Punch Seti
Punch seti, kendi özel aletleri ve teknikleri olan bir nakış türü setidir. Temelde bir kasnak içine geçirilmiş bir kumaş üzerine iğne ve iplik kullanılarak yapılır. Başlıca kullanılan aletler; iğne, kumaş, kasnak, ip, kalem, kağıt, teldir. Genellikle yün ip tercih edilir. İpin kalınlığı, sizin ortaya çıkarmak istediğiniz ürünün şekline göre değişkenlik gösterebilir. Kalın uçlu iğneler için, pamuk akrilik karışımlı ipler, yüzde yüz pamuk ipler kullanılabilir. Kalın ahşap iğneler için ise sekiz, dokuz numara örgü şişlerine uygun ipler uygun olabilir. Kasnağa geçirilerek kullanılan kumaş ise gergin bir biçimde durmalıdır. Böylece işlemenizi yaparken kaymalar engellenmiş olur. Bu nedenle punch seti alırken kumaş türüne dikkat edilmesi önerilir.
Esnek olmayan kumaşlar tercih etmek önemlidir. Şu kumaşlar punch seti alacak kişilere tavsiye edilir: çuval bezi, keten, Amerikan bezi, keşiş bezi. Amerikan bezi genelde bez çanta işlemesinde kullanılır. Ancak bu kumaş ince olduğu için arka tarafını kolayca göstermektedir. Amerikan bezi pamuklu bir kumaştır. Yumuşak bir yapıdadır. Dokusu yumuşak olduğu için yastık yapımında kullanılması önerilir. Etuval Gardenya kumaşı ise yeni başlayanlara önerilen bir kumaştır. Çünkü yanlış bir işleme yapıldığında geri alma işlemi sonrası iz belli etmez. Bu da özellikle yeni öğrenmeye başlayanlar için güvenli bir kumaş seçeneği olur. Duck keten kumaş ise çeşitli renk ve doku seçenekleriyle iyi bir tercih olabilir. Kalın uçlu iğneler için çuval kumaşı iyi bir tercih olabilir. Farklı seçenekler için dikiş makinesi aksesuarları listesine de göz atabilirsiniz.
Punch Seti Ne İşe Yarar?
Punch ile el emeği pek çok ürün elde edilebilir. Örneğin, punch desenleriyle yastık kılıfları, çantalar, duvar süsleri, halılar, çerçeve içleri, minderler, punch desenli havlular, kilimler, bardak altları, battaniye, tablo, anahtarlıklar, taç, telefon, kılıfları, oyuncaklar, tokalar, şapka süsleri, kasnaklı duvar dekorları, saksı kılıfı, küpe gibi eşyalar üretebilirsiniz. Bu ürünleri satarak gelir elde edenler olduğu gibi sadece hobi amaçlı yapan pek çok insan vardır. Yeni bir hobi edinmek isteyenlerin araştırdığı ve son yıllarda daha da popülerleşmiş olan punch pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Başlamak isteyenler bir kit alarak veya gerekli malzemeleri ayrı ayrı alarak bu hobiye başlarlar. Nereden ve nasıl başlayacağını bilmeyenler için Cimri farklı alışveriş sitelerindeki punch hobi seti fiyatlarını karşılaştırır ve sizin için en doğru seti sunar. Yeni başlayanlar için punch yapmayı nereden öğrenecekleri merak konusu olabilmektedir. Punch kursları olduğu gibi sosyal medya iletişim araçları ile de yazılı veya videolu kaynaklar bulunmaktadır. Eğer punch yapmaya yeni başlıyorsanız punch seti başlangıç ürünleri sizin için faydalı olabilir.
