
EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi Toz 10 kg + 1 Litre Sıvı Organik Gübre
949,90 TL

3.213,77 TL

949,90 TL
3.213,77 TL
685,67 TL
707,13 TL
729,00 TL
175,84 TL
199,59 TL
977,45 TL
900,00 TL
250,00 TL
124,99 TL
124,80 TL
1.250,90 TL
784,00 TL
136,21 TL
645,90 TL
1.386,00 TL
259,08 TL
150,00 TL
164,69 TL
500,00 TL
Gübreler, bitkilerin yetişmesinde gerekli olan bütün besinleri sağlar. Organik ve kimyasal olarak üretilirler. Gübrenin sağlıklı ve en verimli türü olan organik solucan gübresi verimliliği en yüksek seviyeye çıkarır. "vermicompost" veya "vermicasting" adıyla da bilinen solucan gübresi kullanım alanları meyve ve sebze yetiştirmekte, tarla, bahçelerde, saksı çiçeklerinde, iç mekan ve dış mekan bitkilerinde, seralarda kısacası her türlü bitki ve tarım için kullanılabilir. Ülkemizde üretimi yasal izinler alınarak yapılır. Katı ve sıvı formlarda üretilirler. Sıvı olan şekli, katı olarak elde edilen maddenin sıvılaştırılıp süzülmesiyle elde edilir.
Solucanların dayanıklı yapılarından faydalanılarak üretilen solucan gübresinin üretimi uzun zaman ve yoğun emek gerektirir. Solucanların yaşayıp beslenebilecekleri uygun ortam oluşturulmasıyla solucan gübresi elde edilir. Bu gübre türünün içeriğinde mantar ve bakteriler bulunur. Üretiminde kullanılan solucanın türüne bağlı olarak PH değerleri 5 ile 9 arasında değişiklik gösterir. PH değeri nötre yakın olan gübrelerde verimlilik oranı daha yüksek olur. Toprağa karıştıktan sonra etkisini 3 veya 5 yıl kadar korur. Kırmızı Kaliforniya solucanlarından üretilen kompost halindeki gübre, bitkiler için son derece verimli olan çeşididir.
Farklı sitelerdeki solucan gübresi fiyatlarını Cimri sistemini kullanarak bir arada görebilirsiniz. Fiyatları karşılaştırarak bütçenize uygun ürünü kolayca bulup ilgili siteden alışverişinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Farklı ürünler için gübre kategorisini de ziyaret edebilirsiniz.
Tarımsal üretimde, tarla ve seralarda, saksı çiçekleri ve bahçe işlerinde kolayca kullanılan gübredir. Solucanların birden fazla türü olmasına rağmen kompost şeklinde üretilmesi için belirli solucan türleri kullanılır. Genel olarak katı ve sıvı olarak satışa sunulur. Diğer türlere göre daha dayanıklı ve çok hızlı çoğalıp normalden fazla gübre üretebildiğinden Kırmızı Kaliforniya Solucanı en çok tercih edilen türler arasında yer alır. Diğer türlere göre daha küçük ve zayıf olmalarına rağmen hareket kabiliyetleri fazladır. Daha çok beslenerek üretimi artırırlar. Çift cinsiyetlidirler. 10 haftada büyüyerek çoğalıp üreyecek hale gelirler. 2000 Kaliforniya solucanı bir günde bir kilo gübre üretir. Kağıt, talaş, yumurta kabuğu, sebze ve meyve artıkları gibi malzemelerin kompost yapılmış şekliyle beslenirler. Bu yöntemle elde edilen madde granül gübre haline getirilebilir.
Bakımları ve beslenmeleri kolay olduğundan üretim maliyeti düşüktür. Uygun ortam oluşturulduğunda kırk gün içerisinde sayıları ikiye katlanır. Üretimleri sırasında kimyasal bir işleme maruz kalmadıklarından çevre dostudur. Uzman kişilere ya da herhangi özel bir işleme ihtiyaç olmadan kullanılabilmesi kullanıcılar için büyük kolaylık sağlar. Solucan kompostu toprak ve ayrıştırılmış atıkları da içerir. Katı hali granül, toz, kompost olarak çeşitlendirilmiştir. Kokusuzdur. Toprağa benzer.
