
GELECEĞİN YAKITI HIDROJEN - NEŞE DERİŞ
413,99 TL

417,38 TL

Hidrojen Yakıt yakıt Hücresi tarafından desteklenen evrendeki en basit elementtir ve en bol bulunan gazdır. Renksiz, kokusuz, tatsız ve şeffaf bir element olan hidrojen, doğadaki en hafif elementtir (havadan 14,4 kat daha hafiftir). Hidrojen, gelecekteki temiz enerji sistemlerinde elektronlar için mükemmel bir tamamlayıcıdır. Hidrojen en küçük atomdur ve periyodik tablodaki ilk elementtir. Yeryüzündeki hidrojen su moleküllerinde, canlılarda ve fosil maddelerde bulunur. Örneğin, güneşte en bol bulunan element hidrojendir. Kimyasal olarak çok aktif olduğu için doğada saf elementler bulmak çok zordur. 1500'lerde keşfedilen ve 1700'lerde yanıcı olduğu kabul edilen hidrojen, evrendeki en basit ve en bol elementtir. 19. yüzyılda buharın icadı ile başlayan ve Sanayi Devrimi'ni takiben, insan gücü üzerinde mekanik güce olan ihtiyaç arttıkça enerjiye olan talep giderek artmıştır. Bu enerji ihtiyacını karşılamak için odundan kömüre, fosil hidrokarbon yakıtlara kadar birçok enerji kaynağı kullanılmıştır. Bu sayede yaşam standardı daha yüksek bir seviyeye ulaşmış ve bu güne kadar devam etmektedir.
Hidrojen Yakıt Pili 1974 yılında Florida Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü sponsorluğunda düzenlenen Hidrojen Yakıt Ekonomisi Miami Konferansı ile hidrojenin literatürde adından söz ettirdiği söylenebilir. Bu organizasyon esnasında Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği kurularak duyurulmuştur. Hidrojenin uçaklar için yakıt olarak kullanımı ilk olarak 1956'da Amerika Birleşik Devletleri'nde test edildi. O yıldan beri, yakıt olarak hidrojen kullanılarak çeşitli motor teknolojileri test edildi. Güneşten ve diğer yıldızlardan termonükleer reaksiyona sağlanan ısı yakıtı, evrendeki ana enerji kaynağı olan hidrojendir. Hidrojen enerjisi, doğada bileşik olarak oluşan hidrojen gazının arıtılması ve dönüştürülmesiyle oluşan bir enerji kaynağıdır. Yenilenebilir bir enerji kaynağı değil, sürdürülebilir alternatif enerji kaynaklarından biridir. Hidrojen doğal bir yakıt değil, birincil enerji taşıyıcıları kullanılarak su, fosil yakıtlar ve biyokütle gibi çeşitli hammaddelerden üretilebilen sentetik bir yakıttır. Üretim aşamasında buhar geri kazanımı, gazdan arındırma, elektroliz, foto-işlem, termokimyasal işlemler, radyoliz gibi birçok alternatif hidrojen üretim tekniği bulunmaktadır. Üretilen hidrojen, boru hatları ve tankerlerle uzun mesafelere taşınabilir. Hidrojenin engelsiz taşınması, daha fazla hidrojen kullanımına izin verir. Birim başına 120,7 kJ/kg değerinde hidrojen, bilinen tüm yakıtlar arasında en yüksek enerji içeriğine sahip madde olarak kullanımına imkan verir.. Hidrojen -252.77 °C'de sıvılaştırılabilir ve sıvı hidrojen hacmi gaz hacminin sadece 1/700'ü kadardır. Sıvı hidrojenin birim kütlesinin kalorifik değeri, petrolün 3,2 katı olan 141,9 MJ / kg'dır. Sıvı hidrojenin birim hacim başına kalorifik değeri, petrolün %28'ini oluşturan 10.2 MJ/m3'tür. Gaz halindeki hidrojenin birim kütle kalorifik değeri, doğalgazın 2,8 katı olan sıvı hidrojeninkiyle aynıdır. Gaz halindeki hidrojenin birim hacminin kalorifik değeri, doğalgazın %32,5'ini oluşturan 0.013 MJ / m3'tür. Hidrojen deposu Hidrojenin özelliği, büyük miktarda ekzotermik kimyasal reaksiyon altında birkaç metal ve alaşım ile kolayca hibrit bir forma dönüştürülebilmesidir. Hidrojeni depolamak ve taşımak için metal melezler kullanılır. Metal hibritlerin kütle enerji içeriği sıvı hidrojene göre 2-10 MJ/kg da çok düşüktür ve hibritlerin hacimsel enerji içeriği gaz ve sıvı hidrojenden daha yüksek olan 12.6-14.3 MJ/m3'tür.
