Varil Pompası
Organizasyonel anlamda kullanabileceğiniz çeşitli malzemeler ve devamında bunların gereksinim duyduğu çeşitli parçalar bulunuyor. Bu anlamda varil pompası kullanımı çeşitli yerlerde yapılabiliyor. Böyle bir ürüne ilk defa ihtiyaç duyduğunuzda "varil pompası nedir" gibi bir soru aklınıza gelebilir. Sıvıları varillerden veya büyük kaplardan boşaltmak ya da aktarmak için kullanılan bir pompa türüne varil pompası denir. Tabii ki bunun yanında "varil pompası nasıl çalışır" sorusunu merak etmek de gayet makul. Fakat bunu öğrenmek için ne tarz bir varil pompası çeşidi ile karşı karşıya olduğunuzu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öyle ki elektrikli varil pompaları ile manuel olanların çalışma prensipleri temelde birbirinden farklıdır. Karşınıza farklı çeşitleriyle farklı kullanımlar sunabilen bir mekanizma çıkıyor. Bu tarz ürünleri karşılaştırırken genellikle belli şeyler ön plana alınır. Bunların arasında pompanın neyden yapıldığı ve ne için kullanılabileceği gibi çeşitli durumlar vardır. Bu iki farklı durumu inceleyerek alışverişinizi daha isabetli hale getirebilirsiniz. Bu tarz ürünlerle birlikte gerekli olabilecek çeşitli sistemler veya parçalar da ortaya çıkabiliyor. Örneğin bağlantı hortumu, dişli sistem, filtre sistemi, conta, valf kontrolü ve hortum bağlantıları gibi çeşitli parçalar size gerekli olabilir. Hem bu pompaları hem de montaj ve bakım esnasında lazım olabilecek parçaları temin etmek için internetin öncülerinden Cimri'yi düşünebilirsiniz.
Varil Pompası Çeşitleri
Varil pompası fiyatları arasında önemli fark yaratan bir faktör de hangi çeşit olduğudur. Hangi sıvı için nasıl bir pompa seçmeniz gerektiğini, bu çeşitleri daha yakından tanıyarak öğrenebilirsiniz. Varil pompası nasıl çalışır merak ediyorsanız da yine sistemin çalışma mantığını bu çeşitler üzerinden öğrenmek mümkündür. Manuel veya elektrikli varil pompalarının yanında mekanik olanlar da yüksek bir popülerliğe sahiptir. Yaygın olan bir diğer sistem de havalı olanlardır. Havalı varil pompası gibi çeşitli versiyonları öğrenerek, daha sonra içerisine ne koymak istediğinize göre alışverişinizi detaylandırabilirsiniz. Conta, hortum, valf kontrolü ve filtre gibi parçalar da bu iki faktöre göre gerekli olabilir.
Elektrikli motor kullanılarak sıvıların varilden dışarı aktarıldığı sistemlere elektrikli varil pompası denir. Genellikle motor, pervane veya dişli pompa mekanizmasından oluşan bir sisteme sahiptirler. Temelde motor hareketi sağlar ve daha sonra pervane veya dişli pompa döndürülür. Bu döndürme hareketinden sonra sıvı akışı sağlanır. Bataryalı versiyonlarını bulabileceğiniz gibi alternatif veya doğru akımla çalışabilen elektrikli varil pompaları da mevcuttur. Özellikle yüksek hacimli sıvı transferinde avantajlı olabilecek bir sistemdir. Farklı viskozitedeki sıvılara uygun modelleri piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. Eğer varil pompası kullanımı düzenli ve sürekli bir biçimde yapılacaksa elektrikli olanlar büyük avantaj sağlayabilir. Olası eksileri arasında öncelikli olarak enerji ihtiyacı bulunur. Eğer patlayıcı veya yanıcı sıvılar için kullanmayı düşünüyorsanız ATEX sertifikalı modellere yönelmeniz gerekir. Bu anlamda kimyasal varil pompası modelleri arasında da alternatifleri inceleyebilirsiniz. Çoğu zaman büyük hacimli varillerde hızlı bir boşaltım sağladığı için tercih edilir. Orta viskoziteli yağlar, kimyasallar ve çeşitli temizlik sıvıları için kullanışlı olabilir. Böyle bir ürünü tercih ederseniz bakım ve montaj için elektrik kaynağı, batarya şarj cihazı, bağlantı hortumları ve dişli yağı gerekli olabilir. Yanında gerekli olabilecek diğer parçalar arasında akış ölçer, filtre sistemi ve bağlantı adaptörleri karşınıza çıkıyor.
