
Tüplü Hayward Kivi Erkek Fidanı
274,65 TL

274,65 TL

274,65 TL
274,65 TL
399,90 TL
665,70 TL
779,90 TL
459,90 TL
399,90 TL
310,00 TL
Egzotik bir meyve olan kivi oldukça faydalı bir bitki olmasına rağmen bol yağış istediği için ülkemizde sadece Karadeniz bölgesinde dar bir alanda yetişen bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmeyen kivi oldukça lezzetli ve küçük bir besindir. Meyve olarak tüketebileceğiniz gibi tatlılarda süsleme yapmak için de kullanabilirsiniz. C, K, E vitaminine ek olarak potasyum ve folat gibi besinlerle dolu olan kivi ayrıca lifli bir besin olduğu için bağırsaklara da faydalıdır. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde astım semptomlarını azaltan kivi akciğer fonksiyonlarını arttırdığı için özellikle soğuk algınlığı sonrası oluşan hırıltıyı da önleyebilir. İçeriğinde vitamin deposu olarak görülen portakal ve limonun iki katı C vitamini bulunan kivi kansere neden olabilecek serbest radikallerin dolaşımını engeller. Lifli yapısıyla sindirime yardımcı olan kivi bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Tohum değil de fidan şeklinde olan kivinin birçok çeşidi mevcuttur. Tüysüz kivi fidanını saksıda da yetiştirebilirsiniz. Evinizin balkonuna koyacağınız bir saksıda hava şartlarına göre yetiştirebileceğiniz tüysüz kivileri tüysüz dış yüzeyi sayesinde daha kolay tüketebilirsiniz.
Hem lezzetli hem de içeriğinde bulunan bol vitamin ve mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir meyve olan kivi fidanı çeşitleri kivi fidanının erkek veya dişi oluşuna göre, kivinin tüylü ya da tüysüz oluşuna göre, kivi fidanının rengine göre farklılık gösterir. Erkek kivi fidanı erken çiçeklendiği ve çiçeklenme süresi de oldukça uzun olduğu için talep gören bir kivi fidanı çeşididir. Bol miktarda çiçek açıp polen verdiği için oldukça verimli olan erkek kivi fidanı beyaz çiçekli bir bitki olup oldukça güçlü ve hızlı bir gelişim gösterdiği için en fazla tercih edilen kaliteli bir kivi çeşididir. Tarla ve evinizin bahçesinde bazen az miktarda yetiştirmek istiyorsanız balkonunuzdaki saksıda da tercih edebilirsiniz. Dişi kivi fidanı 100 – 150 cm boylarında olur. Meyvesi oldukça büyük, geniş ve yanlardan basık oval olan dişi kivi fidanının kabuğu hafif yeşilimsi ve kahve tonlarındadır. Sık ve tüylü kabuk olan dişi kivi fidanının kivisi oldukça lezzetli olduğu gibi dişi kivi fidanından üretilen kalitesini de uzun süre korur. Tüplü kivi fidanı poşetlenmiş ve kökleri de toprak içerisinde kalan kivi fidanı çeşididir. Kökü toprak içine poşetlenmiş olarak ekildiği için boy olarak açık köklü fidana oranla daha kısa olan tüplü kivi fidanını ekmeden evvel üst kısmını 60 cm kadar budamanız gerekir. Ekimin yapıldığı bölgeye çabuk uyum sağlayan parlak ve canlı renkli olan tüplü kivi fidanını yılın her dönemi ekebilirsiniz. Kırmızı kivi fidanı bol nemli geçirgen ve humuslu toprak tipini sever. Saçaklı ve yayvan köklü tüysüz kabuklu olan kırmızı kivi fidanının meyveleri de 2,5 ile 3,5 cm büyüklüğünde olur. Üretimi için herhangi bir tozlayıcıya ihtiyaç duymayan kendinden verimli bir kivi fidanıdır. 12 ay boyunca ekimini yapabileceğiniz verimli bir fidan olan kırmızı kivi fidanı 3 yaşından sonra meyve vermeye başlar. Gold kivi fidanı egzotik bir bitki olduğu için yaz sıcaklığına ihtiyaç duysa da kış aylarında da nem ve bol yağışı sever. Büyüyüp gelişme döneminde 16 saat boyunca ışığa ihtiyaç duyar ve 20 ile 25 derece arası ısı ister. İstediği su miktarını alırsa yüksek sıcaklıkta da yaşamını ve gelişimini sürdürebilir ama toprak yönünden seçici bir bitkidir. Organik madde içeriği bakımından zengin kumlu – tınlı toprakları seven gold kivi fidanın dikim mesafesine de dikkat etmelisiniz.
