Baharat
Baharatlar coğrafya için ayrı olacak şekilde binbir çeşidi ile mutfağınızın vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Damak tadına, sağlık durumuna, kültürel yapıya göre değişen baharat çeşitleri az da olsa yiyeceklerde kullanılmaya çalışılır. Her coğrafyanın farklı baharat çeşitleri mevcuttur. Toplumumuzda da oldukça farklı baharat kullanımları görülür. Bunda toprağın bereketinin ve farklı lezzetler üretmesinin etkisi büyüktür. Doğanın içerisinden sofralara gelen bu lezzet, hem yiyeceklerinizi tatlandırır hem de sağlığınızı korur. Dengeli bir şekilde tüketilmesi gereken baharatlar, bu şekilde kullanıldığında herhangi bir sağlık sıkıntınız varsa onun tedavisinde de takviye olacak bir maddeye dönüşür. Coğrafya baharat kullanımında belirleyicidir. Ülkemizde bile farklı bölgelerde farklı damak tatları mevcuttur. Bu durum kullanılan baharatın ne olduğunu ve ne kadar kullanılacağını da belirler. Bugün daha önce hiç tatmadığınız baharat çeşitlerine ulaşmanız ve yiyeceklerinizde farklı coğrafyalardan lezzetler deneyebilmeniz ürün tedariği ve ithalatı düşünüldüğünde daha kolaydır.
Baharat Çeşitleri
Baharat, yiyeceklerinize lezzet veren önemli ayrıntılardan biridir. Baharatlar olmadan yaptığınız yemeğin lezzeti eksik kalabilir. Doğanın içerisinden çıkıp sofralarınıza gelen çok çeşitli baharatlar mevcuttur. Genellikle mutfağınızda sıklıkla kullandığımız pul biber, nane, kekik, köri, kimyon gibi baharatlar kullanılır. Bunların yanı sıra kişniş, muskat, yenibahar, kakule gibi farklı baharat çeşitleri de yiyeceklerinizin yapımında ayrı lezzetler katmanları noktasında önemli bir yerdedir. Yapacağınız yemeğe yahut salataya hangi baharatın iyi geleceğini bilmek önemlidir. Baharatları ekleme miktarınıza da dikkat etmeniz gerekir. Damak tadınız neye uygunsa o minvalde baharat kullanmanız yerinde olacaktır. Yemeklere lezzet veren baharatlar aynı zaman sağlığınız içinde faydası bulunur. Örneğin pul biberin dolaşım sistemini düzenleme işlevi vardır. Aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olur. Böylece toksin ve bakteri atımını kolaylaştırır. Yemeklerinizde sıklıkla kullandığınız baharatlardan biri de kekiktir. Kalp sağlığına, sindirim sistemi sorunlarına iyi gelen kekik aynı zamanda kansere karşı da koruyucudur. Göz sağlığını korur ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun gibi neredeyse her baharatın sağlığınız ve bağışıklık sisteminize olumlu etkisi bulunur. Baharat çeşitlerinin içerisinde en sık tercih edileni ise genellikle biberiye, fesleğen, defne yaprağı gibi çeşitleri olur. Bu baharatlar lezzetli salatalar yapılırken de kullanılabilir. Saymakla bitirilmeyecek olan baharatlar, karışım halinde de satılmaktadır. Belli baharatların bir araya gelmesiyle hem sağlığınız için dengeli bir şifa kaynağı oluşturulur hem de farklı lezzetler ortaya çıkar. Tüm yiyecekleriniz için rahatlıkla kullanabileceğiniz birbirinden farklı lezzetlerde olan baharatlar, dengeli bir şekilde kullanıldığında sağlığınızı korur ve hatta bazı sağlık sıkıntılarınıza destekleyici bir takviye olur. Peki baharatlarınızı muhafaza etmek için baharat seti kullanabilirsiniz. Baharat seti ürünlerinizi dış ortamdan koruyarak daha uzun süreli kullanmanıza yardımcı olur. Bu noktada beğeninizle doğru orantılı olan pek çok baharat seti çeşidiyle karşılaşmanız mümkündür. Baharatlarınızın bozulmaması, uzun süre muhafaza edilebilmesi için hava almayacak kavanozlara konulması ürünlerinizin lezzetini ve ömrünü uzatır. Günlük hayatta en sık kullandığınız baharat çeşitlerine karar vererek ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Baharat seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Bu noktalara dikkat ederek hem sağlıklı hem de lezzetli seçimler yapabilirsiniz.
Baharat Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Yemeklerin en vazgeçilmez malzemeleri arasında baharatlar bulunur. Gün içerisinde yapılan yemeklere en iyi lezzetleri veren baharatlar sürekli olarak tüketilir. Baharat seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok özellik bulunur. Bunların başında ise sizin damak zevkiniz, sağlık durumunuz ve damak zevkiniz gelir. Pul biber, kekik, nane, kimyon gibi mutfağınızda yiyeceklerinizde sıklıkla tercih ettiğiniz temel baharat çeşitlerinin yanında adını saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok baharat çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle birkaç baharatla yapılan yemeklerde kullanılan baharatların seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Bu baharatları alırken de ürünün lezzetinden ve kaliteli olduğundan emin olunması gerekir. Baharatı kullanacağınız yemeğin lezzetiyle uyumlu olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Baharatların kullanım sırasında vücuda faydalarını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Ürünü alırken saklanma koşullarını da inceleyebilirsiniz. Baharatı doğru bir şekilde muhafaza etmek size uzun ömürlü kullanım sağlar. Baharatlar en uygun çeşitleri bir araya getirdiğinizde yemekleri lezzetli hale getiren, mutfakların vazgeçilmez ürünler arasında bulunur. Bu nedenle satın alırken oldukça dikkatli olmak gerekir.
Baharat Fiyatları
Baharat alımı yaparken damak tadınıza, sağlığınıza uygun olmasının yanında aldığınız baharatın fiyatının makul olması da tercihlerinizi belirleyen bir etken olur. Baharat fiyatları, her markaya göre değişkenlik göstermekle birlikte aldığınız baharatın özüne ulaşma ve bu özün miktarı, üretilen baharatın fiyatına da yansımaktadır. Bununla birlikte elbette ülkemizde yetişmeyen bitkilerden elde edilen baharatlar yurt dışından ithal olarak gelmektedir. Bu ithal ürünlerin de fiyatı normalde tüketim için aldığınız baharatlardan daha yüksek olabilir. Alacağınız baharatın ne olduğu, ürünün fiyatının belirlenmesinde etkendir. Baharatın ortaya çıkarılması noktasındaki süreç ve bu sürecin zorlukları da baharat fiyatlarını etkileyebilir. Açık baharat fiyatları daha uygun olmakla beraber kapalı paketlerde alacağınız baharat daha güvenilir ve uzun ömürlü olur. Aldığınız baharatları muhafaza etmek için kapalı kavanozlarda kullanabilirsiniz bunun için satışa sunulan setleri makul fiyatlarda temin edebilir ve baharatlarınızı bu setlerdeki kavanozların içinde güvenle muhafaza edebilirsiniz. Baharat siparişi vermeye karar verdiyseniz hemen öncesinde bütçenize en uygun fiyatı bulabilmek için Cimri.com'un filtreleme özelliğini kullanarak karşılaştırma yapabilirsiniz.