Shimano Olta Makineleri
Balıkçılıkta hangi olta makinesinin kullanıldığı büyük fark yaratıyor. Kullanılacak teknikten tutun avlanacak balığa kadar birçok alanda olta makinesinin teknik özellikleri önemlidir. Olta makinesi seçerken markalar üzerine hareket etmek yaygındır. Shimano markası genellikle bisiklet ürünleri ile bilinirken, aynı zamanda olta takımı ve kürek ekipmanları gibi çeşitli mekanizmalardan da üretim yapıyor. Japonya temelli bir marka olup, sağlam ve performansı yüksek mekanizmaları ile biliniyor. Shimano olta makineleri ile balık avlarken önemli avantajlar ve kolaylıklar elde edebilirsiniz. Serilerin içindeki ürünlerin farklı versiyonları da bulunabiliyor. Örneğin bir modelin farklı versiyonları, farklı maksimum kuvvete, ağırlığa ve misina kapasitesine sahip olabiliyor. Balıkçılık hobisinde olta makinelerinin dışında farklı ekipman ve eşyalar da lazım olabiliyor. Balıklar için sahte yem seti gibi diğer ürünleri de arıyorsanız yine internet üzerinden hızlıca bulabilirsiniz.
Shimano Olta Makinesi Çeşitleri
Farklı teknikler ve balıklar için farklı olta makineleri gerekli oluyor. Bu farklara göre de olta makinelerinin çeşitleri değişiyor. Modeller arasında teknik açıdan önemli farklar karşınıza çıkabilir. Örneğin bazı modeller jig tekniğine daha uygunken, bazı olta makineleri de uzun menzilli olta atışı yapmak için tercih edilebiliyor. Markanın bünyesinde bulunan serilere odaklanarak Shimano olta makineleri incelemesi yapabilirsiniz.
- Shimano Big Pit/Crab serisi içerisinde güçlü ve dinamik modeller ön plana çıkıyor. Bu serinin altındaki ürünler genellikle büyük misina sarma kapasitesine sahiptir. Türkçede bazı yerlerde Shimano yengeç makineleri olarak da geçebilir. Uzak mesafelere yem atmak ve büyük balıkların avlanmasında kullanımı yaygındır. Yüksek misina kapasitesi ve uzun atışlar sayesinde de büyük balıklarla mücadele gücü yüksek modellerdir. Tatlı ve tuzlu su balıkçılığına uygun olup, yengeç ve benzeri sert kabuklu deniz canlılarının avlanması için tercih ediliyor. Genellikle tekne kullanımı yaygın olmayıp kıyıdan yapılan avlar için uygundur. Bu modeller arasında Ultegra XR XTD, Beastmaster XC, Speedmaster XTD, Power Aero XTC, Aerlex XTB, Ultegra CI4+ XTC, Aero Technium MgS XTD ve Ultegra XTE yer alıyor.
- Shimano Spinning olta makineleri de popüler olanlar arasında bulunuyor. Hafif yemlerle balık avı yapmak isteyenlerin sık tercih ettiği modellerdir. Tatlı ve tuzlu suda kullanıma uygun modeller bulabilirsiniz. Bu modellerin kullanımı çoğu zaman kolay olup, yeni başlayanlar arasında sık tercih edilen seçeneklerdir. Boyut olarak da birbirinden çok farklı seçenekler bulabilirsiniz. Hassaslık yanında hızlı yem atışı için de tercih edilebiliyor. Genellikle tatlı sularda ve özellikle kıyı balıkçılığında yaygın olarak tercih edilir. Kıyıdan ve küçük teknelerden av için de uygun modeller bulunabilir. Türkiye'de levrek, lüfer, alabalık ve kefal balıkları için Shimano Spinning modeller tercih edilebiliyor. Genellikle 1000 ila 5000 arası boyutlar kıyı balıkçılığında yaygın olup, Shimano 5000 olta makinesi bu anlamda ideal olabilir. Spinning modeller arasında Stella FK, Vanquish FC, Exsence A, Twin Power FE, Twin Power XD FA, Sustain FJ, Vanford FA, Sephia XR, Cardiff XR, Stradic FM, Soare BB A, Sephia BB, Ultegra FC, Aero XR, Miravel, Spheros SW, Aero, Nasci FC, Sahara FJ, Aero BB, Sedona FJ, Nexave FE, Nexave FI, Alivio FA, Catana FE, Sienna FG, FX FC, Socorro SW, Super GT-RD, Catana RC, Sahara RD, Sienna RE, Saragosa SW A, Spheros SW A, Stradic GTM-RC, Stradic CI4+ RA, Stella SW C ve Twin Power SW C yer alıyor.
