Osmanlı Çileği
Çilek, gülgiller ailesine mensup olan bir bitkidir. Bu bitkinin cinsi içinde bulunmakta olan çeşitlerin meyvelerinin de ismi olan çilek, pek çok meyvenin aksine tohumları dış kısmında bulunan meyveler arasında yer almaktadır. Rengi ve görüntüsüyle iştah açan çilek, hem sağladığı faydalar hem de doğallığı ile anne babaların çocukları için gönül rahatlığı ile tercih ettiği gıdalar arasında yer alır. C vitamini, manganez, potasyum ve B9 vitamini(folat) açısından da hayli zengin olan çilek, kırmızı ve pembe renklere sahiptir. Antioksidanların etli kısmında yer aldığı çilekler, 25’ten fazla antioksidan içermektedir. Kalp sağlığının korunması konusunda önemli bir rol üstlenen çilek iyi huylu kolesterolü düşürmeye ve kanserden korunmaya da yardımcı olan besinlerdendir. Bunun yanı sıra barındırdığı kromozom sayılarına göre de çeşitlendirilmektedir. Albion çilek, sweet Charlie, Rubygem çilek, festival çileği, dağ çileği, hobi çilekleri , portala çilek, şarlot çilek, monterey çilek, fern çileği, honeoye çilek ve Osmanlı çileği gibi pek çok türü bulunan çilekler, büyük küçük herkesin severek tükettiği meyveler arasında bulunur.
Osmanlı Çileği Özellikleri
Çilek, içerdiği flavonoidler, C ve A vitaminleri sayesinde tam bir antioksidan kaynağıdır. Selenyum, magnezyum, demir, fosfor gibi pek çok kıymetli bileşene sahip olam çilekler aynı zamanda mangan ve folik asit bakımından da oldukça zengin bir yapıda bulunur. Bol miktarda lif barındıran ve yaz mevsiminin baş tacı olan çilek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kalp krizi riskininin önemli oranda azalmasına, idrar sökmeye, aşırı alkol tüketiminde bulunularak yıpratılan karaciğeri dinlendirmeye yardımcı olur. Glisemik indeksinin düşük olması, diyabet hastaları için de tercih sebebidir. Çilek tek başına tüketilebildiği gibi çeşitli gıdalarda ve ürünlerde tat ve koku aroması çeşidi olarak kullanılabilen bir meyvedir. Özellikle hafif yaz tatlılarında, keklerde, yaş pastalarda, kurabiyelerde, reçellerde, sakızlarda, parfümlerde, vücut spreylerinde, sabunlarda, şampuanlarda, dudak nemlendiricilerinde, el ve vücut kremlerinde sıklıkla kullanılan çilek, gerek tadı gerekse mis gibi kokusuyla bireylerin en çok sevdiği aromalardan birisi konumunda bulunur. Birçok çeşide sahip olan bu meyvenin Osmanlı çileği türüyle dikkatleri üzerine topladığı bilinmektedir. Zonguldak iline bağlı Ereğli ilçesinin sembolü haline gelen Osmanlı çileği pembe renkli, oval biçimli, çok büyük olmayan ve kendine özgü bir aroma ile kokuya sahip olan lezzetli bir çilek çeşididir. Baharla birlikte olgunlaşmaya başlayan, mayıs ve haziran aylarında hasadı yapılan bu çilek, Osmanlı padişahlarının yurtdışından gelen kıymetli konuklarına sunduğu bie meyve olarak anılmaktadır. Hızlıca bozulma gösteren bu meyve bir gün içinde tüketilmelidir. Lezzetinin doruklara ulaştığı Osmanlı çileği reçeli gibi tatlı gıdalar normal çileklerden daha farklı bir aromaya sahip oluşlarıyla dikkat çekmektedir. Haziran ayı sonuna dek toplanan Osmanlı çileği, besin değeri açısından zengindir. Sivilcelere, bağırsak kurtlarına, sinirlere, ateşe, idrar sökmeye, gut ve romatizma rahatsızlıklarına iyi gelen bu çilek sayesinde güzellik sütü de elde edilebilmektedir. Diğer çilek türlerinde olduğu gibi Osmanlı çileği de hem gıda em de kozmetik sektöründe sıklıkla faydalanılan meyveler arasında yer alır. Osmanlı çileği şampuanı, Osmanlı çileği sabunu, Osmanlı çileği vücut kremi gibi pek çok cilt bakım ürünüyle ve farklı gıdalarla buluşan Osmanlı çileği sevilerek tüketilen meyveler arasında bulunur.
Osmanlı Çileği Fiyatları
Çileğin kolay yetişebilen bir meyve olması, her yerde rahatlıkla temin edilebilmesini ve uygun fiyatlara sahip olmasını sağlar. Kokusunun ve tadının bireylerce çok fazla sevilmesi, çileği daima yaz aylarının favorisi yapar. Smoothilerde, dondurmalarda, meyve sularında, sütlerde, yoğurtlarda, kefirlerde, hatta krem peynirlerde kullanılan ve eklendiği her yiyeceğin tadına tat katan çilekler çocukların ve yetişkinlerin tercihinden asla vazgeçmediği bir gıdadır. Cilt bakım ürünlerinde de kokusundan faydalanılmakta olan çilekler, belirli çeşitler halinde üretilip satışa sunulur. Osmanlı çileği de bu çeşitler arasında yer alan nefis bir çilek türüdür. Hassas bir yapıya sahip olması dolayısıyla bu çilek, çok hızlı bir biçimde tüketilmeyi gerektirdiği için de diğer çileklerden farklılık arz eder. Bu bakımdan da Osmanlı çileği fiyatları diğer çileklerin fiyatlarından ayrılır. Hasadından satımına kadar tüm süreçlerde ekstra ilgi gösterilmesi gereken Osmanlı çileğinin fiyat değeri satıcının belirlediği aralıklarda ve çileğin o yıl yeterli miktarda üretilip üretilmediğine bağlı olarak değişme gösterir. Barındırdığı hassasiyet sebebiyle bir miktar pahalı olan bu çilek, pahasına karşın çok fazla talep gören meyveler arasında bulunur.
Osmanlı Çileği Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çilek, mevsiminde üst düzey rağbet gören ve popülaritesini hiç kaybetmeyen enfes meyvelerden biridir. Gerek lezzetiyle, gerekse insan vücuduna sağladığı yararlarla gözde besinler arasında bulunan çileğin her türlüsü çok sevilir. Bu türler arasında yer alan Osmanlı çileği, hasadın ardından kapış kapış giden ve yoğun bir talep gören çilek çeşididir. Bu çilek satın alınırken belirli birtakım kriterler eşliğinde seçim yapmak ve bu kriterlere sadık kalmak hem daha lezzetli, hem de uygun bir alışveriş gerçekleştirme hususunda oldukça yardım sağlayacaktır. Osmanlı çileği, daha önce de bahsedildiği üzere diğer çileklerden daha hassas bir dokuya sahiptir ve bu sebeple genellikle sepetlerde satılır. Çabucak ezilen Osmanlı çileğini satın almadan önce çileklerin ezilip zarar görmediğinden emin olmak gerekir. Ayrıca çilek çok çabuk bozulduğundan bu çilek temin edilmeden önce tazeliği kontrol edilmeli, bu konuda dikkatli olunmalıdır. Osmanlı çileği 870 gr, 500 gr, 250 gr gibi gramajlarda satılabilen, bununla birlikte kilo bazında da alımı yapılabilen bir meyvedir. Bireyler bu meyveyi, ceplerine uygun olacak gramlarda tercih ederlerse çok daha iyi bir alışveriş yapmış olurlar.