Olta Jig Makinesi
Balıkçılık hobisinde kullanılan birçok parça ve makine bulunur. Bunların bir arada sinerjik bir biçimde kullanılması da performans yükselmesine katkı yapabiliyor. Kritik olan parçalardan bir tanesi de olta makinesi. Oltanın misinayı sarma ve boşaltma işlemini üstlenen ve balıkla mücadelesi sırasında misinayı düzenli bir şekilde kontrol eden mekanik kısımlara olta makineleri denir. Olta kamışına monte edilerek kullanılırlar. Olta makinelerinin birkaç tane temel işlemi bulunuyor. Misina makarasını döndürerek misinayı toplama ve ortaya düzgün bir şekilde sarma işlemini yaparlar. Misina boşaltma işlemi, yani balık çekildiğinde ya da atış yapıldığında misinayı kontrollü bir şekilde dışarı bırakma da olta makineleri tarafından yapılıyor. Balıkla mücadele ederken fren, yani drag, sistemi sayesinde misinanın kontrollü bir şekilde boşanmasına destek olur. Böylece balıkla mücadele ederken misina kopma ihtimalini azaltır. Bu avantajlarından dolayı balıkçılık hobisinde çok sıklıkla kullanılıyor. Balıkçılık hobisi ile uğraşmak istiyorsanız kaliteli bir olta makinesi lazım olabilir. Olta makineleri fiyatları arasında tasarruflu bir seçim yaparsanız, diğer parça veya ekipmanlara daha fazla kaynak ayrılabilir. Balıkçılık hobisinde ihtiyaç duyabileceğiniz diğer parçalar arasında misina, kamış, sahte yem seti, misina klipsi ve matayfon gibi aletler bulunuyor.
Olta Makineleri Çeşitleri
Olta makineleri fiyatları arasında karşılaştırma yapmadan önce çeşitlerini ve bunların avantajlarını incelemek isteyebilirsiniz. Farklı sular ve haliyle farklı balıklar için kullanılabilecek oltalar bulunuyor. Bu oltaların kullanımında hangi tekniğin uygulandığı da önemlidir. Olta makinesi çeşitleri ise çeşitli tekniklere göre daha verimli ve kullanışlı olabiliyor. Öne çıkan ve yaygın olan modellere bakarak olta makineleri karşılaştırması yapılabilir. Donanımlı bir alışveriş yapmak istiyorsanız, beraberinde misina klipsi, gerçek veya sahte yem, kamış ve misina gibi lazım olabilecek diğer parçalara da bakabilirsiniz.
- Jigging balıkçılığı için kullanılan çeşitli modeller bulunuyor. Özellikle büyük deniz balıkları için kullanılıp, dikey avcılık yapılan tekniklerde jig olta makineleri tercih ediliyor. Bu tarz avcılıklar genellikle açık deniz ve derin sularda yapılıyor. Lüfer, orkinos ve kılıç balığı gibi büyük deniz balıkları avlarken genellikle jig olta makineleri tercih ediliyor. Güçlü yapısı sayesinde büyük balıkları denizlerden çekmek için tercih ediliyor. Drag gücü yüksek olup, balıklarla olan mücadeleye dayanıklıdır. Dikey hareketlerle, jig adı verilen ve sahte yem kullanılan tekniklerde tercih ediliyor. Jig modeller genellikle tekne olta makineleri olarak tercih ediliyor. 0.3 ile 0.5 mm misina boyutu bu modellerle birlikte sık kullanılıyor, çoğu zaman da örgü misina tercih ediliyor.
- Çıkrık olta makineleri de trolling ve büyük balık avcılığı için sık tercih edilenler arasında. Büyük balıklar ve açık deniz balıkları için kullanılabiliyor. Çıkrık modeller multiplier olta makinesi olarak da bilinir ve derin sularda, açık denizlerde ve okyanuslarda tercih ediliyor. Kılıç balığı, köpek balığı ve orkinos gibi dev balıklar için daha verimlidir. Büyük ve güçlü yapısından dolayı yüksek kapasiteli misina taşıma özelliğine sahip. Balıklarla mücadelede güvenilir olabilecek drag gücüne sahiptir. Trolling ve dip avcılığı tekniklerinde daha verimli sonuçlar elde edebiliyor. Çıkrık tekne olta makineleri de bulunur ve genellikle yaygın olan versiyonu budur. 0.4 ile 0.8 mm arasında değişen kalın misinalar ve çoğu zaman da örgü misinalar tercih edilir.