Toprağa karıştırılarak ya da üzerine dökülerek, sıvı olan çeşitleri suyla seyreltilerek kullanılır. Sölom sıvısı ve likit solucan gübresinin sıvı halinin 2 farklı çeşididir. Sölom sıvısı, bitkileri zararlı mikroorganizma, bakteri ve böceklerden korumak için ayrıştırılarak üretilir. Likit olan çeşidi ise üretilen malzemenin sıvılaştırılmasıyla elde edilir. Bütün gübre çeşitlerin kullanma ve saklama koşulları farklıdır. Sıvı çeşitleri ventil kapaklı olarak satışa sunulur. Bu kapak gübrenin hava almasını ve mikroorganizmaların yaşamasını sağlar. Sıvı haldeki gübrenin kokusu hissedilebilir. Katı halde olan gübreler ise kokusuzdur. Kırmızı solucan gübresi özellikleri arasında en verimli gübre türü olduğu genel kabul görür.
Her türlü tarla, bahçe, bitki ürünlerini Cimri'nin bitki kategorisi üzerinden inceleyebilir, fiyatları hakkında fikir edinebilirsiniz. Bütçenize uygun ürünleri seçerek ilgili sitelerden alışverişinizi yapabilirsiniz.
Bu gübreler katı ve sıvı formlarda lisanslı olarak üretilir. Üretimleri uygun koşullar yerine getirilerek yapılır. PH derecesi 5-9 aralığında olan toprak ile nemli ve karanlık bir ortamda kağıt, sebze ve meyve vb. atıklarla beslenerek üretilir. PH derecesi nötr olduğu takdirde en yüksek verimlilik sağlanır. Nem oranı en az %50 olan ortamlarda üretim yapılabilir. Doğal solucan gübresi üretimi için gereken sıcaklık derecesi ise 16 ila 17 derece olmalıdır. Solucanlar oksijeni vücut duvarlarından alabildikleri için bu nem oranı oldukça önem arz eder.
Üretim aşamasında amonyak ve eriyebilen tuz miktarı minimum düzeyde olmalıdır. Üretimden en yüksek verimi alabilmek için bu kriterlere dikkat etmek son derece önemlidir. Üretim birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Sıralı yığınlarda halinde, kutularda, kasalarda, zeminde, otomatik besleme yöntemiyle üretim gerçekleştirilebilir. Ayaklı kasalar, kutu ve sandıklarda üretim manuel olarak yapılır. Kapalı alanlarda, güneş ışığından korunarak, üstten beslenerek çoğaltılabilirler. Mümkün olduğunca yerlerini değiştirmemek gerekir ancak yeterli beslenemiyorlarsa yerlerini değiştirmek zorunlu hale gelebilir. Uygun koşullar oluşturulduğunda oldukça verimli sonuçlar alınır. Sıralı yığınlar şeklinde, toprak zemin üzerinde daha geniş alanlarda da üretim yapmak mümkündür. 20 -25 kilograma kadar gübre elde edilebilir.
Açık alanlarda toprak kazılıp yatak oluşturularak üretildiğinde aynı sonuçlar alınabilir. Otomatik üretim yönteminde ise sürekli akış halinde beslenerek üretilebilir. Otomatik üretim yönteminde maliyeti yüksek olmasına rağmen üretim kapasitesi de fazla olur. Büyük üretim tesislerinde 50 kilogramlık gübre hızlı bir şekilde üretilebilir. Üretim süreci sona erdiğinde üstten alta doğru kuruma başlar. Bu aşamada solucanlar daha nemli olan alt tabakalara inerler. Üretim tamamlandığında elde edilen katı veya sıvı gübreler 1 kilogram, 3 kilogram, 5 kilogram, 10 kilogram olarak paketlenip satışa sunulur.