Varil pompası manuel versiyonları ise genellikle basma, döndürme veya vakum sistemleri ile çalışır. Çoğu zaman kol yardımıyla bu sistemler aktive edilir ve daha sonra hareket sıvıya aktarılır. Vakum veya mekanik itme gücü ile sıvılar hareketlendirilir. Bu sebepten dolayı da varil pompası mekanik versiyonları arasında manuel modeller de bulunabilir. Temel avantajları arasında elektrik veya hava kaynağı gerektirmediği için farklı yerlerde rahat kullanım sunması bulunur. Çoğu zaman manuel varil pompası fiyatları, elektrikli ve havalı olanlara göre daha hesaplıdır. Eğer patlayıcı ortamlarda çalışıyorsanız güvenlik açısından tercih edilebilirler çünkü genelde kıvılcım üretmezler. Eksileri arasında ise yüksek hacimli sıvı transferlerinde yavaş veya zorlayıcı olabilmeleri bulunur. Sürekli ve düzenli kullanım yapılacaksa yorucu olabilir. Özellikle yüksek viskoziteli sıvılarda pek ideal olmayabilir. Su, hafif yağlar, solventler ve temizlik sıvıları için çok sık tercih edilirler. 20 ile 100 litre arasındaki variller için kullanımı yaygındır. Bu tarz bir sisteme bakım yapmak için pompa gövdesinin temizlenmesi ve hareketli parçaların yağlanması gerekebilir. Sızdırmazlık azaldıysa, eski seviyesine getirmek için conta ve valf kontrolü de yapılmalıdır.
Havalı kompresör kullanarak basınç oluşturup daha sonra da bunu sıvılar üzerinde hareket için kullanan vanalara havalı varil pompası denir. Bazı yerlerde isim olarak karşınıza pnömatik varil pompası gibi alternatif versiyonlarla da çıkabilir. Patlayıcı olan ortamlarda elektrik kullanılmadığı için güvenlik sebebiyle tercih edilebiliyor. Yüksek viskoziteli sıvıları rahatlıkla transfer edebilecek bir yapıya sahiptir. Birçok havalı varil pompası yüksek kullanım ömrü sunar. Fakat bu tarz cihazları kullanmak için hava kompresörü gerekebilir ve bu da ek maliyet olarak karşınıza çıkabilir. Kompresörün de uzun vadeli kullanımlarda bakım gereksinimleri olur. Benzin, alkol ve çözücü gibi çeşitli şeylerin kullanıldığı varillerde tercih edilebiliyor çünkü yanıcı ve patlayıcı sıvılarla kullanımı genelde güvenlidir. Özellikle yoğun kimyasal ve endüstriyel yağ varil pompası olarak kullanımı da bulunuyor. Bu sistemlere bakım yapmak için çeşitli adımlar gerekli olabilir. Örneğin hava kompresör basıncının düzenli olarak kontrolü yapılmalı ve hortum bağlantılarının zamanla sızdırmazlık testleri de gerçekleştirilmelidir. Pompa içindeki hava tahliye sistemi de düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekebiliyor. Kompresör yağı ile çeşitli gereksinimleri giderebilirsiniz. Hava basıncını kontrol etmek için basınç regülatörü veya patlayıcı kullanan ortamlarda güvenliği daha da artırmak için antistatik hortum modellerine bakabilirsiniz.
Dişli veya piston mekanizması ile çalışıp, bunların hareketiyle sıvıya ivme kazandıran sistemlere mekanik varil pompası denir. Genellikle yüksek basınçlı sıvı aktarmada kullanılır ve özellikle kimyasal dirençli modelleri oldukça popülerdir. Bu sebepten dolayı da kimyasal varil pompası aradığınızda karşınıza mekanik versiyonlar sık olarak çıkar. Bu sistemde çalışan versiyonlarının manuel ve elektrikli olanlarını bulabilirsiniz. Haliyle bütçe ve hacim gereksinimlerine göre farklı versiyonlarını seçebilirsiniz. Sahip oldukları sistemlerden dolayı daha ağır ve büyük olabiliyorlar. Mekanik varil pompası fiyatları da çeşitli sebeplerden dolayı yüksek meblağlara ulaşabilir. Mekanik birçok sistemde olduğu gibi hareketli parçaların zamanla aşınma riski de ortada bulunuyor. Özellikle gres ve endüstriyel sıvılar gibi çeşitli yoğun yağlarda tercih ediliyorlar. Endüstriyel üretim hatlarında sürekli sıvı akışı gerektiren yerlerde de bulunabiliyorlar. Dişli mekanizmasının düzenli bir biçimde yağlanması gerekebilir. Piston contalarının kontrol edilmesi önemlidir. Bu sistemlerin bakımı için sızdırmaz conta modelleri, manuel valf, otomatik vana veya dişli yağı gerekli olabilir.
Varil Pompası Seçimi
Varilin içerisinde kullanacağınız sıvının yapısına ve miktarına göre farklı modeller seçebilirsiniz. Tahmin edileceği gibi miktarlar ve kullanım sıklığı arttıkça genellikle daha otomatik sistemler tercih edilir. Eğer miktarlar az ise düzenli kullanımlarda manuel varil pompası tercih edilebilir. Ürün seçerken temelde yağ ve kimyasal sıvıların farkları ön plana çıkıyor. Bu konuda bilinçli bir alışveriş yapmak istiyorsanız daha detaylı bilgi almanız faydalı olabilir.
