Kasımpatı Tohumu
Krizantem, diğer adı ile kasımpatı çiçeğidir. Diğer çiçeklerin aksine kışın yani kasım ayında çiçek açtığı için adı kasımpatı olarak anılır. Kasımpatı yaklaşık 50-150 cm kadar uzayabilir. Büyük çiçek başlarına sahip ve sarı, beyaz ve pembe renklerinden oluşur. Kasımpatı çiçeği toprak ayırt etmeden hemen hemen her toprakta gübrelenmesi şartı ile yetişir. Güneşli veya yarı gölge olan yerlerde yetiştirilmesi çiçeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Kasımpatı çiçeğinin sonbahar aylarında rüzgardan zarar görmemesi için mayıs ayı civarı budama yapılması gerekir. Sonbahar aylarında budama yapılarak kısa kalmasının sağlanması lazımdır. Yaz aylarında uzaması çiçek için herhangi bir sorun teşkil etmez. Sonbahar rüzgarlarından korunması için budama yapılarak kasımpatının gücünü çiçeklerine vermeyi sağlayarak daha güzel ve daha canlı çiçeklerin olmasını sağlayabilirsiniz. Kasımpatı tohumunu saksı ve çiçek yataklarına dikebilirsiniz. Tohum ekimi ocak-mart arasında tavsiye edilir. Kasımpatı tohumunu saksıya dikecek iseniz çiçeklenme döneminde dikmeniz gerekir. Çiçeklenme dönemi haziran, temmuz ve ağustos aylarındadır. Kasımpatı tohumu hızlı ve kolay çimlendiği için ekstra bir şey uygulamanıza gerek yoktur.
Kasımpatı Tohumu Çeşitleri
Kasımpatı, Türkiye’de her ne kadar aşkı ve mutluluğu temsil eden bir çiçek olsa da bazı ülkelerde mutlu anlarda verilmez. Kasımpatı birçok ülkede cenaze ve taziye gibi durumlarda gönderildiği için ölüm çiçeği diye de anılır. Kasımpatı tohumu özellikleri arasında en dikkat çeken unsur çiçek açtıktan sonra -15 derece soğukluğa kadar dayanabilmesidir. Çok soğuk havalarda kasımpatı çiçeğinin toprağını gübreleyerek ve bakım uygulayarak dayanıklılığını artırabilirsiniz. Kasımpatı tohumu çeşitleri yaklaşık otuz ana türden oluşur. Kasımpatı, papatyagiller familyasına ait olup otsu ve yıllık bir bitki türüdür. Kasımpatının anavatanı asya olmasına rağmen birçok ülkede yetiştirilir. Kasımpatının bazı türleri aroması nedeniyle çay ve bitkinin yaprakları ise salatalara konularak kullanılır. İçerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde kozmetik sektöründe, ilaç sanayisinde ve süslemelerde kullanıldığı görülür. Kasımpatının bazı türlerinin içeriğinde bulunan mineraller ve enzimler sayesinde ortamın havasını temizlemeye yardımcı olabilir. Bulundukları ortamda ki zehirli gazları temizlemede oldukça başarılı bir çiçek türüdür. Kasımpatı çiçeklerinin boyları türlerine göre farklılık gösterebilir. Bazıları bir veya iki metre civarı uzayabilirken bazıları ise yarım metreyi bile geçemeyebilir. Papatyagiller familyasından geldiği için görüntüsü de küçüklü büyüklü papatya görünümüne benzer. Türlerine göre düğme şekilli, iri katmerli ve irili ufaklı katmerleri olarak değişkenlik gösterir. Kasımpatı çiçeklerinin renklerine göre anlamları da vardır. Beyaz kasımpatı, masumiyeti; pembe kasımpatı ve sarı kasımpatı sevgiyi; mor kasımpatının ise asaleti temsil ettiği düşünülür. Kasımpatı çiçeğinin bol çiçekli bir tür olup tek bir dalında bile birden fazla çiçeği bulunmasından dolayı bolluk çiçeği olarak da bilinir. Kasımpatı, papatya familyasının en bol çiçekli ve en büyük türlerindendir. Kasımpatı çiçeklerinin güzel ve ferah kokusu sayesinde evlerinizin baş köşelerinde yerlerini almaya başlar. Genel olarak çiçekler yazın açtığı için kasımpatı bu durumda farklılık sunar. Ekim ve kasım ayları civarı kasımpatı çiçek vermeye başlar. Genellikle kasım ayı çiçeklendiği için adı kasımpatı olarak anılır.
Kasımpatı Tohumu Kullanımı
Kasımpatı tohumu kullanımı, yani bakımı kolay olan papatyagiller familya türünden bir çiçektir. Kasımpatı tohumu dikimi ocak ayından başlayarak mayıs ayına kadar yapılabilir. Kasımpatı tohumu bahçeye dikildiyse haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenmeye başlar. Ev ortamında yetiştirmek için saksıya diktiyseniz ekim ve kasım gibi çiçeklenecektir. Kasımpatı tohumunun ekimin yapıldığı zamana göre yazın veya kışın çiçeklenmesi farklılık gösterebilir. Kasımpatı tohumu ekimi sırasında ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. En iyi ve devamlı çiçeklenmesini istiyorsanız en doğru ekim zamanı bahar aylarıdır. Kasımpatıların sağlıklı yetişebilmesi için; fazla sıcağa ve fazla soğuk havaya maruz kalmadan en az altı haftaya ihtiyaçları vardır. Saksıda kasımpatı çiçeği yetiştirmek istiyor iseniz orta büyüklükte saksı tercih edilmelidir. Kasımpatı çiçeği bol suyu seven bir çiçek türüdür. Kış aylarında çiçeği soğuktan koruma amaçlı az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise sıcağa fazla maruz kaldığı için sulanması çoğaltılır. Çok aşırı sıcaklar dışında gün içerisinde kasımpatı çiçeğinin durumuna göre belli ölçülerde bir kez sulanması uygundur. Kasımpatı tohumu yorumlarını okuyarak bakımı konusunda çiçek yetiştiren kişiler tarafından bilgi edinebilirsiniz.
Kasımpatı Tohumu Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Kasımpatı tohumu satın alırken renk seçme imkanınız yoktur. Tohumları dikip çiçek vermeye başladığı zaman renklerini öğrenebilirsiniz. Belli bir renk seçip o rengin çiçeğini istiyorsanız hazır çiçeklenmiş kasımpatılar tercih etmelisiniz. Kasımpatı tohumu dikimi esnasında dikkat etmeniz gerekenler ise hava şartlarının nasıl olduğudur. Çok sıcak hava ve çok soğuk havalarda diktiğiniz tohumlar ya tutmaz yada bir yıllık bir çiçeklenme sunabilir. Bahar aylarında tohum ekimi yaparak her yıl verimli bir şekilde çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Kasımpatı çiçeğinin her yıl toprağının değişmesi gerekir. Bu noktada set olarak satılan ürünleri tercih edebilir, ayrıca toprak satın almak zahmetinden kurtulabilirsiniz. Kasımpatı çiçeğinden ne kadar dikmek istiyorsanız bu duruma uygun miktarda alım yapabilirsiniz. Ayrıca satın almadan önce ne kadar bekleteceğinizi de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kasımpatı tohumu fiyatı bulunduğunuz yerdeki yaygınlığına göre değişiklik gösterebilir. Cimri.com üzerinden kasımpatı tohumu indirimlerini takip etmeniz bütçenize göre alışveriş yapmanıza olanak sağlar.