Zırhlı Bisiklet Lastiği
Zırhlı bisiklet lastiği, şehir içi ulaşımda veya spor amaçlı olarak bisiklet kullananların başlarına sıklıkla gelen lastik patlaması sorununa çözüm olarak geliştirilmiş lastik çeşitlerinden biridir. En çok bilinen zırhlı bisiklet lastiği üretici firmaları; Tayvan menşeli CST ve Kenda, Çekya menşeli Mitas ve Mitas Rubena, Hindistan menşeli GRL, İtalyan menşeli Vittoria, Alman menşeli Schwalbe ve Continental, Çin menşeli Arisun, Türk markası Kron, Fransız menşeli Michelin olarak sıralanabilir. Tüm zırhlı bisiklet lastikleri, aynı mantıkla üretilmiş olup, iç kısımdaki kumaş ile dış taraftaki kauçuk bölüm arasında sert bir bölge bulunur. Bu bölge, çivi, cam, gibi maddeleri absorbe ederek, tekerleğin zarar görmesine engel olur. Zırhlı bisiklet lastikleri, hem asfalt hem beton zeminlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca, ıslak zeminlerde ve çakıllı arazilerde de kullanılabilen modelleri mevcuttur. İç lastik ile dış kauçuk bölüm arasında kullanılan materyaller, modeller arasında farklılık gösterir. Zırhlı bisiklet lastikleri ağırlıklı olarak siyah renkte üretilirler. Daha hafif olan modelleri yarış bisikletleri için tercih edilirken, daha ağır olan modelleri, şehir içi ulaşımda tercih edilir.
Zırhlı Bisiklet Lastiği Modelleri
Zırhlı bisiklet lastiği modelleri, ağırlık, kullanılan materyal, kullanım alanı, koruma güvenlik seviyeleri açısından değişkenlik göstermektedir. Zırhlı bisiklet lastiği modelleri, uyumlu oldukları jant tiplerine göre farklılık gösterir. 20; 24; 26; 27,5; 28 ve 29 jantla uyumlu olan modeller mevcuttur. Modellerdeki zırh kalınlıkları da farklılık gösterir. Zırhlı tekerlekler, genel olarak 700 mm çapına sahiptir. Şehir içi kullanımda 1 mm lik zırhlar yeterli olabilecek iken, arazide kullanım durumunda ise 3 mm, 4 mm veya 5 mm kalınlığa sahip zırhlı modeller tercih edilmelidir. Farklı markalar, modellerinde farklı zırh sistemleri kullanırlar. EPS zırh sisteminde, lastiğin iç kısmı ile dış kısmı arasında poly-fiber bir malzeme bulunur. Modeller, temel olarak katlanır ve telli lastik olarak da ikiye ayrılır. Telli modellerde, çelik teller kullanılırken, katlanır lastiklerde çelik tel yerine kevlar ipler kullanılır ve kullanıcılara taşıma kolaylığı sunar. Dişsiz yapıya sahip modeller, asfalt, beton gibi düz zeminlerde iyi bir tutunma ve düşük yuvarlanma direnci gösterir. Sık ve küçük dişli modeller gevşek zeminlerde düşük yuvarlanma direnci ve hızlı bir sürüş olanağı sunar. Su kanalları ve yuvarlak yanak yapısına sahip modeller, ıslak zeminler ve virajlarda tutunma özelliklerini kaybetmezler. Avrupalı lastik markalarının modelleri genel olarak Avrupa Lastik ve Jant Teknik Kurumu’nun belirlediği lastik ve jant standartlarına uyumlu olarak üretim yapar. Modellerin minimum ve maksimum lastik basınç değerleri 40-120 ps arasında değişir. Modeller, delinme ve patlamaya karşı farklı seviyelerde koruma teknikleri geliştirmişlerdir. Bu seviyeler, genel olarak taban yüzü ile karkas arasında koruyucu katmanlar, lastik ipliklerinin daha sık olarak dokunması, lastik sırtı ile karkas arasında yer alan ilave katmanlar, lastiğin iç ve dış kısmı arasına eklenen materyaller ile sağlanır. Reflektör özelliği olan lastikler, gece ışık vurduğunda parlamaktadır. Bu nedenle, diğer araçlar tarafından fark edilme ve güvenli bir sürüş deneyimi sunma özelliğine sahiptirler. Karkas dokumasının sıklığı yani TPI değerleri, modeller arasında 20’den 127’ye kadar olan bir aralıkta değişir. Katlanır modeller, telli modellere göre daha hafif ağırlıktadırlar.
Zırhlı Bisiklet Lastiği Fiyatları
Zırhlı bisiklet lastiği fiyatları, modellerin sağladığı güvenlik seviyeleri ve ilave özellikler bakımından farklılık gösterir. Katlanır lastik modelleri, telli lastik modellerine göre hem daha hafif olmaları, hem de taşıma kolaylıkları açısından genel olarak daha maliyetlidir. Bunun yanında, modelin sağladığı güvenlik seviyesi arttıkça fiyat da doğru orantılı olarak artar. Karkas dokuma sıklığı yani TPI değeri yüksek olan modeller, düşük yuvarlanma direnci ile iyi biniş karakteristikleri sağlar ve bu yönleriyle daha çok tercih edildikleri için bu tip modellerin fiyatı daha yüksektir. Bisiklet yarışlarında kullanılan hıza daha elverişli modeller ve arazide kullanılabilecek darbe ve sivri maddelere daha dayanıklı modeller, şehir içi kullanım imkanı sağlayan modellere göre daha maliyetlidir. Zırhın sahip olduğu kalınlık seviyesi arttıkça, maliyetin de arttığı görülür. V-oluk sistemini kullanan modeller, tutuşu artırarak yağışlı havada iyi performans sergilemeleri nedeniyle genel olarak daha maliyetlidirler. Bunun haricinde lastiğin sırt geometrisinin kendi kendini temizleyecek şekilde olması gibi ilave özellikler de, ürünün fiyatını yukarı çeken faktörlerdendir.
Zırhlı Bisiklet Lastiği Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Zırhlı bisiklet lastiği alırken, göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsur, lastiğin performans odaklı mı, yoksa dayanıklılık odaklı mı olacağına karar verilmesidir. Kauçuk oranı yüksek olan lastikler, başarılı yol tutuşları ile farklı parkurlarda iyi bir yol tutuşu sağlar. Ancak, bu tip lastikler kolayca erimeleri nedeniyle, diğer lastik tiplerine göre daha kısa ömürlüdür. Dayanıklılığı yüksek lastikler ise naylon oranı yüksek lastiklerdir. Bu tip lastiklerde ise, fren, manevra gibi alanlarda yüksek performans beklenmemelidir. Bir diğer önemli nokta ise, lastiğin ağırlığı ve katlanabilir olup olmadığıdır. Özellikle sportif amaçla kullanacak olan kullanıcılar, hem hafif olmaları hem de yüksek performans sergilemeleri nedeniyle bu tip modelleri tercih edebilirler. Arazide kullanım için ise zırhlı bisiklet dağ lastiği tercih edilmesi uygun olur. Bu modeller, dişli lastikleri ile zorlu arazi koşullarına daha iyi uyum sağlarlar. Zırhlı bisiklet dış lastiği diğer bir nokta da, lastiğin darbelere ve sivri cisimlere karşı ne kadar dayanıklı olduğudur. Bu noktada, daha dayanıklı lastikler için, dokuma sıklığı (TPI değeri) daha yüksek ve zırh kalınlığı yüksek 3 veya 5 mm lik modelleri tercih etmek doğru olur.