- Popüler olan seçeneklerden bir tanesi de Shimano baitcasting olta makineleridir. Bazı yerlerde karşınıza "yemli olta makinesi" olarak da çıkabilir. Hassas yem atışı gerektiği durumlarda ve özellikle daha büyük balıkların avında tercih edilen bir tiptir. Güçlü ve dayanıklı olması önemli bir avantajdır, ve büyük balıklarla başa çıkmak için kullanılabiliyor. Hassas yem kontrolü de çeşitli balıkların avında kritiktir. Hem tatlı hem tuzlu sularda tercihi olup, genellikle büyük balıkların olduğu sularda bu makineler daha çok tercih ediliyor. Çoğu zaman tekneden yapılan avlar için daha uygun modeller bulunuyor. Turna, sazan, somon ve levrek avında bu çeşit makineler sıkça tercih edilebiliyor. 3000 ile 6000 arası boyutlar yaygın olup, dilerseniz Shimano 6000 olta makinesi modelleri arasından da farklı alternatifler arayabilirsiniz. Bu kategorinin altında şu ürünleri bulabilirsiniz: SLX XT A, Metanium DC A, SLX A, Caius C, Curado M, SLX, SLX DC A, Calcutta Conquest MD, SLX XT DC, Curado K, Tranx A, Curado DC, Genpu XT, Curado BFS, Ocea Conquest, Corvalus, Cardiff A, Aldebaran MGL, Metanium MGL B, Bantam, Antares, Curado K MGL ve Calcutta Conquest A.
- Shimano free spool olta makineleri farklı isimlerle karşınıza çıkabiliyor. Türkçede "Shimano serbest makaralı olta makinesi" olarak bulabileceğiniz gibi bazı satıcılar tarafından "Shimano baitrunner olta makineleri" olarak da adlandırılabilir. Balıkçılık terimleri İngilizceden direkt olarak alındığı için böyle farklar bulunabiliyor. Bu modellerin avantajları arasında balığın yemle kaçmasını sağlarken misinayı serbest bırakabilme özelliği gelir. Büyük balıklarla mücadele etmeyi kolaylaştıran bir çeşittir. Balık yemi aldıktan sonra makine serbestçe döner ve balık yemi yutarken direnç hissetmez. Genellikle sazan balıkçılığı gibi büyük balıkların avında kullanılır. Durgun ve tatlı sularda sıkça tercih edilir. Küçük teknelerden veya kıyılardan kullanımı ise yaygındır. Bu seriden bulabileceğiniz modeller arasında Baitrunner X-Aero RA, Baitrunner X-Aero FB, Baitrunner ST-RB, Baitrunner ST-FB, Baitrunner DL-FB, Baitrunner XTB, Baitrunner CI4+ XTB, Baitrunner OC, Baitrunner XT-RB, Baitrunner DL-RB ve Baitrunner D vardır.
