Gazanya
Gazanya çiçekleri, Asteraceae familyasının ılıman bölgelerde rahatlıkla büyümeye devam edebilen bitkileridir. Yerel dilde koyun gözü olarak bilinen Gazanya bitkisinin rengi ve görünümü büyük ölçüde ilkbahar ve yaz kabuklarının enerjisini temsil eder. Park ve bahçelerde yaygın olarak bulunan ve peyzaj tasarımının ayrılmaz bir parçası olan 20'den fazla bilinen Gazanya türü vardır. Güney Afrika menşeli bu Güney Afrika kökenli bitki, bahar mevsiminde açan çiçekleri ilk sonbahara kadar koruyabilir ve görsel bir şölen yaratan Gazanya çiçekleri papatya benzeri özelliklere sahiptir. Özellikle dış mekanlara aşina olan gazagnas, bahçeyi parlak bir şekilde renklendiren bir süs bitkisidir. Rengarenk ve güzel çiçekleri uzun süre muhafaza eden bu bitki, mekânı süslemek için yaygın olarak kullanılan çiçeklerden biridir. Gazanya çiçekleri tek yıllık ve çok yıllık çeşitleri olan bir bitki türüdür. Birçok renk var, ancak büyük, sarı yapraklarıyla tanınan Gazanya, Haziran ayının başlarında çiçek açmaya başlıyor. Güzel çiçeklerini sadece sabahları açar ve kapatır, sabahları ise güneşli, aydınlık, karanlık ve kötü havalarda açar.
Gazanya Modelleri ve Özellikleri
Gazanya'yı hobi olarak veya ticari amaçla büyütmeye karar verebilirsiniz. Bu güzel çiçekler çoğu iklim koşuluna uygundur ve bakımı kolaydır, bu nedenle evinizin balkonuna da monte edilebilirler. Gazanya çiçekleri tohumlardan yetiştirilebilir veya budama yoluyla yetiştirilebilir. Gazanya'yı tohumdan yetiştirilmesi çok kolaydır, çünkü polen ve rüzgarda uçuşan tohumlar sayesinde kolayca yayılabilir, gönüllü olarak ekmeye gerek yoktur. Gazanya bitkilerini budarken, yaz sonunda değil, yaz sonunda ıslaha başlanmalıdır. Gazanya çiçekleri kumlu, az killi topraklarda iyi yetişir. Ancak çok fazla toprak seçen bir bitki olmadığı için her yörede rahatlıkla yetişir. Gazania'yı verimli bir şekilde büyütmek istiyorsanız, Gazanya'yı büyüdüğü toprağın yeterli drenaja ihtiyacı vardır. Gazanya halkı güneşi sever, ancak özellikle güneşin güçlü olduğu öğle saatlerinde doğrudan ışığa maruz kalmaktan kaçınır. Güneşten en fazla yararlanabileceği yerlerde iyi geliştiği için güçlü ışık alan alanlarda büyümelidir. Gazanya seçici olmayan bir bitkidir ve çoğu yere uyum sağlar. Dış mekan çiçeği olduğu için rüzgar gibi hava faktörlerinden dolayı büyümesini etkilemez. Çok soğuyana kadar gelişmeye devam edecek. Gazanya çiçekleri kuraklığa son derece dayanıklıdır ve çok miktarda su gerektirmez. Bu nedenle toprak kuruduğunda su ihtiyacının karşılanması gerekir. Gazanya bitkilerinin köklerinin küflenmesini önlemek için sabah veya akşam güneşin etkisiz olduğu zamanlarda sulanması gerekir. Gazanya çiçeklerinin ilkbahar ve yaz ortası olmak üzere yılda iki kez döllenmesi gerekir. Özellikle hayvan gübresi, Gazanya'ın verimli büyümesinde önemli bir faktördür. Bitki solmuş veya hastalıklı çiçeklere sahipse, budanabilir. Solmuş çiçekler bir sonraki baharda ıslah yöntemi olarak kullanılabilir veya tamamen kurutularak iç mekanlarda bitki çayı olarak tüketilmek üzere saklanabilir. Tohumlardan Gazanya ekim seti çiçekleri yapmak çok kolaydır. Rüzgar Gazanya'yı büyütmek için ne gerekiyorsa yapar, sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan. Bu bitkinin tohumları rüzgar tarafından savrulma konusunda çok iyidir, bu nedenle her yere dağılabilir ve büyüyebilirler. Ama bir tohumdan kendin yaratırsan korkma. Gazanya uyarlanabilir ve hızla köklenir, bu nedenle ekimden birkaç hafta sonra büyüdüğünü görebilirsiniz. Gazanya çiçek tohumunu ekimden 1-2 hafta önce ıslatmak çiçekleri daha güçlü ve daha verimli hale getirecektir.
