özelliklerin tamamını bünyesinde barındırarak daha ufak ebatta yapıya sahiptir. Bisikletlerdeki tüm bu değişik modeller kullanılan malzemelerin de değişmesini sağlar. Yarış bisikleti ile çocuk bisikletinin zinciri farklıdır. Zincir bisiklet için olmazsa olmaz parçalar arasındadır. Her bisiklet zincire ihtiyaç duyar fakat uzunluk ve kalınlığı bisikletler arasında farklılık arz eder. Çocuk bisikletlerinin mekanizması daha düz bir yapıdadır. Vites artırıcıları bulunmayabilir. Bu da çocuk bisikleti zincirlerinin daha kısa olmasını sağlar. Yetişkin bisikletlerin de ise mekanizma daha karmaşık ve zincire duyulan ihtiyaç fazladır. Bundan dolayı her bisiklet zincirinin kullanım noktası farklılık gösterir. Bisiklet zinciri modelleri farklı olduğu gibi motosikletlerin zincirleri de bisiklete göre daha kalın yapıdadır. Zira bisikletlerin zincir hareketini sağlayan kas gücü iken motosikletlerde enerji kaynağı motordur. Zincir, bisikletin modeline göre değiştiği gibi çalışma mekanizmasına göre de farklı yapıya sahip olabilir. Zira bazı bisikletlerde vites artırıcı tel uzun olurken bazılarında daha kısadır. Bu uzunluk kısalık zincirin çalışma prensibini de değiştirir. Zincirin bağlı olduğu iki ana göbek vardır. Bu göbeklerden biri pedalın başladığı noktada diğeri ise arka tekerlekte bulunur. Aradaki hareketi sağlayan zincir de göbek büyüklüğü ve yarıçapa göre değişir. Bisikletlerdeki vites aralığı genellikle 18, 21 ya da 24 vitesli olur. 18 vitesli bisikletlerde ön göbekte 6 dişli arka göbekte üç dişli bulunur. 24 vitesli bisikletlerde ise ön göbekte 8 arka göbekte 4 dişli bulunur. Hız artırıldığında zincir dişliler arasında yer değiştirir. Bu sayede vites artırımı gerçekleşir.
Bisiklet Zinciri Fiyatları
Hem bisikletlerde hem de motosikletlerde kullanılan zincir, farklı özellikleri taşıdığı gibi kullanılan araca göre de farklı uzunluklarda olur. Bu durum da bisiklet zinciri fiyatlarının sabit bir aralıkta olmasını engeller. Bisiklet zinciri bisikletin kullanım amacına göre ağır ya da uzunluk olarak değişir. Yarış ve spor bisikletlerinde zincir daha hafif metallerden üretilirken dağ bisikletlerinde daha sağlam ve kalın yapıdadır. Bu farklar da fiyatının değişmesinin en büyük nedenidir. Bisikletler vitesli ya da vitessiz olabilir. Şehir bisikletleri ile çocuk bisikletleri genellikle vitessizdir. Vitessiz bisikletlerde ihtiyaç duyulan zincir uzunluğu daha kısadır. Zira göbek dişlileri tek parçadır. Vitesli bisikletlerde ise toplam en az 18 dişli bulunur. Bu da daha uzun zincire ihtiyaç duyulmasını sağlar. Bu değişkenler fiyata doğrudan etki eder. Bisiklet kullanıcıları bisikletlerini sadece ulaşım aracı olarak görmezler. Bir yaşam felsefesi ya da spor aşamasında en büyük destekçileri olarak da görürler. Bundan dolayı bisikletlerinin en önemli parçalarını yanlarında taşırlar. Bisiklet zinciri bileklik olarak da kullanılabilir.
Bisiklet Zinciri Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Bisiklet zinciri her bisikletin en temel işleyiş parçasıdır. Bundan dolayı temin edilirken oldukça dikkatli ve konu hakkında bilgili olmak gerekir. Bisiklet zincirinin değiştirilmesi gerektiğinde eskiyen modelin benzeri ya da aynısının temin edilmesi en doğru seçimdir. Eskiyen zincir de kilit olarak kullanılabilinir. Bisiklet zinciri kilit haline geldiğinde hemen güvenlik sağlanmış hem de güzel bir aksesuar sağlanmış olunur. Bisiklet zinciri birbirine eklemlenmiş küçük yuvarlak metallerin birleşmesi ile oluşur. Bu da zamanla bu parçaların aşınmasına neden olabilir. Bu yüzden zincirin kullanım esnasında yağlı olması gerekir. Kullanım esnasında yağlı olmasının yanı sıra rafta bekleyen zincirin de paslanmaması için yağlı olarak muhafazası önemlidir. Kullanıcılar ürün temin ederken ambalajı zarar görmüş zincirleri tercih etmezlerse olası bir sorun ya da paslanma ile karşılaşmazlar. Bunlara ek olarak bisiklet ya da motosikletin ihtiyaç duyduğu zincir uzunluğu kalınlığı ya da dişli arasındaki boyut bilinmesi gereken noktalardandır.