Bütün tarım alanlarında kullanılabilir. Salon bitkilerinde, tarla, bahçe ve seralarda en çok tercih edilen, tamamen organik, toksik olmayan güçlü bir gübre türüdür. Sebze yetiştiriciliğinde kullanıldığında; %30 ila 50 arasında yüksek verim sağlar. Tohum çimlenmesinde %40 civarında artış sağlar ve tohum maliyetini önemli ölçüde düşürür. Fide dikimlerinde fide çukuruna ortalama 50 gram kadar karıştırılabilir. Fidelerin 10-15 gün erken gelişmesini sağladığından hasat da o kadar erken olur. Solucan gübresi ile beslenmiş olan sebzeler lezzetli, orijinal renkli ve aromatik olur. Sebzelerde dikim öncesinde atılması tavsiye edilir. Dikim sonrası atılacaksa, toprağın fidenin yaprak iz düşümüne denk gelen kısmına atılması gerekir.
Ağaçlarda uygulanacaksa dikim öncesi ve sonrasında yaprak iz düşümüne denk gelen kısmına uygulanmalıdır. Bağcılıkta kullanıldığında; bitki köklerinin hızlı ve sağlıklı biçimde gelişmesini sağlar. Üzümler erken hasat edildiğinden kaliteli ve orijinal ürünler elde edilmiş olur. Üzümlerin türlerine göre lezzet ve aroma kazanmasını sağlar. Patates üretiminde kullanıldığında; %40 ila 70 oranında verimi artırır. Bütün yıl boyunca toprağın besin değerini korur. %15-45 gibi yüksek oranlarda nişasta sentezlemesini artırır. Meyve üretiminde kullanıldığında; fidanların güçlü ve hızlı gelişmesini sağlar. %100 şaşırtma (transplantasyon) sağlar. Meyveler 10-15 gün kadar erken hasat edilir. Meyvelerin daha iri, aromalı ve lezzetli olmalarını sağlar. Meyveler organik, kanserojen madde içermeyen, yüksek vitaminli, besleyici değerler sahip olur. Çimlerde kullanıldığında; çimlerin hızlı büyümesini, güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar. Sararmalarına engel olur. Çimlenme verimini artırıp tohum maliyetini azaltır.
Katı ve sıvı formdaki ürünlerin kullanım şekilleri ve miktarları farklılık gösterir. Katı solucan gübresinden en iyi verimi alabilmek için toprağın birkaç santimetre altına karışmasını sağlamak yeterli olur. Solucan gübresi kullanım şekli bitkilerin dikim öncesi ve sonrasında olur. 1000 metrekarelik bir tarla için 300-400 ml. olarak uygulanır. Katı gübre kullanılacaksa 60 kilogram civarında olmalıdır. Seralarda, tohumlarda, saksı çiçekleri ve ağaçlarda sıvı gübre olarak püskürtme veya damlama yöntemiyle uygulanmalıdır. Yapraklara uygulanacaksa seyreltilerek az miktarda kullanılmadır.
Gübrenin kullanma zamanları bitkilere göre farklılık gösterir. Tahıl ürünlerinde ekimden önce, kardeşlenme döneminde ve son olarak gebelik döneminde uygulanır. Çiçeklerde dikim sırasında katı ya da granül formunda toprağa karıştırarak kullanılabilir ya da ekili olan bitkinin toprağının üzerini 1 cm kalınlığında örtecek şekilde kaplanabilir. Çiçeklerde püskürtme yöntemiyle uygulanacaksa 1 litre suya 5 ml olacak şekilde hazırlanarak kullanılmalıdır. Gübrenin sıvı hali koyu kıvamda olduğundan suyla seyreltilmeden kullanılması tavsiye edilmez. Markaların talimatlarına uygun miktarda kullanılmaya özen gösterilmelidir. Süs bitkileri için saksı harcının % 30 ya da % 40 oranında karıştırılması tavsiye edilir.