Punch sadece yetişkinler için değil çocuklar için de ilgi çekici bir hobi olabilmektedir. Gelişim çağındaki çocukların ince motor becerilerini geliştirmek için el-göz koordinasyonu sağlayan aktiviteler oldukça önem taşır. İnce motor becerileri, küçük kas grubunu çalıştıran becerilerdir. El ve parmaklarda bulunan kasları çalıştırır ve geliştirir. El ve parmak kullanılarak yapılan kalem tutmak, resim yapmak, müzik aleti çalmak, punch nakışı işlemek gibi etkinlikler bu gelişime yardımcı olabilir. Punch çocuklardaki bu becerileri geliştirmek için iyi bir seçenek olabilir. El-göz koordinasyonu ise gözle görme sürecini, beyinle işleyerek ellerin hareketini işleten bir süreçtir. İpin iğneden geçme süreciyle başlayan kumaşa el ile desenler çizdiren bu hobi, el ve gözün uyum içerisinde çalışmasını gerektirir. Ayrıca işleyecekleri figürler hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını artırmaya yardımcı olabilir. Çocuklarıyla birlikte yeni hobiler öğrenmek isteyen ebeveynler, onlarca farklı punch seti çocuk ürünlerini, özellikler ve fiyatlar bakımından karşılaştırılmış olarak kolaylıkla bulabilirler. diğer ürünlere toplu iğne raptiye kategorisi üzerinden göz atabilirsiniz.
Punch Seti İşleme Süreci Nasıldır?
Punch setinin içerisinden çıkan iğne ile telin kullanılması gerekir. Tel, iğnenin ucundan sokularak iğnenin içerisinden geçirilir. Telin ucu iğnenin arka kısmından çıkana kadar tel ittirilir. Sonra ip, telin arkadan çıkan kısmına geçirilerek yukarıya doğru ittirilir ve böylece ip, iğnenin ucuna gelmiş olur. İğnenin yan tarafında iğne ucunu ayarlamaya yönelik sayılar bulunur. Buradan yapmak istediğiniz modele göre iğnenin ucunun uzunluğu ayarlanabilir. Sayılar iki ile on iki arasındadır. İki sayısı, iğne ucunu en kısa boyuta getirir. On iki ise en uzun halidir. İğne ucu uzunluğu, işlemenizin büyüklüğünü etkiler. Bu nedenle hedeflediğiniz büyüklüğe göre iğne ucunu ayarlamanız önem taşır. Nakışa başlamak için yapmanız gereken şey, oluşturmak istediğiniz deseni kumaşa çizmektir. Kendiniz şekli çizebileceğiniz gibi karbon kağıt yardımıyla hazır çizilmiş şekilleri de kullanabilirsiniz ya da hazır kalıp kullanarak kalıptaki şekli kumaşa kurşun kalem yardımıyla çizebilirsiniz. Sonra iğneyi batırarak işlemenizi tamamlayabilirsiniz. Şekliniz tamamlandığında ip kasnağın aşağı tarafından bir makas yardımıyla kesilir.
Punch setleri farklı fiyat ve kalitede seyreder. Bu fiyatlar, setin yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine, cinsine göre değişebilmektedir. Örneğin iğnenin üretildiği malzeme, plastik olabileceği gibi ahşap saplı olarak da üretilir. Yapmak istediğiniz figürü kendiniz seçmeniz için boş olarak sunulmuş kumaşlar olduğu gibi kumaş üzerine hazır figürlü ürünler de bulunmaktadır. Plastik, ahşap, bambu gibi farklı kasnak türleri vardır. Kimi kasnaklar uçlarında bir aparat ile duvara asılabilecek şekildedir. Eserinizi bitirdikten sonra duvarda veya bir askıda sergilemek isterseniz bu şekilde olan kasnakları tercih edebilirsiniz. Ayrıca üretilmek istenen ürüne göre de alınması gereken set değişmektedir. Punch seti kullanarak halı üretmek isterseniz başlangıç için olan bir set sizin yardımcı olamayabilir. Buna uygun olarak punch halı seti almanız size kolaylık sağlayabilir. Yeni başlayan biriyseniz punch hobi seti işinizi görebilir. Bir çocuğun kullanması için alınacaksa çocuklara yönelik üretilmiş olan setler tercih edilebilir. Bir bez çanta yapmak istiyorsanız sade bez çanta içeren punch nakış setini alabilirsiniz. Punch kırlent işleme seti alırsanız yastık kılıfları üretebilirsiniz. Deneyim kitleri satın alıp sevdiklerinize hediye ederseniz yeni bir hobi denemelerini sağlamış olursunuz. Dekoratif punch seti ile şık tasarımlar yapabilirsiniz. Farklı sayıda ve renkte ürünler içeren kitlerden kendinize uygun olan modeli bulmak için Cimri ile ürün ve fiyat karşılaştırması yapılabilir.
