Kumkuat
Meyve sebzeler mutfaklarda en fazla tüketilen gıda türleridir. Meyve ve sebzelerin besin değerleri, yetiştirilme şekilleri ve tüketim şekilleri türüne göre farklılık gösterir. Kumkuat meyvesi son yıllarda sağlık açısından faydalı birçok besin değerini içermesi sebebiyle sıklıkla tüketilmeye başlamıştır. Kumkuat, yetiştiği bölgeye göre kamkat, süs mandalinası, altın portakal gibi isimlerle de bilinir. Turunçgiller familyasının en küçük yapılı çeşididir ve kabuğuyla yenebilen tek turunçgildir. Kumkuatın ılıman iklime sahip yerlerde daha fazla yetiştirilir. Kumkuat meyvesinin yetiştiği bölgeye göre çeşitliliği de oldukça fazladır. Kumkuat tohumu veya fidanı temin edilerek açık arazilerde, kapalı alanlarda, saksı içerisinde yetiştirmek mümkündür. Kumkuat fidanı saksı içerisinde yetiştirildiğinde her daim yeşilliğini korur ve çok fazla meyve verir. Bodur yapılı kumkuat meyvesi, dekoratif açıdan da mekanların renklendirilmesinde kullanılır. Taze haliyle tüketilmeye uygun olan meyve, kurutulabilir veya reçel, marmelat gibi yiyecekler hazırlanabilir. Ayrıca meyveler dilimlenerek sıcak suda demlenebilir ve çay şeklinde de tüketilebilir. Meyve C vitamini açısından oldukça zengin olup, A ve B vitamini çeşitlerini de içerir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcıdır ve sindirim sisteminden, kemiklerin güçlenmesine kadar birçok yönde olumlu etkiye sahiptir.
Kumkuat Çeşitleri
Turunçgiller, genellikle kış aylarında sıkça tüketilen vitamin deposu besin gıda türlerindendir. Yetiştiği bölgeye göre turunçgillerde oldukça fazla çeşitlilik vardır. Kumkuat meyvesi diğer turunçgiller gibi ılıman iklimlerde yetişen bir çeşittir. Turunçgiller içerisinde yapısı itibariyle en küçük boylu cins olup kabuğu ile yenilen tek turunçgil olduğu söylenebilir. Kumkuat, yetiştiği bölgeye göre kumkat, kamkat, süs mandalinası gibi çeşitli isimlerle adlandırılır. Kumkuat, tohum olarak yetiştirilebildiği gibi fidan olarak kapalı mekanlarda saksı içerisinde yetiştirilmesi de mümkündür. Kumkuat Doğu Asya ve Çin'de yaygın olarak yetiştirilen bir meyve olup ülkemizde iklimi sebebiyle Rize bölgesinde sıklıkla yetiştirilir. Görünüm olarak limona benzeyen meyve, tat olarak ve renk olarak portakalı anımsatır. Ayrıca dokunulduğu zaman uzun süre kalıcı olan baskın bir kokusu vardır. Meyvelenmeye başladığında çiçekleri hoş kokuludur. Bodur yapılı kumkuat ağacı bol meyve verme eğilimindedir. Saksılarda yetiştirildiğinde başlangıçta meyveleri yeşildir ve zamanla turuncu renge dönüşür. Olgunlaştığında dalından koparılması gereken meyveler, koparılmadığında uzun süre taze şekilde kalabilir. Ancak ağacın yeniden meyvelenmesi için, olgunlaşan meyveler zamanında toplanmalıdır. Kumkuat ağacı yaz - kış yeşil rengini muhafaza eder. Kumkuat tohumunun veya fidanının ekildiği toprağında havadar, kumlu, torflu ve geçirgen olması gerekir. Kumkuat çeşitleri birçok yörede farklı isimlerle yetiştirilir ve birçok marka tarafından çeşitli tüketim şekillerine uygun olarak kullanıcılara sunulur. Taze olarak tüketilebilen meyve farklı lezzetler elde edilerek de kullanıma da uygundur. Kumkuat reçeli, marmelatı, çayı meyvenin farklı tüketim şekilleridir. Ayrıca meyve küçük parçalara bölünerek salataları lezzetlendirmek amacı ile de kullanılabilir. Doğal kumkuat reçeli çeşitleri meyveler kesilmeden veya dilimlenerek yapılır. Bütün meyvelerde meyvenin içindeki ve dışındaki tüm vitamin ve minerallerin reçele geçebilmesi için üzerinde delikler açılır. Hazır olarak birçok marka tarafından piyasada kullanıcılara sunulan kumkuat reçelini evinizde yetiştirdiğiniz kumkuat meyvelerinden de damak zevkinize göre yapabilirsiniz. Kurutulmuş kumkuat ise yaz-kış yemiş olarak tüketilebilir. Bütün halde taze kumkuatların kurutulması ile elde edilen bu ürünler direkt yenilebildiği gibi pasta, kek gibi yiyeceklerin içerisine de dahil edilebilir. Pudra şekeri ile tatlandırılan alternatifleri mevcuttur. Uzun süre bozulmadan ve tadında herhangi bir değişim olmadan saklanabilir.
