Kanül
Medikal ürünler alanında geniş bir çeşitlilik bulunur. Vücudun her alanına hitap eden ve her türlü hastalık için kolaylık sağlayan ürünler medikal ürünler olarak kullanıcıların beğenilerine sunulur. Sağlık alanının her geçen gün önem kazanması ile birlikte hastalıklar için geliştirilen ürünler oldukça geniş bir çeşitlilik gösterir. Rahat ve pratik bir kullanım deneyimi sunmak üzerine geliştirilen tıbbi malzemeler, ihtiyaç doğrultusunda seçimlerin yapılmasına izin verir. Ecza malzeme dolabı kategorisinde çeşitli markalar tarafından üretilen medikal ürünlere yer verilir. Medikal ürünler içerisinde kanül yer almaktadır. Kanüller medikal ürün alanında üretim gerçekleştiren markalar tarafından üretilerek kullanıcıların beğenilerine sunulur. Farklı çeşitlere sahip olan kanül, farklı kullanım amaçlarına hitap etmektedir. Kanül çeşitleri ve kanül hakkında bilgi sahibi olmak için inceleme yazısından faydalanabilirsiniz. Cimri üzerinde yer verilen farklı kanül çeşitlerine özellikleri ile birlikte kapsamlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
Kanül Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir tıbbi malzeme olarak üretilen kanül, farklı kullanım amaçlarına hitap etmektedir. Bu ürünler, sıvının verilmesi ya da sıvının çıkarılması aynı zamanda numunelerin toplanması için vücuda yerleştirilen tüp olarak ifade eder. Kanül nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Kanül, bir trokar iğnesinin iç ve dış yüzeylerini çevreleme kapasitesi göstermektedir. Böylece plastik kanül, etkili iğne uzunluğunu orjinal iğne uzunluğunun yarısı kadar uzatır. Aynı zamanda kanüller medikal olarak iki ucu açık esnek yapılı tüp şeklinde de tanımlanır. Esnek bir yapıya sahip olan kanüller, hastaya sıvı naklinin yapılmasında uygun zemini hazırlamaktadır. Medikal ürün olan kanülün kullanılmasında temel hedef hastanın ilaç veya farklı sıvıların vücuda aktarılması adına hasta damarına ulaşmaktır. Birçok hasta tedavisinde, cerrahi operasyonlar sırasında ve sonrasında, ambulanslarda, acil durum işlemlerinde hastaların vücuduna çeşitli karışımların enjekte edilmesinde büyük bir rol oynar. Kulak, burun ve boğaz bölümünden, yoğun bakım ünitelerine ve acil servislere kadar birden fazla alanda işe yaramaktadır. Kanüller enjeksiyon işlemlerinde kullanılacak ise ucunda iğneler mevcut olur. Böylece kanül yardımı ile hastanın vücudunda belirlenen her bölgeye istenen sıvı ve karışımlar enjekte yapılır. Kanüller kullanılacağı bölge ve kullanım amacına hizmet etmesi için doğru bir şekilde seçilmelidir. Esnek yapıda olan tüplerin kapasitesi, kanül türüne ve hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Kanül kullanımı sonrasında işlem yapılan bölgenin enfeksiyon kapmaması için hijyen kurallarına da dikkat edilmesi büyük bir önem taşır.
Kanül Çeşitleri
İki ucu açık, esnek yapılı tüpler olan kanül çeşitleri, hastaya bir sıvının naklini yapmak için performans gösteren ürünler arasında yer alır. Kanül çeşitleri kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Vücutta uygulanacağı bölgeye ve işleme göre farklı kanüllerin seçildiği bilinir. Buna göre kanül çeşitleri farklı özelliklerde üretilmektedir. Medikal ürünler arasında yer alan kanül çeşitlerine kapsamlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
Nazal oksijen kanülleri, burun deliklerine takılma özelliğine sahip olan kanül çeşitleri arasında yer almaktadır. Oksijen almakta zorluk çeken kişilere uygulanan bu kanül, oksijen uygulamasına ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Nazal oksijen kanülleri iki ucu açık şekilde üretilir. Aynı zamanda bu ürünler uç kısımlarında plastik ve kauçuk malzemelerin kullanımına yer verilmektedir. Hafif bir yapıya sahip olan nazal oksijen kanülleri, hastaya uygulama sırasında herhangi bir ağırlık yaratmaz. Nazal kanül yerleştirilirken ilk aşama olarak hastanın burnuna at nalını andıran bir uç yerleştirilir. Kanül sabitlenmesi için hastanın baş etrafında esnek bir bant kullanımı gerçekleşir. Kanülün bir ucu oksijen tüpüne diğer ucu ise hastanın burnunda yer alan uca sabitlenir. Sonrasında hastanın mevcut olan durumu kontrol edilme işlemi gerçekleşir.