Hem sağlıklı hem de lezzetli bir meyve olan kivi fidanı fiyatları marka ve kivi çeşidine göre değişiklik gösterir. Kivi fidanının çeşidi fiyatın değişimine önemli katkı sağlar. Gold kivi fidanı ile kırmızı kivi fidanının fiyatı aynı değildir. Kırmızı kivi fidanı kendi kendine yeten bir bitki olduğu için fidanın ekimi sırasında ekstra bir tozlayıcıya ihtiyaç duymazsınız. Bu da ürünün fiyatının değişimine katkı sağlayan faktörler arasındadır. Gene kivi fidanının açık köklü ya da tüplü kivi fidanı olması da ürünün boyutunu değiştirdiği gibi fiyatını da değiştirir. Kivi fidanının adet fiyatı da ürünün fiyatının değişiminde etkilidir. Örneğin tekli olarak alacağınız kivi fidanı ile bir erkek ve bir de dişi olarak alıp dikeceğiniz kivi fidanının fiyatı aynı olmaz. Kivi fidanının yaşı da fiyatının değişimine yardımcı olan faktörlerdir. Bitki fidanlarının meyve vermesi için belli bir yaşta olması gerekir. Kivi fidanı üç yaşını geçmeden meyve veremeyeceği için üç yaşından küçük kivi fidanı ile üç yaşından büyük kivi fidanının fiyatı aynı olmaz.
Kivi yapı itibariyle biraz farklı bir meyve olduğu için eğer kendiniz ya da satışını yapmak için kivi fidanı satın alacaksanız öncelikle uzman birisi tarafından ya da internet üzerinden bilgilendirilmeniz gerekir. Özellikle de acemiyseniz bilmeden alacağınız bir fidanın toprağa tutma ve büyüme ihtimali düşük olduğu için hem boşa masraf yapmış olursunuz hem de hayal kırıklığına uğrarsınız. Kivi fidanı satın alacaksanız öncelikle kendinize bir kivi fidanı çeşidi seçmelisiniz. Kivi bol su istediği için alacağınız kivi fidanının yaşadığınız bölgenin havası ve toprağıyla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Tüysüz erkek dişi ya da gold gibi çeşitleri bulunan kivi fidanları içerisinden seçim yaptıktan sonra kendinize kalitesinden emin olduğunuz ve ürünleri bakanlık onaylı bir marka seçmelisiniz. Kivi fidanının ekime uygun olarak gönderilmesi gerekir. Örneğin açık köklü bir kivi fidanının dikime uygun hale gelmesi için üstünün bir metre kadar budanın sipariş eden kullanıcıya budanmış halde gönderilmesi gerekir. Bu yüzden tercih ettiğiniz markanın da kivi fidanı konusunda bilgisi olması güvenilir olması şarttır.
Kivi fidanı yetiştirmek, doğru toprak, iklim ve bakım gereksinimlerini karşılayarak verimli bir süreç gerektirir. İlk adım genellikle uygun bir alan seçmektir. Kivi ağacı genellikle derin, verimli ve drenajı iyi olan topraklarda iyi gelişir. Bu nedenle, toprağın pH seviyesi ve drenaj özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Fidanın dikilmesi, genellikle ilkbahar mevsiminde yapılır. Fidanların dikileceği alandaki toprağı hazırlamak için, çapı geniş ve derin bir çukur açılır. Bu çukur genellikle fidanın kök yapısına uygun büyüklükte olmalıdır. Dikilecek fidanın kök topuna dikkat edilmeli ve toprak altına sağlamca yerleştirilmelidir.İyi bir gelişim gösterebilmesi için düzenli sulama gereklidir. Özellikle fidan yeni dikildiyse, sık sık sulama yapılması gerekir. Fidanın köklerinin kurumasını önlemek için toprağın nemli kalması önemlidir. Bununla birlikte, su birikmesini engellemek için aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır. Gübreleme, kivi fidanlarının sağlıklı büyümesi için önemlidir. Genellikle fidanın ilk yılında azot, fosfor ve potasyum içeren dengeli bir gübre kullanılabilir. Fidanın büyümesine ve köklenmesine yardımcı olmak için bu gübreler düzenli aralıklarla verilmelidir.