Unutma Beni Çiçeği Tohumu
Unutma beni çiçeğinin bilimsel adı myosotis’tir. Halk arasında fare kulağı ismi ile de anılır. Bu isimle anılmasının nedeni de yapraklarının fare kulağına benzemesidir. Bu çiçek türü genellikle açık alanlarda yetiştirilir. Asıl rengi mavi olan unutma beni çiçeğinin pembe ve beyaz olan çeşitleri de vardır. Unutma beni çiçeğinin 50’ye yakın türü vardır. Bu çiçekler büyük boylara ulaşamazlar. Genellikle 1 cm veya daha kısa boylara ulaştıkları görülür. Görünüş olarak da yassı olarak beş taç yaprağa sahip çiçekleri vardır. Nerede yetiştirilirse yetiştirilsin direkt olarak güneş ışığını almayı sevmeyen bir türdür. Bu yüzden gölgede yetiştirilmesi önerilir. Bu çiçek hakkında birçok hikaye vardır ve bu hikayeler çiçeğin ismini açıklar. Unutma beni çiçeği tohumunun ekimi ve çiçeğin filizlendirilip yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bu çiçeğin tohumu her türlü toprakta yetiştirilebilir. Çok ışıklı bölgelerden ziyade gölgede yetiştirilmesi önerilir. Bunun yanı sıra unutma beni çiçeği kendi döktüğü tohumlardan da yayılır. Bu çiçeklerin bir arada dikilmesi tek tek dikilmelerinden daha güzel bir görüntü sergiler.
Unutma Beni Çiçeği Tohumu Çeşitleri
Unutma beni çiçeği tohumu çeşitleri, çiçeğin yetiştiği bölgeye, rengine ve boyutuna göre çeşitlenir. Unutma beni çiçeği ailesinin birçok alt türü vardır. Bu çiçek türünün birçok çeşidi Yeni Zelanda’ya özgüdür. Bu bölge dışında köken olarak Avrupada da yetişenleri mevcuttur. Myosotis sylvatica türü Avrupa, Asya ve Amerika’nın ılıman bölgelerinde yetişir. Myosotis Alpestris türü ise Amerika’nın Alaska eyaletinin resmi çiçeği olarak bilinir. Bu familyaya ait bitki türleri süs bitkisi, baharat ve boya maddesi elde etmek için yetiştirilir. En çok bilinen çeşitleri ise süs bitkisi olarak yetiştirilenlerdir. Bilimsel adı Myosotis sylvatica olan türü, erkenci unutma beni çiçeği olarak da anılır. Bunun nedeni ise ilkbahar aylarından nisan ve mayıs ayında çiçeklenmesi olarak gösterilebilir. Akdeniz ikliminde yetiştirildiğinde ise daha erken açtığı vakitler görülür. Unutma beni çiçeğinin bu türü güneşi seven bir türdür. Güneşli bölgelerde yetiştirildiğinde daha sağlıklı ve coşkulu açtığı söylenebilir. Bu türün bir diğer özelliği ise çiçeklerini bahar aylarında açmasıdır. Fakat iklim ve bakım şartlarına göre yaz aylarında da açtığı görülür. Unutma beni çiçeğinin süs bitkisi olan türlerinden bir diğeri de Myosotis Scorpioides’dir. Bu tür de sucu yani suyu seven tür olarak bilinir. Normalden daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu tür, ilkbaharın sonlarına doğru çiçeklenir. Hatta bazı iklimlerde yaz aylarının ortalarına kadar çiçek açmayabilir. Çiçek açtıktan sonra kısa süre çiçekli kalır ve hemen tohuma döner. Diğer türlerden çok daha fazla su ihtiyacı vardır. Bu nedenle toprağı hiçbir zaman susuz kalmamalıdır. Çok güneş olmayan bölgelerde ve su kenarlarında yetiştirilmesi idealdir. Bunun nedeni ise suya her daim ulaşabileceği bir yerde olması gerektiğindendir. Unutma beni çiçeği tohumu özellikleri bakımından incelendiğinde diğer çiçek türlerine göre daha kolay yetiştirilme tarzları vardır. Bu çiçek türlerinin her tohumu farklı olsa da genellikle ilkbahar aylarında ekilmeye uygundur. Fakat uygun koşullar sağlandığında her ayda dikime de uygun tohumlardır. Unutma beni çiçeği tohumu kullanımı kolay olsa da birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir. Bu tohumlar güneşin ısısına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle toprağa gömülmezler.
Unutma Beni Çiçeği Tohumu Fiyatları
Unutma beni çiçeği tohumu fiyatları; tohumların kalitesi, paket içindeki tohum miktarı, yıllık özellikleri gibi özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra tohumların hangi bölge ve iklimden geldiği de fiyatları belirleyici etkenlerdendir. Tohumların kalitesi çıplak göz ile bakıldığında anlaşılamaz. Bunun için çeşitli test ve araştırmalar yapılmalıdır. Bu nedenle tohumlar paketlenmeden tohum kalitesi belirlenir ve paket üzerinde belirtilir. En kaliteli olan tohumlar diğer tohumlara göre daha yüksek fiyatlı olabilirler. Diğer bir etken ise paketlerin kaç adet tohum içerdiğidir. Unutma beni çiçeği tek başına filizlendiğinde cılız bir görüntü sergiler. Bu nedenle birden çok tohum yan yana ekilebilir. Standart tohum paketlerine yaklaşık olarak 800 tohum sığabilir. Bu nedenle bir paket unutma beni çiçeği tohumu ile güzel bir çiçek topluluğu oluşturulabilir. Daha az tohum içeren paketler bu paketlere göre daha düşük fiyatlarda olabilirler. Kullanıcılar bahçe planlaması gibi büyük etkinlikler için daha fazla tohuma ihtiyaç duyduklarında arzu ederlerse unutma beni çiçeği tohumu indirimlerini takip edebilirler.
Unutma Beni Çiçeği Tohumu Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Unutma beni çiçeği tohumu satın alırken ilk olarak nerede ve ne için yetiştirileceğine karar verilmelidir. Evde yani saksıda süs bitkisi olarak yetiştirilecekse az tohum içeren küçük paketli ürünlere bakılabilir. Bunun yanı sıra evde yetiştirilen unutma beni çiçeği türleri bahçede aynı görüntüyü sağlamayabilir. Bu durum tam tersi de olabilir. Bu nedenle yetiştirileceği bölgeye göre tohum cinsi seçmekte fayda vardır. Bu tohumlar bahar genellikle bahar aylarında ekilir. Tohumun kalitesi çiçeklenme süresini etkileyebilir. Bunun için de kullanıcılar tohum paketlerinde yer alan tohum kalitesini ve ne zaman paketlendiğini belirten ibarelere dikkat etmelidir. Diğer yandan, bu çiçeğin yetiştirilme tarzını bilmeyen kullanıcılar için tohum paketinin üzerinde kısa açıklamalar bulunur. Bu tohumlar toprak özellikleri, güneş ışığı gereksinimleri gibi özelliklere dikkat edilerek ekilmelidir. Unutma beni çiçeği çiçeklenme dönemi bittikten sonra tohuma dönen çiçeklerini dibine döker. Bu sayede kendi ürettiği tohumlardan tekrar ve tekrar büyüyebilir. Tohum paketlerinin üzerinde yazan çok yıllık ibaresi bu özelliği belirtir. Unutma beni çiçeği tohumu yorumları satın alınacak türün istenilen koşullarda yetişip yetişmeyeceğini öğrenmek için bakılması gereken ideal yollardan biridir.