Hidrojen Yakıt Devresi, benzin veya doğal gaz gibi yakılabilir. Petrol türevlerinin yakıta göre avantajı düşük emisyonlarıdır. Askeri ve endüstriyel hidrojen türbinleri ve araçlar için içten yanmalı motorlar geliştirilmektedir. Benzinli araçlar ortalama 65 litre (47 kg) benzin kullanır. Bu, enerji olarak 17 kg hidrojene eşdeğerdir. Hidrojen yakıtı hücresi teknolojisi; Yakıt hücreleri, elektrolizin tersi yönünde çalışan malzemelerdir. Elektrik, havadaki hidrojen ve oksijenin birleştirilmesiyle (anot ve katodu oluşturarak) üretilir. Fosil yakıtlar sadece ateş üzerinde etkilidir, hidrojen ise etkilidir. Bu yakıt, alevli yanma, temaslı yanma, doğrudan buhar üretimi, hibridizasyon yoluyla kimyasal dönüşüm ve yakıt hücreleri ile elektriksel dönüşüm için uygundur. Hidrojen alev yakma özelliğine sahiptir, bu nedenle içten yanmalı motorlar, gaz türbinleri ve yüksek fırınlar için yakıt olarak kullanılabilir. Hidrojenin doğrudan buhara dönüştürülmesi de buhar türbinlerinde kullanımı kolaylaştırır. Hidrojenin katalitik yanma özellikleri mutfak, su ısıtıcısı ve fırın uygulamalarında kullanılabilir. Hibrit işlevi sayesinde hidrojen güvenli bir şekilde depolanabilir. Hidrojen, diğer yanma türlerine göre daha verimli yanma özelliklerine sahiptir. Hidrojen yakıt fiyatlarını kullanıcılar isterlerse Cimri.com üzerinden inceleyebilir.
Hidrojen Yakıt Göstericisi, Dünya'da bol miktarda bulunan bir elementtir, ancak çoğu zaman, araçlarda kullanılmadan önce hidrojen içeren bileşikten ayrılması gereken su (H2O) gibi başka bir bileşiğin parçası olarak ortaya çıkar. Ayrıldıktan sonra hidrojen, bir elektrokimyasal işlem yoluyla elektrik üretmek için yakıt hücresinde atmosferik oksijenle birlikte kullanılabilir. Hidrojen, fosil yakıtlar, biyokütle, elektrik ve suyun elektrolizi dahil olmak üzere çeşitli yerel kaynaklardan üretilebilir. Hidrojenin çevresel sürdürülebilirliği ve enerji verimliliği, hidrojenin nasıl üretildiğine bağlıdır. Doğal gazın gazlaştırılması doğal gazın yüksek sıcaklıklarda buharla reaksiyonu, sentez gazı, hidrojen, karbon monoksit ve az miktarda karbon dioksit karışımı üretir. Karbon monoksit, ilave hidrojen üretmek için su ile reaksiyona girer. Bu yöntem en ucuz, en verimli ve en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Elektrolitik elektrik akımı suyu hidrojen ve oksijene ayrılır. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretildiğinde, ortaya çıkan hidrojen de yenilenebilir olarak kabul edilir ve birçok emisyon faydasına sahiptir. Hidroelektrik projeleri, elektroliz yoluyla hidrojen üretmek için uygun olduğunda buharı toplamak için fazla yenilenebilir elektriği kullanıyor.
413,99 TL
417,38 TL
492,99 TL
2.669,16 TL
1.069,38 TL
3.951,41 TL
1.090,83 TL
563,37 TL
8.500,00 TL