- Sazan makinesi olarak bilinen model bazı yerlerde carp olta makinesi olarak da karşınıza çıkabiliyor. Genellikle göl, nehir ve tatlı sularda kullanılıp çoğu zaman sazan balıkçılığı için tercih ediliyor. Sazanın yanında çeşitli büyük tatlı su balıkları için de kullanılabiliyor. Avantajları arasında uzun mesafeli atışlar için ideal olması belki de en önemli özelliği. Hassas olan drag sistemi sayesinde balıkla mücadelede destek sunuyor. Büyük bir misina kapasitesine sahip olduğu için de uzun süreli balıkçılık yapılabiliyor. Dip avcılığı tekniğinde sık tercih edilen bir olta olup, genellikle beklemeli avlanma yöntemlerinde ön plana çıkıyor. Sazan makinelerinin tekne versiyonu pek bulunmaz. 0.3 ile 0.4 mm arası monofilament ve örgü misinalar yaygın misina boyut tercihleri arasındadır.
- Sinek makinesi olarak adlandırılan modeller fly olta makineleri olarak da karşınıza çıkabiliyor. Adından anlayabileceğiniz gibi sinek avcılığı, yani fly balıkçılığı için tercih ediliyor. İsminin kaynağı ise sinek gibi hafif yapay yemlerle beraber kullanılmasından gelir. Genellikle nehir, gölet ve dere gibi tatlı sularda tercih ediliyor. Somon, levrek ve alabalık avlarında fly olta makinesi sık tercih ediliyor. Hassas ve hafif atışlar yapmaya olanak tanıyan bir modeldir. Bu yapısından dolayı da küçük ve narin balıklarla mücadele esnasında hassasiyet sağlıyor. Sinek avcılığı tekniği benimsenerek ve hafif sahte yemler kullanılarak yapılan avcılıkta yaygındır. Genellikle kıyıdan kullanılan bu model tekne olta makineleri arasında pek bulunmaz. Özel bir fly misina kullanır ve misina ölçüleri 0.15 ila 0.25 mm arasında değişir.
- Spincast olta makineleri de hafif tatlı su balıkçılığı için tercih edilen seçeneklerden biridir. Kafalı olta makinesi olarak da karşınıza çıkabilir. Çoğu zaman amatör balıkçılar tarafından kullanılır ve göl, nehir ve tatlı sularda sık tercih edilir. Alabalık ve tatlı su levreği gibi küçük ila orta boy balıklar için daha idealdir. Avantajları arasında kullanımının kolay olması ve yeni başlayanlar için destek sağlaması yer alır. Kapalı bir sisteme sahiptir ve misina karışmasını engeller. At-çek balıkçılığı olarak da bilinen casting balıkçılığı tekniğinde daha verimli sonuçlar verebilir. Bu balıkçılık tekniğinde hafif yemlerle kısa mesafeli atışlar yapılır. Çoğu zaman kıyıdan veya iskeleden kullanılan bu modellerin tekne versiyonu pek fazla bulunmaz. 0.2 ile 0.3 mm arası misina boyutu yaygın olup, monofilament misinalar tercih edilir.
- Spinning olta makinesi ise at-çek yöntemi ile sahte yemlerle yapılan avlarda kullanılır. Karşınıza at-çek olta makinesi olarak da çıkabilir. Nehir, göl ve deniz kıyılarında kullanımı yaygındır. Özellikle orta boy balıkların avında tercih edilip, levrek, çipura, turna ve lüfer avlanan balıklar arasındadır. Hafif ve orta boy balıklarla mücadele için idealdir. Hızlı misina sarma imkanı sayesinde kolay bir kullanım sunar. Hem kıyı hem de tekne balıkçılığında kullanılabildiği için çok yönlüdür. Casting avcılık tekniğinde sahte yemlerle sürekli atış yaparak balık avlama yöntemi öne çıkar. Kıyıdan kullanılabileceği gibi spinning tekne olta makineleri de bulunuyor. 0.25 ile 0.35 mm arasında misina boyutu yaygın olup, monofilament ve örgü misinalar tercih edilir.
Bu makinelerin dışında, farklı tekniklere daha fazla verim sağlayabilecek çeşitler de bulunuyor. Genellikle makineler kullanılan tekniğe göre çeşitlenir. Makinelerin kullanımında önemli olan bir diğer faktör de kullanılacak yemdir. Hem balıkların tuzağa düşürülmesi hem de oltanın verimli olması için özel yemler bulunmaktadır. Sahte yem modelleri arasından da avlanacağınız balığı tuzağa çekebilecek seçenekler bulabilirsiniz.
