
Powermaster 3 Çipli Mavi Dış Mekan Silikonlu 60 Led 5 m Şerit Led
204,00 TL

256,04 TL

563,90 TL

204,00 TL
256,04 TL
563,90 TL
64,00 TL
84,57 TL
268,90 TL
175,50 TL
24,13 TL
23,64 TL
23,80 TL
541,94 TL
162,99 TL
399,00 TL
48,20 TL
27,09 TL
430,00 TL
293,33 TL
295,00 TL
511,76 TL
511,76 TL
325,00 TL
325,00 TL
511,76 TL
290,00 TL
624,00 TL
272,08 TL
259,90 TL
695,97 TL
465,69 TL
1.081,82 TL
1.081,82 TL
1.191,99 TL
1.394,26 TL
679,41 TL
575,00 TL
323,27 TL
657,68 TL
256,60 TL
Evlerde, iş yerlerinde, açık alanlarda ve daha pek çok alanda ışık kullanılır. Doğru ışık seçimi görünüm ve kullanımı doğrudan etkiler. Aydınlatmanın rengi, parlaklığı ve yerleşimi ortamı daha işlevsel ve daha estetik hale getirebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte aydınlatma sistemlerinin de değiştiğini görebilirsiniz. LED teknolojisi, düşük enerji tüketimi ve farklı tasarım imkanları ile en çok tercih edilen aydınlatma çözümlerinden biri. Özellikle şerit LED’ler esnek yapısı sayesinde birçok alanda kullanılır. Bunlar arasında silikon kaplamalı modeller var. Dayanıklılık açısından öne çıkıyor. Peki, silikonlu şerit LED nedir ve ne gibi avantajlar sunar. Cimri’de ilerlemeye devam ederek sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. LED kullanımında adaptöre de ihtiyaç duyabilir. 12 volt adaptör çeşitlerine bir göz atabilirsiniz.
Silikonlu LED, şerit LED’in dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirilmiş halidir. Üzerinde ince bir silikon tabakası bulunur. Bu tabaka LED’i suya ve toza karşı korur. Özellikle nemli ve tozlu ortamlarda daha uzun ömürlü olur. Standart şerit LED açıkta olduğu için zamanla dış etkenlerden zarar görebilir. Silikon kaplama LED’in yüzeyini kapatarak bu riskleri azaltır. Dış mekanda kullanılan şerit LED genellikle silikon kaplamalı olur. Çeşitli durumlara karşı koruma sağlar. İç mekanda da tercih edilir. Silikon tabaka LED’in ışık kalitesini etkilemez. Şeffaf bir yapısı vardır.
Kullanım amacına göre farklı renklerde, voltaj seçeneklerinde ve çip yapılarında silikonlu şerit LED modelleri mevcut. Seçim yaparken ihtiyaca uygun olan modeli belirlemek iyi olur. Aşağıdaki maddelere göz atarak kapsamlı bir araştırma yapabilirsiniz.
Silikonlu şerit LED düşük voltajla çalışan esnek aydınlatma sistemleridir. Üzerinde küçük LED çipleri bulunur. Bu çipler belirli bir voltaj ile enerji aldığında ışık yayar. Şerit halinde olması sayesinde istenilen uzunlukta kullanılabilir. Elektrik bağlantısı için bir adaptöre ihtiyaç duyar. Voltajı doğrudan şebekeden almak yerine uygun bir güç kaynağı ile belirlenen seviyeye düşürmek gerekir. Bağlantı yapılırken önce şerit LED’in ne kadar uzunlukta kullanılacağı belirlenir. Güç kaynağı ile bağlantı sağlandıktan sonra LED çalışır. Ama uzun metrajlı bir kullanım planlanıyorsa, her iki ucundan da enerji verilmesi gerekebilir. Aksi halde şerit boyunca voltaj düşüşü yaşanır ve ışık şiddeti azalır. Kontrol sistemleri LED’in türüne göre değişir. Tek renkli modeller sadece açma kapatma ve parlaklık ayarı ile kontrol edilir. RGB modellerde ise renk değiştirme özelliği bulunur. Bu tür LED modelleri için kumanda gerekir. Kumanda, belirli bir mesafeden LED rengini değiştirmeye yarar. Wi-Fi ve Bluetooth destekli sistemler ise telefon uygulamaları üzerinden kontrol edilebilir.
Şerit LED çeşitlerinin doğru çalışması için uygun adaptör seçmek gerekir. Adaptör LED’e gereken enerjiyi sağlar ve voltajı dengeler. Seçim yaparken LED’in toplam güç tüketimi hesaplanır. Her şerit LED’in metre başına belirli bir watt değeri vardır. Güç yetersiz kalırsa LED tam parlaklıkta çalışmaz. Voltaj uyumsuzluğu ciddi sorunlara yol açar. 12V LED’e 24V adaptör bağlanırsa LED’ fazla voltajdan dolayı zarar görür. Hatta yanabilir. Voltajın doğru olması kadar sabit olması da önemli. Düşük kaliteli adaptörler voltajı dalgalı verebilir. Bu durum LED’in ömrünü kısaltır ve zamanla arızalara neden olur. Adaptörde ısınma sorunu yaygın bir durumdur. Uzun süre çalıştığında adaptör biraz ısınır. Ancak aşırı sıcaklık ciddi bir sorun olabilir. Eğer adaptör fazla ısınıyorsa, ya kapasitesinin üstünde yükleniyordur ya da havalandırması yetersizdir. Gücü zorlayan bir adaptör normalden daha fazla enerji harcar ve ısındıkça verimi düşer.
