Yataklı Rulman
Piyasada üretimde kullanılan birçok malzeme ve makine küçük parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların birleşerek bir bütün oluşturmuş haline makine denir. Küçük parçaların her birinin ayrı bir görevi vardır. Hepsi kritik öneme sahiptir ve birinin eksik yada arızalı olması devasa bir makinenin çalışmamasına sebebiyet verebilir. Yataklı rulmanda bu mekanik parçalardan birisidir. Uçaklarda, arabalarda, metrolarda, motorlarda, konvektörlerde, fanlarda, asansörlerde vantilatörlerde, çamaşır makinelerinde, tamburlarda vs. bir çok alanda yataklı rulmanlar büyük önem taşır. Yataklı rulmanların çalışma prensibi birbirine göre farklı yönlerde dönen bilezik tipinde parçaların aralarındaki bilyeler sayesinde hareketini sağlamasıdır. Dairesel ve eksenel harekete sahip birçok makine parçasında rulman görmek mümkündür. Yataklı rulmana bir örnek verecek olursak bisiklet göz önüne alınabilir. Bisikletin tekerleklerinin bağlı olduğu göbekte rulman vardır. Bu rulmanın iç kısmı sabittir yatak olarak adlandırılır. Dış kısmı ise tekerlere bağlıdır ve iç kısmın ekseni etrafında dönüşü sağlar. Yataklı rulman üretildiği malzeme ne kadar kaliteliyse pedallar sayesinde verilen güç o kadar sürtünmesiz ve düşük kayıpla tekerlere hareket sağlar.
Yataklı Rulman Özellikleri
Birçok sanayi makinesinde de kullanılan önemli parçalardan birisidir. Araçlarda beyaz eşyalarda motorlarda çoğu sektörde kullanılan bu küçük parça makinelere kayıpsız hareket sağlamaktadır. Birbiri içine geçmiş en az 2 parçadan oluşur ve aralarında bilyeler sayesinde hareket sağlanır. Bir taraf sabit olabilir, iç veya dış bilezik sabitlenerek yataklanmış olur. Sabit kısım hareketsiz kalır diğer kısım eksenel hareket yapar. Temel olarak 4 farklı parçanın bütünleşmesiyle oluşan rulmanlar farklı boyutta şaftlar için yataklar için üretilebilir. Üretildiği malzemeye göre minimum sürtünme sağlar. Daha az güç harcanarak daha üksek devirlere çıkabilme imkanı sağlamaktadır. Rulmanlar makinelerde ki hassas birimler oldukları için temiz bir üretim sonucunda elde edilirler. Yüksek teknoloji ile üretilmesi gerekmektedir. Rulmandan en doğru en yüksek verimi almak için kullanılacak yere uygun boyuttaki rulman tercih edilmelidir. Yataklı rulmanlar kullanılacak alana ve yere göre farklı yatak tiplerine sahip olarak bulunabilir. Titreşimlisinden paslanmazına kadar birçok farklı çeşitte bulunur. Bu çok çeşitli rulmanlardan arasından en doğru ve ölçü bakımından en uygun olanını seçmek kullanılacak mekanizma için optimum seviyede güç almak için önemlidir. Yataklı rulmanın görevi hareketli millerde yataklanma yani sabitlenme görevini sağlamaktır. Eksenel hareketlerde mil salınımının önüne geçer ve sabit kalmasını sağlar. Yatak tipleri UF, UFL, UCF, SUCP, SUCFL, SUCT SUCF olarak değişir. Hepsinin ayrı kullanım alanı vardır. Bazısı millerle aynı yöne sahip rulmanlardır bazıları millere dik , bazıları paslanmanın minimum olması istendiği yerlerde kullanılır. Bu rulmanların sönüm kabiliyetleri kötüdür ve sesli çalışabilirler. Rulmanlar piyasada kodlanmış şekilde satılır ve bu kodlara göre mil çapı öğrenilir. Örneğin 207 yataklı rulman diye aratıldığında 35mm mil çapına sahip rulmanlar sonuçlanır. Rulman kodları 204 yataklı rulmandan başlar. Yatak tipine göre UF 204, UFL, 208, UCF 215 gibi seçenekler şeklinde değişir. Yataklı rulmanlar ağır yük altında hareket sağlama açısından iyi parçalar olduğu için tercih edilirler. Darbeli çalışmalar için ise kayarlı yataklı rulmanlar kullanılabilir. Yataklı rulmanlar döküm gövdeye sahiptirler. Aynı zamanda plastik gövdeli rulmanlarda bulmak mümkündür. Kullanım yerine göre malzeme tercihi kullanıcıya kalmıştır.
Yataklı Rulman Fiyatları
Makinelerde kritik öneme sahip yataklı rulmanlar farklı boyutlarda temin edilebilir. Kullanıcı isterse bazı firmalardan standart üretim boyutlarının yeterli olmadığı durumlarda özel üretim siparişi verebilir. Bu tarz incelemeleri Cimri.com üzerinden yapabilir, fiyat araştırması değerlendirebilir, satışçılara ve yataklı rulmanlara yapılan yorumlar görülebilir. Örneğin 210 yataklı rulman koduna sahip bir ürün farklı fiyatlarda karşınıza çıkabilir. Bunun öncelikli sebebi yataklı rulmanın üretildiği malzemedir. Bir başka sebebi de üreten makinenin teknolojisidir. Yüksek teknoloji ile üretilmesi gereken bu yataklı rulmanların mekanizmasının içinde bulunan bilyeler birbirinin tamamen aynısı ve pürüzsüz olmak zorundadırlar. Aksi durumlarda sağlıksız çalışır ve hasarlara yol açar. Yataklı rulmandaki parçalar ne kadar kusursuz üretilirse o kadar uzun ömürlü ve ses düzeyi az olur. 212 yataklı rulman 60mm mil çapına sahiptir. 210 yataklı rulmana göre daha geniş bir mil çapı olduğu için kullanılan malzeme farkı sebebiyle fiyatı değişkenlik gösterecektir. yataklı rulman fiyatlarını etkileyen en önemli özelliği de bahsedildiği üzere üretiminde kullanılan teknolojidir.
Yataklı Rulman Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Yataklı rulmanlar makineler için yada kullanıldıkları alanlar için önemli parça olma özelliği taşırlar. Görevleri kritiktir ve yüke bağlıdır. Birçok işte kolaylık sağlar. Bu tarz parçalar alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri üretim tekniği ve teknolojisidir. Güvenilir satışçı ve markalar tercih edilmelidir. Birçok yerli üretim marka bulunabilir. Bunların hepsi Cimri.com sitesi üzerinden yataklı rulman diye arattırıldığında karşınıza çıkacaktır. Kullanacağınız yere göre en uygun boyut seçilmesi güç kaybının minimize edilmesi için önemlidir. Örneğin 60mm çapında bir mile sahip ise kullanıcı 212 yataklı rulman tercih edebilir. Ortam koşullarına göre döküm yada plastik yatağa sahip olan rulmanlar tercih edilir. Rulmanların belirli bir çalışma yük kaldırabilme kapasiteleri vardır. Kullanılacak yere göre bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışma hızları kontrol edilmelidir. Bazı rulmanlar yağlama gerektirmektedir. Doğru yağlama ise çalışma hızı açısından büyük önem taşımaktadır. Bazı bakım durumlarında rulmanların sökülmesi gerekebilir bu tip durumlar için ayrılabilir rulmanlar tercih edilebilir.