İntravenöz kanül, kanül çeşitleri içerisinde yer alır. Bu kanül tipi aynı zamanda IV kanül olarak da adlandırılır. İntravenöz kanüller yetişkinlerde damar yolu açılması, kan alınması, serum uygulaması ve sıvı alımı için damar yolu elde edilmesi işlemlerinde kullanılır. IV kanüllerde steril olması şartı aranır. Bu nedenle bu tip kanüller tekli bir şekilde satışa sunulur. İntravenöz kanüllerin tasarımı açma kapama sistemi şeklinde yapılmaktadır. IV kanül tipleri, hastaların dokusuna ve damarlarına zarar vermeyecek şekilde üretilir. Hastanelerde, kan alma merkezlerinde, ameliyathanelerde ve muayene yapılan kurumlarda doktorlar ve hemşireler tarafından bu kanüllerin kullanımı gerçekleşir.
Trakeostomi kanülü, hastalarda solunum yolu açılması sürecinde kullanılan kanül çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Medikal bir uygulama tekniği olarak gösterilen trakeostomi kanülüne, acil durumlarda veya daha önceden planlanan bir ameliyatta başvurulur. Hastanın nefes borusunun kıkırdak halkalarının arasında delik açılarak işlem yapıldığının altı önemle çizilir. Buradan solunum yolları açık şekle getirilmektedir. Böylece nefes alma konusunda zorluk çeken kişilerin nefes alması için ağzını ve burnunu kullanması gerekmez. Ameliyatla hastaya açılan deliğin kapanmaması için de trakeostomi kanülü yerleştirilir ve sabitlenir. Bu işlemlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Trakeostomi kanülü yerleştirilmesi ardından hastaların kısa bir süre konuşma kabiliyetini kaybettiği fakat kanüller desteği ile kabiliyeti geri kazandığı da vurgulanmaktadır.
Kanül Numaraları
Bazı kanül çeşitleri ucuna iğne takılması ile birlikte kullanılır. Kanül ucu bölümüne takılan iğneler, farklı yapılara sahiptir. Kanül iğnesi, yapılacak işleme göre göre farklı şekillerde numaralandılır. Kanül numaraları renklerine göre farklı yapılar ile birlikte sunulmaktadır. Kanül iğne numaraları mavi, sarı, pembe, gri, turuncu, mor olarak çeşitlilik gösterir. Farklı renkler ile nitelendirilen kanül iğneleri, kullanım alanları ve amaçları bakımından birbirinden farklılık gösterir. İnsanlarda kullanılan kanül iğnesi ile hayvanlarda kullanılan kanül iğneleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda farklı renkler ile numaralandırılan ürünler, ihtiyaç durumları doğrultusunda seçimlerin yapılmasına imkan verir.
Kanül Nasıl Takılır?
Kanül uygulamasında kanül, hasta ve hastalık türüne göre farklılık gösterir. Farklı çeşitlerde sunulan kanüller birbirinden farklı şekillerde takılmaktadır. Nazal oksijen kanülü takarken çeşitli adımların izlenmesi büyük bir önem taşır. Bu adımlara kapsamlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
- Kanül takmadan önce hastanın solunum yollarının açık olduğunun kontrol edilmesi gerekir.
- Hastanın solunum yolunun açık olduğundan emin olduktan sonra hastanın pozisyonu, humidifier ayarı ve oksijen miktarı kontrol edilmelidir.
- Kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra hastanın burnuna nazal oksijen kanülünün yerleştirilme işlemi gerçekleşir.
- Kanül yerleştirme işlemi sırasında hastanın rahatlığı için sıkıştırma ayarlarının yapılması gerekir.
- İhtiyaca uygun belirlenen kanül uygulama işlemleri sırasında kan çıkışına, morarmaya, şişmeye, damar iltihaplanmasına ve kızarıklara dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Kanül Takılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanül takma işleminin kesinlikle uzmanlar tarafından yapılması gerektiği vurgulanır. Bu ürünleri takmayı bilmeyen kişiler, çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kanül takılırken öncelikle hastanın ihtiyaçlarına uygun seçimlerin yapıldığına dikkat edilmesi büyük bir önem taşır. Hastanın ihtiyaçlarına cevap veren malzemelerden elde edilmiş tipten bir kanülün tercih edilmesi, kullanım sırasında birçok avantajın deneyimlenmesine imkan verir. Bunun yanında kanül takılırken damarın doğru bir şekilde bulunması gerekir. Çünkü damar yolunun bulunamaması durumunda kanül uygulaması istenilen amaca hizmet etmez. Damak bulmak amacı ile takma işlemi sırasında cilde zarar vermekten de kaçınılması önerilir. Damar yolu bulunması konusunda zorluk yaşanıyorsa ve damar yolu bulunamadıysa başka bölgede işlemin tekrarlanması önerilir. Aynı zamanda uygulama sırasında bölgenin hijyenine dikkat etmek de büyük bir önem taşır. Bölgenin enfeksiyon kapmaması ve çeşitli risklerin ortaya çıkmaması için, kanülün yerleştirileceği ya da uygulanacağı bölge özel malzemeler kullanılarak titiz bir şekilde temizlenmelidir. Kanül takma işlemi sırasında belirtilen adımlara dikkat etmek, performanslı bir şekilde yapılacak işlemin gerçekleşmesine imkan tanır.