Makara Boyutu
Olta makinesi üzerinde çeşitli değerler veya alışveriş yaparken farklı isimler karşınıza çıkabilir. Örneğin, 8.000 lik olta makinesi gibi seçenekler karşınıza çıkabilir ve bunlar makaranın boyutunu belirtiyor. Bu boyut, makaranın hangi balıkçılıkta kullanılabileceğini ve kapasitesini belirliyor. Sayı büyüdükçe daha büyük bir misina kapasitesine ve daha güçlü bir yapıya işaret eder. Genellikle daha büyük numaralı makaralar, daha büyük balıklar için veya açık deniz balıkçılığı için kullanılır. Misina kapasitesi de bu makaranın boyutu ile alakalıdır. Daha kalın misinalar daha az sarılırken, daha ince misinalar kullanıldığında daha fazla sarılabiliyor. Örnek olarak, 8000 lik olta makinesi genellikle 0.4 mm kalınlığında misinadan yaklaşık olarak 200 ila 300 metre sarabilir. Güç ve dayanıklılık açısından da bu rakamlar belirleyici olabiliyor. 8000’lik makineler genellikle büyük balıklar ve derin su avcılığı için tercih ediliyor. Büyük balıklarla mücadele ederken yüksek drag gücü ve sağlam dişli sistemleri gerekli oluyor. Balıkçılık hobisinin içerisinde deniz balıkçılığı, derin su avcılığı, büyük balıkçılık ve trolling gibi farklı seçenekler vardır, ve bunlarda makara büyüklüğü önemli fark yaratır. Öne çıkan ve yaygın olan olta makinesi boyutlarını inceleyerek olta makineleri incelemesi yapabilirsiniz.
- 1000 ila 3000 değeri arasında olan makineler genellikle hafif balıkçılık, tatlı su balıkçılığı ve küçük balıklar için kullanılır. Levrek, alabalık ve sazan avlamak isteyenlerin 3.000'lik olta makinesi tercih ettiğine denk gelebilirsiniz. Genellikle ince misinalar ile birlikte kullanılırlar. 0.18 ve 0.25 mm kalınlığındaki misinaları yaklaşık olarak 100 ile 150 metre sarabiliyorlar. Kıyıdan at-çek balıkçılığı ile LRF balıkçılığında kullanılabiliyor.
- 4.000 - 5.000'lik olta makineleri ise turna, tatlı su levreği ve çipura avlamasında tercih edilebiliyor. 0.3 mm kalınlığındaki misinayı 150 ila 200 metre arasında sarabilecek misina kapasitesine sahipler. Spinning olta makineleri arasında yaygın olup, kıyı balıkçılığı ve küçük tekneden avlanma gibi farklı versiyonlarda tercih edilebiliyor.
- 6000 olta makinesi ise biraz daha büyük olan balıklar ve hafif deniz balıkçılığı için tercih ediliyor. 6.000 ve 7.000 arası modelleri lüfer, levrek ve palamut avlamak için kullananlar gayet yaygındır. Misina sarma kapasitesi ise 0.35 mm misinadan 200 ile 250 metredir. Kıyıdan uzun mesafe atışlarında ve tekne balıkçılığında tercih edilebiliyor.
- 8000 olta makinesi de genellikle büyük deniz balıkları, derin su ve açık deniz balıkçılığı için tercih ediliyor. 8.000-10.000'lik olta makinelerini orkinos, kılıç balığı ve büyük levrek avlayan kişiler tarafından kullanılırken görebilirsiniz. 0.4 mm misinadan 250 ile 300 metre sarabilme kapasitesine sahiptir. Trolling, jigging ve tekne derin su avcılığında kullanılıyor.
Bunların dışında 12000’lik modeller de bulunuyor. Genellikle çok büyük balıklar ve ağır deniz koşulları için tercih ediliyor. Örneğin dev orkinoslar ve köpek balığı avında 12000 modeller kullanılabiliyor. Çoğu zaman profesyonel deniz balıkçılığı ve derin deniz avlarında tercih ediliyor.
Olta Jig Makinesi Fiyatları
Balıkçılık hobisinde birçok farklı ekipman ve teknik kullanılıyor. Piyasaya hakim bir biçimde alışveriş yapmak istiyorsanız, sektörün öncüsü olan Cimri size destek sunabilir. Teknikler, aletler ve avlanacak balıklar çok çeşitli olduğu için internet piyasasında birçok farklı ekipman bulunuyor. Olta makinesi fiyatı açısından cazip olanları bulmak için hızlı bir arama ve tespit sistemi gerekli. Cimri kullanarak balıkçılık hobisinde gerekli olabilecek diğer ekipmanları da karşılaştırabilirsiniz. Dilerseniz misina, kamış, sahte yem gibi ekipmanlara yönelebilir; dilerseniz de balıkçılık kıyafetleri arasında gerekli olabilecek balıkçı çizme gibi ürünlere de bakabilirsiniz. Keyifli ve tasarruflu bir alışverişle hem profesyonel hem de amatör balıkçılık desteklenebilir.