Punch Seti Nakışı Püf Noktaları Nelerdir?
Kumaş ile ilgili dikkat edilmesi gerek püf noktalar şöyledir: Kullanılacak olan kumaşın sık dokuma bir kumaş olması önemlidir. Keten gibi sert ve gergin kumaşlar kullanmak faydalı olur. Her kumaşın dokunma sıklığına bağlı olarak uygun olduğu bir iğne ucu boyutu vardır. İnce işlemeye müsait olan kumaşı, kalın uçlu iğneyle işlerseniz kumaşınız hasar alabilir. Kumaş seçimi, başarılı bir sonuç için mühimdir. Amaçladığınız figüre ve dokuya bağlı olarak uygun kumaş seçmeniz gereklidir.
Renk seçimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyledir: Renkler hem tarzınızı yansıtır hem de işlemenizin sonucunu büyük ölçüde etkiler. Hem ip seçiminde hem de kumaş seçiminde kullanılacak renkleri seçmeniz gerekir. Neon veya soft renkli, desenli, simli, karışık renkli ipler seçebilirsiniz. Tek bir çeşit ip veya çeşitli renkli ipler kullanabilirsiniz. Kumaş seçerken ise amacınıza yönelik olarak beyaz veya farklı renklerde, desenli veya sade tercih edebilirsiniz.
Punch kasnak seti seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyledir: İşleme sürekli olarak iğnenin kumaşa batırılıp çıkarılmasıyla gerçekleştiği için kumaşta bir baskı oluşturur. Bu nedenle kumaşın gergin bir şekilde kasnakta duruyor olması gerekir. Bunun için de vidalı kasnaklar iyi bir tercih olmaktadır. Plastik vidalı kasnaklar da bulunur. Kasnaklar farklı boyut ve geometrik şekillerde bulunur. Tercihinize bağlı olarak kare, dikdörtgen, üçgen veya daire biçiminde kasnaklar alabilirsiniz.
Desen çizimi ile ilgili püf noktalar: İnternet üzerinden desenleri çıktı alabileceğiniz gibi içerisinde farklı desenler bulunan nakış kitaplarını da kullanabilirsiniz. Kendi çizdiğiniz bir deseni de kullanabilirsiniz. Çizimi yaparken kullanılan kullanacağımız kağıt desene uygun olarak kesilir. Resmi çizerken kağıdın kaymaması için bant yardımıyla kitaba veya ekrana tutturulur. Desen kurşun kalem yardımıyla kağıda aktarılır. Sonrasında karbon kağıt, yazılı kısmı üste gelecek biçimde kumaşın üzerine yerleştirilir. Sonrasında desen çizilen kağıt, desen üste gelecek biçimde, karbon kağıdın üzerine yerleştirilir. Desen bulunan kağıdın kaymaması gerekir. Bu sebeple karbon kağıdın üzerine bant yardımı ile sabitleştirilir. Sonrasında kağıtlar kumaşa çizim yapılmayacak bir yerinden iğnelenir. Desen karbon kağıt yardımıyla çizilirken bu sefer, belli olacak bir kalem kullanılması gerekir. Keçeli bir kalem yardımcı olabilir.
Desen çizerken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyledir: Kumaşınızın rengine bağlı olarak kalem seçimi yapmak gerekir. Çünkü desen çizildiğinde işlemeyi yapabilmek için kumaş üzerinde çizimin belli olması gerekir. Bunun için de açık renkli kumaşlar tercih ettiğinizde, siyah veya kırmızı kalem kullanabilirsiniz. Koyu renkli kumaşlar kullandığınızda ise beyaz renk tercih edebilirsiniz.
