Kına Hediyeleri
Çok eski tarihlerden itibaren geleneklerimiz arasında yerini almış kına yakma töreni düğünlerde gelin ve damadın eline kına yakılması ile yapılır. Ülkemizde kına yakma törenleri her yörede farklı şekilde uygulanır. Bazı farklılıklar olsa bile ortak olan özellikleri bulunur. Kına gecesinde gelin ve damat birer sandalyeye oturtulur ve gelin ve damadın avuçlarına kına yakılır. Gelin mi damadın etrafında gelinin akrabaları ve damadın akrabaları arasında bekar bulunan kişiler geleneksel türküler eşliğinde daireler çizer. Ve üzüntü içeren bu türkülerden sonra adetlere uygun olarak gelinin ağlaması ile sona erer. Kına gecesine gelen davetlilere kına hediyeleri verilir. Kına hediyeleri vermek kına gecesi adetleri arasında gelenekselleşmiş bir uygulamadır. Kına gecesi için yapılan alışveriş sırasında kına gecesi hediyeleri itinayla seçilir. Gelin için bindallı ve kaftan gibi kırmızı renkte elbiseler alınır. Kına hediyeleri gelin ve damadın akrabalarına dağıtılmak amacıyla alınır. Gelin ve damadın kına yakma merasimleri bittikten sonra hediyeler tek tek misafirlere dağıtılır.
Kına Hediyeleri Modelleri ve Özellikleri
Kına gecesi öncesinde yapılan alışveriş listesi her yöreye göre farklı oluşturulsa da ortak birçok aksesuar bulunur. Kına elbisesi yanı sıra kına tacı, kına kesesi, kına dağıtmalık hediye, kına mumları, kına tefi, vazgeçilmez kına gecesi aksesuarları arasında yer alır. Gece için çocuklara özel ayrıca kına hediyesi toka alınarak gelen her misafiri memnun edecek hediyeler alınır. Ayrıca kına hediyesi anahtarlık seçiminde bulunanlar da vardır. Hediyelerin hem kullanışlı hem de uzun ömürlü olmasını isteyen kişiler bu hediyeyi tercih ederler. Anahtarlık üzerinde gelin ve damadın fotoğrafları bastırılarak kına gecesi hatırası olarak misafirlere hediye edilebilir. Kına dağıtmalık hediye alışverişine gelin ve damadın akrabaları birlikte karar verir. Evlilik öncesi yapılacak hazırlıklar yaşanılan bölgenin adet ve geleneklerine bağlı olarak yapılır. Gelin ve damat aynı bölgenin kültürü içerisinde yetişmiş bireyler olmasa bile her aile kendi geleneksel kültürlerini yaşatacak motifleri kullanarak törenlerini yapar. Adet ve gelenekleri oluşturan şeyler danslar, müzik, kıyafet, yemek çeşitleri olarak kendini gösterebileceği gibi kına hediyelerindeki farklılıklar şeklinde de ortaya çıkabilir. Kına gecesi törenine gelen misafirlere dağıtılacak hediyeler, misafir sayısına göre alınır. Kına törenleri modernleşmenin de etkisiyle birtakım özelliklerini yitirdi ya da şekil değiştirdi diyebiliriz. Eskiden gelinin evinde yapılan kına gecesi daha küçük çaplı ve sadece gelin tarafında yapılan bir eğlence iken şimdilerde kına salonları, otel ve restoran tarzı mekanlarda daha fazla sayıda kişiyle yapılır hâle geldi. Kına hediyelikleri arasında kolonya nikah şekerleri ayrı ayrı paketlenerek kuru yapraklar ve küçük bez parçalarına sarılarak hediye edilir. Kolonyalar küçük ve şık şişelerde deniz otlu, lavanta, limon ve tütün kolonyası gibi farklı kokulara sahip birçok çeşidi ile misafirlere hediye edilir. Diğer hediye çeşitleri arasında buzdolabı magnetleri yer alır. Bu magnetler kuru çiçek süslemeli, küçük badem şekeri hediyeli, ahşaptan yapılan özel yazılara döşeli, hasır işlemeli, kuru kına paketi tasarımlı, cam fanustan üretilmiş küçük süs eşyaları olabilir. Magnetler farklı gruplara ayrılarak adet sayıları değişiklik gösterir.
Kına Hediyeleri Fiyatları
Düğünlerde, kına gecelerinde davetlilere ikramda bulunmak gelenekler içerisinde olmazsa olmaz adetler arasında yer alır. Düğünlerden birkaç gün önce gerçekleştirilen kına gecesinde misafirlere özel yiyecek ve içecek ikramları özenle hazırlanır. Kına gecesi kuruyemişler bazen keselere konularak bazen de kaselerde gelen misafirlere dağıtılır. Meşrubatlar genellikle limonata ve çay gibi içecekler olarak tercih edilir. Eskiden kuru pasta ve limonata ikramı yaygın bir ikram iken şimdilerde üstü şekerli süslemelerle yapılan kurabiyeler servis edilir. Kına Hediyeleri Fiyatları ürünlerin cinsine, boyutuna ve yenilebilir olma özelliklerine göre değişiklik gösterir. Kına dağıtmalık hediye çeşitleri, gelenek göreneklere, yaşanılan bölgenin adetlerine, kişilerin tercihine ve bütçeye göre farklılık içerir. Kına gecesi töreninde geline birtakım hediyeler takılır. Kına yakma töreni sırasında geleneğe uygun olarak gelin avucunu açmaz. Bu gelinin hediye istediği anlamına gelir. Kına hediyesi bileklik, çeyrek, yarım veya tam altın olabilir. Bu hem adetlere hem de bütçeye göre değişebilir. Gelin hediyesini alınca elini açar ve adet yerine getirilir.
Kına Hediyeleri Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Kına gecesi hediyeleri satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Etkinlik öncesi davet edilecek misafir sayısı yaklaşık olarak hesaplanır. Kına gecesi davetlilere yapılacak ikram ve sunumluklar daha önceden alınacağı için ikramların az veya fazla gelmesi durumunu önlenmiş olur. Davetli sayısını bilmek aynı zamanda kına hediyeleri alırken de avantaj sağlar. Kaç kişi gelecekse o kadar hediye alınması hediye dağıtımı sırasında zorluk yaşanmasını engeller. Kına kurabiyeleri, kına arasına yayılan ve çeşitli kuruyemişlerden oluşan küçük paketli ikramlardır. Kına yakıldıktan sonra gelen misafirlere dağıtılır. Kına kurabiyeleri yaygın bir Türk geleneğidir. Kına kurabiyeleri satın alırken göz önünde bulundurulması gereken çeşitli koşullar vardır. Bunlardan en önemlisi kınalı kurabiye seçimidir. Genellikle fıstık, sarı ve beyaz nohut, antep fıstığı, fındık, badem gibi kuruyemişler kullanılır. Daha fazla çeşit içeren paketler damak tadına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle standart paketlerde bulunan fındık, antep fıstığı, leblebi gibi herkesin sevdiği kuruyemişleri tercih etmek çok yerinde olacaktır.