Ev içerisinde geçirilen zamanın sıklığı ve yoğunluğu oldukça fazladır. Dolayısıyla ev içerisinde en iyi koşulları yakalayabilecek tüm ekipmanlara sahip olmak ve zamanı verimli bir şekilde geçirmek oldukça önemlidir. Isınma koşulları da en az barınma ve beslenme kadar önem arz eder. Çağımızın gerekliliği göz önüne alınca, farklı teknolojilerle tasarlanan ısı araçlarına rastlamak mümkündür. Siz henüz evinize ulaşmamışken, evi öncesinde ideal sıcaklığa kavuşturan yeni nesil kumandalar ve bağlantı araçları da son dönemde oldukça popülerdir. Yerden ısıtma seçenekleri de kullanıcıların oldukça yaygın biçimde kullandığı alternatiflerden biri hâline gelmiştir. Kollektör de bu mekanizmanın temel bileşeni olarak ana dağıtım yerleşkesine verilen isimdir.
Kollektör Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
‘’Kollektör nedir?’’ sorusuna daha açıklayıcı bir cevap verecek olursak; ev içerisindeki kollektör, yerden ısıtma sistemlerinde suyun giriş çıkışını ve akışına dair tüm detayları kontrol eden kısımdır. Kombi aksesuarları kategorisinde de yer alan kollektörün öne çıkan birçok donanımı ve özelliği vardır.
Kollektör, sisteme entegre olan suyun sıcaklığını kontrol eder, bu sayede çok sıcak ya da çok soğuk suların oluşturabileceği tahribatı ortadan kaldırmış olur.
Yerden ısıtıma için döşenen borulardaki sıcak su girişini ve soğuk su çıkışını ayarlar.
Sistem içerisinde gezen suyun akış yönünü, hızını ve miktarını düzenler. Böylelikle kollektör sayesinde ısıtma izleğinin ritmine ve hacmine uyumlu bir su akışı sağlanmış olur.
Ortamın sıcaklık dinamizmini de analiz edebilir, buna uygun olarak alan ihtiyacına yönelik ısı ayarlaması yapar.
Sisteme geri dönecek suyun ana boruya kavuşmasını sağlayan kollektör, böylelikle akış döngüsünün kesintisiz devam etmesini de kolaylaştırır.
Merkezi Isıtma Sistemleri:
İlk akla gelen seçenek tabii ki konut ve evlerde kullanımıdır. Sıcak suya en çok ihtiyaç duyulan alan koşulsuz yaşam alanlarıdır. Merkezi ısıtma sistemiyle ısınan konutlarda, gelecek olan suyu dağıtmada aktif rol oynar.
Elektrik Devreleri:
Toplanan elektrik akımını doğru ve düzenli şekilde toplamak ve yönlendirmek için kullanılan kollektör, devrelerin olağan akışına uygun, verimli ve güvenli çalışmalarını kolaylaştırır.
Güneş Enerjisi Sistemleri:
Kollektör, enerjiyi toplama göreviyle de öne çıkan bir yapı olduğundan; toplanan güneş ışığının, elektrik enerjisi ve sıcak suya dönüştürülmesini sağlar.
Çeşitli Tesisatlar:
Bina içerisine, katlara ve odalara gaz ve su dağıtımını sağlayan kollektörlerdir. Su ve gaz dağıtım sistemlerinin uygun seviyelerde ve güvenli dağıtımında rol oynar.
Kollektör Türleri: Güneş Enerjisi, Su ve Hava Sistemlerinde Kullanım
Güneş enerjisi, hava ve su sistemlerinde kullanılmak üzere, benzer özelliklere sahip fakat kullanıldığı alanın koşullarına uyumlu kollektör çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Güneş enerjisi kollektörlerinde vakumlu ve sıvı içeren çeşitleri mevcuttur. Güneş enerjisinin bünyesinde toplayarak elektrik veya ısı enerjisi üretir. Isıtma ve soğutma seçenekleri mevcuttur. Daha yüksek sıcaklıklık ritmine sahip olan vakumlu kollektör seçeneği, donmuş yiyecek ve diğer tüm buzluktaki tüketim ürünlerinin korunmasında etkilidir. Tüm bu etkinliğini metal yansıtıcılarla ya da vakumlu cam borularla sağlar. Sıcak su üretiminde kullanılan sıvılı kollektör versiyonu ise su ya da benzeri bir sıvı ürünle dolaşımını ve transferini sağlar.
Su sistemlerinde kullanılan kollektörler ise dağıtım yönüyle de öne çıkan kollektörlerdir. Özellikle su sistemlerinde kullanımında suyun baş dağıtımcısından, ulaşması gereken diğer merkezi bölgelere eşit ve orantılı dağılımını sağlar. Genellikle çoklu dağıtımlar gerektiren alanlarda, arazilerde, çok katlı konut ve binaların yapısında kullanılır.
