Sezer Hayvancılık Makineleri
Otomatik sağım, süt hayvanlarının, özellikle süt sığırlarının insan emeği olmadan sağılmasıdır. Gönüllü sağım sistemleri (VMS) olarak da adlandırılan otomatik sağım sistemleri (AMS), 20. yüzyılın sonlarında geliştirildi. 1990'ların başından beri ticari olarak mevcutturlar. Sağım sürecinin tam otomasyonuna olanak sağlayan bu tür sistemlerin temelinde bir tür tarım robotu yer alır. Bu nedenle otomatik sağıma robotik sağım da denir.
Sezer hayvancılık makineleri modelleri tam olarak bu çeşit bir sağım makinesidir. Yaygın sistemler bilgisayarların ve özel sürü yönetim yazılımının kullanımına dayanır. Ayrıca ineklerin sağlık durumunu izlemek için de kullanılabilirler. Sağım makineleri, inek çiftliğinizi daha akıllı hale getirmenin en iyi yollarından biridir. Bu tür makineler, inekleri insan müdahalesine gerek kalmadan, insani bir dokunuşla mekanik olarak sağar. Sezer Hayvancılık makineleri çeşitleri makineli sağım, mekanik ekipman ve canlı doku arasında karmaşık bir fiziksel etkileşimi içerir. Üstelik bu aktivite birbirini takip eden 300 veya daha fazla gün boyunca günde iki veya üç kez gerçekleşir. Bu nedenle sağım makinesi mastitis oluşumunda üç şekilde etken olabilir:
- Makine, bakterilerin enfekte bir bezden aynı inekteki enfekte olmayan bir beze veya başka bir ineğe transferini fiziksel olarak kolaylaştırabilir,
- Makine dokuya zarar vererek bakterilerin beze girme yeteneğini artırabilir ve
- Makine içindeki ani vakum dengesizliği, süt damlacıklarının ters akışına neden olarak meme ucu darbelerine neden olabilir. Bakteriler mevcutsa, bu etkiler bunların beze girişine izin verebilir.
Sağım Makinesi Nasıl Çalışır?
Hayvancılık makineleri olarak sunulan sığım makineleri beş bileşenden oluşmaktadır. Tipik olarak bunlar: vakum pompası, çoğu sistemde vakum kontrolörü, titreşim sistemi, süt taşıma sistemi (boru hattı veya kovalar) ve sağım ünitesi veya kümesi (kâse ve meme başı, fincan montajı). Düzgün çalışabilmesi için yukarıdaki bileşenlerin her birinin uygun tasarıma sahip olması ve iyi çalışır durumda tutulması gerekir. Hiçbir bileşen diğerinden daha önemli değildir. Ayrıca, mükemmel bir şekilde tasarlanmış ve düzgün çalışır durumda tutulan bir makinenin hatalı şekilde çalıştırılabileceğini de unutmamak gerekir.
Pompa, kısmi bir vakum oluşturmak için sistemdeki havayı uzaklaştırır. İnek sağımının prensibi, sütün vakum altında alınması ve daha sonra yer çekimi ile taşınmasıdır. Bu nedenle, diğer her şey eşit olmak kaydıyla, alçak boru hattı sistemi, yüksek hat sistemine tercih edilir. Genel bir kural, herhangi bir boru hattı sisteminin pompa kapasitesinin, sağım ünitesi başına ilave 3 CFM ile birlikte minimum 35 fit küp/dakika (CFM) olması gerektiğidir.
Vakum seviyeleri ve kontrolörü, sağım sırasında ortalama 10,5 ila 12,5" Hg vakum tavsiye eder. Bu normalde sistemdeki ayarlanan veya nominal vakumun düşük süt sağımı için 12,5 ila 13,5" Hg olması gerektiğini gösterir. Kovalı sağım makineleri ve yüksek hatlar için 14 ila 15" Hg. Hava tahliyesinin ve vakum kontrol cihazının çalışmasının optimal olmasını sağlamak için etkin rezervin ve manuel rezervin düzenli olarak ölçülmesi gerekir. İyi inek sağımı için bir kılavuz, süt boru hattında ölçüldüğünde vakum stabilitesinin 0,6" Hg'den fazla değişmemesi gerektiğidir. Etkin Rezerv (ER), esasen, vakumu 0,6'dan fazla değiştirmeden sisteme kabul edilebilecek hava miktarıdır. "Hg. Bu ölçüm regülatör çalışır durumdayken yapılır. Manuel Rezerv (MR), regülatör devre dışıyken yapılan ölçümün aynısıdır. Bir ünite düşüşü simüle edilerek pompa kapasitesinin, vakum kontrol cihazının ve boru sisteminin etkinliğine ilişkin bir tahmin yapılabilir. Düzgün boyutlandırılmış ve işleyen bir sistemde, bir ünitenin simüle edilmiş düşüşü (16 üniteye kadar olan bir sistemde) vakumda > 0,6" Hg azalmaya neden olmamalıdır. Vakum seviyelerinde gözlemlenebilir bir geçersiz kılma olmamalıdır.