- Shimano çarpanlı makaralı makine modelleri de önemli bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Genellikle "Shimano multiplier olta makineleri" olarak bilinirler. Dişli oranı ile misina sarma hızını arttıran bir makine çeşididir. Genellikle büyük balık avlarında ve ağır yemlerde kullanılırlar. Bu durumlar da çoğu zaman açık deniz balıkçılığı için tercih edilirler. Güçlü bir yapıya sahip olup, büyük balıklarla mücadelede destek sağlayabilirler. Misina sarma hızını arttıran yapıları sayesinde bu mücadeleyi avantajlı hale getirirler. Derin deniz balıkçılığında ve tuzlu sularda kullanımı yaygındır. Büyük teknelerden yapılan avlar için uygun olan modeller bulabilirsiniz. Bu modeller arasında Talica II A, Ocea Jigger, Ocea Jigger F Custom, Torium A, Tyrnos, Tekota A, Speedmaster II, Tyrnos II Speed, TLD II A, TR G, Boat Talica, TLD ve Tiagra bulunuyor.
- Shimano elektrikli olta makineleri farklı yerlerde kullanım imkanı sunan iddialı motorlara sahiptir. Özellikle derin deniz balıkçılığında ve çok derin sulardaki büyük balıkların avında tercih edilir. Otomatik sarma özelliği bu olta makinelerinin en önemli avantajlarından biridir. Uzun mesafelerde de bu otomatik sarma özelliği büyük avantaj sunar. Fiziksel olarak elektrik motorundan destek almak belki de bu makinelerin en büyük avantajlarından biridir. Bu tür balıklar genellikle tuzlu ve derin sularda bulunduğundan, elektrikli olta makineleri bu tip avlanmalarda tercih edilir. Çoğunlukla büyük teknelerden yapılan avlar için uygun modeller yaygındır. Shimano elektrikli olta makineleri arasında Beastmaster B, Beastmaster 12000 MD ve Forcemaster A modelleri yer alır.
- Bu modellerin dışında Shimano surf olta makinesi çeşitleri de bulunuyor. Sörf balıkçılığı olarak bilinen aktivitede genellikle sahilden veya kıyıya yakın sığ sulardan balık tutulur. Çoğunlukla okyanus kıyısında yapılır ve "sörf" adı, dalgaların kırıldığı yerden atılan oltalarla ilişkilendirilir. Dalgaların ötesine uzun mesafeli atışlar yaparak büyük balıklar hedef alınır. Bu tür bir avlanma için uzun kamışlar ve büyük makaralar tercih edilir. Levrek ve kalkan gibi deniz balıklarının yakalanmasında sörf balıkçılığı yaygındır. Shimano surf olta makineleri modelleri arasında şu seçenekler bulunabilir: Ultegra XR, Ultegra XSE, Ultegra CI4+, Speedmaster Surf XT ve Beastmaster Surf.
Birbirinden farklı modeller balıkçılık ihtiyaçlarınıza göre size destek sunabilir. Balıkçılık aktivitesi için lazım olabilecek misina, yem ve çeşitli ekipmanları da beraberinde incelemek isteyebilirsiniz.
Kapasiteye Göre Shimano Olta Makineleri
Balık avında olta makinesinin kapasitesi ve büyüklüğü önemli bir faktördür. Olta makinelerinde karşınıza çıkan 5000'lik veya 6000'lik gibi ifadeler genellikle makinenin kapasitesini ve boyutunu belirtir. Öne çıkan ve yaygın seçeneklere bakarak Shimano olta makineleri karşılaştırması yapabilirsiniz.
- Shimano 5000 olta makineleri orta boyutlu makineler olup tatlı veya tuzlu sularda kullanılabilir. Genellikle kıyı balıkçılığı ve orta büyüklükteki balıklar için uygundur. Bu balıklar arasında levrek, lüfer, alabalık ve kefal yaygındır. Tatlı su gölleri, nehirler ve kıyıdan yapılan tuzlu su balıkçılığında kullanılabiliyor. Shimano 5000 olta makineleri arasında şu seçenekleri bulabilirsiniz: Shimano Stradic 5000, Shimano Sedona 5000 ve Shimano Ultegra 5000.