Silikonlu şerit LED çeşitleri dayanıklı yapısı sayesinde birçok alanda kullanılır. Ev dekorasyonunda sık tercih edilir. Mutfakta tezgah altı aydınlatmalarında, banyoda nemden etkilenmeyen ışık çözümlerinde, salonda ambiyans oluşturmak için ve yatak odasında loş bir ışık kaynağı olarak kullanılabilir. Esnek yapısı sayesinde dolap içlerine, duvarlara ve tavan kenarlarına monte edilebilir. Dış mekanlarda da oldukça işlevseldir. Bahçelerde yürüyüş yollarının kenarlarına, çardaklara ve duvarlara monte edilebilir. Suya dayanıklı modeller yağmur ve neme karşı daha uzun ömürlü olur. Balkon ve teras gibi alanlarda da dekoratif aydınlatma için kullanılabilir. Ticari alanlarda vitrin aydınlatmalarında, mağaza içi dekorasyonda ve kafelerde kullanılır. Renk değiştirebilen RGB modeller özellikle restoran ve eğlence mekanlarında sık görülür. Tabela ve reklam panolarında da kullanılır. Parlak ve uzun ömürlü olduğu için dikkat çekici bir aydınlatma sağlar. Araç içi ve dışı aydınlatmalarda da kullanımı yaygın. Araç içi dekorasyonunda tavan, torpido ve kapı içlerinde loş bir ışık kaynağı olarak tercih edilir.
Şerit LED’in aydınlatma gücü çip sayısına ve ışık şiddetine bağlıdır. Tek çipli modeller daha az ışık verir. Üç çipli olanlar daha parlaktır. Watt değeri yüksek olan modeller daha güçlü bir ışık kaynağıdır. Ayrıca LED’in rengi de önemli. Beyaz ve günışığı tonları daha fazla aydınlatır. Sarı ve renkli LED modelleri daha dekoratif bir etki yaratır. Kullanım amacına göre seçim yapmak gerekir. Eğer geniş bir alan aydınlatılacak ise daha yüksek lümen değerine sahip bir model tercih edilmelidir.
Şerit LED klasik ampullere göre daha az enerji tüketir. Watt değeri düşük olduğu için elektrik faturasında büyük bir artışa neden olmaz. Ancak uzun metrajlı kullanımda toplam tüketim artar. Örneğin, bir metre LED 12W harcıyorsa, 5 metre kullanıldığında 60W tüketir. LED’in verimli çalışması için doğru adaptör kullanmak gerekir. Düşük kaliteli adaptörler fazla enerji harcayarak gereksiz tüketim yaratabilir.
Silikon kaplama şerit, LED’i suya karşı korur. Ama tamamen su geçirmez olup olmadığı koruma seviyesine bağlıdır. IP65 korumaya sahip modeller su sıçramalarına dayanıklıdır ama tamamen suya daldırılmamalı. IP67 ve IP68 seviyesinde olanlar ise daha dayanıklıdır ve kısa süreli su temasına karşı koruma sağlar. Eğer dış mekanda ve suya yakın bir alanda kullanılacaksa suya dayanıklılık seviyesi kontrol edilmeli.
Şerit LED belirli noktalardan kesilebilir. Üzerinde kesilecek noktalar fark edilebilir. Sadece bu noktalardan kesilirse LED çalışmaya devam eder. Kestikten sonra bağlantı yapmak için lehimleme seti ya da özel konnektörler kullanılır. Ama kesilen uç açık bırakılırsa LED çalışmaz ve zarar görebilir. Suya dayanıklı bir model kesildiyse bağlantı noktası iyi yalıtılmalıdır. Aksi takdirde silikon kaplamanın sağladığı koruma kaybolur.
Silikonlu şerit LED lehimleme kesilmiş ve kopmuş LED şeritlerini tekrar birleştirmek için yapılan bir bağlantı işlemidir. Şerit LED belirli noktalardan kesilebilir. Kesildikten sonra tekrar kullanılabilmesi için bağlantı uçlarının birleştirilmesi gerekir. Bunu yapmak için lehimleme yöntemi kullanılır. Öncelikle şerit LED’in üzerindeki silikon kaplama dikkatlice açılır. Bunu yapmak için maket bıçağı veya keskin bir alet kullanılabilir. Açılan yüzeyde bakır bağlantı noktaları ortaya çıkar. Bu noktalara ince bir tabaka lehim teli sürülerek yüzey hazırlanır. Daha sonra bağlanacak olan iki uç bir araya getirilir. Lehimi havya yardımı ile eritilerek bağlantı sağlanır. Lehimleme işlemi sırasında fazla ısı uygulamamak gerekir. Lehimleme tamamlandıktan sonra bağlantının sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Şerit LED çalıştırılır ve ışığın kesintisiz yanıp yanmadığına bakılır. Eğer ışık titriyorsa veya hiç yanmıyorsa bağlantı noktaları tekrar kontrol edilmelidir. Son olarak lehim yapılan bölge tekrar yalıtılmalıdır.
Silikonlu şerit LED alacaksanız ve fiyatlar biraz karışık gibi. Burada Cimri rehberliğinden yararlanmak pek çok avantaj sağlar. Bir sürü farklı marka model ve satıcı var. Hangisi daha uygun, hangisi daha kaliteli Cimri’de öğrenebilirsiniz. Farklı satıcıların hepsini tek bir yerde topladığı için siz de rahat rahat karşılaştırma yapabilirsiniz. Üstelik başkalarının ne düşündüğünü de görebilirsiniz. Yorumları okuyarak ürün hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece hem cebinizi koruyabilirsiniz hem de doğru kararı verebilirsiniz. Cimri’de silikonlu şerit LED fiyatları kapsamında araştırma yapmak çok kolay.