Sebze Toprağı
Sebze toprağı sebzelerin yetiştirilmesi için özel olarak harmanlanmış farklı uygulamalardan geçirilmiş toprak çeşididir. Bir sebze bahçesi için gerekli olan birkaç özellik vardır. Sebze bahçesinin verimli ürün verebilmesi için toprağın sıcak olması gerekir. Nemli ve süzek yapıda olması toprağın performansını artıracaktır. Gevşek yapıda ve derin toprak yapısına sahip olmalıdır. Toprağın yumuşak yapıda olması önemlidir. Toprağın verimli olması için besin yönünden zengin olması gerekir. Sebze toprağı kadar sebze bahçesinin de yerinin önemi oldukça büyüktür. Bulunulan bölgenin iklim ve toprak koşulları ekonomik faktörleri sebze bahçesinin seçiminde etkili rol oynar. Sebze bahçesinin ekolojik faktörlerine dikkat etmek gerekir, suya yakın olması gerekir. Pazara, yerleşim merkezlerine ve yol kenarlarına yakın olması önemlidir. Köylere yakın olmalıdır. Fabrikalara yakın kurulması fabrikadan çıkan zehirli gazların ve havayı kirleten atıklarından dolayı tehlikeli sonuçlar doğurur. Kredi imkanı bulunan yerlerde korunması avantaj sağlar. Sebze toprağından en çok verimi almak için bu faktörler göz önünde bulundurularak seçim ona uygun şekilde yapılmalıdır.
Sebze Toprağı Çeşitleri
Sebze toprağı özellikleri ekolojik yapıya, iklimlere, sulak alanlara, kullanıcının toprağı işleme becerisine göre değişkenlik gösterir. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak topraktan en verimli sebzeye hasat edebilmek için emek gücü ve beceri gerekir. İdeal bir sebze bahçesi için ideal bir toprağın olması önemlidir. Bol ışık alan, yağışı orantılı alan, ılıman sıcaklıklara sahip olan, %60-80 civarında nem yoğunluğuna sahip olan, kuru sıcak veya serin az rüzgar esen fakat havalanabilen yerler sebze toprağı üretiminde oldukça verim sağlayan yerlerdir. İklim kullanıcıların değişimine bağlı olmayan bir hava olayı olduğu için iklimine uygun bölgelerde sebze üretimini yapmak daha doğru olur. İklim uygunsa Toprak verimliliği de üretime ve üretimden verim almaya uygundur. Üretime başlanmadan önce toprak iyi seçilmeli sonradan ıslahı kolay olan topraklar tercih edilir. İdeal sebze bahçesi toprağındaki sıcak, biraz nemli, derin ve gevşek yumuşak besin değerlenince zengin olması giden bir sebze bahçesinde bulunması gereken özelliklerdendir. Sebze bahçelerinde verimli sebze toprağı sıkıştırılmış olmalıdır. Uygun toprak koşullarına sahip olan bölgelerde su sebzeler için can olan bir ihtiyaçtır. Sebzeler %85 oranında su içeren yiyecekler olduğundan kısa sürede yetişmesi için toprağa yeterli miktarda suyun verilmiş olması gerekir. Suyun azalması ya da ihtiyaç duyulan zamanlarda verilmemesi kalitesinin iyi olmaması verimi büyük ölçüde düşürür ve sebzecilikte alınan performans alt seviyelere düşer. Bu sebeple taşıma maliyetlerde göz önünde alınarak suya yakın yerler tercih edilmesi gerekir. Göl kenarı göl nehir veya sulama kanallarına yakın olması sebze bahçelerinin verimliliğini daha çok artırır. Sebze bahçelerinin pazar yerlerine yakın yerlerde kurulması ürün hasat edildikten sonra taşıma maliyeti en aza indirilerek satış noktasına ulaştırılır. Sebzecilik ülkemizde çok yaygın üretim sektörü olduğundan sebze bahçelerinin köylere yakın yerlerde olması işin yoğun olduğu dönemlerde işi bilen ucuza çalışan işçi bulmak daha kolay olur. Sebze bahçeleri için gerekli olan hayvansal gübreler köy alanlarında çoklukla bulunduğu için köylere yakın olan sebze bahçelerinde daha az maliyetle sebzeler için gübre kullanılır.
Sebze Toprağı Fiyatları
Sebze toprağı fiyatları bütün koşullarına göre bölgelere göre ve satıcısına göre değişkenlik gösterir. Verimli toprak satın almak ürünün verimliliğini etkilediğinden bakımı ve fırsatı oldukça önemlidir. Sulak arazilerin toprakları daha verimli olduğundan bu bölgelerden toprak seçmek daha da doğru olur. Sebze bahçeleri sebze üretiminde oldukça önemli olan yerlerdir. Şehirlere ve köylere yakın olarak kurulan sebze bahçeleri insanlardan ve hayvanlardan gelebilecek zararları önlemek için kenarının koruma altına alması şarttır. Çevreleyen çitler fiyatı uygun olmalı hayvanlara ve çeşitli zararlı varlıklara karşı koruyucu özellikli olmalıdır. Çevrede kullanılan çiçekler bitkilere zarar vermemeli ve rüzgara karşı dayanıklı yapıda olmalı, havalandırma sisteminin iyi olması önemlidir. Çevrede kullanılan çitler yapay ve doğal olarak iki kısma ayrılır. Doğal olan çitler bitkilerle yapılan çitlerdir. Dikenli ve sıklaçlı, kuvvetli olup sebzelere zarar vermemesi gerekir. Böceklere karşı barınaklı olup kışın toprağı sıkı tutması gerekir. Çit bitkisi olarak mimoza, limon, acıbadem, defne, ladin ve gürgen kullanılır. Yapay çitler ise duvar, tel ile yapılır.
Sebze Toprağı Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Sebze toprağı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus verimli toprak seçiminde bulunmak olur Toprağın mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin olması gerekir. Üzerinde yetiştirilmesi gereken sebzelerin mevsim koşullarına ortak koşullarına uygun bir şekilde üretilebilecek bir kapasiteye sahip olması gerekir. Sebze toprağı blok makinesi ile hızlı bir şekilde toprak bloğu yapar. Birkaç dakika içerisinde toprağa sıkı şekilde paketler zamandan tasarruf sağlar. Kullanımı oldukça kolaydır saksı toprağını blok halinde sıkıştırır. Çakıl taşları ile birlikte gelerek tohumlar için delik açar. Sebze toprağı paslanmaz çelikten oluşan sebze toprağı blok makinesi zaman tasarrufu sağlayarak kullanıcılara destek olur. Sebze toprağı çelik yapısı ile blok makinesini daha sağlam ve uzun süreli kullanım imkanı sunar. En verimli topraklardan en iyi sebzeleri üretmek için toprağın bakımının iyi yapılması ve ortam şartlarının iyi seçilmiş olması gerekir. Sebze toprağı fiyatları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için Cimri.com adresi ziyaret edilir.