Sazan Olta Takımı
Sazan balıkçılığı, avcılık ve mutfak için Türkiye’nin en büyük balıkçılık türlerinden biridir. Türkiye’de oldukça yaygın bulunan sazan balığı, avlaması basit bir tür değildir. Oldukça kurnaz olan bu canlılar, ses ve renk gibi etmenlerden kolay etkilenip kaçmaları sebebiyle avlanırken iyi kamufle ve sessiz bir ortam gereklidir. Uzun süreli bir balıkçılık türü olan sazan balıkçılığı için olta takımı gibi temel eşyaların yanında çadır, uyku tulumu, çizme, yemek teknesi, mutfak eşyası gibi temel ihtiyaçlara sahip olmanız av sürenizin daha kaliteli geçmesini sağlayacaktır. Bunların yanı sıra yakalaması oldukça meşakkatli olan bu balıkları avlamak için iyi bir sazan olta takımına sahip olmanız size büyük başarı getirecektir. Sazan olta takımı, sazan balığı avlamak için kullanılan olta takımının genel ismidir. İçerisinde bulunan olta, misina, iğne ve makineden oluşan düzeneği kapsar. Bu içerik farklı avlama tekniklerine göre değişip çeşitlenir.
Sazan Olta Takımı Çeşitleri
Sazan olta takımları, kullandığınız tekniğe ve av yaptığınız mekana göre değişim gösterir. Avcılığı açık denizde değil de kıyıda yapıyorsanız surf olta takımı, açık denizde tekne ve bot ile avcılık yapıyorsanız daha güçlü ve dayanıklı olan tekne olta takımı, at çek avcılığı yapmak istiyorsanız spin adı verilen olta takımı kullanabilirsiniz. Sazan avcılığında, teknik olarak şamandıralı ve dip sazan avcılığı olarak iki farklı avlanma tekniği vardır. Şamandıralı sazan avcılığında genellikle tercihen 300-330 cm uzunluklarında kamış, olta makinesi, 0.30 mm kalınlıkta misina kullanılır. Dip sazan avcılığında ise parçalı 360-490 cm uzunlukları arasında kamış, çift katmanlı olta motoru ve 0.35-0.40 mm kalınlıklarında bir misina tercih edilir. Tüm bu parçaları ayrı ayrı alabileceğiniz gibi sazan avcılığı için ihtiyacınız olan birçok malzemeyi bir arada bulabileceğiniz sazan tam takım olta takımı da edinebilirsiniz. Sazan avcılığı ve kamışlarda önemli bir nokta da, olta ile hangi ağırlıktaki yemlerin atılabildiğini gösteren librelerdir. Sazan balığı ile mücadelede, kamış ve atılan etkili atışlar size avcılıkta üstünlük kazandırır. Sazan balığı avcılığında, 3.50 libre ile yani 90-100 gram yem atabilen bir kamış tercihler arasındadır. Bu balıkçılık türünde önemli diğer bir husus da, kamışta kullanılan halka biçimde porselenlerdir. Bu porselenlerin sayısı, çaplarının büyüklüğü, üretim malzemesi gibi etkenler kamışın dayanıklılığı ve hassaslığı üzerinde etkilidir. Etkin bir avlanma yapmak için yapılan avcılığa ve tekniğe uygun porselen tercih edilmelidir. Porselenlerin hasar almasına karşı yedek parçası bulunan bir ürün tercih edebilirsiniz. Sazan balıkçılığında ve özellikle tatlı su balıkçılığında kullanılan ekipmanlardan biri de şamandıradır. Sazan avcılığında, hazır olta takımı şamandıralı sistemi, kullanıcının derinlik ayarı yapmasıyla kullanılır. Hazır ve kullanılması kolaydır. Genellikle daha az zahmetle sazan avcılığı yapmak isteyenler tarafından bu sistem tercih edilir. Dip sazan avcılığı yapmak isteyenler ise olta olarak, iğneli yemli dip oltası tercih edebilirler. Dip takımının iğnelerine hamur, mısır, solucan gibi yemler koyarak bu yöntemle de rahatlıkla sazan avcılığı yapabilirsiniz.
Sazan Olta Takımı Fiyatları
Sazan olta takımı fiyatları; yapıldığı malzemeye, kullanıldığı yer ve tekniğe göre farklılık göstermektedir. Örneğin turfe adı verilen ağır balık çekmekte de kullanılan daha yüksek standartlara sahip oltalar, diğer oltalara oranla fiyatları daha yüksektir. Avlanma tekniklerindeki farklılıklar ve bu yerlerde kullanılan farklı olta takımları, oltalarda kullanılan malzeme niteliği ile sayısı da fiyat değişimlerinde etkilidir. Karbon kamışından üretilmiş 4 iğneli yaylı dip oltası, 2 iğneli fiber kamışlı dip oltasının fiyatından daha yüksektir. Olta fiyatlarına etki eden diğer bir husus da kamışın üzerinde bulunan porselenlerdir. Porselen sayısı, çapı, üretildiği madde gibi unsurlar oltanın fiyatında değişimlere sebep verir. Silikon kürbür maddesinden yapılmış olan bir porselen, alkonit maddesinden yapılmış porselene göre daha yüksek fiyatlıdır. Aynı şekilde kamışta bulunan halka sayısı ile fiyat artışı da doğru orantılıdır. Sazan olta takımında kullanılan makineler atar, bilye, sarım kapasitesi ve ağırlık gibi unsurlara göre fiyat aralığı değişir. Sarım gücü ve bilye sayısı arttıkça fiyatı da yukarı yönlü değişim gösterir.
Sazan Olta Takımı Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmelidir?
Sazan olta kamışı tip olarak parçalı ya da teleskobik olabilir. Balıkçılar tarafından genellikle üç parçalı kamış seçilse de araba, toplu taşıma gibi araçlarda yer kaplama sorunu varsa teleskobik kamış tercih edilebilir. Boy olarak da sazan avcılığı için 360-390 cm arası kamışlar kullanılabilir. Sazan avı olta takımı alırken dikkat etmeniz gereken diğer husus ise kamışın cinsidir. Uygun fiyatlı ve doğa koşullarına daha dayanıklı kamış istiyorsanız fiber kamış tercih edebilirseniz. Fiber kamıştan daha esnek ve hafif bir kamış kullanmak istiyorsanız karbon kamışa yönelebilirsiniz. Karbon kamış özellik olarak fiber kamışın ağırlığı ve sığlığı yanında çok daha esnek ve hafiftir. Eğer ilk kez avcılık yapacaksanız sazan hazır olta takımını kullanmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Böylelikle kurulum ve satın alma aşamalarında daha rahat edebilirsiniz. Ülkemizde yasal olarak amatörlere beş adet ve en az 40 cm uzunluğunda sazan avcılığına izin verilmektedir. Avcılık sırasında 4 adet olta takımı kullanabilir ve her oltanın ucuna üç adet iğne takabilirsiniz. Amatör balıkçılar bu bilgiler doğrultusunda takım ve iğne alabilirler.