- Shimano 6000 olta makineleri ise daha büyük ve daha güçlü balıkların avı için tercih ediliyor. Hem tatlı hem tuzlu su balıkçılığında yaygın olarak kullanılmakla birlikte, özellikle deniz balıkçılığında daha sık tercih edilir. Turna, sazan, karagöz, palamut ve büyük lüfer gibi balıkların yakalanması için uygundur. Derin tatlı su balıkçılığı, tekne balıkçılığı ve tuzlu suda kıyı balıkçılığı için tercih edilebiliyor. Shimano 6000 olta makineleri arasında şu seçenekler öne çıkmaktadır: Shimano Saragosa 6000, Shimano Twin Power 6000 ve Shimano Baitrunner 6000.
- Shimano 7000 olta makineleri, tahmin edebileceğiniz gibi, daha büyük ve daha dayanıklı sistemleri ile karşınıza çıkıyor. Genellikle daha büyük balıkların yakalanması ve bunlarla mücadele etmek için kullanılır. Bu sebepten dolayı da deniz balıkçılığında ve daha derin sularda tercih edilmesi yaygındır. Orkinos, ton balığı, kılıç balığı, büyük levrek ve büyük lüfer gibi büyük balıkları yakalamak için Shimano 7000 olta makinesi kullananlara rastlayabilirsiniz. Açık deniz balıkçılığının yanı sıra derin su ve tekne balıkçılığında da tercih edilebiliyor. Öne çıkan Shimano 7000 olta makinesi modelleri arasında Shimano Beastmaster 7000, Shimano Spheros 7000 ve Shimano Big Baitrunner 7000 yer alıyor.
Jigging Makinesi Seçerken Bunlara Dikkat Edin
Hangi balığın avlanacağı ve hangi sularda alınacağına göre önemli olan özellik fark gösterir. Öncelikli olarak makaraların dişli oranı göz önünde bulundurulmalı. Bir kol çevirme ile misinanın ne kadar sarıldığını belirten oranlardır. 6:1 veya üstü olan oranlar hızlı sarım için kullanılırken,4:1 veya altı olan modeller güçlü sarım için kullanılır. Derin sularda ve açık denizlerde genellikle güçlü balıklarla mücadele edildiği için düşük dişli oranları tercih edilir. Makara boyutu da göz önünde bulundurulması gereken bir diğer durumdur. Olta makinesinin makara boyutu, kapasite ve gücü ile yakından ilişkilidir. Genellikle büyük balık türleri için büyük olan modeller öne çıkar. Makaraların yanında 5000, 6000 gibi rakamlar bu büyüklüğü belirtir. Makaranın maksimum frenleme gücü, yani maksimum drag gücü de seçmeden önce önemlidir. Balıkla mücadele ederken misinanın kopmasını önlemek için kritik bir öneme sahiptir. Tahmin edebileceğiniz gibi, güçlü ve büyük balıklara karşı yüksek frenleme gücü tercih edilir. Çoğu zaman derin sularda ve açık denizlerde büyük balıklarla mücadele edildiği için daha yüksek frenleme gücü ön plana çıkar. Bunların yanında, makara ağırlığı, tuza dayanıklılık ve ergonomik tasarım da ön plana çıkabilir.
Shimano Olta Makineleri Fiyatları
Balıkçılık hobisinde donanımlı olmak için tasarruf yapmak da önemlidir. Birçok ekipmanın ve malzemenin gerekli olduğu bu hobide, tasarruf ederek daha donanımlı hale gelebilirsiniz. Bu durum tabii ki profesyonel anlamda balıkçılıkla ilgilenenler için de geçerlidir. Shimano olta makinesi fiyatları arasında karşılaştırma yapmak istiyorsanız Cimri ilginizi çekebilir. Sektörün öncüsü olan bu aracı ile geniş ürün denizinde hızlıca yüzebilirsiniz. Cimri ile sahte yem, misina, balıkçı çizme gibi gerekli diğer ekipmanları da hızlıca karşılaştırabilirsiniz.