Oktay Akbal
Alanında kendini her daim geliştirmiş gazeteci ve yazar Oktay Akbal, 20 Nisan 1923 tarihinde İstanbul ilinde dünyaya geldi. Yazar, Kumkapı’da bulunan Saint Benoit Fransız Lisesi’nde ortaöğrenim hayatına başlayıp 1942 senesinde de İstiklal Lisesi’ne geçerek liseyi orada bitirmiştir. Kendisi, birbirinden farklı türdeki eserleri ile bilinmekte, günümüzde pek çok kişi tarafından da okunmaya devam etmektedir. Cimri'de genel konular içeren kitapların incelemesini yapabilirsiniz.
Oktay Akbal Hayatı
Oktay Akbal, belirli bir süre öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat fakültelerinde devam ettirdi. Fakat yüksek öğrenimi yarıda bıraktı ve yazarlık tarafına yönelmeyi tercih etti. 1943 ve 1944 senelerinde Servet-i Fünun dergisinde sekreterlik yaptı. 1947 ve 1951 senelerinde ise Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda memur olarak çalışmıştır. Fakat hayatını asıl kazandığı meslek gazetecilik olmuştur. Akbal’ın, 1939-1940 senelerinde İkdam ve Yeni Sabah adlı gazetelerde çevirileri yayımlandı. 1944-1946 seneleri arasında ise Vakit isimli bir gazetede tanıtım ve eleştiri yazıları kaleme almıştır. Büyük Doğu isimli dergide her hafta Dünya Fikir Sanat Hareketleri adlı sütunu yazan isim, 1951-1956 seneleri arasında ise Vatan gazetesinde yazman, yazı işleri müdürü ve düzeltmen unvanları ile çalışmalar gerçekleştirmiştir. 1956 yılında köşe yazarlığına başlangıç yapmıştır. Kendisi 1985 senesi sonrasında Hürriyet gazetesi için de köşe yazarlığı yapmıştır. Ardından Milliyet gazetesine geçmiştir. Uzun seneler boyunca Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya devam etmiştir. 23 Mart 2014 senesinde ise son yazısı olan Huzur’u kaleme almıştır. Henüz ilkokuldayken öyküler yazmaya başlamış, çeşitli çocuk dergilerinde de öykülerini yayımlatmıştır. 1939 senesinde ise daha lisede öğrenciyken kaleme aldığı bir hikayenin İkdam gazetesinde yayımlanması sonucu edebiyat dünyasına net bir adım atmıştır. Yeni Sabah ve İkdam adlı gazetelerde her gün 1 öyküsü yayınlanmaya başlamıştır. Çocuk Haftası, Bin Bir Roman ve Yıldız gibi dergilerde de hikaye ve çevirilerine yer verilmiştir. Gerçek manada hikaye yazmaya yönelmesi ise Sait Faik Abasıyanık’ın Semaver isimli kitabını okuması ile başlangıcını yapmıştır. Çocukluk anıları, yaşadığı deneyimlerle yola çıkıp duygu dolu hikayeler kaleme almıştır. Usta yazar, 28 Ağustos 2015 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Oktay Akbal Eserleri
Oktay Akbal kaleminden çıkan pek çok eser vardır. Her biri de günümüze kadar gelmiştir. Oktay Akbal kitapları denildiğinde akla romanlar, şiirler ve deneme yazıları vardır. Oktay Akbal eserleri aşağıdaki maddeler doğrultusunda sıralanabilir.
Oktay Akbal Romanları
Oktay Akbal, yaşamına sayısız eser sığdırmış bir isimdir. Oktay Akbal romanları da birçok kişiye hitap etmiştir. Roman hikaye türünde verdiği eserler ile ilgi çekmiştir. Örneğin Suçumuz İnsan Olmak, çok sevilen bir romandır. Bu romanda Ankara’nın 1940’lı senelerdeki gündelik hayatını, memurları ve memuriyet kavramının neler çağrıştırdığı anlatılıyor. Kitapta İstanbul’da felsefe okuyan ve Ankara’da memur olarak çalışan hem evli hem de çocuklu Nuri adlı karakterin bir tesadüf eseri bir araya geldiği Nedret ile arasında geçen platonik aşkı okuyorsunuz. Her ikisi de mutsuz evlilikleri içerisinde kaybolan insanlardır. Nuri ile Nedret’in aşkının en dip köşelerini görüyorsunuz. Bir diğer kitabı ise İnsan Bir Ormandır olmaktadır. Bu kitapta anılarıyla günümüz arasında yaşamakta olan ve geleceğe yönlenmek adına geçmişi ile derin bir hesaplaşmaya giren 40’lı yaşlarının sonundaki bir gazetecinin öyküsünü okuyorsunuz. 