Organze Tül
Organze kumaş yapısı itibariyle seyrek ve ince dokunan pamuklu bir kumaştır. Organze kumaş türü muslin sınıfına girer. Hafif gramaja ve dokuma yapısına sahip bir kumaş türüdür. Saydam, yarı şeffaf, ve transparan yapıya sahip organze kumaş türleri bulunur. Transparan ve yarı şeffaf organze kumaş türleri organze tül adı olarak da bilinir. Organze kumaşlar hazır giyim sektöründe de oldukça tercih edilen kumaş türlerinden biridir. Tülbent inceliğinde kumaş yapısına sahiptir. Ek olarak elbise, bluz , işlemelik, takıldık ve aksesuarlık olarak da kullanılan bir kumaş çeşididir. Organze kumaş, keten veye ipek ipliklerden oluşur. Ancak iple kumaşlara nazaran daha parlak ve sert bir dokuya sahiptir. Organze kumaş türleri sert yapısı nedeni ile düğün kıyafetleri, abiye elbiseler ve gelinlikler üzerinde kullanılır. Organze kumaşların saydam olması nedeni ile farklı kumaş yapıları ile bir arada kullanılabilir ve üzerine baskı yapılabilmesi oldukça kolay bir kumaş çeşididir. Organze kumaş, işlemelik olarak da oldukça sık tercih edilen bir kumaş türüdür. Üzerine desenler veya danteller işlenebilir.
Organze Tül Modelleri
Organze kumaş türünün elbiselik, bluzluk, işlemelik, takılık ve aksesuarlık olarak kullanım alanları bulunur. Genel olarak kullanım alanı ise elbiselik ve perde kumaşı şeklindedir. Organze kumaşlar hafif yapıya sahip kumaşlardır. Şeffaf veya yarı saydam formuna sahip kumaşlardır. İpek polyester ve naylondan organze kumaş elde edilir. Organze kumaş çeşidi özellikleri bakımından şeffaf ve pürüzsüz yapıya sahip kumaşlardır. Nefes alabilen kumaşlardır. İpekten üretilen organze kumaş çeşitleri organik olarak bilinir. Polyesterden üretilen organze kumaş çeşitleri de sentetik olarak bilinir. Elle dokunan ve makine aracılığı ile dokunan organze kumaş çeşitleri de bulunur. Organze kumaş çeşitleri gece kıyafetleri Z abiyeler ve gelinlik gibi kıyafetlerde kullanılır. Başka bir giysi üzerinde şal olarak da kullanılabilirler. Organze tül modelleri iç çamaşır kıyafetlerinde de kullanılabilir. Organze kumaş modelleri giyim dışında perde ve tüllerde de kullanılır. Kristal organze kumaş, işlemeli organze kumaş, ayna organze kumaş ve ezilmiş organze kumaş olarak farklı çeşitleri bulunur. Kristal organze kumaş türleri ışıltılı görünüme sahip kumaşlardır. İşlemeli organze kumaş türleri boncuklu veya payetli işlemeleri bulunan kumaşlardır. Ayna organze kumaş türleri yansıtıcı özellikte kumaşlardır. Ezilmiş organze kumaş ise kırışık yapıya sahip bir kumaştır. Ek olarak cam organze, dalya organze, kristal organze, mat organze ve saten organze kumaş çeşitleri de bulunur. Cam organze kumaşları abiye kumaşı veya gelinlik kumaşı olarak kullanılan kumaşlardır. Dalya organze kumaş türleri de genel olarak gelinlik kumaşı veya abiye kumaşı olarak kullanılan kumaşlardır. Genel olarak organze kumaş türleri abiye, gece elbiseleri, gelinlikler ve tüllerde kullanılır. Ek olarak giyim ürünleri haricinde organze kumaş türleri eşarp, çanta, takı veya şal gibi aksesuarların yapımında da kullanılır. Organze kumaşlar tül üzerinde kolay bir şekilde kombin edilebilir. Ayrıca organze kumaş türlerinin yanar dönere sahip formlarda oluşu gece elbiseleri için oldukça tercih edilen bir kumaş haline gelmesini sağlar. Organze kumaşlar kendi içerisinde farklı kumaş türlerine ayrılan kumaşlardır. Farklı kumaş türleri de farklı kullanım alanlarını oluşturur. Organze kumaş türleri hem giyim ürünlerinde hem de perde ve tül olarak da kullanılabilir.
Organze Tül Fiyatları
Organze kumaşlar kendi içlerinde farklı türlere ayrılan kumaş çeşitleridir. Kendi içlerinde pek çok farklı türlere ayrılan organze kumaş türlerinin pek çok farklı kullanım alanları da bulunur. Organze tül fiyatları da kumaş türlerine ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Organze kumaşların kalitesi iplik sayılarına göre ölçülmez. Organze kumaşların kalitesi iplik sayılarına göre değil de HPI cinsine göre ölçülür. HPI cinsi, inç başına karşılık gelen delik demektir. Organze kumaşların HPI dereceleri ne kadar yüksek olursa kumaş o kadar kaliteli kumaş demektir. İpekten yapılan organze kumaş çeşitleri ve polyester den yapılan organze kumaş çeşitleri bulunur. İpekten yapılan organze kumaş çeşitleri organik organze kumaş olarak bilinir. Polyesterden yapılan kumaş çeşitleri de sentetik organze kumaş olarak bilinir. Organik organze kumaşlar ve sentetik organze kumaşlar arasında fiyat farkı vardır. Ayrıca el ile dokunan ve makine ile dokunan organze kumaş çeşitleri de bulunur. El ile dokunan organze kumaş çeşitleri nadir bulunan ürünler olduğundan fiyatları değişiklik gösteren ürünlerdir.
Organze Tül Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Organze tül satın alırken öncelikle kumaşın kullanım alanı belirlenmelidir. Organze kumaş çeşitleri elbiselik, bluzluk, işlemelik, takılık ve aksesuarlık olarak kullanılır. Ancak organze kumaş ve tüllerin en yaygın kullanım alanları ise giyim alanı ve perde alanıdır. Organze kumaşlar giyim alanında şık gece elbiseleri haline gelir. Gelinlik ve abiyelerde de organze kumaş tercih edilen kumaş türleri arasındadır. Organze kumaş türlerinin kıvrım ve fırfırları bulunur. Bu nedenle gece elbiselerine oldukça uyum sağlayan bir kumaş türüdür. Organze kumaşlar elbiselerin üzerinde şal olarak da kullanılabilen ürünlerdir. Organze tül modellerini kullanım alanlarına göre organze tül 10 mm veya daha pek çok farklı boyutlarda modellere sahip kumaş çeşitleri ile satın alabilirler. Organze tüller giyim ürünlerinin dışında tül ve perdelerde de kullanılır. Ayrıca organze tül modelleri abajur gibi iç dekorasyon ürünleri için de süsleme amaçlı kullanılır. Görünüm bakımından şıklığı ile organze kurdele dekoratif ürünleri de bulunur. Organze tül satın alacak olan kişiler kumaşları kullanacakları alana göre küçük boyutlarda organze tül 20mm gibi ve daha pek çok boyut seçeneklerinde organze tül modellerini tercih edebilirler.