Kültür Mantarı
Kültürü yapılan mantarlar ökaryot olmanın yanı sıra zarla çevrili türlerdir. Aynı zamanda klorofil taşımayan heterotrofik bir mantar olarak da öne çıkar. Özellikle şapka yuvarlak bir şekle sahiptir ve şapkanın gövdesi kısa bir yapıya sahiptir. Yetiştirilen kültür mantarı, sıcak ve nemli ortamı tercih eden bir mantar olarak öne çıkar. İnce bir mantar türü olmasına rağmen olgunlaştığında hemen hasat edilmesi gerekir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, ılık ve nemli bir ortamda yetiştirilir. Aynı zamanda yüksek alanlarda yetiştiği için çayırlarda, ormanlarda veya tarlalarda da bulunabilir. Bu, gruplar halinde ve tek başına büyüyebilen ve bulunabilen mantarlardan biridir. Ayrıca özel yetiştirilme şeklinin yanı sıra pazarlardan veya yerel pazarlardan satın alınabilir. Mantarlar selenyum, potasyum, bakır ve C vitamini, D vitamini, B grubu vitaminleri gibi mineraller içerir; Antioksidan içeriği ile oldukça sağlıklı bir besindir. Antioksidan ve antienflamatuvar özellikleriyle öne çıkan mantarlar, bağışıklık sistemi hastalıklarından kalp hastalıklarına, kilo kaybından kansere kadar birçok özel duruma faydalıdır. Dünyada kaç çeşit mantar olduğu hala bilinmez. Bununla birlikte, on binden fazla mantar çeşidi tescil edilmiştir. Bu mantarlardan sadece %1'i ölüme, %1'i ise ciddi zehirlenmelere neden olur. Bunların dışındaki mantar çeşitleri yenilebilir çeşitler olarak kabul edilir.
Kültür Mantarı Çeşitleri
Kültür mantarları, dikkat çekici sağlık yararları nedeniyle en çok tüketilen ve değer verilen mantarlardan biridir. Selenyum içerdiğinden diş ve kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca saç ve tırnakları güçlendirir. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo verme şansı sunar. Kansızlığı önleyici etkisi vardır. Kalp sağlığını korur. Ekili mantarlar yarım daire şeklinde, güzel bir kapağa sahiptir. Aynı zamanda, bu küçük mantarlardan biridir, tüm alan beyazdır. Çeşitli mutfak yemeklerinde lezzetli bir şekilde kullanılsa da insan sağlığına da önemli kültür mantarı faydaları sağlar. İstiridye mantarı, Latince adı Pleurotus ostreatus, kışın yaprak döken ağaçların köklerinde yaygın olarak bulunan bir mantardır. Geniş yelpaze şeklindeki kapağı ve dalgalı kenarları ile benzersiz bir görünüme sahip, dünyanın en çok yetiştirilen ikinci mantarıdır. Sert ve kalın bir dokuya sahip olan istiridye mantarları ızgarada da pişirilebilir veya tavada kızartılarak farklı tatlar ile birleştirilebilir. Patates kızartması, güveç ve çorbalar bile bu mantarla yapılır. Çam mantarı veya çıntar olarak da bilinen bu türler genellikle yağda kızartılarak veya ızgarada pişirilerek yenir. Efsanevi lezzet açısından en değerli mantarlardan biri olan Kanlıca mantarı ile lezzetli yemekler hazırlanabilir. Örneğin Mantarlı ve Parmesanlı Risotto tarifinde kültür mantarı yetiştiriciliği yanı sıra Kanlıca mantarını da kullanılabilir. Avrupa'nın en popüler mantar çeşitlerinden biri olan bu mantar, aromatik ve baharatlı tadıyla yemeklere ayrı bir lezzet katar. Mantarlar, humuslu ve nemli topraklara sahip ormanların büyük çoğunluğunda bulunabilir. Ayrıca bu tür çiğ olarak da yenebilir. Boletus, ayı mantarı veya boletus olarak da bilinen Boletus edulis, kahverengi ve kırmızı tonlarında değişiklik gösterebilir. Bu tür, yaz ve sonbaharda ortaya çıkan, yaklaşık 1520 cm çapında tam bir kapağa sahiptir. Ayı mantarı sayısız tarifte kullanılabilecek bir mantardır. Ancak genellikle çorbalarda veya kızartmalarda tercih edilir. Ayı mantarlarını ince dilimleyerek kurutmak da mümkündür. Bu sınıftaki tüm mantarlar yenilebilir. Açık kapağı, benzersiz şekli ve rengiyle diğer türlerden kolayca ayrılan bu mantar, genellikle ilkbaharda ve kireçli topraklarda yetiştirilir. Bununla birlikte, mantarlar bazen isimleriyle karıştırılabilir: Genellikle koyunların göbeği ve Latince Gyromitra esculenta olarak bilinen tür, Morchella sınıfından oldukça farklıdır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Gyromitra esculenta mantarı toksik özelliğinden dolayı kaçınılması gereken bir mantardır. Cimri.com sitesi kültür mantarı fiyatlarını görmek için kullanılabilir. Cimri.com sitesi bir fiyat karşılaştırma sitesidir.
Kültür Mantarı Fiyatları
Bitkilerin fotosentez yapabilmesi için güneş ışığına ihtiyacı vardır. Ancak yetiştirilen mantarlara ihtiyaç yoktur. İhtiyaç duydukları şey havadır çünkü havayı emerler ve karbondioksiti dışarı atarlar. Sadece üç gün sonra ekili mantarlar ekilir ve hasat için hazırdır. Kültür mantarı fiyatları genel itibariyle çeşidine göre değişir. Çünkü bazı çeşitleri bulunması daha zor ve uğraştırıcıdır. O yüzden fiyatlarında değişiklik görünür. Cimri.com web sitesi kültür mantarı fiyatlarını görmek için kullanılabilir. Cimri.com web sitesi bir fiyat karşılaştırma sitesidir.
Kültür Mantarı Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Mantarın büyüdüğü ortam nedeniyle bu mantarlarda bazı mikroorganizmalar da bulunabilir. Unutulmamalıdır ki bu tür çiğ mantarların yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak rahatsızlıkları gelişebilir. Mantar alırken ambalajlı çeşidi tercih edilmelidir. Paket üzerindeki etiketin tüketiciye bilgi sağlamaya yönelik bilgileri içermesi de önemlidir. En çok tüketilenler arasında yer alan kültür mantarı tohumu satın alırken geniş kapağına dikkat edilmeli. Alt tarafında kahverengi lifleri olmayan mantarlar daha tazedir. Mantar açılmışsa, yani kahverengi lifleri görünürse, mantarın daha az taze olduğu ve uzun süre dayanmadığı bilinir. Ayrıca keskin bir tadı vardır. Krem ve beyaz renkli mantarları tercih etmenizi, koyu kahverengi benekli ve kalın gövdeli mantarlardan kaçınmanız önerilir. Buzdolabının çekmecesi yerine kese kağıdı veya ağzı kapalı bir kapta saklamak çok daha kullanışlıdır. Özellikle plastik kaplarda saklamak mantarların hızla bozulmasına neden olur.