Gıda Boyası
İnsan var olduğu her dönemde giyim, yaşam ve yeme içme gibi temel yaşam olgularına ihtiyaç duymuştur. Eskiden pişen klasik yemeklere farklı kültürlerin bir arada yaşaması ile her gün yeni tarifler eklenmiştir. İnsanlar gün geçtikçe yemeklere görsel açıdan birçok çeşit kazandırmıştır. Yiyeceklere renk katmak ve onları daha eğlenceli hale getirmek için üretilmiş bazı maddeler vardır. Bu maddeler gıda ürünlerinin rengini değiştirmesinin yanı sıra onlara güzel bir koku ve tat bırakır. Özellikle pasta, kek, kurabiye, tatlı gibi gıda ürünlerinin görsel olarak daha güzel görünmesini sağlayan bu maddeler farklı renk seçeneklerine sahiptir. Uluslararası Gıda Kodeks Komisyonu, gıdaya renk vermek veya gıdanın rengini düzenlemek amacıyla katılan katkı maddesi gıda boyası olarak ifade eder. Gıda boyası sarı, kırmızı, mavi, pembe, turuncu, mor, siyah, beyaz gibi birçok renk ile imal edilmiştir. Özellikle çocukların atıştırmalıklarında oldukça fazla kullanılan gıda boyası, gıda katkı maddelerinin bir alt grubunu oluşturur. Gıda boyası tek başına gıda olarak tüketilen bir madde değildirler.
Gıda Boyası Çeşitleri ve Özellikleri
Gıda ürünlerine istenilen rengin verilmesini gerçekleştirmek için kullanılan gıda boyası, genel olarak ürünün markasına, rengine, miktarına, kullanım alanına ve sahip olduğu forma göre çeşitlendirilmiştir. Gıda boyaları gıdaların renginin yanı sıra tadını, kokusunu ve lezzetinin de değişmesini sağlar. Tek başına tüketime uygun olmayan bu katkı maddesi temel olarak gıdanın bozulan renginin düzeltilmesinde veya renksiz gıdanın renklendirilmesinde kullanılmak için imal edilmiştir. Gıda boyası ile rengini beğenmediğiniz gıda ürününün rengini değiştirebilirsiniz veya renksiz olan bir ürüne renk katabilirsiniz. Gıda boyası genel olarak piyasada toz ve sıvı olarak bulunsa da jel ve sprey formu da üretilmiştir. Endüstriyel mutfaklarda sıklıkla kullanılan ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilen gıda boyaları ile evlerde sunumların daha eğlenceli hale gelmesi sağlanır. Su bazlı gıda boyası bir miktar suyun içerisine bırakılarak çözülmesi sağlanır. Çözülen gıda boyası tatlı hamuruna, kurabiye hamuruna, pasta kremasına veya kullanılacak diğer ürünlerin herhangi birinin içerisine konularak istenilen rengin elde edilmesi sağlanır. Gıda boyaları doğal, sentetik ya da yarı sentetik şekilde toz, sprey, jel gibi farklı form seçenekleri ile kullanıcının hizmetine sunulmuştur. Sentetik gıda boyaların yanı sıra doğal gıda boyası da vardır. Bitki özlü olan doğal gıda boyaları, boyaya renk veren klorofil, safran, kırmızı biber gibi ürünlerden elde edilmiştir. Sağlık için hiçbir zararı bulunmayan doğal gıda boyası gıda ürünleri üzerinde geniş kullanım alanına sahiptir. Şekerlemeler, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden, meyve suları, meyveli yoğurt gibi çoğu ambalajlı veya açık olan yiyeceklerde gıda boyası kullanılmıştır. Sıvı gıda boyası, toz gıda boyası, suda çözünebilen gıda boyası, yağda çözünen gıda boyası gibi formları farklı olan gıda boyasının kullanım alanları da birbirinden farklıdır. Kullanım alanına uygun seçilmeyen gıda boyası ürüne istenilen rengi ve lezzeti vermez. Mavi, mor, kırmızı, sarı, pembe, turuncu ve yeşil gibi geniş renk ve koku seçeneğine sahip olan gıda boyaları ile özel günlerde ve günlük yaşamda yapılan tüm tatlı çeşitleri süslenebilir.
Gıda Boyası Fiyatları
Gıda boyası almak isteyen kullanıcılar için ürünün orjinal ve kaliteli olması kadar fiyatının cazip olması da önemli noktalardan biri olmuştur. Beğendiği ve ihtiyaç duyduğu gıda boyasının en iyi fiyata almak isteyen kullanıcılar ürün ararken birçok alandan fiyat araştırması yapar ve bütçesine hitap eden ürünü tercih eder. Gıda boyası fiyatları çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Toz, jel, sprey formunda bulunan gıda boyaları piyasada farklı fiyat grupları ile satışa sunulmuştur. Yağda çözünen ve suda çözünen gıda boyası arasında da fiyat farkı bulunur. Sentetik ve doğal gıda boyası markalar tarafından farklı hammaddeler kullanılarak imal edilmiştir bu sebeple fiyatları da birbirinden farklıdır. Ürünün miktarında artış oldukça gıda boyası fiyatında da artış görülür. Aynı zamanda gıda boyası üreten markalarda ürünlerini farklı fiyat aralıkları ile satışa sunar. Yüzlerce ürünü aynı anda karşılaştırıp fiyat analizi yapabileceğiniz Cimri.com adresinden gıda boyası çeşitlerini ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Cimri.com zamandan tasarruf yapmanızı sağlarken size de keyifli bir alışveriş imkanı sunar. İhtiyacınız olan ürünler indirimde iken size haber verir.
Gıda Boyası Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Ambalajlı birçok gıda ürünün yanı sıra tatlı, pasta, meyve suyu gibi ürünlerde de bulunan gıda boyası endüstriyel mutfaklarda ve evlerde kullanıcıların gıda ürünlerine renk vermesini sağlamıştır. Gıda boyası almak isteyen kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususların en önemlisi gıda boyasının hangi maddeler kullanılarak imal edildiğidir. Kullanıcının sağlık için hiçbir zararı bulunmayan organik gıda boyası alınması tavsiye edilir. Kırmızı biber, krokodil, safran gibi tamamen bitki özlü olan organik gıda boyası doğal yollardan elde edilir. Gıda boyasının tanınmış ve güvenilir markalardan alınmasına özen gösterilmelidir. Toz, jel, sprey formu bulunan gıda boyalarının kullanım alanına uygun olmasına dikkat edilmeli ve kullanım talimatları doğrultusunda uygulanmalıdır. Aynı zamanda suda çözünen ve yağda çözünen gıda boyaları da farklı kullanım metodlarına sahiptir. Geniş renk seçeneği arasından kullanıcının zevkine hitap eden ürünü seçmesi tavsiye edilir. Gıda boyasının son kullanma tarihine dikkat edilmeli, son kullanma tarihi geçmiş veya yaklaşmış ürünlerden uzak durulmalıdır.