Torsiyon
Araçlarda birçok değişik sistem ve fonksiyonlarda parçalar kullanılır. Bu parçalar ayrı ayrı işlem ve fonksiyonlara sahiptir. Aracın çalışmasından yol tutuşuna kadar birçok parça işlev görür. Bu parçalar ayrı ayrı fonksiyonlarda bulunurken araba çalıştığında hepsi birlikte aktifleşir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu parçalar daha teknolojik donanımlarla dizayn edilir ve daha güçlü daha konforlu araçlar ortaya çıkar. Bir aracın performansını belirleyen şeyler araç içinde kullanılan parçalardır. Bu parçalar aracın hareket etmesini, çalışmasını, tekerleğin dönmesini sağlayan ürünlerdir. Hepsi de birbiriyle bağlantı halindedir. Ayrı ayrı konumlanan bu parçalar aktif hale geçmesi ile birlikte istenilen sürüş gerçekleştirilir. Eski dönemlerin aksine günümüzdeki araçlar son derece teknolojik parçalarla bütünleştirilir. Kullanıcı araç alırken de bu parçaların kalite ve fonksiyonelliğine oldukça dikkat eder. Arabada kullanılan parçalardır ayrı ayrı oldukça fiyatta da değerli yapıdadır. Ve birinin bozulmasi ile diğer parçalarda etkileşim halinde olduğu için bu durum onlara da yansır. Araç dizaynında iç parçalarından biri olan Torsiyon her üretilen araçta ve her markada bulunmaz.
Torsiyon Modelleri ve Özellikleri
Her marka bir araç üretirken markasına ait bazı özellikler ve işlevler katar. Katılan bu fonksiyonellik ile birlikte markanın farkı da ortaya konmuş olur. Markaların aracın modeline göre bu parçaların büyüklüğü, küçüklüğü ve ebatı değişim gösterir. Her araçta kullanılmayan torsiyon modelleri bazı markaların birkaç modelinde kullanılır. Torsiyon, farklı bir sistemle çalışan ve aracın esneme kabiliyetini ortaya koyan esneme mekanizmasıdır. Dünya piyasasında sadece birkaç araç firması bu sistemi kullanarak arabaya esneme fonksiyonu kazandırır. Torsiyon sistemi ile birlikte aracın yol tutuşunun daha kaliteli olduğu düşünülür. Torsiyon sistemi bulan araçların arka kısmında amortisör sistemi bulunmadığı için bagaj kısımları amortisör bulunan araçlara göre daha geniştir. Torsiyon sisteminin sağladığı en büyük avantajlardan biri de aracın bagajına genişlik katmasıdır. Kullanıcının dikkatini çeken bu özelliği ile birlikte talep görür. Torsiyonlara bağımlı süspansiyonda denir. Arka tekerlekleri birbirine bağlayan bu sistem bir boru vasıtasıyla bir uçtan diğerine ulaşır. Torsiyon çubuğu olarak adlandırılan bu boru da iki tekeri birbirine bağlar ve diğer bir bağlantı vasıtasıyla şasiye bağlanır. Torsiyon çubuğu ve torsiyon sistemi kullanmanın maliyeti düşük olduğu için üretici firma açısından oldukça avantajlıdır. Aynı zamanda bu sistem arızalandığında kullanıcı tarafından yaptırırken çok büyük maliyetli bir işlem çıkmaz. Bu yönüyle kullanıcı açısından da avantajlıdır. Torsiyon sistemi sürüşü doğrudan etkiler. Torsiyon çubuğu vasıtası ile sağlanan yarı bağımsız süspansiyon üretim kolaylığı açısından da firmalara kolaylık sağlar. 4 ayrı tekere bağlanarak aracın sürüş esnasında salınımını minimalize etmek için kullanan sisteme süspansiyon sistemi denir. Süspansiyondan farklı olarak torsiyon sistemi iki tekerleği birbirine bağlayarak sürüş salınımını minimalize eder. Torsiyon dingil modelleri frenli ve frensiz modeller olmak üzere iki gruba ayrılır. Torsiyon dingil modellerinin frenli olanları 750 kg - 3500 kg arası modellerinde fren sisteminin zorunlu olmasından tercih edilir. Frensiz torsiyon dingil modelleri ise 750 kilogram altı hafif römorklarda tercih edilir. Kuvvetin İki ayrı yerde direnç gösterdiği durumlarda kullanılan torsiyon yayları genellikle hareket ettirici mekanizma olarak görev alır. Torsiyon yayları uçlarına göre bir çok çeşide ayrılır.
Torsiyon Fiyatları
Torsiyon modelleri üretimde fazla maliyet bulundurmadığı için üretici firmalar tarafından kullanılabilir. Torsiyonun araca yerleştirme konusunda da oldukça kolaylığı vardır. Genellikle pahalı olan araç parçalarının aksine torsiyon fiyatları biraz daha uygunluk gösterir. Araç tekerleklerini birbirine bağlayarak arabanın dengesini kontrol eden bu parçalar üreten firmaya göre de fiyatta değişiklik gösterir. Arabadaki 2 arka tekerleği arabanın şasesine bağlayan torsiyon burcu torsiyon parçalarından biridir. Torsiyon fiyatları torsiyon üretimde kullanılan malzemeleri niteliğine ve işlevine göre de oldukça değişiklik gösterir. Süspansiyon sisteminin maliyeti genellikle yüksektir. Araç içerisinde süspansiyon mekanizmasının yerleştirilmesi de uğraş vericidir. Süspansiyonun aksine torsiyon maliyeti daha az olduğu için araç arızalandığında kullanıcı yaptırırken de süspansiyon lara göre daha az maliyet tutarı olur. Hem üretimde hem kullanıcı açısından arızalandığında yaptırılırken maliyette avantaj sağlar. Torsiyon fiyatları ve modelleri hakkında bilgi edinmek için Cimri.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Cimri.com farklı sitelerde ki farklı fiyatları karşılaştırarak kullanıcıya sunar. Geriye bu fiyatlar arasından kendi bütçesine uygun olanı seçmek kalır.
Torsiyon Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Gelişen teknolojiye bağlı olarak üretilen torsiyon sistemleri eskiye nazaran daha konforlu ve güçlü yapıdadır. Yarı bağımsız torsiyon sisteminin işçilik maliyeti düşük olduğu için üretici ve kullanıcı tarafından tercih edilir. Yeni olarak önden çekişli araçlarda kullanılan yarın bağımsız torsiyon modelleri her firma tarafından araçlarda kullanılmaz. Bazı firmalar bazı modellerinde bu torsiyon sistemini tercih eder. Arkadan çekişli araçlarda torsiyon sistemi tercih edilmez. Torsiyon sisteminin şaseye yerleştirilmesi için çok büyük bir alana ihtiyacı yoktur. O yüzden torsiyon sistemi araçlar, kullanıcıya geniş bir bagaj sahibi olma imkanı sunar. Arka tekerlekleri birbirine bağlayan torsiyon bilyası denge mekanizması için işlev görür. Torsiyon parçaları az miktarda bulunduğu için maliyet konusunda üreticiye ve kullanıcıya yardımcı olur. U şeklinde bir mekanizmaya sahip olan torsiyon sistemi oldukça basit bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Her iki tekerdeki helezyon sistemlerinin birbirine bağlanması ile birlikte bir tekere uğrayan kuvvet diğerini de aynı oranda yansıyarak o tekeri de harekete geçirir.