Hava sistemlerinde kullanılan kollektörler ısıyı taşıma görevini hava yoluyla yapar. Kollektör hava sirkülasyonunu gerçekleştirir, havalandırma sistemlerinde etkili bir araçtır ve ısıtma da sağlar. Hava ve nem ölçümleri de kendi bünyesinde gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir.
Kollektör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kollektörlerin tümü; kullanım amacı, malzemesi, farklı ayar özellikleriyle değişkenlik gösteren yapılara sahiptirler. ‘’Kollektör satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?’’ sorusu akıllara gelebilir. Kollektörün yapı malzemesi çoğunlukla dayanıklı materyallerden olsa da, tercihiniz esnasında paslanmaz çelik, pirinç ya da sağlam plastiklerden herhangi birinde elde edilmiş olan türlerinden birine öncelik verebilirsiniz.
Satın alacağınız kollektörün kullanım amacınıza ve alanınıza uygunluğu da son derece önemlidir. Önce kollektör kullanımı için sistem ve amaç belirlenmelidir, nitekim ısıtma ve elektrik devrelerinde kullanılan kollektör çeşitlerinin nitelikleri ve mekanizmaları oldukça farklıdır. Kollektör ilgili konuma monte edilirken, şahsi davranılmamalı; ilgili kişi veya yetkili servis aracılığıyla montaj gerçekleştirilmelidir. Sıcaklık ve basınç ayarları ile ilgili hususta belirtilen talimatların dışına çıkılmamalıdır.
Kollektörlerin Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği konusunda kollektörün yarattığı etki alanı oldukça önemlidir. Özellikle güneş enerjisi kollektörleri, enerjiyi tek bünyede bir araya getirerek kullanıma hazır hâle getirir. Bu yöntem ile enerji harcamaları minimum seviyelere düşer. Merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak suyun belirli bir noktadan dağıtılmasında, eşit ve doğru sıcaklık seviyesini ayarlamada kollektör büyük bir paya sahiptir. Isı alışverişini kontrol etme kabiliyetine sahip olan kollektör, alanlar arası her bölmede, değişken koşullara uyumlu sıcaklık dengesini korumaya yardımcı olur. Bu sayede araçtan maksimum verim ve enerji tasarrufu elde edilmiş olur.
Kollektör Montajı Aşamaları
İlk adımda ihtiyacınıza göre kollektör çeşitleri arasından uygun tercihin yapılması son derece önemlidir. Diğer aşamada ise montajının yapılacağı bölgenin uygunluğu kontrol edilmelidir. Kollektör bağlantıları ile kurulumun yapılacağı bölgenin yapısı ve tasarımı bir biri ile eşgüdümlü olmalıdır. Strafor kaplaması yapılmalı ve ısıtmayı sağlayacak borular döşenmelidir.
Elektrikli el aletleri arasında yer alan kollektör için gidiş dönüş hattını kapsayan tüm bağlantılar kontrollü biçimde kurulmalı, borular tesisata güvenli şekilde yerleştirilmelidir. Farklı alan için istenilen sıcaklık ayarı, termostat aracılığıyla sağlanmalıdır. Kollektör üzerindeki akışı kontrol eden valfler de termostat aracılığıyla düzenlenir.
Olası hasarları önlemek ve kollektörün en iyi versiyonunda çalışmasını sağlamak için periyodik bakım şarttır. Bu şekilde aracın hem performansı yüksek verimlilikte ilerler hem de enerji kayıpları önlenmiş olur. Gerekli ayar ve kontrollerin yapılması adına ilgili kişilerden ve yetkili servisten yardım alınabilir.
Kollektör Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Düzenli temizlik ve kontroller ile uzun ömürlü kollektör kullanımı sağlanabilir. Bu araçlar ile, ısı taşıma gerçekleştirilirken akış esnasında borular yoğun kullanımdan tahriş olabilir, kireçlenebilir, içerisinde tortu birikebilir. Düzenli bakım yapıldığı takdirde akışı engelleyen unsurlar ortadan kaldırılabilir. Tüm bu düzenlemeleri yaparken, su miktarı, yoğunluğu ve kalitesi de teste tabi tutulmalıdır. Her çıkış hattı için uyumlu debi ayarları yapılmalıdır. Basınç ve kayıp kontrollerinin sağlanması da sistemin daha uzun ömürlü ve verimli çalışması için gereklidir.
Kollektör Fiyatları
Merkezi ısıtma sisteminin temel bileşeni olan kollektörler, özellikleri ve kullanıldıkları alanlar bakımından birbirinden farklıdır. Özellikle ürünün ebatı, kollektör fiyatları skalasında önemli bir ölçüt olarak üst sıralarda yer almalıdır. Araç içerisindeki boru yoğunluğu, vana kurulumunun olup olmaması, ürünün yapı malzemesinin kalitesi de kollektör fiyatlarını belirleyen kritik unsurlardan birkaçıdır. En pahalı kollektörden en ucuz kollektör modellerine kadar tüm fiyat ve ürün detaylarına Cimri sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Karşılaştırmalı inceleme özelliği sayesinde satıcıları da direkt olarak görüntüleyebilirsiniz.