Kanül Takılırken Ortaya Çıkabilecek Çeşitli Riskler
Kanül takılırken çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Morarma, bu risklerden biridir. Kanül yerleştirme sırasında yanlış yapılan bir işlem morarmaya neden olur. Damar bulunamaması gibi durumlarda da morarma gözlenir. Morarmaların genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolduğu bilinir. Sızma durumu da ortaya çıkabilecek risklerden biridir. Kanül yerleşimi sırasında tüp cildin altına sokulmasına rağmen damara tam olarak denk gelemeyebilir. Bu yüzden sızma olmakta ve bu durumda da enjekte işlemi için yeni bir damar yolu aranmaktadır. Kanül uygulamasında aşağı yönde kan akışı olması da ortaya çıkabilecek risklerden biri olarak kabul edilir. Kan akışının meydana gelmesi uygulamanın verimsiz bir şekilde sonuçlanmasına yol açar. Damar iltihaplanması da kanül takılırken ortaya çıkabilecek risklerden biridir. Kanülün sabitlendiği damarlarda iltihaplanma riski bulunur. Kanülün uygulandığı bölgede kızarıklık da meydana gelebilir. Bu durum da takma işlemi sırasında ortaya çıkabilecek risklerden biridir.
Kanül Nasıl Temizlenir?
Kanülün temizlenmesi büyük bir önem taşır. Birçok kişi bu ürünlerin nasıl temizlendiğini merak eder. Kirli kanül eğer tek kullanımlık ise çöpe atılmalıdır. Ancak tekrar kullanılmaya uygunluk gösteren kanüller ince fırça yardımı ile fırçalanarak içinde ve dışında hijyen sağlanabilir. Daha sonra da yarı kritik alet dezenfeksiyonu için tercih edilen dezenfektan solüsyonun bulunduğu bir kaba bırakılarak tam temizleme sağlanır. Dezenfektan solüsyonundan çıkarılan kanül ilk olarak gazlı bezlerle ardından nemli steril spançlar yardımı ile kurutulmalıdır. Kanül temizleme görevini yerine getiren sağlık personelleri bu işlemler sırasında eldiven kullanmalıdır. Böylece performanslı bir şekilde temizleme işlemi gerçekleşir. Hijyen açısından kanül temizliğine dikkat edilmesi büyük bir önem taşır.
Kanül Fiyatları
Kanül çeşitleri medikal ürünler arasında yer almaktadır. Çeşitli markalar tarafından üretilen kanüller, uzmanların kullanması için özel teknikler ile birlikte hazırlanır. Kanül çeşitleri kullanım alanlarına ve amaçlarına göre birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle ürünlerin üretiminde yer verilen malzemeler de birbirinden ayrılır. Farklı çeşitler ile birlikte sunulan bu ürünler, esnek bir şekilde seçim yapmaya izin vermektedir. Kanül fiyatları da çeşitten çeşide göre birbirinden farklılık gösterir. Medikal ürünler içerisinde yer alan kanül fiyat hakkında Cimri üzerinden kapsamlı bir araştırma yapabilirsiniz. Kanül fiyatı hakkında farklı çeşitler doğrultusunda detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda ilgilendiğiniz ürünlerin özelliklerini de detaylı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. İlgilendiğiniz kanül çeşitleri için fiyat alarmı butonunu kullanabilirsiniz. Bu butonu aktif hale getirerek indirimleri kaçırmadan değerlendirme şansı elde edebilirsiniz.
Kanül Fiyat Karşılaştırması
Medikal ürünler oldukça geniş bir çeşitlilik içerisinde sunulur. Farklı kullanım amaçlarına yönelik üretilen ürünler geniş kitlelerin beğenilerine hitap etmektedir. Cimri üzerinde yer verilen kategoriyi ziyaret ederek medikal ürünlere kapsamlı bir şekilde göz atabilirsiniz. İlgilendiğiniz medikal ürünler için fiyat karşılaştırması özelliğini kullanabilirsiniz. Fiyat karşılaştırma özelliği çeşitli mağazalarda yer verilen fiyat seçeneklerini karşılaştırarak incelemeyi sağlar. Farklı fiyat seçenekleri içerisinden bütçenize uygun olacak ürünleri pratik bir şekilde belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda grafikler üzerinden ilgilendiğiniz medikal ürünlerin geçmiş dönem fiyatlarını da araştırabilirsiniz.