Gazanya Fiyatları
Gazanya tohumlarının kutulanması, üzerinin örtülmesi, 1-2 hafta ince bir bezle örtülmesi ve 2-4 derece sıcaklıkta tutulması, toprağa ekildiğinde tohumların duyumsal olmasını sağlayacak ve verimi artıracaktır. Gazanya'nın en hızlı büyüyen bölgeleri kıyı şehirleri ve sıcak bölgelerdir. Düşük asitli veya nötr pH'lı topraklar, Gazanya'nın gelişmesi için en iyi topraklardır. Sahilden denize kadar olan bölge bu şartları en iyi sunan yerdir. Gazanya fiyatları diğer her üründe olduğu gibi çeşitlerine ve özelliklerine göre değişmektedir. Gazanya bitkilerini hastalık ve zararlılardan korumak için toksik ve kimyasal pestisit kullanmayınız. Aynı zamanda tüketilebilir bir bitki olduğu için pestisitler sadece insan vücuduna zarar vermekle kalmaz aynı zamanda bitkinin kendisinin de hastalanmasına neden olur. Gazanya hassas bir bitki türüdür, bu nedenle pestisitler üzerinde ciddi baskı oluşturabilir ve gelişimini durdurabilir. Bu nedenle doğal yöntemler kullanmak hem bitkiyi hem de sizi koruyacaktır. Gazanya'ya böcek veya böceklerin beslenmesini istemiyorsanız, 1 litre suya 2 damla sabun ekleyin ve Gazanya'nın yapraklarına püskürtün veya uygulayın. Yaprakları püskürtmek istemiyorsanız, karışımı toprağa da uygulayabilirsiniz. Bitki mantar benzeri beyaz kütlelere sahipse bu sıvı da uygulanabilir. Gazanya çiçeğinin hastalanmasını önler.
Gazanya Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Her yeri güzelleştiren çiçeklerden biri olan Gazanya, beyaz, turuncu, sarı ve pembeye yakın renklerde açabilmektedir. Bu çiçekler çok büyük, çapı 15 cm'ye kadar. Gazanya'nın köklerinden yayılan yapraklar yeşil sivri uçludur. İlkbahardan sonbahara kadar çiçekleri açmayı başarır. Uzun ekili ve doğal olarak oluşan alanların güzelliğini gösterir. Gazanya çiçekleri kuraklığa dayanıklıdır, ancak soğuğa dayanıklı değildir. Kışa dayanamayan Gazanyalar, dona kadar çiçek açmaya devam edebilir. Ilıman bölgeler gibi Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de bol miktarda yetişir. Bu bitkiler ayrıca tohumlarla çoğaltılabilir ve genellikle yaz sonu ve sonbaharda ekilir. Gazanya tohumları rüzgarda hızla yayılır, böylece ekmeye gerek kalmadan rüzgar sayesinde yerinizi bulabilirsiniz. Erken tohum çimlenmesine sahip Gazanya fidesi birkaç hafta sürer. Bir çiçek öldüğünde veya bir daldan ölü bir çiçek kesildiğinde, tekrar filizlenebilir ve çoğalabilir. Aşırı hava koşullarına maruz kalmadıkça yıllarca yaşar. 60 cm uzunluğa ulaşan gazania çiçekleri, renkli kabuklar görüntüsünde yer örtücü bitki olarak kullanılmaktadır. Süs bitkisi olarak kullanılır ancak doğru şekilde tüketilmesi oldukça uygundur. Görsel güzelliği ve pratikliği sayesinde özellikle yurt dışında birçok yemekte kullanılmaktadır. Yeni açan Gazanya çiçekleri baharat yapmak için, eski, ölmek üzere olan çiçekler ise çay yapmak için kullanılır. Papatya çayı gibi demlenir ve bitki çayı olarak içilebilir.