Punch Nakışı Neden Sökülür?
Punch nakışı eğlenceli bir hobi olduğu halde bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların en önemlisi sökülmedir. Sökülme sorunu yaşamamak için bazı noktalara dikkat etmek gereklidir. Öncelikle ipiniz ile iğnenizin birbirine olan uygunluğu önemlidir. Bunu anlamak için ipin iğnenin içindeki hareket durumunu gözlemlemeniz gerekir. ip, iğnenin içinde rahat bir biçimde hareket ediyor olmalıdır. İp iğnenin içinde hareket edemeyecek kadar kalın olmamalıdır. Aynı zamanda iğnenin içinde çok ince de kalmamalıdır. İğne ile işleme yaparken ipin devamı gergin bir durumda olmamalıdır. Yani ipin bağlı olduğu makara önünde dönmesini engelleyecek bir şey olmamalıdır. İpin arkasından gelen ip bol olmalıdır. İp bir şekilde gerginleşir, sıkışırsa sökülmeler meydana gelir. Bir diğer sökülmeye karşı önemli nokta ise işleme yapılırken ipi havaya çok kaldırmamaktır. Yani, ipi iğneye bir kez batırdıktan sonra, ikinci batırış yakınında olmalı, mesafe çok açılmamalıdır. İğne ucunda kesik bir yön vardır. Bu yön daime işleme yaptığınız yön ile aynı doğrultuda olmalıdır. Yukarıdan aşağıya doğru iniyorsanız, iğnenin kesik tarafı da aşağıya doğru bakıyor olmalıdır. İp batırışınızda, iğne ucunun kasnağa tamamen girmiş olması gerekir. Yarım bir şekilde işlenirse sökülmeler meydana gelecektir.
Punch Yapımında Yapıştırıcı Kullanımı
Tüm süreç bittikten sonra yapmanız gereken bir adım daha vardır. Bu adım hem işlemenin sökülmeye karşı daha dayanıklı olmasını sağlar hem de ömrünü uzatır. Şeffaf tutkal, punch nakışı tutkalı, sıvı silikon, sıcak silikon kullanarak yapıştırma işlemini yapabilirsiniz. Bu işlemin amacı, nakışı sertleştirmek, iplerin ucunu yapıştırmak, sökülmeyi engellemektir. Kırlent, bez çanta olarak ürettiğiniz nakışların daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için bu adımı atlamamanız tavsiye edilir. Tutkallama olarak adlandırılan bu işlem yukarıda sayılan bir yapıştırıcı ile yapılabilir.
Punch Nakışı Teknikleri
Üç temel punch nakışı tekniği vardır. En yaygın olarak görüleni ilmek nakışıdır. İkinci nakış tekniği düz nakıştır. Üçüncüsü ise saten nakış tekniğidir. İlmek nakışında desenin arka tarafında uygulama yapılır. Yani batırma işlemi desenin arka tarafından yapılır. İlmekler ise desen tarafına çıkarılmış olur. Saten nakışta ise desenin ön yüzünden çalışılır. Bu üç farklı nakış tekniği aynı amaçlar için kullanılmamaktadır. Düz nakışın kullanım amacı, çizgisel işlemlerdir. Daha çok düz işlemler için tercih edilir. İlmek nakışı ise daha çok pofuduk bir yapı oluşturulmak istendiğinde kullanılmaktadır. Örneğin bir ayıcık yaptığınızda yuvarlak kafası için ilmek nakışı tercih etmeniz sizin için daha doğru olabilir. Dikdörtgen desenler için ise saten nakışını kullanabilirsiniz.
Nakış İşleminde Hataları ve Düzeltme Nasıl Yapılır?