Solucan gübresi kullanım miktarı şu şekilde olmalıdır; tarla bitkileri ve hububatlarda dekar başına sıvı olarak 260-520 litre, katı olarak 100-200 kilogram. Sebze bahçeleri ve seralarda dekar başına 260-390 litre, katı olarak 100-150 kilogram. Meyve üretiminde ağaç başına sıvı olarak 13 litre, katı olarak 5 kilogram. Çiçekli bahçe bitkilerinde ve çimlerde her metrekare için sıvı olarak 1 veya 3 litre, katı olarak 0,5-1 kilogram. Çiçekli saksı bitkilerinde her saksı için sıvı olarak 1 litre, katı olarak 0,5 kilogram. Çiçeksiz saksı bitkilerinde her saksı için sıvı olarak 1 litre, katı olarak ise 0,3 kilogram civarında olmalıdır.
En büyük avantajı toprağın iyileşmesini, zengin ve verimli hale gelmesini sağlar. Bitkilerin verimliliğini artırır. Köklerine zarar vermez. Meyve, sebze gibi tarım ürünlerinin kendi tat ve kokusuyla yetişmesini sağlar. Toprak yorgunluğunu ve stresinin azalmasını sağlar. Diğer gübre çeşitlerine göre daha fazla potasyum, kalsiyum ve azot içerir. Toprağın yapısının iyileşmesini sağladığından ve azot miktarını artırdığından hava ve suyun alımını artırır. Böylece bitkinin kökü gelişir ve büyümesi hızlanmış olur. Bitki kökünün çürümesini engeller. Donma gibi hava koşullarında kökün dirençli olmasında etkili olur. Sulama nedeniyle hızlıca dağılmadığından bitkinin besini yavaş yavaş almasını sağlar. Suyu yüksek oranda tutması sayesinde erozyon riskini azaltır. Toprağın rengini koyulaştırır. Böylece toprağın daha fazla güneş almasında etkili olur.
Sıvı solucan gübresi, bitkilerin besini daha iyi almasını sağlar. Suyla karıştırılarak kullanılabilir. Vermikompost denilen topraklı katı solucan gübresi de istenildiğinde sulandırılarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan besinler suda çözündüğünden bitki besinleri doğrudan alır ve hastalıklara karşı dirençli hale gelir. Dirençli hale gelme sebebi solucanın kendisini koruyan vücut sıvısını bitkiye aktarmış olmasıdır. Ayrıca solucanların sindirim sistemleri bitkiler için enzimler ve yararlı birtakım organizmalar içerir. Bu da toprağı zenginleştirerek daha verimli olmasını sağlar. Hastalıklardan zarar gören bitkilerin iyileşmesine yardımcı olur. Toprakta bulunan çürümeye başlamış bitki parçalarını ortadan kaldırır. Bitkileri böcek ve haşerelerden korur.
Böcek ve haşerelere karşı yapılan yapay ilaçlama yöntemlerine göre daha doğal bir yöntem olduğu için bu konuda da avantaj sağlar. Sert toprakları yumuşatıp gözenekleri açar. Su ve minerallerin bitkilerin köklerine ulaşmasını sağlar. Bitkilerin içten ve dıştan sağlıklı yapıya ulaşmasını sağlar. Hassas olan bitkileri olumsuz dış etkenlere, hastalıklara karşı korur. İçeriğinde mikro ve makro besinler bulunduğundan bitkiler tarafından hızlıca emilir. Toprağa faydalı olan mikroorganizmaların artmasını sağlar.
Günümüzde organik tarımın vazgeçilmezi haline gelmiş olan solucan gübresini satın alırken bazı özelliklere dikkat etmek gerekir. Öncelikle hangi bitki için alınmak isteniyorsa ona uygun olan gübre türüne karar verilmelidir. İkinci olarak bakılması gereken en önemli özellik organik sertifikasının olup olmadığıdır. Organik sertifikasının olması ürünün doğallığı ve kalitesi hakkında güven verir. Tescil belgesi, satıcı ve etiket bilgilerinin olmasına dikkat edilmelidir. Ürünün özellikleri, etiketi dikkatle incelenmeli, içeriğinin istenilen özelliklerde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kaliteli bir marka belirlemek gerekir. Ürünü satan firmanın güvenirliği ya da marka hakkında araştırma yapılabilir. Hangi markanın alınabileceğine solucan gübresi yorumları incelenerek karar verilebilir.