Yağ varil pompası seçerken öncelikli olarak viskozite değerlerine bakmanız gerekiyor. Bazı durumlarda hafif yağlar için gerekli olabilecek versiyonlar ile yoğun gres yağlar için gerekli olabilecek pompalar farklılık gösterebilir. Sürekli kullanım gerekiyorsa elektrikli veya havalı pompalar tercih edilebilir. Kalın yağlar kullanılıyorsa yüksek basınçlı sistemler öncelikli olabilir. Havalı yağ varil pompası versiyonları genelde yoğun ve gres yağlarda ideal olarak kullanılır. Yüksek viskoziteli yağları kolayca pompalayarak motorda düşük ısınma yaptıkları için sürekli kullanıma genellikle uygundurlar. Özellikle patlayıcı riski bulunmayan modeller havalı seçenekler arasında yer alabilir. Orta viskoziteye sahip motor yağı ve hidrolik yağlar için varil pompası elektrikli olanlar tercih edilebilir. Elektrikli versiyonlarla yüksek hacimli sıvı transferi yapılabilir ve genellikle sürekli kullanımları oldukça kolaydır. Miktarlar arttıkça güçlü motor seçenekleri ile daha hızlı bir boşaltım sağlanabilir. Patlayıcı ortamlar için ATEX sertifikalı elektrikli varil pompası modelleri mantıklı bir tercih olabilir. Yağ varil pompası seçenekleri arasında düşük viskoziteli yağlar için manuel varil pompası da tercih edilebilir. Ek bir enerji kaynağı gerektirmezler fakat bu nedenle genellikle düşük hacimler için kullanılırlar. Varil pompası fiyatları açısından tasarruflu olabilirler, çoğu zaman bakım gerektirmezler ve kullanımları kolaydır. Bu tür kullanımlar için yağ filtresi, nozul ve hortum bağlantı kelepçeleri de gerekli olabilir.
Kimyasallarla uğraşan kişilerin, kimyasalın türüne göre seçim yapması gerekiyor. Özellikle solventler ve yanıcı sıvılar ile çalışanların, kimyasal aşındırıcılığa karşı dirençli olan sistemleri tercih etmesi gerekli. Elektrikli varil pompası modelleri patlayıcılık riski açısından çok avantajlı olmayabilir. Bu anlamda ATEX sertifikalı modelleri öğrenebilirsiniz. Modelleri seçerken pompa malzemesinin kimyasal maddeye karşı dayanıklılığı da kritiktir. Paslanmaz çelik, PP, PVDF ve PTFE gibi malzemeler göz önünde bulundurulabilir. Kimyasal eğer düşük ve orta viskoziteli ise elektrikli olanlar düşünülebilir. Özellikle asit, alkol ve solventlerde tercih edilebilir. Hızlı bir sıvı transferi sağlarlar fakat ortamdaki güvenlik koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Kimyasala uyumlu model seçilmezse pompa zarar görebilir. Benzin, alkol ve çözücü gibi yanıcı ve patlayıcı kimyasallar ile genellikle havalı varil pompası tercih edilir. Bu tarz kimyasal varil pompası çeşitlerinde elektrik kullanılmadığı için kıvılcım riski oldukça azalır. Yüksek güç potansiyeli sundukları için yoğun kimyasalları ve solventleri daha rahat taşıyabilirler. Fakat ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olabilir. Yüksek viskoziteli olan yoğun asit ve kimyasalları taşımak için mekanik varil pompası da tercih edilebilir. Genellikle uzun süreli kullanımlar için uygundurlar. Özellikle yüksek basınç gerektiren kimyasal aktarımlarında tercih edilebilir. Fakat bu tarz sistemler, dişli, pistonlu ve bazen de elektrikli olabiliyor. Bakım gereksinimleri ile ortamın güvenlik gereksinimleri arasında bir denge bulmanız gerekli. Kimyasal dirençli hortum, eldiven ve bazı durumlarda koruyucu gözlük de size lazım olabilir.
Varil pompası fiyatları arasında, Cimri sayesinde, hızlıca karşılaştırma yapabilirsiniz. Kullanışlı filtrelerinin yanında bir de fiyat değişimini gösteren grafik bulunuyor. Böylelikle ürünlerin zamansal fiyat farkını inceleyip farklı satıcılar arasında doğru tercihi bulabilirsiniz. Bu sistemi kullanarak varil pompasının yanında gerekli olabilecek yağ, conta, nozul ve çeşitli güvenlik ekipmanları gibi diğer ürünlere de bakabilirsiniz. Ürünleri incelerken teknik özelliklere ve takım halinde satın alacaksanız hangi ürünlerin set içerisinde olduğuna yakından bakmanız gerekiyor. Kullanıcı yorumları ile hem satıcıya hem de ürüne dair bilgileri alabilirsiniz. Kaliteli bir alışveriş için çeşitli hizmetler bulunuyor.