1950’li senelerin Beyoğlu’nun sokaklarını, meyhanelerini ve sinemalarını betimliyor yazar. Kitaptaki kahraman, mutsuz evliliğine sıkışıp kalıyor. Evine gitmediği her akşam, günün akıp gitmesini bekliyor. Önce Ekmekler Bozuldu ismini verdiği eserinde ise İkinci Dünya Savaşı’nın meydana getirdiği savaş sonrası durumları atmosfer olarak taşıyan bir hava vardır. İstanbul’daki yaşam mücadelesi gözler önüne serilir. İnsana ve hayata dair öykülerin her birini bu kitap içerisinde görebilirsiniz. Bu bir öykü kitabıdır ve içerisinde yer alan Önce Ekmekler Bozuldu öyküsü, birçok eleştirmenden de tam not almıştır. Siz de dilediğiniz zaman bu öyküyü okuyup hakkında yorum yapabilirsiniz. Düş Ekmeği eserinde ise bir lise öğrencisinin hayata dair meraklarını, ilk aşkını ve sanatsal açıdan ne tür arayışlara girdiğini tatlı serüvenler eşliğinde okuyorsunuz. Yazar, tüm bunları bir anı defteri vasıtasıyla anlatmış. Kitapta yazarın hayatından da izler yer alıyor. Edebiyata ve dostluğa dair bir roman okumak istiyorsanız da muhakkak bir şans vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Düş Ekmeği, yazarın en bilinen eserlerinin başında gelir hiç şüphesiz. Yalnızlık Bana Yasak adlı öyküsünde 1960’lı senelerde toplumla uyuşmakta hayli zorluk çeken bir adamın çevresini gözlemleyerek diğer insanların hayatlarını anlamaya çalıştığı anlara şahitlik ediyorsunuz. Geçmiş ve şu an iç içe geçiyor. Böylelikle ortaya bambaşka şekilde harmanlanmış bir hayat çıkıyor. Tüm bu eserlerinin yanı sıra; Akşam Kuşları, Atatürk Yaşadı mı?, Aşksız İnsanlar, Bayraklı Kapı, Batık Bir Gemi, Bizans Definesi, Berber Aynası, Güzel Düşlerin Sonu, Ey Gece Kapını Üstüme Kapat, İlkyaz Devrimi, Hücrede Karmen, Karşı Kıyılar, İstinye Suları, Önce Ekmekler Bozuldu, Lunapark, Tarzan Öldü, Yazmak Yaşamak, Sancak Kırmızısı, Yalnızlık Bana Yasak adlı yapıtları da her zaman ses getirmiştir. Yazarın birçok romanı da vardır ancak hikaye sayısı daha çoktur.
Oktay Akbal Denemeleri
Oktay Akbal, deneme türünde de pek çok eser vermiştir. Oktay Akbal denemeleri şöyle listelenir: Ölümsüz Oyun, Bir de Simit Ağacı Olsaydı, Geçmişin İçinden, Senin Adın Aşk, Odamda Bir Güvercin, Konumuz Edebiyat, Yaşasın Edebiyat, Kanatlı Sözler Uçar mı?, Yazar Bir Tanıktır, Yeryüzü Korkusu, Yaşam Bir Uzlaşmadır, Dost Kitapları, Zaman Sensin, Temmuz Serçesi, Yüzyıldır Umutsuzluk, Önce Şiir Vardı gibi pek çok deneme, Oktay Akbal eserleri arasında aktif olarak yer alır. Cimri üzerinden de tüm bu eserlerin fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Dilerseniz fiyat karşılaştırması da yapabilir, buna göre bir tercihte bulunabilirsiniz.
Oktay Akbal Anı Türündeki Eserleri
Oktay Akbal, anı türünde verdiği eserlerle de geniş bir kitleye seslenmiştir. Hiroşimalar Olmasın, Anılarda Görmek, Şairlere Ölüm Yok, Şair Dostlarım, Cüce Çeşme Sokağı Nerede?, Kırmızı Tenteli Tramvay Babıali’de 50 Yıl, Hiroşimalı Masahi Nii olmak üzere pek çok eseri bulunmaktadır. Eğer anı türünde eserler okumaktan keyif alıyorsanız tüm bu kitap seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Yazar, anı kitaplarında son derece samimi bir dil kullanmıştır. Anı anlatma sıcaklığı, kitap içeriklerinde her an hissedilmeye devam etmektedir. Anılarında kendi yaşamından da çocukluğundan da izler görebilirsiniz. Yazarın çocuk kitapları da vardır. Dondurmalı Sinema ve Yeşil Ev olmak üzere birbirinden farklı 2 çocuk kitabı da kaleme almış olmaktadır.
Oktay Akbal Aldığı Ödüller
Günümüzde pek çok isim, kaleme aldığı eserlerle birden fazla ödül almaktadır. Oktay Akbal da bu değerli isimlerin başında gelir. Oktay Akbal, birçok eseriyle sayısız ödül almıştır. Her biri de kronolojik olarak şu şekilde tüm yönleri ile sıralanır:
- 1950 senesinde Garipler Sokağı adlı romanı, Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü almıştır.
- 1958 senesinde Suçumuz İnsan Olmak isimli romanı ile Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü almıştır.
- 1959 senesinde Sait Faik Hikaye Armağanı’nı Berber Aynası adlı hikayesi ile almaya hak kazanmıştır.
- 1982 senesinde Güncel Yazı adlı yazısı vasıtası ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanmış ve bu ödülü elde etmiştir.
- 1993 senesinde ise Senin Adın Aşk adlı eseri ile Sedat Simavi Ödülü almıştır.
- 2000 senesinde Orhan Kemal Roman Armağanı almıştır.
- 2005 senesinde de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü almıştır.
Usta yazar, ömrünün büyük bir kısmına sayısız eser sığdırmış ve her biriyle de birçok kişinin beğenisini kazanmıştır. Günümüzde her yaş grubundan binlerce kişi Oktay Akbal eserlerini okumaya devam etmektedir. Farklı türlerde eser verdiği için deneme, roman ve öykü severlerin ilgisini daimi bir biçimde çekmeye devam etmektedir. Tüm bu kitapları okurken kaldığınız yeri unutmamak adına ayraç seperatör seçeneklerine de göz atabilirsiniz.