Punch nakışında sıklıkla görülen hatalardan biri ilmeklerin eşit boyda olmamasıdır. Bazı ilmeklerin yüksekliği diğerlerine göre daha fazla olabilir. Bunlardan kurtulmak için yüksekte kalan ilmekleri çekiştirmemeniz gerekir. Yapmanız gereken işlem, ilmeği çekiştirmeden hafifçe tutup bir makas veya kesici yardımıyla diğer ilmeklerle aynı boyda olacak şekilde kesmek olmalıdır. Bu işlemi, uzun olan her ilmeğe tek tek uygulayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bir başka hata ise vidalı olan iğnelerdeki vidayı tam olarak sıkıştırmamaktır. Böyle olarak işlem yapıldığında yani iğne kumaşa batırıldığında, iğnenin ucu içine kaçar ve nakış işlenemez. Bunu engellemek için vidalı iğne kullandığınızda vidayı iyice sıkıştırdığınızdan emin olmanız gerekir. Bir diğer hata ise batırma işlemini yaparken aralıkları çok uzun tutmaktır. böyle olduğunda desen bir bütünlük içerisinde durmayacaktır. Bunun yaşanmaması için sıklığı dar tutmak gerekmektedir. Kullanılan ipin bir yerinde birtakım sebeplerden dolayı tüylenme olmuş olabilir. İşleme yaparken tüylü kısım iğnenin ucundan çıkmakta zorlanır. Böylece işleme devam edilemez ve sökülme olabilir. Tüylü kısım ile karşılaşınca yapılması gereken şey, elinizle ipi iğnenin ucundan çıkartmak veya ipi iğnenin arka kısmından çekerek çıkartmaktır. İpin tüylü kısmı kesilerek işleme devam edilmelidir. Kumaşın gergin olmaması durumunda ise ipi batırdığınızda kumaş da iğne ile aynı yönde hareket eder ve düzgün bir işleme ortaya çıkmaz. Potluklar oluşabilir ve işleme rahat bir şekilde gerçekleşmez.
Punch Seti Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Punch yapmak isteyenler malzemeleri bir set halinde bulabilecekleri gibi ayrı ayrı da temin edebilirler. Sadece punch iğnesi almak isterseniz farklı boy ve özellikte çeşitli iğnelerden oluşan punch iğne seti alabilirsiniz. Nakışınızı işleyecek olan iğnenin seçimi önemlidir. Ortaya çıkarmak istediğiniz desenlere yönelik olarak iğne ucu genişliği ayarlanmalıdır. Punch iğne seti alırken farklı genişlikte uçlar içeren bir set tercih etmek size kolaylık sağlar. Punch iğne seti fiyat aralığını ve ürünlerin özelliklerini cimri size karşılaştırılmış olarak sunar.
Yün örgü ipleri, kanaviçe ipleri, pamuklu örgü ipleri, etamin ipleri sıklıkla kullanılan punch ipi seti çeşitlerindendir. Cimri sizlere onlarca farklı renkte ip sunar. Simli ipler de punch için sıkça kullanılan iplerdendir. Kullanılacak olan ip için dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, ipin iğne ile uyumlu olmasıdır. İp iğnenin içerisine geçirilmek suretiyle kullanılır. Önemli olan nokta, ipin kullanılacak olan iğnenin ucundan ne çok ince ne de çok kalın olmasıdır. Böylece ip rahat bir şekilde iğnenin içerisine sokulabilir.
Punch seti fiyatları setin özelliklerine, markaya, kullanılan malzeme kalitesine, ürünün kapsamına, çeşitliliğine vb. bir çok etkene göre değişiklik gösterir. Sizin kitten beklentilerinize, seviyenize, ihtiyaçlarınıza göre Cimri size aradığınız ürünü farklı sitelerden kıyaslayarak size bir liste sunar. Size sunulan bu önerilerden, fiyat skalanıza göre bir seçim yapar ve ilgili satış sitesine yönlendirilerek alışverişinizi yapabilirsiniz. Benzeri seçenekler için el sanatları el işleri kategorisini değerlendirebilirsiniz.