Saksafon
1840 yılında Adolphe Sax tarafından icat edilen, ismini de ondan alan Saksafon, batı müziğinin temsili aletleri arasında gelir. Evrensel bir değer olan müziğin etkisiyle tüm kültürlerde yerini alan, üstelik çok da ilgi gören müzik aletleri arasında yer alır. Tek telli sazlar arasında yer alır ve bu anlamda tıpkı doğu kültüründeki klasik sazlar gibi akort olur. Tıpkı klarnet ve flüt gibi nefesli çalgılar grubunda yer alır fakat ağız kısmında bulunan kamışla ses çıkarır. S şeklinde büklümlü yapısıyla, obuan gibi sesi harman eden kıvrıklığı kazanır. Tek başına çok güçlü bir performansın sahibi olabildiği gibi farklı kültürlere has çalgılarla da harika bir uyum sergiler. Kendi kültüründe klasik müziğin olduğu her yerde mutlaka bulunur. Mekanlarda, sokaklarda, evlerde, kısacası her yerde popüler kültürün favori çalgıları arasına dahil olur. Farklı kültürlerde ise marjinal deneyimlere yelken açan farklı mekanların en çok rağbet gören müzik türleri arasında yer alır. Kimileri dinlemekten hoşlanır, kimileri orijinal mekan aksesuarları arasına dahil eder. Sanatkarı içinse yemel yaşam stilini oluşturan eşsiz bir yol arkadaşına dönüşür.
Saksafon Modelleri ve Özellikleri
Müzik dünyasına katılımı bando müzik ile gerçekleşmiş olsa da önce caz ve pop, ardından tüm müzik türlerinin içine dahil olan saksafonların yaygın bir hayran kitlesi bulunur. Hatta giderek her yaş grubundan dinleyicisine kendini sevdirdiğini, pek çoğununsa çalgı aleti haline geldiğini görebilmek mümkün olur. Gerek saksafon üreticileri, gerekse usta neferler tarafından iki farklı sınıflamaya tabii tutulan saksafon türleri, bu anlamda başlangıç seviyesi ve profesyonel saksafonlar olarak ikiye ayrılır. Tabii daha az nefes gerektiren başlangıç seviye saksafonlar ve güçlü nefes gerektiren profesyoneller sınıfında pek çok model bulunur. Bunlar içerisinde en yaygın kullanım alanına sahip olanları tenor, alto ve soprano saksafon çeşitleri oluşturur. Tenor kalın ses, soprano ince ses, alto ise orta sesler grubunda yer alır. En geniş delik büyüklüklerine sahip olan soprano saksafon, boyut olarak en küçük üçüncü saksafon olarak tanınır. Bu arada çalma ve kullanım konusunda da çeşitlerin en zor üçüncü üyesi olarak nitelendirilir. Ağırlıklı olarak jazz müzikte kullanılsa da sanatçısının yaratıcılığı sayesinde her kılığa girebilir. Ağırlıklı olarak pirinç malzeme üzerine altın veya gümüş kaplamadan üretilen saksafonlar arasında genel olarak kullanımı en yaygın olanı alto saksafon olarak bilinir. Ağırlıklı olarak klasik batı müziğinde tercih edilir. Fakat farklı müzik türlerinin hem solo hem grup ve orkestra çalgıları arasına dahil olmayı başarır. Özellikle de popüler müzikte kendine sıklıkla yer bulur. Boyut ölçüleri olarak tenor ve soprano arasında yer alır ve az nefes gerektiren saksafon çözümlerinden birini oluşturur. Bu anlamda hem başlangıç seviyesi sanatçı adayları hem de yoğun biçimde saksafon çalan profesyoneller tarafından tercih edilir. Büyüklük olarak orta düzey saksafon modelleri arasında yer alan tenor saksafon ise alto ve sopranoya göre daha büyük ağızlık tasarımı sayesinde ilgi görür. Hem geniş ağızlık aparatları hem ses rengi sayesinde caz müzik başta olmak üzere motiveye teşvik eden tüm karakteristik müzik dallarında kullanımı yeğlenir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğan bir diğer saksafon model sınıflaması ise teknik bağlamda gerçekleşir. Kullanım usulüne göre klasik saksafon ve elektronik saksafon olarak ayrışan model serilerinin tamamının herkese bir saksafon sunabilecek geniş bir model yelpazesi barındırdığını belirtmek gerekir.
Saksafon Fiyatları
Geniş bir model yelpazesi ile kullanıcı beğenisine sunulan saksafon türlerinin her biri farklı özellikler sergiler. Alımlarınız sırasında ödemeniz gereken ücretler de öncelikli olarak saksafon özellikleri etrafında şekillenir. Farklı büyüklükler, ses renkleri ve yapısal özelliklerle tasarlanan saksafonların her biri farklı fiyat değerlerine sahip olur. Aynı şekilde teknik özellikleri bakımından farklı olan klasik ve elektronik saksafonlar da birbirinden farklı fiyat etiketleri taşır. Saksafon fiyatları üzerinde etkili olan diğer unsuru üretici markalar ve firmalar arasında değişen satış politikaları oluşturur. Her marka kendi içinde farklı satış politikaları benimser ve kendi ürününe layık gördüğü bir fiyat değeri olur. Bu da benzer özellikler sergileyen saksafon modellerine farklı fiyatlarla denk gelmeniz sonucunu doğurur. Bununla beraber saksafon dendiğinde tüm dünyanın aklına gelen, marka bilinirliği yüksek markaların ürünlerinin daha yüksek değerlerle satışa sunulabileceğini de belirtmek gerekir. Öte yandan satış noktaları arasında değişen fiyat değerleri beğendiğiniz saksafona farklı fiyatlarla sahip olabilme fırsatı sunarak avantaj sağlar. Fiyat araştırmalarınız için pratik fiyat araştırma sitesi Cimri.com’u tercih etmekse en yüksek kar oranına saniyeler içinde erişmenizi mümkün kılar.
Saksafon Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Neredeyse tüm müzik aletleri farklı büyüklüklerde üretilir ve bu anlamda farklı yaş ve farklı fiziksel özelliklere sahip kullanıcılara hitap eder. Saksafonlar da aynı şekilde farklı boyut ölçüleri ile karşınıza çıkar.. Saksafon modelleri, farklı boyutları ile aynı zamanda farklı ses renkleri sunar. Bu nedenle alımlarınız sırasında yalnızca büyüklük detayına değil, aynı zamanda çıkardığı ses türü ve kullanım detaylarına da dikkat etmeniz gerekir. Bunun için öncelikli olarak yapmanız gereken, tam olarak ne istediğinizi belirledikten sonra ürün özelliklerini detaylı biçimde incelemek olur. Örneğin, kolay kullanım ve taşıma imkanı sunan bir mini saksafon sahibi olmak istiyorsanız, alto saksafon modellerine göz atabilirsiniz. Fakat mini saksafon modelinize kavuşurken aynı zamanda orta düzey ses rengine sahip bir saksafon modeline erişmiş olduğunuzu belirtmek gerekir. Elektronik ve klasik saksafonlar arasından seçim yaparken dikkat etmeniz gereken diğer unsuru ise tasarım detayı oluşturur. Sarı rengiyle öne çıkan modeller ve gümüş rengin asaletini taşıyan modeller arasından yapacağınız seçimin göz zevkinize uygun olmasına özen göstermek önem taşır.