Dinamometre
Durağan bir cismi hareket ettiren ve durduran; hızını, yönünü ve şeklini değiştiren itme ve çekme etkisine kuvvet denir. Hayatın her alanında farklı çeşitler de kullanılsa da mekanik kavramlar söz konusu olduğunda N harfiyle tabir edilir. Yaşam deneyimleri içerisinde güvenli, konforlu ve verimli olabilmek adına gerekli olduğunda ölçülmesi gerekir. Ölçümüne en çok ihtiyaç duyulan alanların başında araç motorları ve enerji motorları gelir. Bundan yola çıkarak; motorun beygir gücü olarak tanımlanan motor hareket kuvvetini ölçebilmek için ise kuvvet ölçü birimi olarak kullanılan ve kuvvet ölçer olarak da nitelendirilen dinamometre kullanılır. Zamanla düşen beygir gücünü kontrol edebilmenizi, en güncel değerinden kolaylıkla haberdar olabilmenizi ve performans değerlendirmesi yapabilmenizi sağlar. Üstelik beraberinde ağırlık ölçüm cihazı olarak da kullanılabilir. Üretici firmalar tarafından terimsel anlamda DYNO olarak da isimlendirilen dinamometre modelleri arasından ideal seçiminizi yapabilirsiniz.
Dinamometre Modelleri ve Özellikleri
Tüm dinamometreler, metallerin esneklik özelliğine dayalı olarak çalışır. Temel olarak ölçtüğü kuvvetin büyüklüğünde uzayan, metal halka da denilen dinamik ve esnek bir yay, kanca ve gösterge sisteminden oluşur. Ölçümünü yaptığı alan veya materyaller bağlamında motor, şase, akselerasyon, yol, yük, marine, karting dinamometresi gibi çeşitler sunar. Ölçüm yapacağınız alanda elde edeceğiniz ölçüm değeri yani yay uzama miktarı, yayın kalınlık ve incelik değeri olarak nitelendirilen kesitine bağlı olur. Bunun için yapacağınız ölçüm işleminin hassasiyet oranında değerlendirebileceğiniz farklı yay kalınlığına sahip dinamometre modelleri üretilir. Tekli veya dinamometre seti olarak karşınıza çıkan model alternatifleri, bu anlamda çok geniş bir model yelpazesi barındırır. Maksimum kuvvet ve ağırlık ölçme işlemine göre isimlendirilen dinamometreler arasında iş yükünüz için ideal olabilecek birçok çözüme böylelikle erişebilirsiniz. Farklı kullanıcı beklentilerine hitap etmek üzere geliştirilen dinamometreler, bir diğer ayrımı, teknik özellikleri bağlamında yaşar. Bu ayrımdan çalışma prensiplerine göre birbirinden ayrılan analog, hidrolik ve dijital dinamometre modelleri doğar. Dijital, standart yaylı sistemden oluşan analog ve hidrolik sıvı yardımıyla çalışan hidrolik dinamometreler arasında sizi bekleyen alt model serileri ise çok daha büyük bir zenginlik sunar. Newton ve kg ölçek çeşitlerine sahip seçenekler arasında farklı boyutlar, kapasiteler, tasarımlar ve özgün ağırlıklara sahip birçok model alternatifi yer alır. Her biri farklı bir alanda ölçüm yapabilmek üzere tasarlanır. Misal farklı ebatlar, boyutlar, kapasitelerle karşınıza çıkan el dinamometre seçenekleri, bu çeşitliliğe örnek olarak belirtilebilir. Değişken teknik özellikler sergileyen tüm modellerinde el kavrama kuvvet ölçümü yapabilmenizi sağlar. Tek el ile kavrayarak ölçüm yapabilme olanağı sunduğu için pençe dinamometre olarak da adlandırılır. Son ayrımını ölçüm prensiplerine göre yaşayan dinamometreleri bu anlamda standart dinamometreler ve deney dinamometreleri olarak ayırmak mümkün olur. Dinamometre deney seti olarak sunulan tüm model çeşitleri, aynı amaç için kullanılır. Araç hız limitleri zorlanır ve araç hızı maksimum seviyeye çıkarılır ve bu koşullarda oluşan kayıp oranı tespit edilir. Gerçekleştirilen deney, olası zorlanma durumlarında oluşacak kayıp miktarına göre motorun gücünü de ortaya çıkarır.
Dinamometre Fiyatları
Ölçüm cihazlarının geneline hakim olan zengin çeşitlilik, dinamometre çeşitlerinde de kendini gösterir. Bunun temel etkenini farklı ortam ve materyaller arasında yapılan ölçüm işlerinin farklı özellikler taşıyan cihazlar gerektirmesinden kaynaklanır. Bu durumda ortaya hem özellikleri hem fiyatları bakımından pek çok dinamometre çeşidi çıkmasını sağlar. Dinamometre fiyatları üzerinde etki eden başlıca özellik detaylarını teknik özellikler, boyut, kalite değerleri ve kapasite olarak belirtmek doğru olur. Bu durumda daha yüksek kuvvet veya ağırlık ölçme kapasitesine sahip, daha büyük veya daha kaliteli bir model, ikamesi olan bir diğer modele nazaran daha yüksek fiyat etiketleri taşıyabilir. Dijital dinamometreler ile analog dinamometreler, farklı fiyat değerlerine sahip olabilir. Ve aynı şekilde bir deney dinamometresi ile el dinamometresi de fiyatlar açısından farklı olabilir. Dinamometre çeşitleri arasında fiyat farklılığı doğmasını sağlayan bu unsurlara, satış noktaları arasında değişen fiyat değerleri eşlik eder. Alımında karar kıldığınız modele farklı satış noktalarında, farklı fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Yapacağınız fiyat araştırmaları, bu aşamada bu unsuru avantaja dönüştürmenizi sağlar. Pratik fiyat araştırma sitesi Cimri.com’u tercih ederek fiyat ve ürün çeşitleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.
Dinamometre Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Kuvvet ve ağırlık ölçüm cihazları olarak kullanılabilir nitelikte üretilen dinamometreler arasından seçim yaparken, öncelikli olarak kullanım amaçlarınızı net olarak bilmeniz gerekir. Kuvvet mi yoksa ağırlık mı ölçmek istiyorsunuz; yoksa her ikisini birden mi sorularının cevabı bu aşamada önem taşır. Sonrasında ölçüm yapacağınız araç veya ortama uygun cihazı aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bunun yolu ise dinamometre özellikleri bölümünden ürün özelliklerini incelemekten geçer. Aynı şekilde maksimum oranda ölçüm yapacağınız kg veya Newton değeri ile dinamometre cihazınızın kapasite değerlerinin uyum sağlaması gerekir. Örneğin, maksimum 900 gramlık ölçümler yapacaksanız bunun için 1 kg kapasiteli dinamometre almanız gerekir. Tüm faktörler kadar önemli olan bir diğer faktörü ise kullanım tercihlerinizi özenli şekilde gözden geçirmek oluşturur. Bu anlamda dijital veya analog, hidrolik veya yaylı dinamometre modelleri arasından yapacağınız seçimin konfor beklentilerinize uygun olan seçim olması gerekir.