Kumkuat Fiyatları
Kumkuat son yıllarda sıkça tüketilmeye başlanan narenciye çeşitlerinden biridir. İçeriğinde bulunan besin değerlerinin yüksek olması sebebiyle taze veya kurutulmuş olarak tüketimi mümkündür. Kumkuat fiyatı, taze ve kurutulmuş meyvelerde farklılık gösterir. Taze meyveler fiyat bakımından kurutulmuş meyvelere göre daha ekonomiktir. Kuru ve taze meyvelerde gramaj az olduğunda fiyatlar daha düşük olurken, gramajı arttıkça fiyat da yükselir. Kurutulmuş meyve çeşitlerinde üretici marka ve ürünün kurutulma şekli fiyatı etkileyen faktörlerdendir. Doğal yollarla kurutulmuş ve şeker ilavesi olup olmamasına göre fiyatlar değişir. Taze Kumkuat reçel, marmelat gibi yiyeceklerin yapılmasında da kullanılır. Reçellerin organik olması, bütün meyvelerin kullanılması gibi detaylar fiyatı değiştirir. Farklı gramajlarda ve ambalajlarda kullanıcılara sunulan ürünlerde cam kavanozların fiyatları daha maliyetli olabilir. Ayrıca kumkuat yetişticiliği için kullanılan tohum ve fidanlarda da fiyatlar yine farklıdır. Tohumlar ekonomik ürünlerden olur ve tohum sayısına göre fiyatlar belirlenir. Saksılı fidanların fiyatları ise diğer ürünlere göre daha yüksektir.
Kumkuat Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Meyveler her yaştan kullanıcının sağlık açısından tüketmesi gereken gıda çeşitleri arasında yer alır. Kumkuat meyvesi yüksek C vitamini ve A, B vitamini gibi sağlık için gerekli vitaminleri içeren narenciye çeşitlerinden biridir. Kumkuat meyvesini evlerde şık dekoratif alanlar yaratmak için saksılarda yetiştirebilirsiniz. Meyvelerini taze olarak tüketebilir veya çeşitli lezzetler elde edebilirsiniz. Taze kumkuat meyvesi kabuğuyla tüketilebilir, tatlılarda, salatalarda hafif ekşimsi tadıyla lezzet vermek amacıyla kullanılabilir. Kahvaltı sofralarını Kumkuat reçeli ile zenginleştirebilirsiniz. Reçel tercih ederken geleneksel yöntemlerle yapılmış, şeker ilavesiz, koruyucu içermeyen ürünlerin seçilmesi daha uygundur. Farklı gramaj ağırlıklarında kullanıcılara sunulan ürünlerin kullanım ihtiyacına uygun boyutta tercih edilmesi gerekir. Ayrıca taze meyve dışında kurutulmuş Kumkuat tercih ederek yaz - kış yemiş olarak tüketmeniz mümkündür. Kullanım ihtiyacına göre değişen gramaj ağırlıkları ile temin edebileceğiniz kurutulmuş Kumkuatları uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Evinizde yetiştirdiğiniz Kumkuat ağacının meyvelerini kuru veya taze olarak değerlendirebilirsiniz.
Kumkuat ağaçlarının bakımı nasıl yapılır?
Kumkuat ağaçları, genellikle ev bahçelerinde yetiştirilen hoş ve lezzetli meyveler üreten bitkilerdir. Bu bitkilerin bakımı, sağlıklı büyümeleri ve meyve verimleri için önemlidir. Kumkuat ağacının doğru bir konumda yetiştirilmesi önemlidir. Bu ağaçlar genellikle güneşli bir alanda yetiştirilmelidir. Direkt güneş ışığına maruz kalan bir yer, ağacın sağlıklı büyümesini teşvik eder. Ancak aşırı sıcak hava ve güneş yanıklarına karşı korunmalıdır. Kumkuat ağacını soğuk hava koşullarından korumak için kışın iç mekanlara almak da faydalı olabilir. Sulama, kumkuat ağaçlarının bakımında kritik bir rol oynar. Genellikle düzenli ve dengeli sulama gerektirirler. Toprağın sürekli olarak nemli, ancak su birikintisine yol açmayacak şekilde tutulması önemlidir. Yaz aylarında daha sık sulama gerekebilir, kışın ise sulama miktarı azaltılmalıdır. Ayrıca, saksıdaki kumkuat ağaçlarının altına su birikintisi oluşmaması için saksı altındaki suyun düzenli olarak boşaltılması gerekebilir. Gübreleme, kumkuat ağaçlarının sağlıklı büyümesi ve meyve verimini artırmak için önemlidir. Genellikle dengeli bir gübre tercih edilir ve bu gübreleme ilkbahar ve yaz aylarında yapılmalıdır. Aşırı gübrelemenin yan etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır.