Sakız Kabağı Tohumu
Kabakgiller familyasından bir tür olan sakız kabağı Anadolu’da en çok yetiştirilen sebzeler arasında yer alır. 18-20 cm uzunlukta olan bu kabağın taneleri beyaz, sert kabuklu ve ovaldir. Daha çok ılıman ve sıcak iklimlerde yetişir. Turşusu ve tatlısı yapılan sakız kabağı yörelere göre farklı usullerde pişirilir. Kendine has aroması ile dikkat çeken sebze yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden biridir. Tamamen olgunlaşmadan hasat edilen sakız kabağı kolay sindirilebilir olma özelliği ile diyet listelerinin en başında yer alır. İçerdiği yüksek oranda lif sayesinde uzun süreli tokluk sağlar. Yaprakları iri ve dikenli olan sakız kabağı soğuktan hiç hoşlanmaz. Sürüngen bir bitki olan bu kabak sarı çiçeklere sahiptir. Yenilebilen çekirdekler tohumu oluşturur. Sakız kabağı tohumu bir saksıya ya da bahçeye direkt olarak ekilebilir. Gübreyi oldukça fazla seven bu sebzenin faydaları saymakla bitmez. Sindirim problemlerinin önüne geçen sakız kabağı aynı zamanda kolesterol seviyesini de dengeler.
Sakız Kabağı Tohumu Çeşitleri
İri diken tarzı yapraklarla kaplı, sarı çiçeklere sahip olan sakız kabağı hemen hemen ülkenin her bölgesinde yetişen ve üretimi yapılan bir sebzedir. Olgunlaşmadan tüketilen sakız kabaklarının bırakıldığı takdirde 550-2400 grama kadar ulaşabilir. Yüksek oranda C vitamini içeren bu kabak fosfor, potasyum, magnezyum, bakır ve manganez bakımından da zengindir. Yüksek su oranı, besleyicilik, düşük kalorili yapısı sayesinde kolaylıkla sindirilebilen bu sebze bağırsak tembelliğine karşı etkilidir. Ödem attırıcı ve idrar söktürücü özelliği bulunan sakız kabağı ekimi yapılmadan önce tohumlar bir süre nemli bez içerisinde bekletilir. Bu sayede çimlenme süresi daha aza indirilir. Direkt olarak güneş almayan toprağa gömülen tohumlar düzenli olarak nemlendirilerek fide haline getirilir. Oldukça hızlı büyüyen ve gelişen sakız kabağının lezzeti yetiştirilme tarzına göre değişmez. Lezzet için kabağın sık sık toplanması gerekir. Anavatanı Amerika olan bu sebze 16. yüzyıl ile birlikte mutfaklara girer. Sakız kabağı tohumu türleri ekimi genellikle sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Ekim derinliği yaklaşık 2-2,5 cm olmalıdır. 50-80 cm boşluk bırakılarak dikim gerçekleştirilir. Yine kabak fidesi de bu aralıklarla ekilebilir. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması gerekir. Kabak tohumları açık arazide çimlendirililecekse ilk önce toprağın işlenmesi gerekir. Ardından toprağa tohumlar atılır ve üzeri elenmiş toprakla kapatılır. Toprak yüzeyi bir naylon ile kaplanır. Belirli aralıklarla toprağın nemlendirilmesi gerekir. Tahmini çimlenme süresi 8-10 gündür. Kabağı fide şeklinde dikecekseniz rüzgarsız havaları tercih etmeniz gerekir. Beyaz, siyah kolsuz, doğal sarı ve organik olmak üzere pek çok farklı sakız kabağı türü vardır. Özellik bakımından birbirinden ayrılan bu tohumların hepsi kendi şartlarına göre dikilir. Soğuktan çok çabuk zarar gören kabaklar 0 C sıcaklıkta üşüme şoku yaşar. Yine fazla kumlu ve ağır toprak sakız kabağı için uygun değildir. Organik maddeler bakımından zengin orta yapılı toprakta rahatlıkla yetişir.
Sakız Kabağı Tohumu Fiyatları
İnsan sağlığının vazgeçilmez besinlerinden biri olan kabak yüksek lifli yapısıyla mideyi ve bağırsakları destekler. İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde kollajen oluşumunda etkin rol oynar. Antioksidan bakımından zengin olan bu sebze kanser oluşumunu önler. Vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenleyerek Tip 2 diyabeti engeller. Yüksek demir sayesinde yüksek enerji sunar. Protein bakımından zengin olan sakız kabağı böbrek fonksiyonlarını da düzenler. Sakız kabağı tohumu fiyatları kalite ve özellik bakımından farklı seçenekler sunar. Yazlık küçük kabaklar, kışlık iri kabaklar tohum olarak birbirinden ayrılır. Ekilecek miktarda fiyatların belirlenmesinde dikkat edilen bir konudur. Dikeceğiniz tarla ya da alanın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak alacağınız tohum miktarını belirleyebilirsiniz. Küçük bir saksı için daha az miktarda tohum yeterli olacaktır.
Sakız Kabağı Tohumu Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Birden fazla yenebilir çeşidi olan kabak dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilir. Olgun hale gelen kabak bitkisinin ortası yarılır ve tohumlar buradan çıkarılır. Verimli bir hasat elde etmek için toprak özelliklerine hakim olmanız gerekir. Aşırı soğuk ve nemli bölgelerde kabak yetiştirmek imkansızdır. Sakız kabağı almadan önce bölgenizin iklim özelliklerini öğrenmek size yol gösterecektir.İklim koşulları uygunsa toprağın kalitesini belirlemek ikinci adımdır. Ardından kabak tohumu seçmeye başlayabilirsiniz. Beyaz sakız kabağı tohumu 10 gr ile evinizde kendi sebzenizi yetiştirebilirsiniz. Tohumları aldıktan sonra bir süre nemli bir bez arasında çimlendirerek dikebilirsiniz. Sulama işlemi esnasında yapraklara su değdirmemeye özen göstermeniz gerekir. Sakız kabağı tohumu 10 adet alarak bahçenizi de değerlendirebilirsiniz. Gerekli iklim koşulları, toprak ve nemlilik sağlandıktan sonra sakız kabağı tohumunu edinerek yemekleriniz için gereken sebzeyi daha doğal yollardan elde edebilirsiniz.