Kahon Müzik Aleti
Vurmalı çalgı aletlerinin vazgeçilmez parçalarından birisi olan kahon müzik aleti, eller ve parmaklar ile vurulup ritim tutturularak çalınır. Kahon müzik enstrümanı dört tarafı da kapalı ahşaptan bir kutu gibidir. Eller ve parmaklar ile vurup ritim tutturularak ses çıkarılan yüzü bazı kahon müzik aletlerinde özellikle farklı renklerde tasarlanır. Kahon müzik aletinin genel olarak ana malzemesi ahşaptır. Genel olarak İspanyolların kültürüne ait olsa da geçmişte Afrikalı köleler tarafından bulunmuş bir çalgı türüdür. Eski zamanlardan beri hem kadınların hem de erkeklerin günlük hayatlarındaki eğlencelerinde ve özel günlerinde çalınan çalgı aletleri arasında yer alır. Çok eski dönemlerde bulunmuş olan kahon müzik aleti cajon, kajon ve cahon olarak birbirinden farklı ve çeşitli şekillerde adlandırılır. Kahon müzik aleti üretiminde kullanılan ham maddeye göre kendi içerisinde birbirinden ayrılır. Kahon müzik enstrümanı; ince kontraplaktan ya da kalın ahşaptan tasarlanıp üretilir. Dört tarafı da aynı malzemeden üretilen kahon müzik aleti geçmiş dönemlerde ağaç gövdelerinden elde edilmiştir.
Kahon Müzik Aleti Modelleri ve Özellikleri
Eski zamanlardan beri birbirinden farklı ve çeşitli şekillerde çalınan enstrüman modelleri insanların özel günlerinde ve kutlamalarında ya da şarkı yaparken sık sık tercih edilen ve ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alır. Eğlenceler için ve günümüzde de müzik yapmak için kullanılan müzik çalgı aletlerini hem birbirlerinden oldukça farklı özelliklere ve görünüşlere hem de farklı seslere sahiptirler. Her bir çalgı aletinin birbirinden farklı kullanım alanı ve çalma şekli vardır. Vurmalı çalgıların vazgeçilmezi olan kahon müzik aleti ellerle ve parmaklarla vurulup uygun bir ritim yakalanarak çalınır. Cajon müzik aleti İspanyolların kültüründen tüm dünyaya yayılmış bir müzik aleti olduğu için cajon, cahon ve kajon gibi farklı şekillerde de adlandırıldığı görülür. Kahon müzik aleti ince kontrplaklardan ve kalın ahşaplardan elde edilir. Geçmiş zamanlarda insanlar kesilen ağaç gövdelerini kahon olarak kullanmışlardır. Kahon müzik aletinde kalın ve ince olmak üzere farklı vuruş tarzları ve bu vuruşlardan zil sayesinde çıkan sesler vardır. cajon zili sayesinde çalgı aletini çalan kişinin her vuruşunda vurma hızı ve gücü ile doğru orantıda olan kalın ve ince olmak üzere temelde ikiye ayrılan sesler çıkar. Cajon zili ses vermeye yarayan bir çeşit çıngırak olarak adlandırılabilir. Oldukça eski zamanlarda günümüz İspanya sınırları içerisinde Afrikalı köleler tarafından bulunmuş olan kohan çalgı aleti, şu an günümüzde eğlencelerde, özel günlerde ya da müzik yapmak için kullanılıyor olsa da bir zamanlar haberleşme aracı olarak da kullanılmıştır. Geçmişten günümüze kadar değişip gelişerek gelen kahon müzik aletinin farklı çeşitleri vardır. Kohan müzik aletinin çeşitleri ince kontrplaklardan yapılmış olanlar ve kalın ahşaptan yapılmış olanlar olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Kalın ahşap kohan çalgı aletleri adından da belli olduğu üzere, çam, ladin, selvi ve ardıç gibi çeşitli ağaçlardan elde edilmiş olan ahşaplara şekil verilmesi ve işlenmesi ile elde edilir. Döküm darbukanın adında da geçtiği gibi gövdesi dökme demirden yapılır. İnce kontrplak kahon müzik aleti ise, genellikle inşaat sektöründe kullanılmak üzere ağaç gövdelerinden elde edilmiş olan kontrplakların işlenmesi ile yapılır.
Kahon Müzik Aleti Fiyatları
Dört tarafı da kapalı ahşaptan bir kutu gibi olan kahon müzik aleti, eller ve parmaklar ile vurulup ritim tutturularak çalınır. Kahon müzik aleti vurmalı çalgı aletlerinin vazgeçilmez parçalarından birisidir Geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış olan bu çalgı aletinin farklı ebatlarda ve özelliklerde olan modelleri piyasada mevcuttur. Tüm dünyaya yayılmış olduğu için insanların dilinde cajon, kahon ve cahon olarak da adlandırılır. İnsanların eğlencelerinin türüne ve müzik yaparken ihtiyaç duydukları kahon çalgı aletlerinin fiyatı bir takım etkenlere göre değişiklik gösterir. Temelde ikiye ayrılan kahon çalgı aleti, ince kontrplaklardan ve kalın ahşaplardan yapılır. Kalın ahşaplardan elde edilmiş olan kahonlar, daha dayanıklı olup insanlara uzun süreli kullanım sağladığı için yüksek fiyat aralığında yer alır. Kahon çalgı aletlerinin fiyatı aynı zamanda aletlerin büyüklüğüne göre de değişiklik gösteriri. Bunun yanı sıra kahon fiyatı, kahon çalgı aletini üreten firmalara ve markalara göre de değişiklik gösterir. Kahon çalgı aletinin fiyatı hakkında bilgi almak ve ürü çeşitliliğine göz atmak isteyen kullanıcılar dilerlerse Cimri.com sayfasını ziyaret edebilirler.
Kahon Müzik Aleti Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Vurmalı çalgıların vazgeçilmezi olan kahon müzik aleti ellerle ve parmaklarla vurulup uygun bir ritim yakalanarak çalınır. Eğlenceler için ve günümüzde de müzik yapmak için kullanılan kahon çalgı aletini insanlar satın alırken dikkat etmeleri gereken bir takım önemli özellikler vardır. Birbirinden farklı ebatlarda olan kahon çalgı aletleri arasından kullanıcılar kendi ellerinin vücutlarının büyüklüğüne uygun olan boyuttaki kahon çalgı aletini almaları gerekir. İnce kontrplaklardan ve kalın ahşaptan elde edilen kahonlar, temelde iki çeşittir. Bu iki çeşit arasında kalı ahşaptan üretilmiş olan kahonlar dışarıdan gelen darbelere ve vurmalara karşı daha dayanıklı olur kullanıcılara uzun süreli kullanım sunar. Kullanıcılar aynı zamanda kahon çalgı aletini bir yerden başka bir yere taşırken ya da çalmadıkları zamanlarda güvenle muhafaza edebilmek için kahon kılıfı edinmeleri gerekir. Kahon kılıfı sayesinde çalgı aletini zara görmeden muhafaza edebilirler ve böylece aletin kullanım ömrünü uzatmış olurlar.