Satın alınacak ürünün solucan çayı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü solucan çayının raf ömrü 2 gündür. 2 gün sonrasında patojenler üremeye başlar. Uygun şartlarda üretilen sıvı solucan gübresi katı solucan gübresinin bütün özelliklerini taşımalıdır. Kaliteli sıvı gübreler sulama sistemlerinde tıkanıklığa neden olmazlar. Sıvı formdaki gübre, koyu renkli ve kıvamı yoğun olmalıdır. Suda hemen çözünmeli kalıntı bırakmamalıdır. Satın almak için karar vermekte zorlanılıyorsa solucan gübresi kullananların deneyimlerinden ve tavsiyelerinden yararlanılabilir. Hem kullanım şekilleri hem de etkileri hakkında yararlı bilgiler edinilebilir. Kaliteli gübreler bitki gelişimini hızlandırdığı için maliyeti azaltır. Kullanılacak yere göre katı veya sıvı formlar arasından seçim yapmak gerekir. Sıvı formdaki ürünler kokulu olduğu için iç mekanlarda kullanmak için uygun olmayabilir. Katı formdaki ürünler kokusuz olduğu için tercih edilebilir.
Katı formda gübre tercih ediliyorsa paketli ve nem oranın %25'in altında olmasına dikkat edilmelidir. Sıvı formdaki gübreler çay formundakilere göre daha fazla yararlı mikroorganizma barındırır. Sıvı olan formun dayanıklılığı çay formundakilere göre daha fazla olduğundan tercih edilebilir. Alınacak gübre miktarı bitkinin türüne göre değişir. Ağaçlarda kullanılması gereken miktar sebzelerde kullanılacak miktarın iki katıdır. Yetişkin ağaçlarda gübre kullanım miktarı ağacın gölge çapına göre belirlenir. Gölge çapı ne kadarsa kilogram miktarı ona göre ayarlanmalıdır.
Solucan gübresi miktarları uygulanacak alana ve bitkilerin türüne göre belirlenir. Diğer gübrelere göre daha az miktarlarda uygulandığından bütçeyi çok fazla zorlamaz. Solucan gübresi fiyatı içeriğine göre değişkenlik gösterir. İçeriği farklı olan ürünlerin fiyatları değişkenlik gösterebilir. Çay olarak üretilen sıvı çeşitleri katı formdaki kompostlara göre daha farklı fiyat skalasına sahip olabilir. Sıvı formdaki gübreler az miktarlarda kullanımı bile bitkinin gelişmesinde etkili olduğundan fiyat açısından avantaj sağlamış olur. Toprakta bulunan zararlı bitkileri yok ettiği için ayrıca farklı bir ürün kullanmak gerekmez. Bu da artı bir masraf yaratmadığından tasarruf sağlanmış olur.
Toprakta 3-5 yıl kadar etkisini sürdürdüğünden her ekim zamanı yeniden uygulamaya gerek kalmaz. Uzun vadeli bakıldığında fiyat açısından uygun ürünlerdir. Gramajlarına göre fiyatları farlılık gösterir. 1 kilogram, 5 kilogram, 10 Kilogram, 25 kilogram, 50 kilogramlık paketler halinde satışa sunulur. Yüksek gramajlı paketler az olanlara göre daha avantajlı olur. Ürünler tekli olarak satıldığı gibi setler halinde de temin edilebilir. Bitki toprağı, yaprak temizleyici, böcek kovucu gibi ürünlerle birlikte set halinde satın alınarak fiyat açısından avantaj sağlanabilir. Solucan gübresi kilo fiyatı markaya göre, kullanılan solucan türüne bağlı olarak değişebilir. Farklı fiyatlı ürünler satın almak isteniyorsa farklı platformların fiyatlarını karşılaştırmalı görmek gerekir. Bahçenizin ihtiyaçlarını Cimri'nin oto bahçe yapı market kategorisine bakarak fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bütçenize uygun ürünleri ilgili sitelerden kolayca temin edebilirsiniz.