Nabız işlevi düzenli olarak izlenmelidir. Optimum titreşim oranı yani vakum oluşturmada harcanan zamanın hava girişi oranı dakikada 60 titreşimlik optimum hızdadır. Meme ucu hasarının sık görülen bir kaynağı, yeterli nabzın sağlanamamasıdır. Bu arıza, kısa ve uzun darbeli hava hortumlarındaki deliklerin yanı sıra pulsatörün kendi arızalarından da kaynaklanabilir. Sezer hayvancılık makineleri özellikleri ile inekler gerçekten sağılırken sağım ünitesindeki vakumun kaydedilmesi, vakum stabilitesinin yeterliliğinin belirlenmesinde mükemmel bir yöntemdir.
Sağım başlığının sağım ünitesinin inekten çıkarılmasından önce pençede vakumun serbest bırakılması için bir düzenleme bulunmalıdır. Sezer hayvancılık makineleri modelleri sentetik kauçuk kalıplı astarlar her 1200 inek sağımından sonra değiştirilmelidir. Aşırı sağımlar, meme ucunda travma ve hiperkeratoza (nasır oluşumu) neden olabilir. Üreticiler ve diğer inek sağan kişiler sıklıkla ve genelde bilmeden bu şekilde sağım yapar. Bu gibi durumların inek memelerine zarar vermemesi ve bilinçli süt sağımı için Sezer hayvancılık makineleri çeşitlerinden yararlanılabilir.
Sağım Üniteleri Çıkarıldıktan Sonra Dikkate Alınması Gereken Kurallar
Sağım üniteleri çıkarıldıktan sonra çeşitli kuralların dikkate alınması gerekmektedir. Bu kurallara uyulması, verimli bir süreç geçirmeye imkan tanır. Kullanım esnasında dikkat etmeniz gereken kurallara göz atabilirsiniz.
- Meme uçları kızarık veya ödemli olmamalıdır,
- Her çeyrekte kolayca elde edilebilecek bir süt akışı kalmalı
- Sağım ünitesi çıkarıldıktan sonra inekler meme uçlarına dokunulduğunda ürkmemeli veya tekmelememelidir.
Düzgün çalışan bir makinenin bakımı, meme sağlığında mükemmelliğe ulaşmanın önemli bir bileşenidir. Soğuk havanın meme sağlığında sıklıkla makinenin rolünü vurguladığı görülmektedir.
Doğru Sağım Tekniği Nasıldır?
Süt akışını en üst düzeye çıkarmak için, sağım, daldırma öncesi meme başından çıkarıldıktan 60 ila 90 saniye sonra başlamalıdır. Başparmak ve işaret parmağınızla memenin mümkün olduğu kadar yukarısına doğru sıkarak sağıma başlayabilirsiniz. Memeyi bu parmaklarla tutun ve ardından sütü sağmaya devam ederken parmaklarınızı sıkın.
Süt Sağma Makinesi Nasıl Çalışır?
Sağım makinesi, sütü meme başından çıkarmak için bir vakum kullanır. Pençe parçasına bağlı dört adet meme başı kabı vardır. Basınç ve vakum ile süt sağılır.
Süt Sağma Makinesinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Sezer hayvancılık makineleri çeşitlerini kullandıktan sonra her gün kontrol edin: Vakum regülatörü hortumların seviyesi, hava sızıntıları olup olmadığı, yağ seviyesi, her tırnaktaki hava giriş deliği. Makinenin her ay düzenli vakum regülatörünü temizleyin, vakum pompasındaki kayışın gerginliğini ve durumunu kontrol edin, hatları, girişlerde sızıntı olup olmadığını kontrol edin, contayı, tahliye tapasını kontrol edin.
Süt Sağma Makinası Kullanmak Faydalı Mıdır?
Sezer hayvancılık makineleri özellikleri doğru kullanıldığında sağım makineleri inekler için son derece güvenlidir ve manuel sağıma kıyasla daha fazla konfor sağlayabilir. Sağım işlemi sırasında doğru kurulum, bakım rutini ve izlemeyi ayarladığınızdan emin olmanız yeterlidir. Ancak bunların aynı zamanda ilk kurulum maliyetleri, genişleme için sınırlı alan, bakım zorlukları, ineğin olası rahatsızlığı ve daha düşük sağım kapasitesi gibi dezavantajları da vardır. Süt çiftçilerinin, bir sağım odası sistemi seçmeden önce çiftliklerinin özel ihtiyaçlarını ve hedeflerini dikkatli bir şekilde değerlendirmesi çok önemlidir.
Sezer hayvancılık makineleri fiyatlarını inceleyerek ihtiyacınız doğrultusunda alışveriş yapabilirsiniz. Sezer hayvancılık makineleri fiyatları bütçe dostu fiyatlara sahip olup kaliteli ürünleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Cimri üzerinden bu ürünlerin fiyatları ile birlikte araştırma da yapabilirsiniz.